Pôdorys: Náš návrh - Vaše názory?

Ahojte, chcela by som poprosiť o Vaše postrehy k tomuto pôdorysu, ktorý sme si vytvorili s priateľom. Veľkosť pozemku je 25,5m x 32m (šxd) a je orientovaný izbami na južnú stranu, sever (špajza). Rozmery domu sú cca 13m (predná str), 16m (dĺžka). Schody vedú do pivnice, kde plánujeme dať aj technickú miestnosť - niekde rozumne medzi kúpeľňu a kuchyňu. Skúšali sme dať vchod aj z prednej časti, ale nevieme ho tam pekne a účelne zakomponovať. A ešte nevieme ako s parkovaním.. zatiaľ uvažujeme iba o krytom státí. Ďakujem :) Priložené foto asi nebude veľmi čitateľné, tak prikladám aj link návrhu: http://www.navrhinterieru.sk/planner/...
Odpovedať

Odpovedať
Profilova fotka
@zuzi654 Len tak z rychlika...otocit cele zrkadlovo - obyvacka na juh....
Odpovedať
Profilova fotka
@zuzi654 Len tak z rýchlika, väčšina stavebných úradov dovolí zastavať tak max 30% pozemku aby vám to vyšlo čo sa týka pôdorysu v tej jedálňo-kuchyni je kopec nevyužitého miesta chcelo by to niečo vymyslieť.
Odpovedať
Profilova fotka
A mne sa to páči ... Priestranné, presvetlené, v izbách je miesto na úložný priestor, veľká vstupná chodba, oddelená súkromná časť od tej spoločenskej, Len osobné by som po rozmýšľala ako rozumne umiestnit terasu. My máme takto podobné riešení terasu a večer bol vždy problém, aby sme zábavou a rozprávaním nerusili deti v izbách. Ale inak za mňa pekné :-)
Odpovedať
Ahoj typologicky správne navrhnutý pôdorys domu, oddelená súkromná a spoločenská časť, čo by som ešte odporučila je uzavrieť zádverie od obývačky a chodby... zádverie je u nás stále teplotný filter a tiež sa Ti odseparuje pohľadovo od obývačky. Zásada otvárania dverí je taká, že vždy by mala byť v pohľade väčšia časť priestoru - v jednej detskej ich treba otočiť tak, aby sa otvárali smerom ku skrini a asi ich aj posunúť viac ku skrini... pred tým, než niečo podniknete, je potrebné si najskôr na úrade vyžiadať UPI (územno-plánovaciu informáciu), kde budete mať presne zadefinované regulatívy k vášmu pozemku; t.j index zastavanej plochy, index zelene, podlažnosť a pod. možno bude potrebné vzhľadom na tieto skutočnosti trochu upraviť samotnú veľkosť domu. Osobne sa mi zdá dosť veľký... ale inak správne navrhnutý...:)
Odpovedať
Profilova fotka
Mne sa veľmi páči, keďže máme na asi 90% rovnaký projekt. Zatiaľ vo fáze hrubej stavby, takže praktické skúsenosti ešte nemám. Akú máte celkovú dĺžku domu? My 20,5m. My sme urobili priechodzi šatník, takže zo spálne prejdeme priamo do kúpeľne. Technickú miestnosť máme hore, v mieste kde máte schodisko, ale toto je tiež super nápad. My máme hlavný vstup v tom L-ku. No a terasu máme na tej stene spoločnej pre obývačku aj kuchyňu.
Odpovedať
@nicicka Okná v obývačke nám vychádzajú na juh / juhozápad.. neviem presne teda ako otočiť @martosko V tej jedálni máme dosť skreslenú tú veľkosť stola.. tá nie je asi reálna.. ale áno, vyzerá to veľmi otvorene.. @carolinka Zvažovali sme umiestniť terasu aj zo strany obývačky (za TV), len potom nám to vyšlo také rozťahané a tiež aj ako umiestniť gauč a TV.. tiež sme chceli využiť výhľad z okna na pozemok. Ten hluk sme chceli trochu eliminovať prvou miestnosťou, čo by mala byť pracovňa, no neviem, či to bude dostatočné.. @zu19 Nad zádverím sme veľmi rozmýšľali, či ho uzavrieť alebo nie.. najskôr sme nechceli kúskovať ten priestor.. ale áno, zádverie uzavrieme dverami :) Pozemok je zatiaľ orná pôda, cca 8 arov.. s týmito indexami sme ešte nepočítali.. pozriem sa na to, ďakujem :) @micicka Dĺžka domu je cca 16m. Mohla by si mi prosím poslať Váš projekt? Ten vchod ma celkom zaujíma. A tiež sme zvažovali ten vstup cez šatník :)
Odpovedať
Profilova fotka
@zuzi654 nemám projekt v PC, tak prikladám len foto, snáď to bude aspoň trošku viditeľné.
