Poraďte dispozíciu domu - 2 varianty

Profilova fotka
Náš neštandardný pozemok nám nedovolí stavať katalógový dom a musíme ísť do projektu na mieru. Avšak bojujem s sám so sebou a pozemkom, ako dobre spraviť vnútornú dispozíciu, vzhľadom na pozemok, orientáciu na svetové strany a blízkosť verejnej cesty. Tvar pozemku nám neumožňuje žiadnu kreativitu čo sa týka obvodových múrov. Musíme ale aspoň doriešiť vnútornú dispozíciu tak, aby bola bola rozumná. Zasielam 2 pracovné návrhy, ktoré majú nasledovné výhody a nevýhody. V podstate ide o umiestnenie kuchyne a obývačky. Neviem sa úplne rozhodnúť, ktorý kompromis bude lepší :( Obrázok 1: Výhody: - Obývačka prepojená s terasou - Obývačka je orientovaná do záhrady, takže je pri oddychu výhľad príjemný, nerušený - Obývačka nemá žiadne okno orientované do ulice Nevýhody: - Obývačka orientovaná na Severozápad (menej prirodzeného svetla) - Kuchyňa orientovaná na Juhovýchod (asi tam bude v lete teplo) - Kuchyňa nie je spojená s terasou. Jedlo a servis treba nosiť cez obývačku von a použitý riad dnu. Obrázok 2: Výhody: - Kuchyňa prepojená s terasou, veľmi pohodlný presun jedla a riadu na terasu - Kuchyňa orientovaná na Severozápad (menej tepla v lete) - Obývačka orientovaná na Juhovýchod (viac prirodzeného svetla) Nevýhody: - Obývačka má okná do ulice, čo znižuje súkromie - Obývačka nemá priamy prístup na terasu, znižuje to príjemný pocit pri oddychu - Výhľad z obývačky do ulice nie je nijak extra zaujímavý Môj osobný favorit je Obrázok 1. Napriek tomu, že budem musieť "pracne" nosiť veci na terasu, budem mať lepšie súkromie pri oddychovaní.... Aký je váš názor, prípadne ak máte akýkoľvek nápad, budem vďačný.
Odpovedať
1
2
@lordxor Sam si zdovodnil obr. c1, to je podstatne, co citis Ty, nie my. Ako na truc napriklad mne vychadza prijemnejsi navrh c.2. Predsa len, obedovat v lete v pritmi a vyhladom von je pre mna prijemnejsie, ako sa kochat sledovanim Tour de France v TV v nevyhriatej tmavej miestnosti. U nas mame obyvacku zvacsa na sledovanie TV (bohuzial), viac socialnych kontaktov sa deje v kuchyni, kde si clovek nemusi strazit usta a vypekat seba a rezne v lete pri 40 stupnoch... Ale ako som pisal, vyber to, co citis ze je lepsie. Tvoj dom, Tvoj hrad ;-)
Odpovedať
@lordxor preco stavias L-ko? Preco takto debilne? Ukaz situacku - osadenie domu na pozemok + vypis obmedzenia, ktore ta motivovali k takemuto paskvilu.
Odpovedať
Profilova fotka
@lordxor suhlasim s @bozsky_kaja ...treba viac info, aby sme ti poradili... Cesta, aka je to cesta... prehanaju sa tam auta nonstop, alebo je to len mala cesticka k domu, aky velky je pozemok, situacny nakres uz bol spomenuty... @lietajuci_brizolit u nas je tiez kuchyna top miesto... Do obyvky sa dostaneme akurat vecer a aj to si tam posedim par minut a idem spat... Takze pozeranie z okna a pod.velmi nehrozi... :-D :-D :-D
Odpovedať
Profilova fotka
@bozsky_kaja Preco tak debilne ? Pretoze pozemok je taky, aky je...
