Poradite projekt domu?

Dobry den. Planujeme kupit 750m2 pozemok a chceli by sme zistit, ake su moznosti domov na trhu, respektive ake mate skusenosti. Nase kriteria su: - samostatny dom - najlepsie murovany - podpivniceny - 2 podlazia - prizemie: 1 spalna, obyvacka, krb, kuchyna, spajza, kupelna, wc - 1. posschodie: 2-3x plnohodnotna spalna, satnik, kupelna, wc - nie klasicke podkrovne izby, len mierne zosikmenie, alebo ziadne. - kuchyna velka s ostrovcekom - belka obyvacka s krbom ciastocne prepojena s kuchynou - z obyvacky vystup na terasu - garaz pre ,1 auto Rozpocet komplet: 150 EUR s DPH Pytam sa preto, pretoze na trhu je tolko materialov, typov, moznosti a ja neviem do coho mam konkretne ist. Viete mi poradit? Mate skusenost? Kludne sem vkladajte konkretne linky skusenosti, vyhody, zapory. Budem len rada, pretoze neviem od coho sa odrazit.
Odpovedať
@korkova najskôr treba kúpiť pekný,rovný,slnečný pozemok so sieťami a potom riešiť dom.
Odpovedať
najskor treba poriesit ten pozemok. Spravny vyber je zaklad. Potom mozte zacat riesit dom ako taky. Opacne to nejde, nie je to spravny postup.
Odpovedať
@marta2610 @jabadaba preco? My tiez mame viac-menej vybraty dom a jasne kriteria na pozemok, ktory chceme kupit.
Odpovedať
@korkova V prvom rade si kúpte ten pozemok. Podľa neho potom budeš vyberať a tvoriť projekt. Ak budeš mať pozemok, nakúp si katalógy rodinných domov, alebo si nájde na nete stránky s katalógmi RD. Ak sa ti nejaký zapáči, tak s projektom nemáš viac starostí. Ak nie, tak budeš musieť vytvoriť vlastný. Môžeš, ako my, vychádzať z nejakého katalógového, ktorý si upravíš (menšie úpravy môžu byť v rámci samotného projektu, ak sú úpravy väčšie, bude to individuálny projekt s cenou od 2500 do 6000 EUR). Pivnica - to záleží od pozemku. Je to otázka ceny. Ja som tiež chcel pivnicu, no geologickým prieskumom sa zistilo, že spodná voda je 2 metre pod povrchom. Musel by som urobiť tlakovú izoláciu, kvôli čomu by pivnica stála aj 30.000 EUR. Aj tak rátaj, že pivnica ti predraží dom o cca 15-20 tisíc. A to už sa do tých 150 tisíc nevojdeš. Prízemný či poschodový - na túto otázku je veľmi veľa diskusií. Ak máš dostatočne veľký pozemok a zmestí sa ti tam jednopodlažný, tak sa môžeš rozhodnúť pre prízemný alebo poschodový, Ak máš malý pozemok, tak ti zostáva postaviť len poschodový. Každý má svoje výhody aj nevýhody. Nedá sa všeobecne povedať, že taký áno a taký nie. Materiál - je to na tebe a na projektantovi, čo ti poradí a navrhne. Nemá zmysel tu popisovať, z akých materiálov sa stavia. Nájdi si odborné stránky, kde to podrobne popisujú. Napr. táto stránka je celkom dobrá, aj sa som odtiaľ čerpal veľa informácií. Máš tam napr. aj rady, ako vyberať pozemok: http://blog.zdravydom.sk/mam-kvalitny... http://blog.zdravydom.sk/materialy/
Odpovedať
@komentatorka Lebo medveď. Na trhu je dobrých pozemkov ako šafránu. Ak zoženieš ideálny pozemok, ktorý si si vysnívala, tak si môžeš gratulovať. Alebo budeš na neho čakať desiatky rokov. My sme 15 rokov sledovali trh, kým sme našli vhodný pozemok. Hľadali sme aj hotové domy, ale vždy niečo nevyhovovalo. Aj pozemky mali vždy nejaký zádrheľ alebo boli nehorázne drahé. Takže kúpiš pozemok, aký sa ti ponúkne a nemusí vyhovovať tvojmu vysnívanému domu - a budeš sklamaná. Preto.
Odpovedať
@korkova ja moje deti učím stále, rob ABC,nie CBA.
