Pôdorys - názory, postrehy a rady

Zdravím Vás všetkých. Chcem Vás touto cestou poprosit aby ste si našli chvíľku času a zhodnotili návrh nášho budúceho domova. Všetky rady aj postrehy či už negatívne alebo pozitívne sú vítané. Chcem len upozornit že obvodové múry nebudú 50cm ako je v návrhu, to sme si dnes s projektantom vyjasnili (bude to ytong 30cm + 2O cm pravdepodobne EPS).
Odpovedať
@koki63 ako sú svetové strany?
Odpovedať
@jakino ahoj, terasa je smer JZ
Odpovedať
Profilova fotka
@koki63 dost male, velkostou asi ako panelakovy byt. Ale ked ste sa pre nieco take rozhodli, asi mate na to dovody. - medzi predsien a chodbu by som dala posuvne dvere - kupelna mi pride dost nestastne riesena, tam by ste mohli kludne tancovat co je tam zabiteho miesta, s tym by som este skusila nejak popracovat - urcite by som v tak velkej kupelni chcela 2 umyvadla s obrovskym zrkadlom
Odpovedať
@koki63 K celkovej koncepcii domu by som mal výhradu, že by sa mi nepáčilo ťahanie nákupov cez celý dom. Čo sa týka detailov, kúpeľňu by som rozdelil na dve a do tej so sprchou by som urobil vchod zo spálne. Dôvodov je viac, napr. ten, že sa môžu sprchovať/kúpať naraz rodičia aj deti, alebo ten, že keď budú mať pubertálne deti návštevu, tak jednak majú izby oproti spálni, takže vás budú vidieť, keď pôjdete do kúpeľne, ale aj každá iná návšteva pôjde popred spálňu a kúpeľňu a preto by sa hodil takýto priamy súkromný prechod do kúpeľne. Jedálenský stôl by som otočil o 90° a dal ho k oknu a trocha by som zväčšil kredenc
Odpovedať
@koki63 vcelku v pohode projekt, až na tú kúpeľňu. Podľa môjho názoru tiež zbytočne veľká. Ale pokiaľ takú chcete, tak ok. Jedálenský stôl by som dal jednoznačne väčší. A inak vcelku fajn projekt
Odpovedať
Vsak to je Eko 104 plus len trosku rozmery posunute ale to asi kvoli tym hrubim stenam. Pozri si tento original projekt a uvidis ;) pripadne aj na MS je samostatna stranka pre priaznivcov tohoto domceku. Tiez ho staviame s par zmenami ;)
Odpovedať
@maslenka47 Prosím, skús nám menej znalým prezradiť, kde presne majú bežné panelákové byty s rozlohou cca 115,7 m2 ??? Len by ma to naozaj zaujímalo, pretože ja som tuná ani 4 izbový panelák nad 86 m2 nevidel, tak možno sa niekde stavali iné ... @koki63 Osobne by som určite dom "zarovnal" na čistý obdĺžnik, ten vstup do domu by som dal zarovno, tým pádom aj nosné múri nepôjdu do L. Získaš nejaký meter navyše a vo finále to bude ešte lacnejšie ... A ako písali iný, kúpeľňa je veľká, na tom by som zamakal :)
Odpovedať
@maslenka47 no od bytu je to hádam väčšie. Aspoň ja som panelákový byt týchto rozmrov ešte nevidel ;) S tou kúpelňou máš pravdu, je to v štádiu riešenie lebo s tým nie sme stotožnený ani my.
Odpovedať
@jakino ďakujem za tip na úpravu tej kúpelňe. S tým prechádzaním máš pravdu. Manželka sa tiež pohráva s myšlienkou na predelenie kúpelne ja skôr na jej zmenšenie, následné zväčšenie spálne a vytvorenie samostatného šatníka. Táto verzia ale nerieši to na čo si poukázal takže to musíme ešte premyslieť.Ten stôl myslíš posunúť k východu na terasu? Niesom si istý či by tam nezavadzal...
Odpovedať
@akamko tá kúpelňa je fakt zbytočne veľká. Zväčšiť sme ju oproti pôvodnému návrh síce chceli ale nie až natoľko. Ďakujem ti za názor.