Odpovedať
Profilova fotka
@bozsky_kaja @lenka_21 Zasielam ukazku pozemku aj s osadenim domu... - Dom chcem stavat na mieste, kde maju parcely ako taky rozumny rozmer na stavbu domu, celkovo je pozemok velmi uzky - Dom ako je osadeny, ma najkratsiu cestu k IS. IS a verejna komunikacia vpravo dole - V strede je pozemok uzsi o 5,5 m, vzadu este viac - Prve dve parcely (pravo dole) su stavebne, ostatne su iba zahrady - V strede pozemku stavat nechcem, pretoze tam na oboch stranach susedia maju hospodarske zvierata, nemam chut mat rovno pod oknami hnoj a sliepky - So susedom vpravo som sa dohodol, ze nebude problem staviat dom blizsie k jeho pozemku - Vlavo od domu chcem pristresok na auto + moznost prejst do vnutra pozemku s minibagrom, pripadne inou mensou technikou
Odpovedať
Toto by som nechal na nejakého architekta, dizajnéra. Možno by ti vykúzlil aj niečo lepšie. A na tie dohody so susedmi si dávaj pozor ! Nestačia ak úradník SU dodržiava zákon. U nás ho dodržiavajú na 100% bez pardónu dohoda nedohoda. O min 2m od hranice pozemku v stiesnených podmienkach sa nediskutuje. Inak 5. Prever si to aj na SÚ, či ti toto dovolia.
Odpovedať
Profilova fotka
@pripad001 No vsak vsetko je to zatial v stadiu uvazovania, hladania riesenia
Odpovedať
@lordxor ten pozemok je cista tragedia. tam nikdy nebudes mat dom, ktory by mal dostatok svetla kvoli susedovi 1174/1. predpokladam, ze ma 2podlazny, alebo vysoku sedlovu strechu. ja by som hladal iny pozemok, lebo dom je velka investicia a fakt nechcem byvat v niecom, co bude tmave a depresivne. MOZNO by tu bolo kompromisne, resp. trosku menej horsie riesenie. nalepit dom na suseda 1174/1, zospodu prechod pre auto dozadu (branu), nad nou plnohodnotne poschodie a tam urobit obyvacku, ktora by mala dostatok svetla. na prizemi to nevies urobit tak, aby si vedel este aj prechadzat autom na pozemok. idealne rozdelenie je: spalne vychod - zobudi ta ranne slnko a vecer tam nemas prehriaty vzduch kuchyna tiez obyvacka zapad - vecer tam travis vacsinu casu. bez projektanta to vsak tazko vyriesis.
Odpovedať
Profilova fotka
@bozsky_kaja Suhlasim, ten pozemok je problematicky... Ale je zadarmo (po rodicoch), co je vela usetrenych penazi.... Naviac sa nachadza v uplnom centre obce, co je dalsi bonus. Podobne pozemky sa tu v okoli hybu okolo 35 - 50 euro / meter, co su uz slusne palky... To nalepenie by som na suseda nerobil, pretoze je to stary dom, ktory chatra.... A bude chatrat dalej (asi 11 majitelov?) ... Zas to neberiem ako uplnu tragediu, na tej ulici je postavnych niekolko desiatok domov a normalne funguju a ziju :) ... treba tomu len prisposobit dispoziciu. Ked si zoberiem ze kolko ludi zije v bytoch, ktore kolkom dokola zatienene dalsimi panelakmi. Ved aj ja tak zijem teraz a nemam pocit, ze by som sa citil deprimovany :) Ono najviac slnka chytim vpredu, nieco malinko po bokoch (cez stresne okna) akurát v zadu to bude o ničom... Tak co uz... Budem sa chodit slnit hlbsie do zahrady :) ... tam kolkom dokola nie je ziadna stavba, takze zo vsetkych stran tam bude piect :)
Odpovedať
Ked to mas v centre obce v starej zastavbe, mozes dostat povolenie ist blizsie k susedovi ako je podla zakona, na zaklade odvolaniasa na stiesnene podmienky. Ale suhlas tento pozemok chce sikovneho architekta. A urcite kuchynu k terase co najblizsie.
Odpovedať
@lordxor slusne palky :-D ja som kupil s pripojkami za cca 90e/m2 a cez ulicu sa mi predavaju po 145e/m2. a to som na okraji dediny. nalepenie som nemyslel doslovne. nechas tam nejaky priestor, postavis to pevne a olepis polystyrenom. porozmyslaj o mojom navrhu.