Odpovedať
Vdaka za rady, ale ako napriklad viem, ze na aky pozemok sa hodi aky dom? Ci je vhodna pivnica, alebo nie? Asi az zo studii, ktore si potom necham na pozemku vyhotovit? To je ale takmer ako kupovanie macky vo vreci, nie ?:(
Odpovedať
@korkova Nie, nie je. Netreba sa toho báť. Ono to príde postupne. Z tvaru, polohy (na svetové strany) a profilu pozemku sa ti vykryštalizuje tvar domu. Pozri môj fotoblog, aký atypycký pozemok sme kúpili a ako sme nakoniec umiestnili stavbu. Ak nemáš svoju predstavu, tak architekt ti pomôže - navrhne niekoľko spôsobov, tvarov domu. Najviac ti pomôžu tie katalógové projekty. Tam keď uvidíš rozloženie miestností, tak si povieš - tak toto by mi vyhovovalo, toto by som takto nikdy nedala, toto by som prehodila a pod. Aj úplní amatéri v stavebníctve si už nakoniec postavili domy. Na to máš tých odborníkov. Pivnica - to je téma sama o sebe. Treba si položiť otázku, na čo potrebuješ pivnicu, čo tam chceš mať. Ak máš na to pádny dôvod, tak či máš na to financie. A či je to vôbec možné (ako som vyššie napísal - kvôli spodnej vode som pivnicu nedal, hoci som ju pôvodne chcel). A neboj sa architektovi či projektantovi povedať svoj názor. On projekt prekreslí, upraví. My sme sa kvôli štúdii stretli asi aj 10 krát. Stále sme niečo posúvali, menili rozmery a pod. Trvalo to skoro 2 mesiace, kým sme dospeli do štádia, že sme boli spokojní a nemali sme už pripomienky. Až potom začal pracovať na projekte ako takom.
Odpovedať
@komentatorka pretože prispôsobuješ dom pozemku a nie opačne. Darmo máš vybratý typ domu, nebude Ti pasovať na hocijaký pozemok. Týmto si okliešťujete možný výber. Logicky - dom prispôsobíš, upravíš, pozemok nie.
Odpovedať
@korkova pokial ide o pivnicu - pri výbere pozemku je dôležité zistiť si ako hlboko je podzemná voda. V oblastiach kde je vysoko je pivnica riziko. Podstatná je tiež šírka pozemku. Rovnako územný plán obce, kde máš pozemok vyhliadnutý. No to si musíš ešte aj riadne overiť priamo na úrade a to čierne na bielom lebo sa stáva, že per huba Ti úradníčka povie jedno a následne koná druhe! Písomne aj farbu blúzky referentky. Skúsenosť - poprú všetko ak niečo s prominutím dose...ru! Vyberať treba aj podla okolitej zástavby, preklepnúť možných susedov a vzájomné vzťahy pokial ide o spoluvlastníctvo. Najmä v prípade prístupovej cesty. ;-)
Odpovedať
@korkova pre inšpiráciu, aby si zhruba vedela aký dom na aký pozemok, táto stránka je celkom nápomocná, keďže pri každom projekte domu má aj osadenie na pozemku. Máš tam šírku/dĺžku pozemku vrátane odstupových vziadelostí. Ako také vodítko je to fajn: http://www.domoweklimaty.pl/en/projek...
Odpovedať
Ja sa jedine obávam toho rozpočtu :) 1. 150 tis. Eur je rozpočet komplet aj na dom aj na pozemok ? 2. Garáž má byť súčasťou domu alebo má byť niekde samostatne postavená ? 3. Ak má byť garáž súčasť domu, plánujete ju mať na "prízemí" alebo v pivnici ? Čo je to pojem veľká obývačka a veľká kuchyňa ? Kolko m2 je pre Vás veľká ?
Odpovedať
Článok sa načítava...
@lubk0, nie, 150 tis ratame len na dom. S pozemom by to bolo asi velmi tazko realizovatelne. Garaz by mala byt idealne prepojena s domom na prizemi, ne v pivnici. kuchyna idealne aspon 14m2, obyvacka s jedalnou idealne aspon 25m2. To vsetko su ale len nase predstavy, zalezalo by od konkretneho projektu, v com by sme nakoniec robili kompromisy.
Odpovedať
Profilova fotka
@korkova @jabadaba netreba ani na PL stranky chodit, aj u nas to je na tejto stranke projektov: http://www.eurolineslovakia.sk/sk/pro... maju super aplikaciu, kde si mozete osadit dom na pozemok, hybat nim a pridavat tam aj dalsie veci ako garaz, altanok atd atd.
Odpovedať
@korkova V každom prípade je toho aj tak pomerne dosť ... Len prízemie bude mať s týmito požiadavkami min 90 m2 (vátane garáže) ... Ak bude pod celou plochou pivnica, tak to máte ďalších 90 metrov tam a už ste na cca 180 tich metroch úžitkovej plochy a to ste ešte nezačali robiť poschodie ... Otázka ešte je, či to chcete na klúč od firmy alebo svojpomoc ...
Odpovedať
@dulius super, to som ani nepoznala. ;-)
Odpovedať
@lubk0 neviem ake su konkretne podmienky pre stavbu podpivnicenia. Preferovala by som, aby nebolo pod celou plochou domu. Predbezne to vidim na stavbu na kluc, alebo minimalne hrubu stavbu a zvysok si zariadime inych dodavatelov na kluc.
