Pasivne aj bez zateplenia

A este k tomu len z beznych tehal.. :) Celkom zaujimavy projekt a zaujimavy pohlad na to, ako riesit pasivitu a prevadzku stavby. Nie je to ziadna novinka, ale docital som sa o tom prvy krat. https://www.archinfo.sk/diela/archite... https://contentpool.wirtschaftsverlag...
Odpovedať
Este video: https://youtu.be/ynCBLPZ6XTA
Odpovedať
Profilova fotka
@cache v takejto kocke je jednoduche dosiahnut hodnoty aby netrebalo kurenie ,, zvlast ked je priemerna teplota mozno 17-19 stupnov,, kedze sa maju zamestnanci oblikat, nic zvlastne ,, a kde nevidis izolaciu? ved tam je 72 cm izolacnej tehly
Odpovedať
@jblaze Ta budova sa vola 2226, pretoze teplota v interieri je v limite 22-26 stupnov cely rok. Ziadnych 17-19. Taktiez som nepisal bez izolacie, ale bez zateplenia, ergo bez beznych zateplovacich materialov ako polystyren ci mineralna vlna, je len z beznych tehal a kedze je aj bez drahej techniky, tak je lacna. Chce to zlepsit chapanie pisaneho textu...
Odpovedať
Profilova fotka
@cache je to proste len reklama na tehlu nic viac,, a nieje v tom ziadny zazrak
Odpovedať
Pokus je to pekny. V strope 40 cm polystyrenu🤔 - celkom bez zateplenia to nebude.Preco nespravili aj 50cm keramicky strop? Inak zda sa mi ze skary medzi tehlami ani nahodou nevyzeraju na 1mm. Suhlas s jblaze
Odpovedať
strecha je zateplena 30-40 cm, takze az tak bez zateplenia to nie je. A obvodove mury su 72cm, cize keby sa pocitali naklady na obvodove mury, tak mozno skladba so zateplenim by vysla lepsie cenovo :) Nie je umenie postavit pasivny dom bez drahych technologii, vzdy je otazka co taky dom stoji. A sami priznavaju, ze tam maju nutene vetranie. Takze jedine co nedali do toho objektu je zdroj vykurovania. Z mojho pohladu to teda az taky zazrak nie je.
Odpovedať
Profilova fotka
@cache Aspoň je vidieť že pasívne stavby sa dajú stavať viacerými spôsobmi. Čo sa týka tohoto spôsobu neviem či bi mi vyhovovala taká strata podlahovej plochy kvôli hrubým obvodovým múrom.
Odpovedať
Profilova fotka
@jblaze Ja to tvrdím už dávno, že moja kamenná chalupa s hrúbkou múrov 70cm je tiež vlastne pasívny dom. :-)
Odpovedať
ja v tom nevidim ziadne nove myslienkove umenie. ak su mury hrube, je minimalizovana tepelna strata cez okna a vetranie, navyse ak je to kancelarsky priestor, kde budu pracovnici "vykurovat" 8-12 hodin svojou vlastnou teplotou tela, budu tam bezat stroje, ktore tiez produkuju teplo, tak nie je problem vykurit. tie hrube mury uchrania aj pred teplom zvonku v lete vdaka fazovemu posuvu. ale treba si polozit otazku, chces takto stavat dom? myslis, ze to vyjde lacnejsie, ako ked pouzijes na mury izolaciu? kolko miesta stratis kvoli tym hrubym murom? a zas a znova, rekuperacia je v tomto pripade nutnostou. keby v lete pustili dnu ten horuci vzduch cez okna, uz by sa toho tepla vovnutri tak lahko nezbavili...
Odpovedať
@jamk1 a podporuju toto tvrdenie aj tvoje ucty za energie?
Odpovedať
Profilova fotka
@gashtaan Nie - prečo sa pýtaš? :-D :-D :-D
Odpovedať
@jamk1 len tak, zo zvedavosti :)
Odpovedať
Článok sa načítava...
Profilova fotka
@cache nie z bežných tehál, ale jedna vrstva je z izolačných tvaroviek, teda nenosná.
Odpovedať
Profilova fotka
Hm 75 cm hrube mury , ktory statik vyrata minute kubiky betonu v zakladoch ? Stropy, strecha, podlaha bez izolacii tiez nepojde.... Ked experiment tak potom vyse metra nepalena tehla , tepelny odpor ako 10 cm polystyrenu by mozno dosiahla a prieniku vodnych par by nestala v ceste ziadna umelina ako v tomto sendvici.
