Pomoc s dispozíciou interiéru

Zdravím Vás, dali sme robiť projekt architektovi, ale nemám z neho dobrý pocit. Ja viem, že by som to mala riešiť s ním, a určite potom aj budem, ale potrebujem nápad :) Mohla by som vás veľmi pekne poprosiť, ako by ste to dispozične riešili vy ? Ide o priestor kuchyne jedálne a obývačky v jednom (na projekte je to ten 103 a 104). Architekt mi tam navrhol stenu, ktorá by bola zároveň aj krbom, ale nepáči sa mi predelenie toho spoločného priestoru. Radšej sa vzdám krbu a dám do priestoru piecku, len nech ten priestor ostane otvorený. Aj tá kuchyňa sa mi zdá zle riešená. Podľa mňa je nepraktické mať umývadlo pri stene, veď by tá stena bola stále oprskaná, nie ? A ešte neviem, kde by bolo najlepšie dať TV. Chcem aby to bol minimalistický a praktický priestor, ale chcelo by to nejaký nápad :) Tá stena smerom do záhrady je celá presklená. Ďakujem za každý postreh.
Odpovedať
Mne osobne sa nepáčia projekty, kde napr. návšteva musí prejsť cez celú kuchyňu a až potom si sadne na gauč. Pre mňa je kuchyňa súkromný priestor, kde nemám rada cudzích ľudí. . Takže ja by som to v prvom rade prehodila - kuchyňu s obývačkou, ak sa dá. Z tvojho nákresu sa mi zdá veľmi úzky priestor na prechod do obývačky. Ešte keď sa bude často sedávať za stolom....
Odpovedať
@zuzuzu3 Tak ako píšeš, len to napíš tomu architektovi. Nič v zlom :)
Odpovedať
nechapem tvoj argument, ze drez pri stene nie je dobre riesenie, ze stena bude oprskana. Pocula si uz o takom ako zastena ku kuchynskej linke alebo obklad? Tak sa to riesi uz niekolko desatroci... Ale mne sa na navrhu pana arvhutekta nepaci, ze kazda navsteva sa postraduje cez jedalen do kuchyne a este cestou bude kluckovat okolo stola. Lenze on je chudak dost limitovany tou presklenou stenou a este dalsimi oknami, tam sa tazko nieco vymysla. Budete si musiet co chcete a co nie.... Obzvlast pri minimalistickom rieseni treba rozmyslat co uz je zbytocne
Odpovedať
@silvester4 Ďakujem za názor. Práveže mne tam ta kuchyňa prišla praktická z dôvodu napr. nákupov, že nepôjdem cez celú obývačku so všetkými nákupmi, alebo naspäť so smetím. Možno by som ten jedálenský stôl mohla otočiť a dať namiesto toho krbu.
Odpovedať
@zita19 Ďakujem za názor :) Áno o obklade som už čo to počula a mám ho aj v terajšom dome, len mi tam ten drez prišiel príliš v rohu :) Hej budeme musieť popremýšľať, čo tam je zbytočné. Teraz máme dom 300 m2 a keďže máme tri deti, ktoré už postupne odchádzajú z domu, tak si chceme postaviť menší minimalistický 100 m2. Ten jedálenský stôl tam potrebujem, ale teda asi ho otočím a dám namiesto toho krbu.