Odpovedať
@korkova A poschodie chcete tiež po celej ploche prízemia ? Alebo aj to len po "časti" ?
Odpovedať
@lubk0 poschodie 2-3 izby, kupelna, WC, satnik (mozno 70m2?). Podla toho ci a ako by bola zosikmena strecha, preto sa pytam na nejake konkretne rady, lebo si sama neviem dat rady.
Odpovedať
@korkova ahoj my sme kupili pozemok a potom sme isli za architektom a povedali sme mu presne tie poziadavky ktore si uviedla v prvom svojom prispevku. Architekt nasledne vzhladom na tvoj pozemok, potrebne odstupy od susedov a dalsie nalezitosti pripravi studiu. Pripadne ponukne niekolko variantov, ktore mu budes pripomienkovat az sa to priblizi tvojim predstavam. Cenovo sa to v mojom pripade az tak velmi nelisi od kvalitneho katalogoveho domu, navyse dobre pripraveny projekt ti v buducnosti moze usetrit vela penazi.
Odpovedať
@korkova Nechcem sa Vás dotknúť, ale podľa mňa by ste mali okolo domu troška viacej "poštudovať" nakoľko nemáte ani zdaleka ucelené predstavy ... Z toho čo ste napísali sa mi nezdá rozpočet dostatočný ... Keď to zhrniem : Ak by bola pivnica len pod polovicou domu, tak rátam ca 50 m2. prízemie odhadom min. 90 m2 a poschodie cca 70 m2. Už ste na cca 210 m2 užitkovej plochy. Taká bežne "zarátaná" taxa na stavbu domu na klúč je niekde na úrovni 1000 Eur za m2 čo je cca 210 tis. Eur ... Ak by ste boli dobrý a podarilo sa Vám to za 800 Eur na klúč, tak ste stále na 168 tis. Eur ... A to len za samostatnú stavu ... Nemáte v tom úpravu pozemku, prípojky do domu, stavebné povolenie, projekt, energetický certifikát, bočné a zadné oplotenie pozemku, nejaký predný plot s bránkou a bránou pre auto, odvoz stavebného odpadu (už len to množstvo zeminy čo vznikne po vykopaní "pivnice" ) a ďalšie drobnosti ako prekrytie terasy, závlahy prípadne nejaký záhradný domček, chodníky okolo domu a podobne ... Proste, ak si to dáte celé postaviť 1 či 2 firmám na klúč, cena za takýto dom bude niekde inde ... Nehovoriac o tom, že na tieto požiadavky asi "katalógový" projekt nezoženiete a bude to musieť celé zbúchať nejaký architekt / projektant ideálne už aby to zakomponoval na kúpený pozemok ... Inak, pri takýchto veľkých priestorových požiadavkách stojí za zváženie aj poobzretie sa po nejakom staršom dome na rekonštrukciu ... Takto veľkoriso sa totiž stavaly za "komančov" tie klasické "kocky" , ktoré boli zväčša komplet podpivničené zo zhruba Vami žiadanou dispozíciou ... Ale to bol len typ, netuším v akej lokalite pozemok hladáte ...
Odpovedať
@lubk0 To je v poriadku, mna sa to nedotklo. Ja som len rada za nazor. Ja mam len prvotnu predstavu a len som rada, ak ma niekto uvedie do reality. Je to moja idealna predstava a tym co ste napisali je jasne, ze sa niektorych z veci budem musiet vzdat. Pekne to napisal @andyno - po konzultacii s architektom, ktory nas tiez vrati spat do reality, budeme uvazovat asi kus inak. Ja si ale naopak myslim, ze ak si odmyslim pivnicu, tak to moze v klude katalogovy projekt byt.
Odpovedať
Príspevok bol zmazaný adminom, lebo nespĺňal Pravidlá prispievania do fóra.
Najprv musíte vedieť, kde budete stavať, čiže prvý krok je výber pozemku, aby ste vy aj projektant vedeli pri návrhu situovať dom vo vzťahu k svetovým stranám a tým aj využiteľnosti južnej strany, ale je však dobré, ak by ste mali aspoň približnú predstavu o vašom dome. Skúsený projektant alebo architekt vás príp. usmerní pri dispozičnom riešení jednotlivých izieb, či miestností. Skús pozrieť ešte projekty na tejto webovej stránke: http://www.modernerodinnedomy.sk/arch... http://www.archonplus.cz/architekci_r...
Odpovedať
Profilova fotka
@korkova poradime.
Odpovedať
Ak by si sa chystala stavať dom na mieru a máš architekta, ktorému dôveruješ je najlepší postup, aby bol už pri výbere pozemku.
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?