Odpovedať
Profilova fotka
@lordxor Ja na tvojom mieste kým začnem kresliť pôdorysy by som si zašiel na obecný úrad spýtať sa či sa tam dá stavať a čo sa tam dá postaviť. Môj osobný názor držal by som sa pôvodnej architektúry úzkych a dlhých prízemných domov s valbovou alebo sedlovou strechou, predsa len jediné časti obcí ktoré majú ešte svoj charakter sú centrá a napchať tam niečo úplne iné bude ako päsť na oko. Komplikáciu vidím s tým prechodom pre auto to je cez tú najužšiu časť nemožné. Čo sa týka tvojich návrhov tá naj užšia časť či už to bola obývačka alebo jedáleň mala z vonku šírku 4 metre to je vnútorný rozmer cca 3 a to je málo, dal by sa tam navrhnúť dom na šírku cca 7 metrov ale v tej najužšej časti autom do zadu neprejdeš.
Odpovedať
Článok sa načítava...
Profilova fotka
@bozsky_kaja Tak ked na to mas, tak nie je problem :) No ked nad tym viac a viac rozmyslam, tak ten tvoj napad ma nieco seba :D . Urcite si to rozkreslim. @martosko Uz som sa bol pytat, nemal by to byt problem, pokial si nedam okna z obytnej miestnosti na tu stranu, kde ich ma sused... Vieda prizmurit oci :) Tak isto susedia nemaju s tym problem. S tym autom problem nevidim... tam by mal byt dostatocny priestor Ja uz to cele riesim s architektom, ale zatial sme este len pri prvych stretnutiach. Chcem mat pripravene rozne varianty, ktore mozeme s architektom rozpracovat. Ten pozemok je tak velmi neforemny, ze chcem aj "svieze" napady od niekoho ineho. Diky za tipy.
Odpovedať
Profilova fotka
@lordxor Tak asi si si nevybral dobrého architekta keď mu ukazuješ rôzne varianty ty veď to je jeho práca ty mu máš ukázať pozemok, povedať svoje požiadavky a nechať tvoriť jeho. On má na to školu možno aj nejakú prax mal by vytvoriť lepšie návrhy ako ty, veď za to h oplatíš.
Odpovedať
Profilova fotka
@martosko Ja sa vzdy rad poradim s viacerymi ludmi - podla hesla "viac ludi, viac rozumu". Architekt mi dal nejake alternativy a ja som chcel poradit este s niekym dalsim, ci ich nenapadnu ine riesenia.... Na to nie je nic nezvycajne... Nema zmysel tu rozoberat ci je architekt dobry ci zly. Ja som mu dal zadanie, on mi dal nejake riesenia... A ja aktivne hladam este dalsie... Tot vsetko
Odpovedať
Profilova fotka
Inak aj nieco take by sa vam tam mozno hodilo...mozno sa to nepaci kazdemu ale da sa prisposobit, upravit...http://bbcdomy.sk/aero/
Odpovedať
@lordxor suhlasim s tym, co tu uz bolo povedane, treba architekta, co sa do toho poriadne zahryzne.. Toto byva pekna vyzva, takyto pozemok.. my sme tiez robili milion kompromisov koli pozemku, tiez sme nenasli katalogovy dom.. Ale v konecnom dosledku sme spokojni.. A k otazke - za mna variant cislo 2. Kuchyna na juh je cista katastrofa. Sedenie na terase na SZ sice tiez nie je uplne idealne, ale to je asi to najmenej, co v tejto situacii cloveka trapi.. Obyvacka do ulice by ma vobec netrapila, clovek tam aj tak len cumi do bedne.. Zatiahnem zaluzie a vybavena vec.. Cele dianie u vacsiny ludi, co ja poznam, vcetne nas, prebieha v kuchyni resp. jedalni a v lete na terase.. Nosenie jedla v lete cez cely dom tiez nie je bohvieco, v tvojom pripade je to este aj pocitovo blbe, ked sa pozeram na ten variant c. 1.. My to tiez mame tak (nedalo sa inak), ale aspon pocitovo je to taka otvorenejsia cesta k terase z kuchyne.. A k tym odstupom - najprv sa chod opytat na SU, ci ti to dovolia. SU nemusi akceptovat ani to, ze ti sused dovolil.. takze skor, ako zacnes cokolvek dalsie, chod sa tam informovat..
