Par otazok k stavbe a projekt

Profilova fotka
Zdravim, mam 16 ar pozemok uprostred dediny, stoji stary dom a moje otazky, kedze nemam absolutne sajnu 1. Ked ho dam zvalit, sutinu viem vyuzit pod dom, to mi povie niekto pred stavbou noveho domu po projekte, alebo je vacsia sanca ze ano urcite to pouzijem, ja len ci to mam len odhrnut nabok a nechat to tam a potom sa uvidi, alebo mat cisty pozemok. Pivnica tam nebude a dom bude malinko vyvyseny oproti pozemku 2. Ked si kupim projekt od niekoho, mozem si tam uz pocas stavania nieco zmenit podla vlastneho uvazenia, nebude s tym problem? Napriklad inak garaz, okna, terasa ... sam neviem este, tak sa len predbezne informujem, ze si si kupit projekt priblizne mojim predstavam za 1k povedzme, alebo si dat moju predstavu nakomplet spravit projektantovi za x tisic. A este ked chcem povedzme v dome mat napriklad rekuperaciu, ktora nie je v projekte, je to problem? Ci ten projekt sa hlavne tyka velkosti a umiestnenia domu a to co bude v nom ako priecky, alebo v izbach velkosti dveri je uz uplne jedno ze si zmenim. 3. Je jasne, ze firma postavi dom asi drahsie ako svojpomocne, je tam ale az taky rozdiel v cene? Asi ked to chcem mat bez namahy, zaplatim viac ale nemusim moc riesit. Pokial to chcem mat cez ludi, ktorych si budem nahanat sam a platit im len tak do ruky + material zohnat na bazaroch, ci niekde. ... no asi som si sam odpovedal, ze. 4. Je lepsie ist do murovaneho, ci nejake kvadre? lebo co tak pocuvam su odlisne nazory, niekto mi zas radi ze staci tenke murivo a nadrbat tam vacsi polystyren, iny zas opacne, niekto zas kvadre su lepsie, som z toho fakt magor. 5. Ked by som siel povedzme svojpomocne, tak ked budem mat projekt, tam bude na tu danu stavbu presne popisane aky a kolko materialu treba? 6. Ked pojdem svojpomocne, budem asi potrebovat niekoho kto bude na stavbu dohliadat? Treba aby tam bol nonstop, alebo len bude orazat za 100 eur a ani tam nepride pozriet? Sorry asi za debilne otazky, ale radsej si chcem veci overit dopredu.
Odpovedať
@reitak Na základe týchto otázok by som ti silno nedoporučoval ísť do stavby svojpomocne, t.j. stavať vlastnými rukami. Ak budem mať večer čas, odpoviem ti aj na jednotlivé otázky.
Odpovedať
@reitak úplne chápem tvojim otázkam, aj ked tu bude iste mnoho komentarov, že prečo sa pytas taketo veci..ale skusim ti odpovedať na čo viem. Minulý rok o takomto čase, sme vedeli s priatelom o stavani domu, tolko čo ty :D 1. Ak ides zvalit dom, potrebujes buracie povolenie, bohužial táto čast sa nedá obíst, jedine že by si na zakladoch stareho domu, resp. presne na tom isto mieste postavil nový. Ked budes mat buracie, dás zburat dom, a sutinu musis odviezt( uvádza sa to, do buracieho povolenia, čo presne spravis s tou suťou) Do základov a pod dom nám vobec neodporucali davat sutinu zo stareho domu, jedine ak pod nejaku terasu a to by si potreboval velmi malo a este k tomu to dať niekde rozdrvit. Pokial je stary dom maličký tak to zburanie bude okolo 1500 eur, ale vývoz sutiny je strasne drahy, preto odporucam, dat si inzeraty na bazos, ist sa spytat na obec, hocikde , kde robia chodniky alebo zasypávaju jamy, či nechcu stavebnu suť. Upozornujem musí byt čistá bez dreva, skla, železa. 2. Nefunguje to takto. Ak si nájdes daný projekt na internete, musis ist k tej firme a tam ti ona spravia projekt a vsetko, čo k tomu patrí + spravíš zmeny ake chces, to vsetko sa s nimi dohodnes. Ked už bude projekt hotovy, menit veci sa nemozu. Možno malilinke drobnosti, ale to ti oni vysvetlia. Pokial si si projekt nenasiel, tak si najdi projektantov a navhrni si ho sám, ale pozor na plagiatorstvo, aby to nebolo jedna k jednej nejakeho projektu inej firmy. V projekte je uplne presne vsetko zamerane, presny pocet vsetkého, a pri kolaudácii sa to kontroluje, čiže vacsinou sa vsetci držia projektu, aby potom neboli problemy. 3. Ide o to aké mas kontakty, kde mas v rodine niekoho kto ti je ochotný pomoct, a postavil už pár domov, tak jednoznacne svojpomocne, ale pokial nemas nikoho kto ti pomože a sam sa tomu nerozumies, tak ja by som do toho nešla, aj ked je pravda, že firme zaplatis o dost viac penazi. Možno este skusit nejake zacinajuce firmy, tie nemaju take preplatky, ale tam je zase otazka kvality. 4.Na toto ti neviem odpovedat, pretože každý si vyberie podla svojich možností a preferencií. 5. Ano volá sa to výkaz výmer a tam je vsetko presne popísane. 6.Ak staviaš svojpomocne, potrebujes stavebny dozor. To je na tebe ci zaplatis za razitko, alebo budes potrebovat niekoho kto je tam celý den. Ak stavias cez firmu, oni si pisu stavebny dennik a ten sa odovzdá pri kolaudácii. Dufam, že som ti aspon trosku pomohla.
