Podorys domu

Profilova fotka
Rad by som vediet vas nazor, alebo otazky na moj navrh domu. rozmer- vonkajsi 13m x 16m. nosne steny - 0,5m. dom na rovine. bez suterenu a poschodia. strecha vaznikova, valbova. vchod do cesty. rozmer pozemku 26m x 92m. neskor pridam aj pohlady zvonku. dakujem.
Odpovedať
1
2
5
nosne steny 0,5m znamena co? to je vratane zateplenia?
Odpovedať
Profilova fotka
ja viem, ked napisem ,ze bez...ukrizuju ma tu :)
Odpovedať
@martin153 "ukriizujú" je nesprávny výraz .Skôr ti chcú poradiť
Odpovedať
nemusi ta nikto ukrizovat, len tie naklady na energie si zaplatis sam ;-) otazne, ci to vobec skolaudujes, a co ta tie tvoje 0,5m mury budu stat. obyvacka orientovana na SV? slnko neuvidis nikdy. vedla garaze a vstupu je TM? rozvody su daleko. do tak maleho vstupu nedas skoro nic, ani topanky a kabaty.
Odpovedať
Profilova fotka
na mojom pozemku mam ''problem'' s vetrom 6-10m/s, co vlastne nieje problem, ale prinos...chcem kupit veternu elektraren a nejake baterie...ponuku mam uz na 25 000 eur (6 kw vet. el. + 4 kw solar + 10 kw akumularory)....vykurovanie bude podlahovka TC vzduch voda. bude aj aktivna rekuperacia. ja viem, ze kazdy mysli len na zateplenie a tak...ja to berem tak, ze zateplenie setri len nakaldy na vykurovanie. no zo solarnej a veternej energie mozem nielen kurit, ale aj svietit, pozerat tv, prat atd...stena bude z porfixu 500cm, to uz ma omnoho lepsie vlastnosti,ako dom mojich rodicov, co ziju 900m.n.m v nizskych tatrach. a doteraz nezateplili...samozrejme, ze musia kurit. nechcem priame slnko do obyvacky (potom len clovek zatahuje zaluzie, ked chce pozriet tv cez den) dalsi dovod je, ze v lete je tu hrozne teplo a ja radsej budem sediet v tieni s vyhladom na zahradu, ako sa kryt pred slnkom za zaluziami, alebo sediet pred domom mam dve okna v kuchyni a jedalni z vychodu. v obyvacke bude jeden, alebo dva slnecne tunely. to musi stacit. ano rozvody su daleko...co uz...niekde sa musi zrobit kompromis vstup, alebo zadverie je 240cm x 165cm. hadam dake topanky tam vojdu :), ked nie mam chodbu 7 metrov... je 165 cm sirka chodby malo? netrapi ma zateplenie, pretoze ja dom vyplatim v hotovosti a nebudem musiet platit za hypoteku 400 eur + vykurovanie atd.... mna odradza horlavost polystyrenu, nech je aj sivy...alebo nakady a pracnost pri vlne...to si radsej dosetrim a kupim solar a veternu el....a vyriesim nielen teplo, ale aj svetlo, varenie atd.
Odpovedať
@martin153 mas to trochu popletene :) pises "ja to berem tak, ze zateplenie setri len nakaldy na vykurovanie. no zo solarnej a veternej energie mozem nielen kurit, ale aj svietit, pozerat tv, prat atd" to sa nevylucuje, praveze co usetris na skladbe obvodovych murov (prekvapko - polystyren je lacnejsi ako tehla), to mozes vrazit do tych solarov "netrapi ma zateplenie, pretoze ja dom vyplatim v hotovosti a nebudem musiet platit za hypoteku 400 eur + vykurovanie atd" mozno ta bude trapit ECB a vyhlaska 364/2012 "mna odradza horlavost polystyrenu, nech je aj sivy" odporucam nastudovat STN 730862 a STN 730863 "alebo nakady a pracnost pri vlne" naklady a pracnost? das 40 000 na technologie pre kurenie/fotovoltaiku a trapi ta cena a pracnost pri vlne? :)
Odpovedať
Profilova fotka
polystyren je lacnejsi ako tehla....aj porfix je lacnejsi ako tehla. zateplovanie ma netrapi ,len preto, lebo som na juznom slovensku a dam 500 cm porfix...ver mi staci. aspon mne. ano radsej dam 25 000 (nech aj 40 000, eura nato mam) na technologie s viac moznostami, ako 15 000 na jednu (zateplenie), ktore mi ani nebude treba, budem sa opakovat stavat budem na juhu, kde v danej dedine je priemerna rocna teplota 9 stupnov. :) preco by ma mal trapit energeticky certifikat budovy? a to ako som pisal, ze mna netrapi zateplenie, lebo dom vyplatim hned...to len tolko, ze asi vela ludi musi rozmyslat :hypoteka 400 +kurenie+ elektrika+ plyn...ja tu prvu polozku nemam a ani plyn mat nebudem....ale som to asi trocha blbo napisal....moja chyba koniec koncov moje peniaze, ked zle investujem, tak nic sa nestane :) ja viem polystyren sam nehori, no plamen ho nici velmi rychlo. a sivy spada do skupiny E. a horsia je uz len skupina F http://www.isover.sk/repository/downl... http://www.cra.sk/downloads/Horlavost... (popis skupin A_F na konci prvej a zaciatku druhej strany) moja obava je to, ze ja budem stavat, kde su polia, vekle zahrady atd, ludia vypaluju travu., v lete je sucho, chyti sa hoc jaka sucha vec - extrem, viem...ale pre mna je toto viac pravdepodobne, ako keby by malo napadat meter snehu a zima bude trvat 4 mesiace pri -10 stupnoch..