Odpovedať
Tu obavam sa, ze orientacia domu bude problem, sancu vidim pokial architekt najde nejake napadite riesenie (ale lacne to asi nebude). A treba si premysliet co je prioritou, ci presvetlenie (nevidim problem mat aj na severnej strane presklenu fasadu cez dve poschodia) alebo energeticka setrnost. Pravdepodobne by som isiel cestou nalepenia domu na obidva susedne domy rovnako ako su pospajane susedne domy, pricom by som volil sucasnu architekturu *ktora ale nejako komunikuje s okolim a nesnazil sa o repliku sedliackeho domu z 19. storocia. Pokial susedne domy chatraju, tak stavanie na takom problematickom pozemku by som si este premyslel z dovodu mozneho nastahovania neprisposobivych susedov (bez ohladu na etnikum) pripadne vyrastenie nejakej opachy ake sa dnes vacsinou stavaju.
Odpovedať
@akvi preco je kuchyna juh katastrofa? my mame pozemok s vchodom z juhu a planujeme dat kuchynu na juh, kedze terasu chceme mat do L na severozapad z obyvacky
Odpovedať
@zuzana76 pokial neplanujete klimu, tak varit v lete je urcite prijemnejsie v chladnejsej casti domu.. Ako ak mate v plane vsetky mozne vymozenosti ohladne tienenia a chladenia, tak je to ok.. My napr. nemame klimu, ani vonkajsie zaluzie, juzne okno je prekryte len markizovou plachtou a teda som rada, ze kuchyna je v severnej casti..
Odpovedať
@akvi hej, no ved v tej severnej casti by sa mi pozdavala tiez, len muz chce mat vychod na terasu z dvoch stran, zo severu aj zo zapadu a chce ju mat do L a tym padom tam nemoze byt kuchyna, kedze tam bude vychod na terasu, ano planujeme aj vonkajsie zaluzie, resp aj klimu, to je muzova parketa
Odpovedať
Profilova fotka
Nechal som si poradit, a kuchyna ide na server, obyvacka na juh :) Dava to tak viac hlavu pätu :)
Odpovedať
@lordxor Ahoj, mna napadlo taketo riesenie, ako na obr. "S" su spalne a "O_K" obyvacko-kuchyna. Pri autach by si po celej dlzke mohol dat velky pozdlzny svetlik, co z juhu presvetly celu dennu cast zhora. mozno ta to trochu inspiruje.
Odpovedať
Profilova fotka
@martosko tu sa hodi jedna z tvojich cassa, nedavno si taku daval do tvaru Z , pastni mu ho :)
Odpovedať
Prvy obrazok a vymenit technicka a wc za kuchynu.
Odpovedať
Profilova fotka
@lordxor @jblaze Tar je to rovnaký ale chcelo by to prehodiť tú súkromnú a spoločenskú časť. Vyzerá to nejak takto ( viď obr.) akurát že moc pozitívnych ohlasov to tu nepobralo, budem robiť zmeny ale aspoň pre inšpiráciu.
Odpovedať
Profilova fotka
@martosko jasne ze to nemalo ohlasy lebo vsetci stavaju bungalovy na rovnych pozemkoch 40 * 25 na byvalej ornej pode :D najlepsie ze tam este nemaju susedov tak si orientuju dom ako chcu a limity ziadne :P
Odpovedať
@jblaze uplne ta chapem my sme tiez horkotazko kupili pozemok a mame uz vsade dookola skoro susedov.. takze tiez si moc nemozme vyberat co a ako. :-) ale podorys je dobry na sever orientovane izby su fajn.. a juh obyvacka ak susedia nebudu tienit tak si mozte vychutnavat kavicku pri zapade slnka ;-)
Odpovedať
Urcite vychod na terasu z kuchyne, hlavne v lete je kuchyna/terasa podla mna najvyuzivanejsia cast domu. Ale inac sa mi ten navrh 2 moc nepaci - ten kumbal v strede medzi obyvackou a kuchynou a zbytocne dlha chodba, divne usporiadana kuchyna atd.
Odpovedať
Profilova fotka
@timea59 teraz je to tak skoro uz vsade, ked chce clovek nejaku lokalitu, kde je dobra obcianska vybavenost, z kade sa v pohode dostane k skole, skolke, do mesta a podobne, tak je tam tych susedov coraz viac. Niekedy sa proste neda svietit a je potrebne sa prisposobit tomu co je :-)
Odpovedať
1
2
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?