Odpovedať
@micicka super, ďakujem.. tiež máte asi radi svetlo a priestor :)
Odpovedať
@zuzi654 Neni to na 100 percent dobre. Chodba prilis uzka a prilis dlha. Spalna rozbita, rozfrckane metre. Zatemnovanie okien bude ako? Stlaciim knoflik a vsetko sa roluje? Lebo ked nie, stravite denne minimalne 7 minut so zaluziami a to len v obyvacke. Rocne 41 hodin casu vynalozeneho zatemnovanie, odtemnovanie okien. 1 poondiata kupelna s jednym hajzlikom na 5 izieb malo. Ten v zadveri ani neratam, to je akoze pre navstevy co aj tak pridu raz za rok. A situacia vecer, rano, decka si umyvaju zubale v kupelke a ja idiot musim utekat na potrebu polonahy az do zadveria. Na typologiu sa vys... ze nocna denna cast, co vam je to platne ked budete tam musiet rano vecer takto pobehovat? Preco musi byt ten dom taky uzky? Je to chore aj s tym satnikom. Pani Vy chcete mat vsetky zvrsky v zadveri? Aj topanky aj saly aj kabelky? Kde da zvrsky potom zvysna rodina? Alebo ze tam budete mat to najhlavnejsie? A po zvysok budete utekat tam, do Vami zabarikadovaneho satnika cez celu chodbu dvojo dveri cez spalnu a naspat? Pracka bude kde? V technickej miestnosti v pivnici? Schodami hore dole 2x denne za pradlom, aj s kosmi na pradlo, no gratulacia, sportu zdar. to uz rovno urobte radsej poschodie ked chcete behat po schodoch, budete mat hore aspon svetlo, ked ho tak radi mate. Nerozumiem tomu. Bud zvacsim podorys a fuknem technicku zarovno, pozmenim ten uzasny podorys do ktoreho ste sa zjavne bez priciny v odusevneni zamilovali, alebo budete nadavat, ze ste sa tu nechali oklamat zmyslami a ucicikali sice dobre mienenymi (niektori veria ze i fundovanymi) ale prazdnymi pochvalami.
Odpovedať
@zuzi654 @snowy66 ma pravdu, ak je to u vas tak, ako pise, ze ranny zhon je v rovnakom case.. Lebo my napr. tiez mame len jednu kupelnu a druhe WC v zadveri, ale realne, sme len 3 a kazdy z nas ide do tej kupelne v inom case. Takze my sa v kupelni nestretavame a je to ok.. S tym satnikom suhlasim..a prackou tiez.. My ju mame v technickej, do ktorej sa ide z kupelne a vsetci hadzu pradlo rovno k pracke. Satnik je pristupny z chodby, neviem si veru predstavit chodit po zabudnutu vec cez cely dom plus spalnu.. Castokrat v topankach.. Dlha chodba mne osobne nevadi, mame ju tiez, najviac ju ocenuju deti, lebo sa na nej mozu prehanat na roznych "vozidlach" :-) A tienenie - to si veru dobre premyslite, lebo toto sme aj my trochu podcenili.. Teraz by som urcite zainvestovala do vonkajsich zaluzii.. Vtedy sme na to nemali prachy, teraz to lutujeme..
Odpovedať
@snowy66 @akvi ďakujem, veľmi sa teším vašim komentom.. práve to nám odhaľuje, nad čím sa máme ešte zamyslieť a čo zvážiť :) to bolo aj účelom, prečo som to sem dávala (no popravde, nečakala som až taký prehnane expresívny prejav :D) Niečo sme si z toho vzali.. upravili sme spálňu.. čo sa týka toho šatníka, tak myslím, že 2,5 m skriňa nám bude postačujúca na kabáty, topánky a podobne. Nad kúpelkou/kúpelkami stále rozmýšľame... ale máte dobrý nápad odčleniť aj to druhé wc by nemuselo byť na škodu. Skôr sme rozmýšľali či aj neoddeliť vaňu a sprchový kút? Práčku nechcem mať na obytnej časti domu, keď už budeme robiť pivnicu... neviem teda, či všetko dávate rovno aj do sušičky, ale ja chcem aj priestor na sušenie prádla.. druhou vecou je hlučnosť (a teraz tým nemyslím iba práčku). Tienenie.. 41 hodín ročne :D plánujeme dať vonkajšie žalúzie - automatizované samozrejme.. V rozširovaní pôdorysu zatiaľ nevidím význam a tiež by som chcela mať aj zeleň a príjemné prostredie okolo domu... teda aby sa nám tam ešte niečo zmestilo ;)
Odpovedať
Článok sa načítava...