Odpovedať
Tie špáry sú 1-2cm a nie 1-2mm:) . Tak hlboko osadené okná mi prídu ako strieľne na hrade možno už plánovali aj budúce využitie keďže je to na hranici :)
Odpovedať
@jan45 Otazka znie, co su bezne tehly? Ak myslis klasicke plne tehly tak ano, nieje to z beznych tehal. Lenze dnes su najbeznejsie a najviac predavane praveze izolacne tvarovky 30-50cm, nie snad? Pouzite boli 38cm hrube porothermy v oboch vrstvach, takze by som povedal, ze z beznych tehal. Neboli tam pouzite rozne druhy, su to rovnake tehly. Vo videu spomina ze vnutorna vrstva tvori statiku a vonkajsia izolaciu, ale to je dost mozno preto, ze vonkajsia vrstva je o polovicu vysky posunuta oproti vnutornej vrstve. @jblaze Hmm.. Projektovali si to 2011-2012, postavili 2013, navrhli si to a postavili pre seba, sidlia v tej budove, v 2016 dostali ocenenie, ale v principe sa o tom takmer nikde nepise.. To je fakt ze velmi efektivna reklama.. @lubos111 Kde hovoria o nutenom vetrani? Maju pocitacom ovladane vetracky, ale nutene vetranie (v zmysle vzduchotechnika) nemaju. Isteze je strecha a zem izolovana, tie su izolovane predsa vzdy, to nepovazujem za "zateplenie". Mna to zaujalo hlavne tym, ze je to take primitivne az je to genialne. Hruby mur zabezpecuje fazovy posun a letne tienenie okien, vysoke okna zase presvetlenie a vyuzitie slnecnej energie v zime, otvoreny priestor a pocitacom ovladane vetracky pre smenu vetranie, skratka jedina technika su teplomery, merace co2 a arduino, ktore motoricky otvara vetracky, nic viac. Ziadna vzduchotechnika, ziadne tepelne cerpadla, ... Ci by som chcel taky dom? Z hypoteky, v stiesnenych podmienkach na beznom cenovo dostupnom pozemku isto nie :) Ako prezentacia architektonickej firmy je to podla mna genialne (a mam rad funkcionalizmus v architekture, takze sa mi aj paci).
Odpovedať
ma to aj nejake ine vyhody nez obrat pre tehelne a ich reklamu? Ved to muselo stat majlant uplne zbytocne.
Odpovedať
@gashtaan ja som si 1989 postavil podobný dom Vnútorné priečky plná tehla, masívny komin, masívny krb V strede dispozície,vnútorná obmurovka 15c m plná tehla. Teraz na jeseň a jar nekurim. Večer mám vnútri 24.st ráno 22 ráno je +3st veku susedia dookola kúria. Bývam na severe Slovenska som max.spokojny klima perfektná bez kolisania, horšie je keď niet slnka.
Odpovedať
@daralbajda9 ja podobne, akurat stabilnu klimu bez kolisania som dosiahol tym, ze dom je monolit z 15cm hrubeho betonu a nie 72cm dutych tehiel.
Odpovedať
Profilova fotka
@gashtaan tak beton bude rozhodne nasobne lepsi akumulator, no musi byt poriadne obaleny izolaciou z exterieru... ;-) Mat pred par rokmi sikovnu firmu na betonaze, tiez odlejem monolit. Nikde nic nepraska vysoka nosnost, mala zastavana plocha, vyborne zvukovoizolacne hodnoty atd... ;-)
Odpovedať
@cache "....Jednou z mála použitých technológií sú senzory riadiace vetranie a otváranie vetrákov. V zimnom období sú vetráky otvorené v prípade, že sa množstvo oxidu uhličitého v budove zvyšuje. Pri horúcom letnom počasí sú vetráky otvorené v noci, čím sa budova ochladzuje. Pre zachovanie low–tech filozofie je možné riadiť vetranie aj ručne. V tomto prípade sa však technológia ukázala spoľahlivejšia ako človek...." Ako spôsob, že sa dá niečo postaviť aj inak, je to ok, ale neviem či to má až taký praktický význam pre bežného človeka. Chcelo by to porovananie cien tohoto objektu a potom ceny toho isteho objektu pri klasickom zatepleni, pripadne s nejakou tou technologiou. Potom by to možno malo zmysel sa nad tým zamýšľať. Ale takto je to pre mňa len pekná reklama architektektov a použitých materiálov. P.S. tvrdiť, že strecha a podlaha sa musí izolovať tak či tak, a to pre teba nie je zateplenie je trochu úsmevné. Podľa mňa je to rovnaké zateplenie, či je to na obvode, streche alebo hocikde inde :)
Odpovedať
Profilova fotka
@cache to v podstate nie je ziadny pohlad na riesenie pasivity. To je len zhoda nahod pre konkretny pripad :). Tie super parametre "pasivnej" steny ma moja stena tiez, akurat, ze pri 45cm. A ak by niekto skusil ten "pohlad" pouzit na bezny rodinny dom, tak ho klient asi vyhodi :). Cely zazrak spociva vo velkosti budovy a pomere podlahovej plochy k obvodovej ploche. Potom vyjde merna potreba zaujimavo aj pri takychto konstrukciach.
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?