Odpovedať
Profilova fotka
@martin153 trapit by ta malo, pretoze platia nove hranice pre potrebu tepla, takze sa ti tychlo moze stat, ze nedostanes stavebne/kolaudaciu .
Odpovedať
Nevim ty hranice v penb na Slovensku, ale kdyz jsem porovnaval TZ budouciho bungalovu pri slozeni 30 cm porobetonj + 20 eps s ytongem lambdou a thetou, nebo jak se to jmenuje, tak rozdil bych pri topeni na elektriku 60,- kc mesicne.
Odpovedať
@martin153 v akom programe ste si robil navrh? resp. neviete mi nejaky odporucit?
Odpovedať
Dom je fajn, až na tú chodbu, tá je naozaj veľmi malá, nedáš tam nič. Zväčšil by som ju na úkor tej technickej miestnosti vedľa garáže, t.j. by som potiahol tú priečku ktorá uzatvára zádverie do domu až ku garáži - takáto veľká chodba by mi vyhovovala. Dáš tam aj skriňu a pohodlne sa tam vyzuješ, prejdeš s kočiarom... Technická ti stačiť bude veľkosťou aká je - nakoľko máš aj garáž -aj tam môžeš vopchať nejakú tu techniku. Čo sa týka obvodových múrov - radia ti tu dobre, ale rozhodnúť sa musíš ty, je to tvoj dom a budeš tam bývať ty, takže...:) Ešte jedna vec - kotol a práčku by som presunul do technickej miestnosti nie v kúpelni - namiesto toho tam môžeš spraviť sprchový kút, prípadne nechať iba práčku a sušičku - kotol určite nie - nepraktické. Záver - čo sa týka pôdorysu je naozaj fajn - horšie je umiestnenie stavby na pozemok - orientácia na svetové strany - tá je totálne naprd - treba to teda zmeniť a upraviť priamo na tvoj pozemok. Ver mi, nájdi si šikovného architekta - viem ti poradiť šikovného chalana, ktorý vie čo robí, pomohol aj mne - nakoľko som mal jedného architekta, ktorý nemal moc nápadov a tento mladý šikovný chalan mi potom prekopal projekt a úplne som mu vďačný, lebo mi veľa vecí vysvetlil, poradil, snažil sa...Naozaj je to potrebné, najmä z pohľadu pohodlného bývania :).
Odpovedať
Profilova fotka
@zesaw sketchup 2015, je zadarmo a este je dobry homebyme.
Odpovedať
Článok sa načítava...
Profilova fotka
@martin153 kedze ocividne peniaze v Tvojom pripade nie su problem, urcite by som sa poradila, ako pise @xr22. Pri planovanej investicii tolkych prostriedkov by som si ten dom predstavovala viac premakanejsi. Tie svetove strany ozaj nie su nic moc. Ved nie si nocny tvor, aby si sa bal slnka. Rano ti bude svietit max. do kuchyne a potom, ked prides z prace (predpokladam, ze chodis :-) ) uz slnko v obyvacke neuvidis. Ale toto je vazne na Tebe... vlastne, vsetko je to na Tebe. Inak vsetky navrhy tu maju hlavu a patu, hned by som ich nezatracovala. Kotol v kupelni? Na co, ked mas velku technicku? Ja by som z nej odkrojila napr. aj pre malu komoru. Vstupna chodba je ozaj malicka resp. uzka a ani na jednu stenu sa ti nedaju nejake skrine, botnik atd. pretoze este aj tie dvere su kazde na inej strane.