a nerozmyslali ste zvacsit si spajzu o to wc v predsieni a to presunut na miesto toho schodiska? ta spajzka je taka mala ako u nas v panelaku a teda vela tam toho clovek nezmesti... navrhujem prekopat celu tu strednu cast domu, resp. ju zmensit. tym by ste skratili aj tu dlhu tmavu chodbu. suhlasim s inym prepracovanim spalne a satnika, zas vam tam unika az prilis vela m2. takisto si myslim, ze by ste mali predelit predsien od chodby, kludne aj presklenou stenou. to by bolo efektne a zaroven by plnilo ucel. ak by ste mali presklene aj vchodove dvere, zaroven by vam to vnasalo dnu dost svetla aspon na zaciatok chodby. potrebujete tu stvrtu izbu? ako sa bude vyuzivat? ako budete vyuzivat tu pivnicu? chapem, ze bude aj s technickou miestnostou, ale co vsetko v nej planujete este mat? nebude vam tam stacit stmsie a kratsie schodisko? to by sa dalo umiestnit aj inam a viete dom skratit o par metrov.
Odpovedať
@zuzi654 sorry, ak ti moj prispevok vyznel expresivne, mne to tak nepride, skor ten od snowyho :-D , ale asi vsetci mame inu mieru.. a ja uz som si tu zvykla ze niektore prispevky vyzneju tvrdo, ale nie su myslene zle. Mat pracku a susicku v pivnici je ok, pokial mas premysleny aj ten presun pradla. Aby si nebehala hore dole s kazdym kusom zabudnutych treniek :-D
Odpovedať
Profilova fotka
@zuzi654 Podľa mňa máš tri možnosti čo s tým ďalej prvá a najjednoduchšia zrušiť jednu izbu a na miesto nej vymyslieť kúpeľňu a wc a pridať priestor tam kde chýba, nevýhoda je že prídeš o jednu izbu a potom je otázka či sú potrebné aj dve kúpeľne ( za mňa určite aj potom ). Druhá možnosť zväčšiť pôdorys tiež by sa dala pridať kúpeľňa a urobiť potrebné rozšírenia, nevýhoda je že tá dlhá chodba čo ide v podstate od chladničky cez celý dom by bola ešte dlhšia. Tretia možnosť podľa mňa najlepšia je vykašľať sa na pivnice ( to býva aj tak drahé stavanie do zeme ) technické miestnosť a práčovňu urobiť na prízemí spolu z jednou dvoma spálňami rodičovskou a hosťovskou tým by stačila aj jedna kúpeľňa prístupná s chodby a hore urobiť dve detské spálne a kúpeľňu na to by stačilo druhé poschodie len nad časťou pôdorysu a mohlo by to celkom dobre vyzerať aj zvonku odpadne tým tá dlhá chodba a trocha si zväčšíš aj miesto na pozemku a ak zrušíš pivnice ani rozpočet ti to až tak nezrujnuje. Čo sa týka toho hluku z práčky dnes sa dá tak zvukovo izolovať že to ani nezačuješ nieje to ako kedysi v panelákoch že pri praní sa ti triasli všetky dvere :-) PS: Neviem či som ja posledný slovák čo nemá každý deň rozplánovaný na minúty ale nezrúti sa mi svet keď si zabudnem napríklad dáždnik v šatníku a musím ísť poň cez dvoje dverí namiesto jedných, alebo pri čase čo presedím pri telke alebo nič nerobením je u mňa 7 minút na hranie sa zo žalúziami zanedbateľné nehovorím o tom že ich môžem raz stiahnuť a nechať ich tak aj dva dni a ušetril som 7 minút niektoré spomínané situácie mi prídu pritiahnuté za vlasy ale s tými dvoma kúpeľňami a wc súhlasím. Ešte jedna rada aj tak s tým budeš musieť zájsť za profesionálom tak to urob čím skôr a uvidíš čo ti poradí on, či už architekt alebo projektan.t
Odpovedať
Pivnica je draha zalezitost koly jednej technickej miestnosti a navyse ver ze casom budes spekulovat ako pracku premiestnit hore. @mateosko to fakt daznik nosis cez dvojo dveri od vstupu ? Preco ho nenechas vo vstupe?