Odpovedať
Profilova fotka
mozno tam musi byt stena zo statickeho hladiska. Je to dlhe skoro 18 metrov a dalsie poschodie nemoze visiet vo vzduchu. Ako pisu, skor vymenit kuchynu s obyvackou. Ak je stena presklena, je problem vo vymene? Dobre, ze chces pocut viac nazorov a mozno dostanes napad, ktory posunie byvanie na lepsiu uroven, este to vhodne odkomunikovat s architektom ;-)
Odpovedať
@sissik Ďakujem za názor a pochopenie. Áno tá stena je tam zo statického hľadiska, lebo vrchné poschodie je len po tú stenu. Len mne tam opticky vadí a prekáža. Preto sa snažíme hľadať iné riešenia (ak je to vôbec možné). Celý ten tom je ako keby časť lesa, preto sme aj dali steny presklené a východ na terasu po celej dĺžke. Chceme aby celý ten dom s tým lesom a prírodou trochu splýval. Porozmýšľam nad výmenou tej kuchyne s obývačkou. Ešte raz ďakujem :)
Odpovedať
Profilova fotka
Co by sa tam chcela dat ak je to kvoli statike? Nieco musi to horne poschodie podopierat. Mozno by som tiez uvital ak by bola kuchyna s obyvackou prehodena tam by sa to mozno potom dalo trochu lepsie vymysliet ale nemyslim, ze to pojde tak aby tam len otvoreny priestor. Treba to vsetko povedat architektovi co sa vam nepaci, ved ho za to platite nech to prerobi, vymysli, predsa len uz robil viac projektov ako vy :-) K umyvadlu pri stene. Kde by si ho inde chcela mat? V strede miestnosti? Normalne byva umyvadlo pri stene a dava sa v kuchyni za linku zastena, ktora sa normalne lahko utriet popripade umyt ak ti prska napriklad nieco zo sporaka
Odpovedať
@moravsky Nepochopili ste ma. Ja viem, že keď je to kvôli statike, tak to tam niekde musí byť, ale ja hľadám iné riešenie a iné nápady ako to spraviť ináč, a nie ako sa niečo nedá. Tak isto umývadlo pri stene. Jasné že za umývadlom je stena :) , ale nepáči sa mi, že je úplne v rohu. Keby som tam chcela dať spodnú skrinku do L z ľavej strany, tak je tam to umývadlo úplne nepraktické. A s architektom to riešiť budem, aj riešim, ale chcela som počuť iné nápady a praktické rady.
Odpovedať
Profilova fotka
@zuzuzu3 Na minimalisticke riesenie je to nevhodny otvoreny priestor,kopec okien bez moznosti nieco normalne vymysliet..skusil by som zrusit dake okna a potom presunut kuchynu
Odpovedať
Profilova fotka
no este by mohli horne poschodie podopierat aj kovove nosniky. To by samozrejme musel vypocitat statik- 1 alebo 2 stlpy by boli namiesto tej plnej steny. Ale asi by to bolo drahsie riesenie. A zase by bolo treba zakomponovat do interieru tie nosne stlpy. Nedavno som na spektrum home pozerala, ako stavali dom s velmi velkou obyvackou bez akychkolvek stlpov, cela ta miestnost mala viac ako 100m2, z 2 stran uplne presklena s posuvnymi sklami koli prepojeniu s exterierom. Nad tym velkym priestorom bola zelena strecha. Sice ziadne poschodie, ale mali co riesit, aby to cele napadlo. Cela betonova platna stala na 8 stlpoch. Takze da sa vselico ak to prejde cez statika. Ostatne je otazkou penazi ;-)
Odpovedať
Profilova fotka
napr. takto to riesia https://www.decoist.com/glass-concret... to co som pozerala bol iny dom, 2 steny boli plne, ale ako inspiracia........ https://www.curbed.com/2018/5/29/1740...
Odpovedať
Článok sa načítava...
@zuzuzu3 Mne sa zdá, že máte dosť veľký priestor a ta stena mu neuškodí. My mame tiež priecku medzi kuchyňou a obývačkou (mame na nej TV), bolo to hlavne kvôli statike, ale nám toto riešenie aj vyhovuje- kuchyňa je čiastočne oddelená, ale nie úplne. Vo vašom prípade by som ale určite pomenila dispozíciu, kuchyňa je taká nijaká a máte tam veľa nevyužiteho priestoru. Ja som tiež zámerne chcela mat obývačku úplne vzadu a prechod cez kuchyňu, u nás je kuchyňa srdcom domu a obývačka miesto, kde je kľud a súkromie.
Odpovedať
@sissik Ďakujem krásne za konštruktívne odpovede. Áno, že vraj sa to dá riešiť aj stĺpom z fasády, ktorý by mi až tak nevadil ako tá stena vo vnútri, tak uvidíme :) Aj my chceme časť zadnej steny presklenej, aby to bolo viac prepojené s prírodou. A strechu chceme tiež zelenú (teda aspoň časť). Keby sme mohli mať viac ako 10 % zastavanosť (čo u nás robí 100 m2), tak by sme spravili spodok 130 m2 a ani by sme neišli do poschodia. Ešte raz ďakujem.
Odpovedať
@pallacinka Ďakujem, máte to pekné :) U nás je tiež viac kuchyňa, resp. jedálenský stôl pred ním srdcom domu, lebo tam sa stretávame po práci a škole. Nechám si navrhnúť obidve riešenia a uvidíme :)
Odpovedať
@sissik Super, chceme použiť presne tie isté materiály ako v tom druhom dome, len teda v oveľa menšom priestore.
Odpovedať
Profilova fotka
@zuzuzu3 rado sa stalo
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?