Poplatok na rozvoj obce

Dobry den. Na internete som sa docitala, ze ak postavite dom nad 150m2 tak platite z kazdeho m2 obci alebo mestu dan na rozvoj, co sa pohybuje od 10-35 €. Chcem sa opytat co je na tom pravdy a ci sa konkretne plati za zastavanu plochu alebo obostavany priestor. Dakujem
Odpovedať
1
2
Profilova fotka
Plati sa od 150 m2 a ver ze max taxa ale terminologia bola urcena v popise dane a sam nechapem rozdiel co sa pytas ze zastavana plocha vs obostavany priestor ?? Vysvetli pls.
Odpovedať
Profilova fotka
My staviame dom 220m2 a poplatok ratali, že 220m2 - 60m2( to je ako komunikačný priestor) =160m2*10€= 1600€ .U nás v obci vyrubiť 10€/m2.
Odpovedať
je to uplne inak. Sledujem tento zdieracsky poplatok od novembra, kedy prisiel do platnosti Zakon o poplatku za miestny rozvoj. Najlepsie info najdes na: iur.sk Poplatok od 150m2 bol v prvej verzii zakona. Po mesiaci jeho existencii to nasi pani poslanci zemnili na poplatok za kazdy jeden meter OBYTNEJ plochy, prisom odpocitatelne polozka na kazdu stavbu je 60 m2. Ale pozor: plati sa len v obciach, ktore si tento poplatok scv´hvalili vo svojcih VZN. Zakon im dal len pravnu moznost tento poplatok od stavebnikov ziadat.
Odpovedať
Profilova fotka
Hmm zas nemajú čo iného na práci len zdierať ľudí zbytočnými poplatkami. Je to zverstvo toto čo sa u nás deje. Obce by mali byť rady, že sa mladá ľudia do nich sťahujú a tak napomáhajú udržiavať takú mladšiu líniu v obci a oni nie dajú si zaviesť poplatky za to, že sa k nim chce človek prisťahovať ]-(
Odpovedať
A nieje to nahodou len pre developerov?
Odpovedať
@ruren zial je to aj pre nas smrtelnikov..
Odpovedať
http://www.modrastrecha.sk/forum/rozp... http://www.modrastrecha.sk/forum/stav...
Odpovedať
@janina744 Často je to skôr tak, že sa noví prisťahujú, trvalý pobyt si nechajú v meste, v obci zaplatia max. daň z nehnuteľností (pár desiatok eur ročne), ale požadujú od obce full servis vrátane škôlok, škôl, osvetelenia ulice a pod.
Odpovedať
Profilova fotka
Cely poplatok je jedna velka hlupost. To uz nevedia ako by ludi zdierali.Nevadilo by mi ak by to bolo na obci aj vidno, ze sa nieco z vybranych penazi zlepsilo a vybudovalo na novo.Ale vacsinou je to tak, ze ak su nejake namietky tak sa zmiatnu s tym, ze nie su na to peniaze a takto sa to toci dokoliecka. Maju moznost vyberat eurofondy a nerobia to.
Odpovedať
Profilova fotka
@fruko5 zdieľam tvoj názor. Keby sa za tie chodníky vybudovali chodniky, ihriská pre deti, atď ... Tak s tým poplatkom nemám najmenšie problém. U nás v dedine nie sú chodníky, poslať si dieťa do obchodu či už na pešo či bicykli je o strachu, či sa ti vráti celé a zdravé domov. Ihrisko síce máme, ale pre xy deti je tam jedna smykalka, 3 hojdacie koníky a preliezky - úboho malo na zábavenie sa. Cesty ako za Marie Terezie :-( Kanalizácia žiadna. Síce sme pekná mala obec blízko okresného mesta, ale úplne o hovne. Ak by sa peniaze na rozvoj použili správne, mohlo by to byt super byvanicko v super dedinke. Naša starostka však radšej pozve zaspievať Kazika za 5000€ na dedinskú slávnosť, akoby dala zrekonštruovať to detské ihrisko.
Odpovedať
Príspevok bol zmazaný adminom, lebo nespĺňal Pravidlá prispievania do fóra.
Profilova fotka
@draik Tak možno to niektorí robia aj takto ale ja hovorím o poctivých ľuďoch, ktorí platia všetko tak ako majú a za to očakávajú nejaké služby a podobne. Tak ako tu niektorí píšu, že teda keď už by sa to aj muselo zaplatiť a pre niektorých to určite nebude zanedbateľná položka v rozpočte, tak by potom človek za to teda očakával nejaké opravy v tej dedine a nejakú základnú údržbu, možno nejaké podujatie sponzorované obcou a podobne. Aby proste človek videl, že nejdú tie peniaze iba niekomu do vrecka ale sa za ne robí aj niečo pre obyvateľov tej obce.
Odpovedať
Článok sa načítava...
Profilova fotka
no prave som sa vratila z obecneho, kde mi splechla do oci poplatok 1150E. (pristavujeme k starsiemu domu, pristavba ma cca 95m). taka som nahnevana uz len kvoli tomu, ze uz minuly rok mi nezobrali dieta do skolky, hoci tu mame trvale bydlisko, a tento rok im este budem musiet platit 1150e za....? ]-( keby to bolo aspon na tej dedine vidiet, ale okrem jednej hojdacky pre deti tu nie je uuuuplne nic....
Odpovedať
Profilova fotka
Ahojte, tak muž bol na obecnom úrade a podal odvolanie voči vyrubenemu poplatku, lebo nám to vychádzalo takmer 4000 €. Uznali mu to, lebo v zákone sa pise, ze stavba alebo časť stavby vstavanej garáže alebo parkovacieho statia sa do poplatku nezapočítava. Takže nám to znížili takmer o 1500 € lebo máme v dome projektovanu dvojgaraz. Tak sme si celkom vydýchli, ale aj tak 2500 € za nič...