Odpovedať
Tiez by som z techn. odkrojila na satnik. kotol do technickej. Aj ten prac.kutik v satniku je o nicom, tam pracovat bude za trest. Dala by som ho namiesto kresla do spalne. Penazi je dost, preco take male izby? Veru decka podrastu a budu behat do sprchaca do rodicovskej kupelne,nebudu chciet vanu. Zauzie aj zatiahnute nevadia vyhladu a "vzdusnosti". Svetlik nenahradi pekne okno svyhladom. Projektant ti hned povie ohladom zateplenia , murov,okien.......tak aby si dostal SP.
Odpovedať
Profilova fotka
@majkoj to znamena, ze porobeton 500 cm mi stacit nebude..ci?ja si myslim, ze ano. ale sa mozem mylit. celu tu vyhlasku nebudem citat, no ked to pozriem v http://www.stavebnictvi3000.cz/vypoct... tak mi staci viem je to v ceskych normach, no lisit by sa to nemalo velmi. zateplit chcem strop, aspon 40-50 cm vlnou. teplo unika hlavne dohora.
Odpovedať
Za mna-ak to pojde,tak vchod do domu by som vymenila za kupelnu a pohrala sa s priestorom, kde mas teraz vchod a technicku
Odpovedať
Profilova fotka
@r4d3k74 tu je norma, od 1.1.2016 plati to co je v stlpci Odporucana hodnota. Argument , ze to je len o nieco drahsie v nakladoch akosi neobstoji :)
Odpovedať
Profilova fotka
zabudol som obrazok :)
Odpovedať
Profilova fotka
@rebecca363 taky mam situovany pozemok...a nic s tym neurobim. ja viem, kazdy chce mat izbu na juhu atd...ja zase neznasam priame slnko v izbe (aj tak tam chodim len spat), takisto v obyvacke- zatahujem vzdy zaluzie u nasich doma. slnecne svetlo vyriesim slnecnym tunelom. a este jednu podmienku som mal spalna a obyvacka s kuchynou do zahrady a to nepovolim...do cesty ani zaco :)
Odpovedať
@martin153 v podstate ti stačí aj takéto riešenie, ale už sa stavia trochu inak, ak nemáš problém s peniazmi, tak by som práve toto riešenie zavrhol a išiel do úsporného domu, t.j. menšie obvodové múry a zateplenie, napr. VPC tehly + dostatočná izolácia - určite lepšie parametrovo ako len porfix. Ak však preferuješ čisto len porfix (ak máš peniaze tak sa čudujem), je to len na tebe, kľudne môžeš stavať aj z toho, nič hrozné sa nestane, dom stáť bude aj slúžiť, len náklady na domácnosť budú vyššie. Teplo neuniká len dohora, ale aj cez steny, okná, podlahu... Je to celá veda, hovorím, poraď sa s odborníkom, najlepšie projektantom, architektom..., ver mi, ušetria ti aj čas, a v konečnom dôsledku aj peniaze. Projekt je najdôležitejšia fáza, kde sa dá veľa veci doriešiť, ale aj dobabrať...
Odpovedať
Profilova fotka
@martin153 nie, znamena to, ze stacit NEMUSI. Normu na U steny to splni, ale ci to splni aj potrebu tepla a primarnu energiu zavisi od viacerych veci. Teoreticky to vies "dobehnut" na inych konstrukciach, akurat za aku cenu. @xr22 ale stane, nemusi dostat stavebne :)
Odpovedať
Profilova fotka
@atlaska asi to tak aj zrobim s tym vchodom...ono v kupelke je len pracka, zle som to nakreslil kotol bude v technickej, rekuperacku asi do garaze...a pracovny kutik to nieje, je to stol, kde milovana si bude robit nechty, makeup , vlasy. ved vies o com pisem :-) no moje masazne kreslo nedam prec ani keby co nepridu mi male 13 a 15 m2...vacsie izby-dlhsie trva kym vykuris poupratujes...ja manzelkovu otrokom domu nespravim ;-) toi nieje vana, ale http://www.jtspas.co.uk/sutherland-17... vyhlad z kuchyne a z jedalne mam do bocnej zahrady. v obyvacke velke sklenene dvere. a ked pozeram tv..(hlavne v noci) tak do zahrady aj tak nieje vydno-tma je tam :-D
Odpovedať
Ak tá šípka ukazuje sever tak to je úplne zle orientované. Obývačku by som dal v každom prípade na juh, už o 10h v lete do nej nesvieti. Ak máš pozemok 26m široký načo dávaš dom po dĺžke, daj ho po šírke. Ak je dôvodom garáž, tak na auto by som ohľad nebral, prípadne na šírku by si mal na ňu oveľa viac mozností. No a čo sa týka dispozície tiež nie je šťastná. Nerešpektuje dennú a nočnú časť čo je zásadná chyba !!! Tá chodba stredom celého domu je veľký omyl !!! Návšteva v snahe ísť sa vyčúrať nakukne najprv do izby dievčat,..pardóóóóón, potom chlapcov, pardóóón, potom do spálne, pardón. Ak pôjde z obývačky vymeň si poradie.´:-) Alebo dáš na dvere veľký nápis WC??? Obývačko-kuchynu by som otočil. Uvítací výbor pre návštevy je manželka, alebo svokra, kuchárka...niekto v zástere, prípadne bublajúci hrniec. Sporák na ostrove je síce in, ale prakticky hlúposť. Ide len o papier, píšeš, že máš dosť peňazí tak prečo to nedáš architektovi, alebo nejakému vyštudovanému dizajnérovi nech potia krv, kým z nich nevymlátiš poriadnu dispozíciu. Za toto, by som nedal ani cent. Toľko moje postrehy. Ak si ale spokojný s tým čo máš stavaj. Až ten druhý dom býva skoro vždy lepší.
