Podpivničený rodinný dom a postup prác

Ahojte všetci stavebníci, chcel by som poradiť, alebo vedieť postup pri stavbe rodinného domu s pivnicou. Viete mi napísať postup prác, na ktoré by som nemal zabudnúť pri svojpomocnej práci?
Odpovedať
Ahoj, naozaj chceš podpivničený domček? Dnes si to už veľa ľudí nedáva robiť kvoli ušetreniu peňazí a už sa to veľmi ani nerobí. :-)
Odpovedať
Profilova fotka
my máme celopodpivničený, ale čo to stálo to neviem, stavali to rodičia. ale viem, že sa to strašne predražilo a preto potom nemali na dokončenie. ak chceš pivnicu, tak skôr radím len napr. pod garážou spraviť také malé na zemiaky a pod., tak som to pôvodne chcela ja.
Odpovedať
chcem kotolňu na pevné palivo lebo v okolí sú samé hory a dostupnosť, cena ma presvedčili na pevné palivo. mám menší pozemok tak som to chcel riešiť podpivničením. Asi o koľko sa predraží pivnica do 1/2 domu. Rozmer domu 8x12m
Odpovedať
Profilova fotka
My sme sa tiez rozhodli, ze dom nebude podpivniceny, hoci by ten priestor bodol, ale za tie peniaze navyse to nestoji. Mame krb - krbovu vlozku, ktorou sa vykuri dost velka cast domu, tiez je pre nas drevo na kurenie pomerne dostupne. Ako zalohu mame este aj plynove kurenie. Juraj - chces pivnicu len kvoli kotolni? Nedala by sa umiestnit niekde inde?
Odpovedať
Profilova fotka
Juraj - my mame celopodpivniceny dom 9x12m, suteren je polozapusteny a je kompletne vyuzity. Mame tam kotolnu, priestor na solarny zasobnik, pivnicu s regalmi, pracovnu (aj s umyvadlom na pranie spinavsich veci ktore nechcem mat v bytovej kupelni a s miestom na susenie pradla), nevykurovanu miestnost (napr. na odkladanie rastlin na zimu ktore nemozes prezimovat vonku ale ani ich dat do vykureneho bytu). Teda dost priestoru na vsetky veci ktore okolo domu treba a neviem si predstavit kam by som ich dala kedze nemame garaz. V kotolni stale nieco huci cerpadla a je tam milion potrubi, som rada ze to mame mimo bytu. A ked raz budeme chciet mat posilovnu tak mame na to priestor tiez v suterene. Je pravda ze suteren nie je lacna zalezitost. Najprv vykop jamy, zakladove pasy, zaklady vybetonovane, potom postavili z tehal obvodovu stenu. Potom to bolo cele odizolovane, vyzeralo to ako bazen a v tom zacali tahat mury. Davali sme si aj protiradonovu izolaciu - preventivne, ked uz tak uz. Presne ceny si nepamatam, stavali sme pred 5 rokmi.
Odpovedať
Ahoj majcik, vivianaba pivnicu nechcem len kôli kotolni ale keď ju už budem robiť tak by som chcel garáž, kotolnu, vináreň, práčovňu. Pivnica sa podľa mňa stále da využiť. Pri jej stavbe sa hlavne bojím spodnej vody aby som stavbu dokázal dôkladne odizolovať aby som vždy na jar nemal aj bazén :))
Odpovedať
Keď sa konečne vylepší počasie, tak začíname stavať domček z 2/3 podpivničený.. Máme pozemok ktorý je široký len cca 12m a preto sme sa rozhodli aj pre pivnicu... bude tam garáž a ďalšie 2 miestnosti.. Veľa ľudí nerobí pivnicu, ale potom si za domom alebo pred domom postavia záhradný domček alebo garáž.. čo tiež asi nie je najlacnejšie a ak sa človek pre pivnicu nerozhodne na začiatku, tak ju už nikdy pod domom neurobí :-) Postup prác budem vedieť presne napísať asi až o mesiac.. ale ak niekto mal skúsenosť tiež by som to uvítala -akú hydroizoláciu? na čo si da pozor? a pod.
Odpovedať
Ak Vam hrozí voda, nerobte pivnice ale len suterén na techniku , auto a hoby Vždy sa to zíde ale sa za to platí mestu za domovu daň.
Odpovedať
Diskusia pokračuje po 2 mesiacoch
ahojte my sme tiez robili 1/2 podpivnicenie domu, momentalne sme v stadiu ze pivnica je uz hotova a pokracuje sa smerom hore :-). Zo zaciatku sme tiez rozmyslali ze pivnicu robit nebudeme, ale mame maly pozemok a pivnica sa vzdy zide :-)
Odpovedať
ahojte, tak ja som tiez za pivnicu, zijde sa .....bolo nam povedane, ze ak si nehcceme robit kotolnu v obyvacke (kozub) tak nech si ju dame....aj tak nas pozemok nebol rovny, takze nam to akurat vyhovovalo....pivnicu mame len pod obyvackou....a nejake drahe to nebolo.....kazdy sa boji toho predrazenia, ale potom ked nemaju kde davat veci, tak si stavaju zahrtadne domceky a tak....