Odpovedať
@ado91 Máš samozrejme pravdu. Projekt EKO 104 bol taký východzí bod pre tento projekt pričom naše požiadavky prijektant pretavil do súčasnej podoby, teda až na tú kúpelňu lebo tam to z veľkosťou trochu prehnal.
Odpovedať
@lubk0 som rád že to prirovnanie k panelákovému bytu neprišlo trochu nereálne len mne :) S tým vstupom je to dobrý nápad, v podstate takéto riešenie je len estetické a ak bude zarovnaný ničomu to neuškodí. Kúpelňa sa ešte určite bude meniť lebo s týnto riešením nie sme stotožnený ani my. Ďakujem za tvoje postrehy.
Odpovedať
Článok sa načítava...
Mne tiež vadí to, čo jakino napísal, aj návšteva prejde cez celý dom, až kým sa dostanú do obývačky kde ich usadíš, toto by som odporúčala ešte si dobre premyslieť ;-)
Odpovedať
@vladka372 no nie je to ideálne aale vzhľadom k pozemku a natočeniu domu na svetové strany musí byť vchod tam kde je, teda pokiaľ chceme mať obývačkokuchyňu s terasou na JZ.
Odpovedať
@koki63 technika bude v špajzi? Inak na margo poznámky, že nákupy treba nosiť do kuchyne cez cely dom - príde mi to také smiešne, lebo keď je raz vstup na pozemok z danej strany (tuná severnej) a kuchynoobyvacka je na juhu, tak tie nákupy musia odniesť rovnaký počet metrov, či je vchod na opačnom konci domu alebo v strede domu alebo kde. Len v dome už na človeka neprší, nesnezi....
Odpovedať
Profilova fotka
Svetové strany nezmenís, a ak nechcete mať vstup z boku domu, tak ani dispozíciu. Ja by som však určite zmenila kúpeľňu. Na šírku toho wc, by som zväčšila spálňu o pekný veľký a priestranný šatník, ktorý by bol na celú dĺžku tej steny. Dvere do kúpeľne by sa posunuli smerom do obývačky a v podstate by ostala tá istá dispozícia kúpeľne a toho samostatneho wc, len by sa zúžila o ten spálnovy šatník. A miesto toho umývadlá a wc vo vyklenku by išiel veľký walkin sprchový kút. Pod okno klasická vaňa, žiadna rohová (tá zaberie veľa miesta, horšie sa čistí a máš väčšiu spotrebu teplej vody). A na tej stene od špajze by islo šlo dvojité umývadlo. A čo sa kuchyne týka, tak isto treba viac pracovného miesta. Takže by som tu kuchynsku linku potiahla až zarovno tej špajzovej steny a stôl otočila o 90 stupňov. Alebo dala pekný guľatý stôl na úroveň terasoveho okna.
Odpovedať
Profilova fotka
A do špajze pôjde len kotol na kúrenie a TÚV? Ak áno, tak je špajza zbytočne široká. Isto by sa tým pádom dala o nejakých 50cm zuzit a ostala by ti krajšia a širšia kuchyňa, lebo tie 3m sú také ltt na kuchynskú linku
Odpovedať
@zltalienka ano technika bude v tej špajzi/komore/tech. miestnosti. Kotol, rekup. jednotka a mala tam byť aj pračka so sušičkou aj keď projektant namietol že to nie je vhodný priestor nakoľko tam budú uskladnené aj potraviny takže sušička s práčkou bude asi v kúpelni.
Odpovedať
@koki63 špajza by sa dala zmenšiť z 1900 na 1000-1200, a o to by sa zväčšila kúpelňa, potom v kúpeľni by som urobil priečku s dverami a vytvoril samostatný priestor pre technickú časť /kotol..../
Odpovedať
@carolinka toto riešenie s tým šatníkom napadlo dnes aj moju polovičku a príde nám to ako šikovné riešenie. V tom výklenku bude určite len walkin, to som si presadil ja :) Linku asi zväčšíme len si niesom istý umiestnením stola do priestoru. Nevie či by to tam nepôsobilo moc zapratane, ťažko sa mi to predstavuje. Do špajze/tech. miestnosti pôjde kotol,TUV, rekup. jenotka a možno pračka so sušičkou ak ich nakoniec neumiestníme do kúpelne.