Odpovedať
Profilova fotka
@xr22 no zase ako mam 140 000 na minutie,ako domu....takze radsej chcem zainvestovat do technologii ako ist do vysokych R hodnot. ja sa tu zimy nebojim, ta tu nieje ako v tatrach. preto nieco, co mi bude stacit. nepotrebujem 60 cm polyst. extrem atd.
Odpovedať
Profilova fotka
@xr22 ako asi budu vyzsie naklady, ale hadam solar a vet. ele. to nejako skresaju.
Odpovedať
@martin153 veterná elektráreň sa absolútne neoplatí - treba si prečítať pár článkov, prípadne nájsť dobrého človeka, ktorý ti povie o čom to je. Solár, resp. fotovoltaika je fajn, ale musíš ju mať dobre umiestnenú, aby si mal z toho prospech. Čo sa týka technológií to ti chválim, ale zbytočne vyhodíš za technológie, ktoré ti budú vyrábať teplo a elektriku, ktorá ti "vyfučí" z domu. Nevohorím, aby si robil pasívny alebo nulový dom, treba urobiť kompromis a nepreháňať to ani z jednej strany, t.j. ani neísť do vysokých R hodnôt ale ani neísť do špičkovej techniky, nakoľko za pár rokov bude tá technika zastaralá pri tomto rýchlom vývoji. ...
Odpovedať
Profilova fotka
@pripad001 paci sa mi tvoja predposledna veta :-D inak k tomu wc...sak ked si niekde prvykrat, tak sa ,aspon ja spytam, kde je zachod...potom uz vies. teraz byvam v byte, kde mam takuto uvytaciu kuchynsku catu...a nikomu ani mne to nevadi...takze (skor ma zaraza, ze ludia davaju ku vchodu zachod, to je ine vonave uvytanie hned v predsieni ) :-D dost penazi...ale obmedzene
Odpovedať
Profilova fotka
@majkoj uz mi aj na urade hovorili, ze oni az tak nesomru za nejake tie hodnoty a tak...ze aj tak to prene nevypocitas...napr dam normalne omietky, ale budem tvrdit, ze su izolacne...to nikto nebude olupovat a studovat...viem sebe skodim, ale to len na margo dania a nedania stavebneho povolenia na zaklade ecb.
Odpovedať
Mnazelka velmi rychlo ten kuti vymeni za vesiaky. Ved ma kozmeticky kutik v spalni-naco potom dva? naopak vacsie izby sa jednoduchsie upratuju ako male. Hlavne detske izby,kde je kopec hraciek. Preco nie su rovnako velke? Tiez zdielam nazor, pozemok paradny, da sa nan osadit pekny dom. Tieto amaterske kreslenia stale nechapem, dajte to urobit odbornikom.
Odpovedať
Profilova fotka
@xr22 praveze mne sa oplati som na volnom priestranstve, kde je skoro staly vetrik do 10m/s. sak zase cez ten porobeton to nevyfuci len tak...a kurit nebudem zase tolko co v tatrach...mna zima nestrasi, ale sucho...je tu najsuchsia oblast na slovensku...mam tu, ako som pisal vietor, polia, zahrady ,luky naokolo...ludia vypaluju travu...tohto sa bojim...polystyren neodolava ohnu, tak ako porobeton.
Odpovedať
1
2
5
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?