Odpovedať
Profilova fotka
My sme mali pracku v starom dome o dve poschodia nizsie v pivnici a k tomu tie schody dost strme a nevidela som v tom az taky problem. Dnes by ludia vsetko chceli mat tak, aby stacilo natiahnut ruku a potom sa cudujeme ze ludstvo je obezne. Ja tu chodzu po schodoch beriem ako pohyb, ktory nam vsetkym myslim dost chyba :)
Odpovedať
@mima86 Jenže dřív ty lidi neměli nic na práci, stačilo dojet do lesa na dříví, pak ho nařezat a nasekat, oběhat hospodářství, kosou posíct zahradu, vyprat v ruce, uklidit dům bez centrálního vysavače a třeba i chodit do práce 8 km pěšky a měli volno. To se s dneškem nedá vůbec srovnat ;-) .
Odpovedať
Profilova fotka
@zuzi654 každý má iné vysnene predstavy o bývaní, a každému sa páči iné, hlavne je aby vyhovoval vám.Ale.... Máte dosť široký pozemok na to, aby ste museli dom ťahať dozadu.My máme užší pozemok ale odmietala som ukrajovať si zozadu zo záhrady a terasu som chcela za domom, aby nanu nebolo vidieť od cesty. Ja by som išla do pôdorysu štvorec resp. obdĺžnik 15x14m alebo niečo podobné, určite nie L-kovy pôdorys.L-kovy pôdorys vám predraží stavbu a zaberie zo záhrady.
Odpovedať
Profilova fotka
@r4d3k74 az taky stary ten dom zasa nie je. Moji stari rodicia tiez chodili do prace a vlestne zili uz v dobe velmi podobnej dnesnej nie pred 100 rokmi. A ja tu zijem uz 9ty rok a zvladam to uplne v pohode si myslim a take malichernosti ako behanie po schodoch mi ani na um nepride riesit. Jednoducho to robim automaticky a nezamyslam sa nad tym, naco aj.
Odpovedať
@mima86 Však jsem to tak myslel, dneska je fakt pro někoho problém všechno a přitom by to pro ty lidi byl dnes možná jediný pohyb a navíc docela přirozený. Dřív, a nemuselo to být před sto lety, se ti lidi hýbali a dneska se řeší, že kryté stání a vchod jsou moc daleko od kuchyně a musí se nést daleko nákup. V jeskyni žít nechci, ale v tomto moc pokrok nevidím.
Odpovedať
Profilova fotka
@r4d3k74 Náš dům tady dostal pěkně zabrat, vše špatně, vše daleko - spíž od kuchyně, koupelna od ložnice, ložnice od obývacího pokoje, technická s pračkou od pokojů... :-D Nad každou připomínkou jsme se zamysleli a přesně jak píšeš, přijde nám, že lidé jsou dnes líní udělat o tři kroky víc. My naopak chodíme rádi na dlouhé procházky, jsme aktivní, nevysedáváme doma u telky, tak pro nás není problém ujít pár kroků. Navíc lidé s patrovými domy se naběhají ještě víc :-) Teď běhám z podkroví do sklepa s prádlem a vlastně mi to vůbec nevadí ;-) Už vím, že je hloupost dělat dům podle cizích lidí. Člověk by měl zvážit své potřeby, svůj životní styl a s ohledem na tohle řešit dispozici domu...
Odpovedať
@qeszi_sk snad kazdy si urobi dom podla seba. Nechapem naco sem ludia davaju podorysy a chcu pocut nazory, ťen podorys by mali mat podla svojich poziadaviek uz urobeny.
Odpovedať
Profilova fotka
Ano, presne... ale ja je chapu, take jsem vlozila svuj pudorys. Myslim, ze navrh domu je ve skutecnosti velka zodpovednost a clovek potrebuje ujisteni, ze se rozhodl spravne. Ja jsem byla rada za vsechny komentare, i ty negativni. Zamyslela jsem se nad kazdym a ujistilo me to, ze dum, tak jak je navrzeny, je ten pravy ;-)
Odpovedať
Ďakujem Vám všetkým za komentáre.. veľmi ma potešil Váš záujem a rady. Aktuálne ešte dolaďujeme dispozíciu, ale už sme viac-menej vo finálnej fáze :)
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?