Pasívne domy

Ahojte. Mal by som pár otázok na ľudí, ktorí plánujú stavať, stavajú alebo už postavili pasívny rodinný dom. 1. Z akého dôvodu sa robí "odsadenie" (neviem ako presne to nazvať) obvodového múru od sokla? Vznikne to len tým, že sa obvodový múr zateplí a preto je tam voči soklu "schodok"? Alebo to má aj nejaký praktický význam? Môže byť, že tam ten "schodok" nebude, keď sa zateplí aj základ, nebude to vadiť? 2. Je možné vyústiť centrálny vysávač ("odpadový" vzduch) do "výfukového" (von z domu) potrubia rekuperácie? 3. Je možné dosiahnuť pasívny dom pri použití hliníkových HST (rozmery HST cca 3000x2200 - 4000x2200 mm, počet cca 6ks), samozrejme 3-sklo v prípade stavby domu z tvárnic Isorast (hrúbka tvárnic obvodového múru 400 - 500 mm), vrátane základu Isorast? 4. Je možné dosiahnuť pasív ak nie je dom orientovaný izbami a teda aj HST portálmi smerom na juh, ale na SZ prípadne SV (spôsobené orientáciou pozemku a pripojením na komunikáciu)? Konkrétne by šlo o dom postavený v okolí Trnavy, obvodový múr Isorast (hrúbka 400-500 mm), základová doska Isorast, zateplenie strechy aj betónového stropu Isorast, bez pripojenia na plyn, len elektrika, voda, kanalizácia. Približná plocha 390 m2, bungalov, tvar L (rozmery cca 18x25,6 m), sedlová strecha s presahom 1m, fotovoltické panely na streche (+ batéria), bez krbu, 4-5 členná rodina. Píšte prosím len tí, ktorí majú naozaj záujem odpovedať k veci. Viem, že je to veľká plocha, ale na 100% trvám na týchto veciach: 6 izieb (najmenšie majú 4x3,5 m), každá miestnosť (okrem skladu) má okno (preto ten tvar L), vstavaná dvojgaráž (vnútorné 2 steny oddeľujúce garáž od domu sú tiež Isorast - 300 mm, kvôli tepelnej izolácii), betónový alebo keramický strop. Uvedomujem si, že to určite nebude práve najlacnejší špás, ale teraz ma toto zaujíma len z technického hľadiska. A ešte vykurovanie by bolo do tohto domu vhodné (ako som písal, dom je čisto elektrický, plyn určite nebude, ani kachle či piecka), podlahové vodné s TČ, cez rekuperáciu, ...? Nejdem to stavať, len ma zaujímajú technické možnosti. Vopred vám ďakujem za akékoľvek odpovede.
Odpovedať
@pochabel len tak v skratke to zhodnotim. Pokial mas neobmedzeny financny rozpocet, tak postavis akykolvek dom v pasivnom standarde. Aj napriek nie idealnej orientacii voci svetovym stranam (co chces ty), napriek zlemu faktoru tvaru L (co chces ty), napriek vstavanej garazi v dome (co chces ty), napriek velkej vykurovacej ploche a objemu, ... 🙂 Vsetko toto sa da osetrit drahymi technologiami, ktore ti tu energeticku bilanciu optimalizuju. Takze za mna, urcite sa to da. Otazka je, ci je to rozumna a efektivna stavba, ale na toto si sa nepytal🙂
Odpovedať
Súhlasím s predrečnîkom. Ale Trnava má iné negatívne špecifikum-stratifikácia zeme je nepriaznivá k základom stavby. 95% sù spraše a îly, ktoré nemajú objemovú stálosť. Keď vykopete jamu na základy, musíte okamžite betónovať, inak máte veľký problém.
Odpovedať
Profilova fotka
Pasívny dom je neekonomická predražená stavba.S vysokou finančnou náročnosťou na údržbu a opravy. Niečo podobné ,ako najluxusnejšie autá prešpikované najdrahšou elektronikou ,ktorá je tam len preto ,aby sa to kazilo a otravovalo ,jednoducho k ničomu. Štandardný dom 150m2 sa dá postaviť do 80-90 tisíc. Podobný pasívny nezmysel vyjde takmer raz toľko. Ľudia to asi stavajú preto že si myslia že ušetria na energiách .Potom si stačí prerátať koľko ročne minú na energie v nepasívnom dome porovnať to s pasívnym + prirátať cenu údržby a po 10-12 rokoch výmenu zariadení ,ako tepelné čerpadlo ,rekuperátor filtre,atd.
