Poradíte slušného architekta v Bratislave ?

Neviete mi prosím poradiť v BA architekta, ktorému by som predložil svoju víziu RD - a on mi poradí, usmerní, navrhne lepšie riešenia, atď - a to všetko v súlade s vyhláškami, normami a za rozumnú cenu ? Chceli by sme rekonštruovať malý RD v záhradkárskej osade v Bratislave. Nemal som na začiatku žiadne odborné vedomosti ani vzdelanie v odbore stavebníctvo a tak som si naivne myslel, že si nájdem architekta, predložím mu svoju víziu - a on mi poradí, usmerní, navrhne lepšie riešenia... Po viacerých skúsenostiach som sa však prebudil a pochopil som, že jediné o čo drvivej väčšine architektov ide je získať peniaze za čo najmenšie množstvo námahy... Doteraz žiadny architekt mi nielenže neporadil, ale ani ma neusmernil v prípade chýb... Natož aby mi navrhol lepšie či alternatívne riešenie... Všetci mi buďto predložili projekt nerešpektujúci elementárne pravidlá umiestnenia stavby na pozemku, rozstup stavieb... Niektorý nevedeli čo je to vápenopiesková tehla. Ďalší zasa nevedeli definovať ani len bytové a nebytové priestory.. Pochopil som, že čo si nenaštudujem, nenavrhnem a nespravím ja - to nebudem mať. Musím smutne konštatovať, že mám z oblasti stavebníctva momentálne lepšie vedomosti ako všetci doteraz oslovený architekti dohromady (a to si myslím že moje vedomosti zo stavebníctva sú úbohé). Avšak niekde v poslednom kútiku svojho srdca stále verím, že existuje ešte jeden či dvaja architekti v Bratislave, s ktorými sa dá rozumne diskutovať, ktorých ich práca baví, ktorý mi ochotne poradia, pomôžu a odborne usmernia.. Nepoznáte takého ?
Odpovedať
neviem... dobrych architektov je plno... ono otazka je co je to podla teba rozumna suma, cize v akych vodach aktualne lovis... ja som len za interierovy navrh 1 miestnosti dala 2000 euro a teda som plne spokojna kedze architekti vedeli vsetko a super poradili a pritom respektovali moje nazory... cize aky je tvoj rozpocet na architekta?
Odpovedať
@dai Mojím zámerom je malý, murovaný, skromný, prízemný domček s podkrovím obdĺžnikového pôdorysu 7x12m. Jednoduchšia stavba už neexistuje. Koľko si Ty dala za izbu, ja by som chcel dať približne za celý projekt.
Odpovedať
@peterm99 Projekt na rekonštrukciu je možno aj komplikovanejší, než naprojektovať dom na zelenej lúke. Projektant musí vychádzať zo súčasného stavu, bude musieť asi stavbu aj osobne pozrieť a aj tak všetko nebude vedieť dopredu - napr. skladbu podlahy alebo stropu, kým sa to nerozoberie. Takže ak chceš dobrú prácu, dobrý prístup, tak si priprav väčšie peniaze. Za tých 2000 evri ti urobia akurát projekt pre stavebné povolenie, ale za tie peniaze sa dobrý odborník zapodievať detailami nebude. Ale možno sa mýlim. Ja som bol so svojim projektantom a architektom spokojný. Staviame nový dom. Tiež som mal predstavu, ktorú som mu pedostrel. V rámci štúdie (čo stálo 1000 EUR) pripravil na základe môjho zadania svoj návrh. Ten sme potom upravovali architektonicky do podoby, ktorá nám vhovovala. Mali sme neskutočne veľa sedení, veľa zmien, ale bol super. Bol ochotný sa mi kedykoľvek venovať. Za fázu projektu (skoro na úrovní realizačného) som zaplatil ďalších niečo cez 3000. Ale neľutujem. Môžem ti poslať na neho kontakť do súkromnej správy, aby to nebola ako reklama, ale neviem, koľko si vypýta za prácu, ktorú očakávaš. Ale odborník je, aj ochotný je.
Odpovedať
@chrobak7 Ahoj. Ďakujem za Tvoje skúsenosti. Ak by som staval vilu, neľutoval by som ani ja, nejaké to euro. Avšak ako som už písal, jedná sa o malý skromný domček na malom pozemku. Podľa kalkulácie ma stavebný materiál vyjde do 6000€. Nemôžem dať rovnaké peniaze za projekt...
Odpovedať
Profilova fotka
@peterm99 na tú cenu materiálu 6000€ si predstavujem veľmi malý objem prác, musíš sa obrátiť na nejakého "vidieckeho" projektanta, ale pod 800€ sa nedostaneš.
Odpovedať
Profilova fotka
Ochota architekta sa s tebou radiť, diskutovať, počúvať a navrhovať je priamo úmerná tvojej ochote za to platiť. To čo píšeš chce nie len vedomosti a chuť ale hlavne čas ktorý pri návrhu domu do projektu "stavby-prerábky" (štúdia cca 4 týždne, realizačný ...cca 10 týždňov) PS: "Ďalší zasa nevedeli definovať ani len bytové a nebytové priestory" neviem s akými odborníkmi sa stretávaš ale zjavne lovíš v zlých vodách ... Moj názor, prihoď 2000,-E nájdi si slušného architekta, spíš si čo chceš, prejdi to s ním navrhne to čo chceš s jeho odbornosťou a myslím, že ti tých 2000.-E niekde dokáže ušetriť
Odpovedať
Čo zahŕňa stavebný materiál? Tehly (tvárnice), lepidlo na tehly (tvárnice), tepelná izolácia, hydroizolácia, betón, materiál na strechu .... Ak rátaš materiál iba tehly (tvárnice) tak to máš tak 6 - 8% celkových nákladov na celú stavbu.
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?