Pasívny dom Heluz HIT svojpomocne alebo na kľúč?

Profilova fotka
Zdravim, brali ste si niekto projekt od fy.HELUZ spolu s materialom na stavbu pasívneho domu Heluz HIT ? Vedeli by ste mi niekto povedat kolko Vas vysla realizacia domu svojpomocne a kolko cez stavebnu firmu na kluc ??
Odpovedať
1
2
Aj mna to nadchlo ale aj tak ked sa to vezme iny material aj s projektom ta vyjde lahsie. Kdesi som cital ze tradicne materialy nie su moc vhodne na stavbu pasivneho domu. Myslim ze je to tento clanok http://www.pasivnidomy.cz/pasivni-dum... Co tak skusit betonove tvarnice a EPS 35 cm ?
Odpovedať
Profilova fotka
ste borci :) EPS a Betón mmmmm tá pohoda a zdravie do budúcnosti :)
Odpovedať
@prirodnydomcom ..co mas s betónom a EPS?
Odpovedať
Profilova fotka
našťastie nič :) @pr
Odpovedať
aky mate nazor na pasivny dom z betonu a eps cca 35 v stene, 24 eps v podlahe a cca 30 cm sklenna vata v strope?
Odpovedať
@matulat ... že ešte nemusí ísť o pasívny dom ale ako začiatok dobré kuk album mio23
Odpovedať
a kedy ide o pasivny dom???
Odpovedať
@matulat až keď vyjde výpočet pre konkrétny dom a následne sa všetko spraví s maximálnou zodpovednosťou
Odpovedať
@matulat keď má spotrebu max 15 kWh/m² za rok. Vplýva na to veľa faktorov, orientácia na svetové strany, zložitosť pôdorysu, veľkosť, orientácia a tepelnoizolačné vlastnosti okien, vzduchotesnosť a následne nutné riadené vetranie s rekuperáciou, atď.
Odpovedať
Profilova fotka
no myslím, že na tomto fóre je číslo 15 kw/m2 rok iba na popletenie hláv.....ale paráda, v realite svojpomocne a s majstrami by som chcel vidieť kto by to zmenežoval na 100%, keď to nikdy nestaval.... ale pripájam všetko si tam vystihol čo treba, no mnohí si myslia, že netreba :) ;-) @calimero
Odpovedať
vela ludi si mysli, ze PD je len o hrubke izolacie na stene, strope, podlahe, 3sklach a rekuperacii. :-)
Odpovedať
@blacksr ako zistim ze ide o pasivny dom...mam urobene prepocty od projektanta zo stratami..., staviame systemom dve obvodove steny uz od zakladovych pasov a medzi ne polystyren. Na zaklad. pasy sme dali 20 cm polystyrenu toho sedeho tvrdsieho, zaizolovali sme proti vlhkosti. Zakladovu dosku mame hrubky 13 cm, kari rohoze 8. Obvodove steny su z vybrovaneho betonu, su dve ako som pisala vyssie medzi ne ide izolacia v nasom pripade polystyren 35 cm a parozabrana.Hrubka betonovej steny je 10 cm. Cize konecna hrubka steny bude 55cm. Planujeme dat trojskla , orientacia domu je prevazne na juznu stranu. Je mi jasne ze ci nakoniec postavime pasivny dom zistime az ked sa uzavrie a zacneme kurit,S krbom neuvazujeme, skor sa nam pozdavaju krby na oleje myslim ze biooleje.
Odpovedať
Článok sa načítava...
@matulat ked zacnes kuri, zistis uz len ucet. :) Projektant by ti mal dat tuto informaciu na zaklade vypoctov
Odpovedať
@matulat Ak máte mernú potrebu tepla pod 15 kWh/(m2a), tak ide o EPD. Biolieh si? Je 3x drahší ako elektrina.
Odpovedať
@cubicomp Je to najmä o tom. To je základ, z ktorého sa vychádza. Plus optimalizácia týchto skutočností, kvalita práce a detaily, ktoré sa v bežnej praxi opomínajú.