Odpovedať
@pochabel Predpokladám že si vo fáze projektovania, pretože na dome nemôžeš len tak vymeniť strop z tehlového na betónový, treba potom širšie pásy alebo silnejšiu základovú dosku. Neviem čo myslíš slovom pasívny dom, ale predpokladám že chceš priestranný s čo najmenšími nákladmi na kúrenie, plus vyhoveť norme kvôli kolaudácii. V prvom rade nvrhni dispozíciu tak aby bol dom čo najmenší a potom bude mať aj menšie náklady na kúrenie. Počítať energie na meter štvrcový je nezmysel, možno by malo význam na osobu, ale tento údaj sa mení. Izby 4 x 3,5 sú podľa mňa malé, dal by som aspoň 4,3 x 4 - aby tam vošli 2 postele dlhé 210 cm alebo jedna manželská, 2 pc stoly, skriňa a ostalo dosť priestoru. Každá izba by tak bola potenciálne pre 2 ľudí, s tým že tam všetci nebudú bývať celý život. Je to na dlhšiu diskusiu a kreslenie dispozície na konkrétny pozemok. Odsadenie sa robí preto aby sa tam dolepil polystyrén kvôli obmedzeniu tepelného mostu do základových pásov. To je ale zastarý stredoveký spôsob zakladania domov. Dnes sa domy zakladajú na doske, obzvlášť v tak málo únosnej pôde aká je v okolí trnavy. Izolácia pod ňou je penové sklo, pozri https://www.pasivnidomy.cz/detaily/ob... . Tam treba zatepliť len kraj dosky, v tvojom prípade stačí doska z penového skla na ňu plechovú "striešku" a steny len zo širokého porobetónu. Zatepľovať steny neodporúčam kvôli mravcom, myšiam a vrabcom.
Odpovedať
@pochabel keď chces stavat dom s 390m2 tak financie isto neriesis, tým pádom by som oslovil nejakého architekta čo navrhuje pasívne stavby. (Jan virostko, inardex, createrra atď.) Ti ti všetko poradia a nie tu na modrej streche riešiš s ludmi čo sa nevyznajú.
Odpovedať
Profilova fotka
@pochabel No teraz si určite múdrejší, keď tu máš plno názorov typujem od ľudí čo nemajú s pasívnym domom žiadnu skúsenosť. Myslím že najlepšia rada je zájsť za architektom ktorý vie čo a ako od budúceho roku aj tak nemáš na výber lebo všetky domy budú musieť byť minimálne " pasívne ", v norme sa im nadáva domy s takmer nulovou spotrebou.
Odpovedať
Niektorí architekti tiež nevedia čo robia. Byť pre projektanta pokusným králikom je na nič.
Odpovedať
Chlapii, ďakujem vám veľmi pekne. @virnik27 Rekuperácia by tam samozrejme bola. @gonzales Pasívnym myslím dosiahnutie čo najnižšej možnej spotreby s parametrami, ktoré som napísal. Izby sú 4x3,5 a aj 4x4, spálňa cca 4,5x5,5. Ako deti sme mali v dome izby 5x5m a bolo to príliš veľké. A to sme tam boli 3. @mesarosanton Možno máš pravdu, ale zachvíľu asi iná možnosť nebude, len pasív. Takže moc sa našpekulovať nedá. @martosko Múdrejší oveľa nie, preto som chcel skúsenosti hlavne od ľudí, čo už pasív stavali. Na niečo som odpoveď sotal, ale ešte by ma zaujímalo, či sa dá ten centrálny vysávač vyústiť do výfuku rekuperácie, aby sa nemusela robiť ďalšia diera do "obalu" domu. Resp. či to tak niekto riešil. Než začnem niečo projektovať, pretečie ešte veľa vody. Skôr je to len moja predstava bývania, ktorá by sa dala za istých okolností zrealizovať. Zatiaľ je to len v teoretickej rovine.