Odpovedať
ivankamarek • správne podotknuté
Odpovedať
Profilova fotka
Tak náš dom je podpivničený-máme tam garáž, kotolnu, práčovnu a 3 dalšie miestnosti ( v jednej je napr. ping-pong. stol, taká minitelocvična, v jednej sa žehlí a sú tam sezónne veci, bundy.. a tretia je na odkladanie vecí,), a zasa to nebolo až toooľko predražené ako sa niektorí boja |-| dom bol síce robený už pred 15 rokmi, ale myslím že to stojí za to.my ked budeme rekonštruovať, chystáme sa tiež aspon z časti podpivničiť.
Odpovedať
Článok sa načítava...
Diskusia pokračuje po 3 rokoch
Mam cely dom a cast dvora podpivniceny - v tvare L. Pivnica ma tolko stvorakov, ako dom aj podkrovie spolu. Do pivnice mam jeden vstup z domu a druhy z dvora. Pod domom sme pivnicu mali do dvora sme ju len rozsirili. Bez pivnice si dom predstavit uz ani neviem. Nie je tam ani meter stvorcovy bez vyuzitia. Kotolna na tuhe palivo, pracovna - dielna, sklad, pracovna + susiaren (hlavne v zime), miestnost kde pestujeme huby, spolocenska miestnost s otvorenym krbom (cela v kameni - taky irsky stredoveky styl), posilovna a miestnost kde skladujeme zeleninu - ovocie a zavaraniny (tu mame aj mraziace boxy na maso) .... neviem presne rozmery pivnice ale odhadujem, ze ma cca 160m. Napriklad ked do nej ulozim karfiol .... i po niekolkych tyzdnoch je stale pekny biely, huby napestujem aj 300 - 400 kg rocne (sampiony - hlivy). Ja na pivnicu dopustit urcite nenecham.
Odpovedať
.... k teme >>> Video napovie viac ....http://www.youtube.com/watch?v=eZ2Oignt6Ag Hlavne nesetrit na izolacii (voda) ... oplati sa ! :-)
Odpovedať
Už ked sa rozhodneš pre podpivničenie tak potom celý dom!!!! najlepšie využie. Pokial ti hrozí spodná voda, tak by som zase vôbec nepodpivničoval, voda je dobrý sluha ale zlý pán.
Odpovedať
Diskusia pokračuje po 4 mesiacoch
Máte na pivnici okná, alebo je celá v teréne? Aj jej pôdorys s rozmiestnením jednotlivých miestností by ma naozaj zaujímal, chcem tiež polyfunkčnú pivnicu, vrátane možnosti pestovania húb. Ďakujem za odpoveď.
Odpovedať
@osc Máte na pivnici okná, alebo je celá v teréne? Aj jej pôdorys s rozmiestnením jednotlivých miestností by ma naozaj zaujímal, chcem tiež polyfunkčnú pivnicu, vrátane možnosti pestovania húb. Ďakujem za odpoveď.
Odpovedať
všetci čo pivnice máte ,alebo len plánujete položte si otázku k čomu to bude slúžiť,len tak mimochodom tiež ju mám no je to starší dom a ked sa staval bola to komunistická povinnosť,ak má byť pivnica na všetko ostatné okrem uskladnenia ovocia a zeleniny,ak ju ale máte vlastnú vtedy to nemusí byť pod úrovňou zeme, ale nad zemou , vyhnete sa vytopeniu a vyjde lacnejšie
Odpovedať
Profilova fotka
väčšina domov čiastočne podpivničených nerovnomerne sadá a praská, doporučujem suterén pod celým domom alebo vôbec, izolácia je ideálna pod základovou platňou spojená s obvodovou stenou.
Odpovedať
Diskusia pokračuje po 1 roku
tá" hydrofolia" čierna je čo za materiál- ako sa to volá? a ako to fixujem na ten styrodur? treba tam špeciálne náradie na dáke natavovanie? Dokáže si to človek spraviť aj sám, či treba drahého špecialistu? Budget mi krváca totiž a treba mi spraviť asi to isté. spravil som totiž "chybu". Zateplil som základy styrodurom- ten trčí až nad úroveň deky prízemia ale nemám pod ním hydroizoláciu- vodotesnú. "Myslel" som totiž že styrodur je zároveň aj hydroizolácia a vlhkosť bude vybavená jedným materiálom. to som si prezistil zle. Hore pri obrázku je vcelku rozumne uvedené, že: izolácia je ideálna pod základovou platňou spojená s obvodovou stenou." To by ale v mojom prípade znamenalo že styrodur by som musel vytrhať a najprv dať asfaltové pásy. tu som si všimol že hydroizolácia sa môže dať aj na styrodur. Voda si nájde cestičku všade vraví sa- takže je riešenie na obr. hore naozaj v pohode? Musí to byť super uzavreté voči vode - precízna robota. Fušeriny už som mal dosť- nerád by som v tom pokračoval... Inak názory o drahej pivnici sú podľa mňa k veci- z osobnej skúsenosti môžem potvrdiť že je to naozaj fin. náročné. Už by som do toho nešiel , keby som sa mohol znovu rozhodnúť. Je to vec peňazí ako poväčšinou. Ja som si veci zle prezistil a prerátal. najdôležitejší je reálny rozpočet- nacenenie!!!!!!
Odpovedať
Diskusia pokračuje po 1 roku
Lapajko prosim ta ako si riesil obvodovej steny pivnice v tvojom pripade zelezobetonova z KB blokov napojena na podkladnu dosku ktora je z hora odizolovana?? Nehal si s nej trcat vyztuz na napojenie? Alebo nie. Dakujem
Odpovedať
@hosty344 ziadna trciaca vyztuz, ved aj tehla alebo porobeton sa dava na maltu.
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?