Odpovedať
@blacksr presne ako pises, izolacia je zaklad a potom nasleduju dalsie kroky, ktore si ale vela ludi neuvedouje, resp ich firma odflakne a cele je to potom na "kocku"
Odpovedať
Profilova fotka
@prirodnydomcom Mozem sa spytat, aku mate skusenost so stavbami EPD a kolko ste ich postavili? (jedna vec je stavat EPD a druha postavit). Dik.
Odpovedať
@prirodnydomcom Myslim ze kopec ludi podcenujes. Staci vediet po nemecky alebo EN a clovek si dokaze kopec veci nastudovat a podla svojich fin.moznosti aj sa rozhodnut. Ked sa to tak vezme ludia ako vy vzdy odradia ludia od skvelych myslienok. Platit firme 150 tis eur za pasivny dom je blbost. Ked to moznos spravit za polovicu svojpomocne. Je to len o vedomostiach a zrucnosti.
Odpovedať
@fricko ..hm..ćo by si tak povedal na svojpomocného ortopéda, keby Ti isiel robiť klb.... :-|
Odpovedať
Poviem to takto vari mlady doktor bez atestacie nie je svojpomocny ortoped ? Myslim ze je a jediny rozdiel je ze vedla neho stoji skuseny ortoped a dohliada na jeho pracu. A ja si to predstavujem podobne. Kopec veci si nastudujem, zaplatim si kvalitny stavebny dozor a robi sa. Myslim ze pasivny dom je len o niekolkych dolezitych detailoch na ktore treba dat pozor a je. Myslim ze ludia a firmy ktore sa tym zivia robia z komara somara. Toto je problem kapitalizmu nepovedat, nafukovat problemy a len a len zarobit. Preco to nie je o diskusii a o tom ako veci robit jednoduchsie, lahsie, rychlejsie a inovativne. Diskutujeme, tvorme, zlepsujeme a neprihrievajme polievocku lenivcom a hlupakom.
Odpovedať
@fricko ..hm...tak veľa śťastia..a este nieco..diskusia....vyber si jeden problém, jednu oblasť a dostaneś tu hádam aj 50 protichodných info a odporučaní..ktorý je dobrý...ktorý je správny ...vieś? odhadneś to?problém je že hociaký lenivec a hlupák..ako ty píšeš do vśetkoho mudruje, vśade bol a vśetko vie..teoria je jedna vec, vidieť video s návodom druhá vec a tretia je chytiť to do ruky a spraviť to
Odpovedať
Ano suhlasim isto to nie je jednoduche, ale sukromna firma tiez nie je studnou mudrosti. Jedna vec sa da urobit 10 sposobmi a nemusi to byt vzdy spatne. Ja nechcem nikoho odsudzovat ale viem ze kvalita slovenskych firiem tiez nie je svetova. Tak ako existuje kvalitne firmy, existuju aj suflikanti. Ja chcem len robit osvetu medzi ludmi ze aj svojpomocne sa to da a to aj kvalitne. Dovolim si tvrdit ze napr. vas system strateneho debnenia by som zvladol po 3 mesacnom skoleni. Dajte mi kvalitne materialy a v praxi to uz zvladnem. Ludia sa udajne platia u stavebnych firiem kvalitu ale je to len o informaciach a o tom ako ich dokazem pouzit. Preco ked dokaze postavit dom stredoskolsky vzdelany clovek s 5 rocnou praxou v stavebnictve tak vari studovany inzinier nema nato aby zvladol technologiu a potom s pomocou asistenta aj prax ?