Odpovedať
Profilova fotka
@pochabel pri projekte L-bungalov riešiť problém "diery" centrálneho vysávača je dosť úsmevné asi ako riešiť odpor vzduchu rádiovej antény na aute vzhľadom na spotrebu :-)
Odpovedať
@pochabel ja som síce pasív nestaval, snáď sa mi to raz podarí :-) ale: 1. ten odskok v sokli mať nemusíš 2. teoreticky ano a získal by si teplo počas vysávania (neekonomický argument), no projektant VZT čo navrhuje rekuperáciu musí určiť či to prietok vzduchu cez reku dovoľuje atď. je tam veľa otázok. a skôr sa tým nebude chcieť zaoberať. 3. existujú aj hliníkové HST certifikované pre pasívne domy (v Nemecku) 4. to potvrdí alebo vyvráti výpočet @mesarosanton je úplná hlúposť, že Pasív vyjde raz toľko ako štandardný dom. BTW pasív sa dá postaviť aj bez TČ.
Odpovedať
Profilova fotka
@pochabel a ešte k tým HST...čím viac HST tým viac in....tých 46m2 bude mať asi 5x horšie izolačné vlastnosti ako stena.....v zime chladí - v lete hreje....teda prakticky jedna pekná 15m stena ako keby na dome nebola :-) ....tiež je to výborný spôsob ako mať "tepelné zisky"....hlavne v lete to človek ocení :-) a výrobcovia chladenia si šúchajú ruky ...alebo mastne priplatiť kvalitné tienenie a na celé leto si ten výhľad pekne zamrežovať.... ....a potom "riešiť" centrálny vysávač...
Odpovedať
Profilova fotka
@martosko od buduceho roku musia byt domy v energetickej triede A0 ale to niesu pasivne domy je tam rozdielna potreba tepla pasivne domy ju maju este nizsie ako domy v triede A0 @pochabel Pri stavani na zakladovu dostu sa murivo nestavia hned na hranu zakladovej dosky pripadne vysunute ako pri zakladovych pasoch ale opacne zasuva sa troska dovnutra a to preto lebo sa tam pre nasaju tlaky muriva na zakladovu dosku. Ktora sa sprava troska inak Nasledne sa to zateplenim dorovna pripadne je tento "skok" skovany pod zemou Na vysavac sa treba spytat tych co ponukaju centralny vysavac ci je ich riesenie vhodne do takeho domu kde su vysoke poziadavky na vzduchotestnost aj ked kazda zasuvka alebo pripojka ma vzduchovy tlakovy uzaver plus predpokladam ze spojit vyfuk rekuperacie a vysavaca by sa dal spojit Hlinikove okna byvaju aj pre pasivne domy aj ked bude cez ne maly zisk v zime ale v lete nebude hrozit prehrievanie interieru Pasiv je mozne dosiahnut aj pri takto velkom dome ale natiska sa otazka ake to bude narocne financne a hlavne narocne na kvalitu odvedenej prace
Odpovedať
Článok sa načítava...
No teda, ani som nečakal, že sa to tu tak rozbehne. Všetkým vám veľmi pekne ďakujem. Keď sa to tak celkovo zhrnie, jediná prekážka sú financie. Síce to ma mohlo hneď napadnúť. Prajem vám pekný deň.
Odpovedať
Profilova fotka
@sappa natíska sa otázka či niekde existuje taký pasívny dom....lebo ja dosť pochybujem....v A0 to ale asi pôjde.
Odpovedať
Profilova fotka
@eagleowl ale ano existuju daj si vyhladat najvatcsie pasivne stavby a najdes kopec obrovskych budov ktore uz stoja niekolko rokov
Odpovedať
Profilova fotka
@sappa čím je budova väčšia tým lepšie.....no L- bungalov so 6-timi portálmi :-) ....neviem....keby to bolo bez problému tak poschodové kocky sú ozaj gombička.
Odpovedať
Diskusia pokračuje po 11 mesiacoch
Na temu centralneho vysavaca v pasivnom dome som pisal clanok na nasom blogu. Asi sem nemizem dat link, kedze to je firemny blog a pisem zo sukromneho konta. Kto chce. najde si. Problem to nie je. Okrem toho vzhladom na to kolko v tak velkom dome bude centralny vysavac stat je vlastne otazka narastu spotreby irelevantna podla mna. A tlacit L-kovy bungalov do pasivu nema ekonomicky zmysel, ak tam bude tepelne cerpadlo a rekuperacia. Platne poziadavky legislativy su tesne nad pasivom ale to "dohananie" ciselok na pasiv nema naozaj zmysel..
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?