Odpovedať
suhlasim s vyssie uvedenymi poznamkami o kupelni. rozdelte ju na dve, sprchac a wc s vchodom zo spalne. vo zvysnej kupelni posunut dvere, za dverny priestor schovat pracku (susicku) a nejake ulozne priestor. umyvadla dve umyvadla na miesto jedneho. vana moze zostat, aj ked osobne by som do rohovej vane nesla, priestor mate aj na normalnu. a len taky typ. ak je technicke zazemie v spajzi, donre si to navrhnute a oddelte si potom ten priestor bud nejakou tenkou prieckou alebo posuvnymi dverami, podla toho, ako a kam ich umiestnite.
Odpovedať
Profilova fotka
posuň priečku medzi špajzou a kúpeľňou, že zmenšíš kúpeľňu. potom rozdeľ špajzu, aby vznikla špajza a napríklad technická. dvere do technickej by boli z obývačky. už je na tebe, či dáš tam kotol, či práčku. ja som rada za väčšiu technickú, lebo v nej mám bojler, mrazák, sušička, práčka a balkónový vešiak na veci, čo nejdú do sušičky.
Odpovedať
@kamilka22381 ahoj, posunúť tú stenu napadlo aj nás ale je bohužial nosná...
Odpovedať
Profilova fotka
@koki63 jáj, to som si nevšimla :-D ale aj tak je miesto na rozdelenie špajze. a tú kúpeľňu so záchodom ešte porieš ako ti písali. my máme kupeľňu 2,8m x 2,7m a máme aj vaňu aj sprchu aj záchod a úplna pohoda.
Odpovedať
Profilova fotka
Inak sušička produkuje dosť veľa tepla, takže pozor aby to nebolo kontraproduktívne pre uskladnenie potravín. Potom dať fakt práčku a sušičku radšej do kúpeľne. I keď napadá mi i ďalšie riešenie. Urobiť tu skriňu na chodbe hlbšiu a tam schovať tu práčky so susickou. Kamoši to takto majú a sú spokojní, je to pekné oddelené a skryté zároveň. A toho jedálenského stola v priestore by som sa nebála, skôr by som sa obávala malej kuchyne. Skús si to prekresliť na milimetrový papier a uvidíš ako to všetko vychádza. My sme si tak urobili stôl, stoličky i sedačku z toho papiera a potom sme si to presúvali , aby sme zistili kde a najmä ako to najviac pasuje. Lebo na projekte sa vždy všetko vmesti, žiaľ realita už taká nemusí byť
Odpovedať
@carolinka no s tým milimetrovým papier9m by to mohlo byť užitočné. Díky za dobrý tip ;) Určite vyskúšame...
Odpovedať
@kamilka22381 ano špajza by sa dala od technickej v pohode oddeliť. No kúpelňu isto nejak ešte poriešime lebo toto nie je stav v akon to chcem mať vo finále.
Odpovedať
Príspevok bol zmazaný adminom, lebo nespĺňal Pravidlá prispievania do fóra.
@a247 čo sa týka kúpelne tak tá sa zúži o 70 cm v prospech spálne kde sa do vzniknutého priestoru umiestní vstavaná skriňa na celú tú spoločnú stenu. Sprhcový kút si vymení miesto s vaňou, pričom táto bude klasická ( obdĺžnik) a kút bude walk-in. Ubrať z tej komory/tech. miestnosti nás už napadlo akurát som si nie istý či nám tam vojde kotol, bojler, rekup. jednotka a v hre je aj práčka so sušičkou v prípade že by sa miestnosť predelila a vznikla tak samostatná komora a samostatná tech. miestnosť.
Odpovedať
Profilova fotka
Mozno este maly detail - nie som si ista ci do wc zmestis vsetko tak ako na obrazku - wc, umyvadlo, predpokladam nejaku skrinku a este aj dvere otvarave dnu. Z vlastnej skusenosti - mame to takto a skrinku pod umyvadlo uz nedame lebo vadi noham ked niekto sedi na wc.
Odpovedať
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?