Odpovedať
@fricko ..no zvladli by ste to aj po tyzdni..len by ste potrebovali na to statika, vediet kopu súvislosti pred a za..alebo aj nie..a potom by ste sekali, búrali a vrtali..ale urćite by ste to zvladli.Systém ja robím krov a po mne ma už nić nezaujíma je hodne záľudný.. :-)
Odpovedať
Profilova fotka
@prirodnydomcom Som si riesil svojpomocne a som presvedceny po zhliadnuti zopar ludimi, ktory maju co povedat do EPD a celkovo do konstrukcii, ze som precikal kopec odbornikov - majstrov, ale to je jedno, moc by som nesiril poplasne spravy, ze to neni mozne zrealizovat svojpomocne a ustriehnut na 100% ;) secko je mozne, ja som bol na stavbe kazdy den to je o tom v podstate a nespoliehal som sa na nazory tych, ktory tam aj tak nebudu byvat... Momentalne je situacia, ze vacsina sme na rovnakej startovacej ciare = malo kto ma s tym ozajstnu skusenost ;) a malo kto sa vie pochvalit certifikatom, ze jeho dom - stavba je pasivna ;) Tu je cely zoznam pasivnych odcertifikovanych domov: http://www.passivhausprojekte.de/proj... Ak niekto ukaze tento certifikat, ze jeho dielo ho ma tak ten ma co najviac povedat :-S Na slovensku je to jeden dom a je v tom zozname... Mozno uz su dva, az tak to nesledujem. Riesil by som taku konstrukciu domu, ktora je z jedneho materialu.. Ziadne mixovanie.. Napriklad YTOFIX a preklad TEHLOFIX lebo som chcel usetrit neni pre mna spravna kombinacia.. U mna jednoznacne cely dom beton.. Uz len detailiky ako uchytenie kotiev na predsadenu montaz okien je pri betone bezkonkurencne :-S najsilnejsi uchyt :-p Napriklad porobeto + chemicka kotva + na to tazke trosjkla = obavy v buducnosti, ze ten YTOFIX nevydrzi a praskne pod interierovou parapetou.. Tak isto dutinkove palene tehly, tam ani neni ako frcnut poriadne chemicku kutvu pretoze sa preravada do dutiniek, a sitka na to urcene nenisu uplne lacne a neni ten uchyt bohvie co tak isto :-S Z nohou by som ti to skopol aj s kusom tehly... Pri mojich tvarniciach je cele okno (boky okna, vrchny preklad a aj spodok sa robi ako preklad) jeden poriadny preklad do ktoreho ked uchytis zavitovu tyc, tak tam bude na veky ;-) To udrzi tony, nie deka :-p + Prilienavost lepidiel a EPS je jednoznacne na vybrosil najlepsia ;) kvoli vypornej drsnosti a porovitosti.. Po skusenostiach by som nestaval ani na druhy krat z ineho materialu.. a cena za betonove murivo, ja to stale opakujem.. do 3300eur cely barak (obvodovky, prieckovky, Ucka na preklady) a este mam aj vybornu zvukotesnost.. amen :-x
Odpovedať
Ja chcem este jedno povedat. Ja som na tejto diskusii len kvoli tomu aby som si vypocul nazory a riesenia ludi a samozrejme dal mozno aj na ich skusenosti. Ale odborna diskusia to urcite nie je. Na su ine webove stranky, ludia a knihy. Podla tychto laickych diskusii by som nepostavil ani zakladovu dosku. Na internete je len 20 % pravdy ale 60% skusenosti.
Odpovedať
Profilova fotka
Pasivne domy su aj tak podla mna prechodna stanica, je jasne, ze ktomu treba pristupovat zodpovednejsie a neni to o nakydani kusu betonu do zakladovej ryhy a vliati si poldeci do jednej nohy.. Tento syndrom uz ocividne vymiera... Za par rokov to moze byt obycajna stavba.. Aj prvy let na mesiac bol cudesny a dnes to je asi trosku normalne uz :-D
Odpovedať
Presne tak zivot ide dopredu a kazde odvetvie sa vyvija. Inovacie, kreativne riesenie a chut pracovat ma buducnost. Presne tak mozno o 20 rokov sa na tomto fore budem bavit ako postavit aktivny dom svojpomocne :-) pripadne budu domy triedy A+++ :-)
Odpovedať
Profilova fotka
Este by som dodal k tej mojej konstrukcii. Dolezite pre mna - alebo Vyhodnejsie AJ pre penazenku je aby murivo bolo co najtensie (to da beton). Mam obvodove mury 20cm a k tomu 40cm Neoform... R=12.5 - cena 1m2 takehoto izolovaneho muriva cca tusim 25-30 eur..
Odpovedať
Profilova fotka
@fricko O par rokov sa tu budeme bavit, ako som si vystruhal tepelne cerpadlo zo stavebnice MERKUR :-D
Odpovedať
Profilova fotka
Jediny slovensky pasivny dom, ktory ma certifikat, ze naozaj je pasivny dom zo slovenska: zajdajte do Country: SLOVAKIA http://www.passivhausprojekte.de/proj...
Odpovedať
1
2
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?