Odpovedať
@reitak Skratene 1. zavisi od projektu ci potebujes daky material na zasypanie, vacsinu odpadu z domu aj tak asi vyvezies na smetisko 2. Mozes robit zmeny = papierovacky a robota navyse aj dake prachy navyse = neodporucam, radsej si naplanuj dom ako chces vopred. Dorobit rekuperaciu mozes = teba sa ale vopred informovat a zohladnit to v projekt = ako pisem radsej si to sprav vsetko ako chces hned. 3.Svojpomoc = robis sam ty a nikto iny okrem teba, to je svojpomoc. Svojpomoc neni to ze to das spravit tomu ahenotmu. Vybavene, Cenovo je to ako mas stastie firma ma kluc moze aj nemysi byt drashia. 4. Ries s projektantom, diskusie si cital tak vies o co ide a ze izolacia je asi lespia ako bez. 5. Vypis byva sucast, ale aj nemusi byt. 6. Dozor ktoremu platis za kontrolu je dobry v kazdom pride, aj firm,a to moze flakat a srat na to.
Odpovedať
@reitak Máš pravdu,sú to naozaj debilné otázky.Moja rada nebude odpovedať na to čo si sa pýtal ale ver mi že ti poradím asi najlepšie ako len môžem.Aj keď tu zase za to zožnem kritiku.Nepúšťaj sa do žiadnej stavby,ani formou svojpomoci a ani firmou.Skús nájsť niečo hotové a kúpiť.Myslim si že ak máš Štipku sebareflexie tak vieš prečo.
Odpovedať
@mikazibanejad Problém je v tom, že on už pozemok má. :-| Aj so starým domom.
Odpovedať
Profilova fotka
dakujem za odpovede. takze 2 sa tu vyjadirli, ze ked sa zvali stary dom, tak je pravedepodobnost ze to nevyuzijem, takze s odpadom prec, ok , tak toskusim dat rovno na inzerat mozno ze sa niekto najde. ono je aj otazka ze ak si tam budem volat samotnych robosov jedna banda spravi to, ini zas tamto ze ako to je s rozdielom ceny vs firma na kluc povedzme. Keby si to dam cez firmu, ono tam je mozne, ze si material budem vediet zohnat aj sam, alebo trvaju na tom, ze to pojde vsetko cez nich? Resp. ina otazka, viem si zohnat material lacnejsie povedzme ako maju oni velkoodber cenu? Ja myslim, ze mozno aj hej, ze si to viem zohnat bez dph povedzme, alebo niekde na bazare. prezeral som par desiatok domov projektov, ale ani jeden co sa exterieru a garaze tyka nesplna moje poziadavky, kedze ja mam atyp pozemok, nie stvorec, obdlznik, ale velky trojuholnik. skusim napisat do nejakej projektantskej firmy, mozno ze by mi vedeli prisposobit dom, alebo skusim samotneho projektanta u nas. mika neviem sice co si tym myslel, ale vidim na to na urazlivy komentar, takze sa zbytocne nevyjadruj ked nemas co ponuknut.
Odpovedať
Profilova fotka
Na všetky tvoje otázky je tu niekoľko desiatok otvorených tém a diskusii. Co tak venovať čas a naštudovať co sa da a potom sa pýtať konkrétne?
Odpovedať
1. Sutinu len ak je to kameň alebo betón. Aj to musí byť drvené. Všetko ostatné preč. 2. Buď si nájdi katalógový projekt, ktorý ti približne vyhovuje a v tej firme sa pýtaj na možné zmeny alebo si nájdi projektanta, ktorý ti skreslí individuálny projekt, kde máš väčší priestor na svoje požiadavky. Cenové rozdiely sú zrejmé. Vyber si hlavne overeného a spoľahlivého projektanta, to ti môže ušetriť viac € pri výstavbe. 3. Firma je logicky najdrahšia, lebo tam máš zahrnuté všetko. Ak máš partie, tak "ušetríš" na stavbyvedúcom a zásobovačoch z firmy a robíš, zabezpečuješ a organizuješ si to sám. No a pri svojpomoci okrem stavbyvedúceho "ušetríš" aj na pomocníkovi na stavbe, murárovi, elektrikárovi, obkladačovi resp. na všetkom čo vieš urobiť spolu s rodinou a kamarátmi. Ale aj tí niečo stoja. Teba to stojí čas a nervy. 4. Na fóre je toho dosť 5. Závisí od projektanta a čo od neho požaduješ. Čím viac budeš toho chcieť, tým bude projekt drahší, keďže tomu bude musieť venovať viac času. 6. Pri svojpomoci budeš potrebovať stavebný dozor/stavbyvedúceho, ale ten odporúčam nezávislý aj pri firme (t.j. nie že ti firma "ponúkne" svoj.) Pri firme to nie je povinné, lebo tá musí mať stavbyvedúceho s pečiatkou, ale ak chceš odkontrolovať firmu, zíde sa. Môžeš mať len na "pečiatku" ale odporúčam dozora, ktorý chodí na stavbu a kontroluje. Častokrát ušetríš viac, ako to čo dáš na dozora. Samozrejme pri všetkých profesiách platí, že čo je najdrahšie, nemusí byť najlepšie. Treba vždy dať na prvé miesto referencie a až potom cenu a ostatné. Dobrý projektant, firma, dozor dokážu často ušetriť viac,ako sa na prvý pohľad zdá. Jedno je cena výstavby a druhé cena nevydarených vecí, ktoré sa neskôr musia nákladne a komplikovane opravovať.
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?