Odpovedať
@aliaxa to je sranda, ako sa pokusaju osidit ludi, oni mali vediet, ze tych 1500eur navyse je neopravnene - a mali by dostat pokutu za pokus o podvod. takto ked nenesu ziadnu zopdovednost, mozu robit hocico, ved to nakoniec len opravia , bez nasledkov. to je ako keby nezaplatim fakturu, a keby nahodou sa niekto ozve, tak potom zaplatim, a keby sa neozve, tak proste nezaplatim. chore. Inak mimochodom, v BA stupli dane z nehnutelnosti celkom citelne a stale nemaju dost. Hned prva obec BA to zaviedla. Nenazranci - ale vytlky su tyzdne neopravene, fuuurt nemaju peniaze ale ze FUUURT. A ptom neszrovnal podpisuje predrazene ksefty. CHora republika.
Odpovedať
Myslím si, že každý z vás by sa po ôsmich či desiatich rokoch chodenia po blate a v tme, urobenia si všetkých inžinierskych sietí na vlastné náklady na poplatok za miestny rozvoj pozeral úplne inak. U nás ho stanovili teraz na 3000 e. Rada by som ho zaplatila, keď garantujú postavenie inžinierskych sietí.
Odpovedať
@asar15 nam ho prave vyrubili na 4900 eur, pricom o stavebko sme ziadali pre 2,5 r. cize ak by dodrziavali lehoty, vobec by sme sa nedostali az sem. ked sme sa pytali co za to vie pre nas mesto spravit, pani na urade povedala,ze nic. ziadne inzinierske siete, ziadna kanalizacia, nic. zaplatis 4900 eur mestu a co mas z toho???
Odpovedať
@paura dobrý pocit :)
Odpovedať
@paura toto je novodoba zlodejina :/
Odpovedať
@aliaxa Mozem ta poprosit o link, pripadne informaciu, kde najdem zmienku o tom co spominas - nezapocitanie plochy vstavanej garaze do poplatku za rozvoj. Ja som to v zakone nenasiel. Tiez som v rovnakej situacii, idem stavat bungalov s dvojgarazou. Dakujeeeeem
Odpovedať
Tiez som o nom cosi pocul, no mne sa veru vidi, ze to nie kazda obec ma. Niektore obce sa nato dali, no nastastie nie vsetky. Ono je to uz zdieranie. Clovek aby sa pomaly bal, ze bude platit aj dan za to, ze chodi do prace alebo dan zo spotrebovaneho vzduchu.
Odpovedať
@miroslav33 ty by si z toho mal ked vyhodis skoro 5000 do luftu.ja teda nie
Odpovedať
@paura myslel som to ironicky, tiež si myslím že ide o poriadnu blbosť a ešte ma to len čaká ..
Odpovedať
@ludo22ando Hlavne ze predkladatelia zakona Raši a Choma to v svojich mestach nezaviedli. No na porazenie :-/
Odpovedať
@aliaxa Tak toto by aj mna zaujimalo, ako sa Vam to podarilo dosiahnut. Pretoze aj my budeme mat vstavanu graraz v dome a podla vyjadrenie MF SR k tejto veci vylucenie z predmetu podla §3 ods.2 pism. d) bod 2. zákona o miestnom poplatku za rozvoj sa vstahuje len na vstavane garaze v ramci existujucej stavby. To znamena, ze ak sa stavia dom so vstavanou garazou, tato sa do podlahovej plochy zaratava. Uplatnuje sa to iba na nove stavebne povolenie, ktorym by sa postavila vstavana garaz už v ramci existujucej stavby. Ak by bola garaz mimo existujucej stavby tak by sa musela zmestit bud do 25 m2 alebo sa uz za nu bude platit poplatok. Podla ucelu vsak moze byt na garaz ina sadzba ako na stabu na byvanie, ak si to obec takto stanovi vo VZN.
Odpovedať
Profilova fotka
Cele to je chore toto. Podla mna by mali byt obce radi, ze budu mat viac obyvatelov a nie takto hned zdierat ludi. Vsak to, co sa u nas deje, prakticky nema obdoby. To dospeje nakoniec do takeho stadia, ze si budu ludia vyberat obce, v ktorych sa poplatok neplati :-|
Odpovedať
@kreola Ale ved samozrejme, nic ine sa ani nedalo cakat. Keby to zaviedli aj u seba tak ludia si zapamataju a uz ich znova nezvolia. Oni myslia na volby uz dva roky dopredu a vsetko si premyslaju, co ake svetlo na nich vrhne. Je to strasne zdieranie ludi a hlavne je mi uprimne ludi, ktori im na to naletia.
Odpovedať
nebolo by to zle, pokial by sme mali aj tie europske platy, ked uz mame nadeuropske a nadamericke dane. taky ten posranec co ma 4 litre mesacne, tak logicky na to ma, lenze treba si uvedomit, ze priemerny median je oklo 800eur, ak ma este aj brigadu, a aj TEN CHCE BYVAT AKO CLOVEK.
Odpovedať
Diskusia pokračuje po 4 mesiacoch
Profilova fotka
Ako to je ak budeme mať garáž mimo domu a bude s domom spojená len s pristreškom? Musime platiť aj za garáž? Podla všetkeho to naša obec nezaviedla,lebo nevidim o tom ani zmienku na nete,ale musim sa ešte uistiť.u nás by to bol obrovský škrt cez rozpočet.😕 @aliaxa
Odpovedať
U nás v Hamuliakove poslanci schválili tú najvyššiu sumu - 35€ !!!!!! Ešteže my nebudeme mať veľký domček . Ale čisté zdieranie.
Odpovedať
1
2
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?