Orientácia domu

ahojte. chcem sa spytat ako je lepsie orientovat dom, ked vstup na pozemok je z juho-zapadu. je lepsie na juh orientovat obyvacku a izby dozadu do zahrady na severo-vychod, alebo naopak? dakujem za radu.
Odpovedať
1
2
Profilova fotka
Ahoj. Toto sme riesili aj my. Po dlhom skumani sme zistili, ze aj pozemok s pristupom z juhozapadu sa da riesit celkom pekne, ale vela zavisi od toho, aky ten pozemok je - ake ma rozmery, ci ide popred pozemok cesta, aka je siroka, aka je rusna, ci je predpisana ulicna ciara, alebo mozte dom dat napriklad aj dozadu na pozemok, ako chcete riesit garaz (ak bude v dome, asi zaberie dost cenne miesto na juhozapadnej strane). Tiez, co je na opacnej strane pozemku, ci ste na juhu Slovenska alebo na severe, ci mate radi slnko a teplo, alebo radsej tien. A ci planujete poschodie. My sme uvazovali aj nad orientaciou "nabok", zavisi od sirky pozemku. Zistili sme, ze katalogove projekty su vacsinou so vstupom zo severu, vychodu, alebo nad orientaciou ani neuvazuju. Pre takyto typ pozemku preto odporucam oslovit architekta. Na juhozapad ale vo vseobecnosti je dobre orientovat obyvacku a mozno detske izby - aby mali poobede svetlo. Treba potom ale mysliet na sukromie - a izolovat to od cesty bud plotom, alebo rastlinami, alebo dostatocnou vzdialenostou, pripadne nejakym architektonickym detailom. Spalnu skor na severo vychod - aby tam bolo chladnejsie a rano svietilo slnko. Takisto kupelnu, rano to cloveka zobudi.
Odpovedať
my mame presne vstup z JZ a zadnu stranu, kde je terasa, tak je SV..... 2 detske izby vpredu budu slnecne, aj obyvacka / a spalna a pracovna budu chladnejsie. Ako spalnu sme urcite nechceli slnecnu, aj v byte ju mame na severnej strane a super sa spi, hlavne v letnych dnoch. Akurat skoda, ze na terase pobede slnko nebude. Ale vela zavisi od pozemku, my sme moc na vyber nemali. A urcite sme nechceli terasu mat vpredu, na ulicu, mame radi sukromie. Tak radsej vzadu, aj ked SV 8-) . Inak, z hladiska vykurenia nam radili, cim viac okien na juh a cim menej na sever
Odpovedať
no pozemok ma sirku cca 19,5m, dlzku cez 40, ale je dana stavebna linia, takze uplne dozadu ho posunut nemozeme. chceme klasicky bungalov, 4 izby, ale aj vstavana 1 garaz. zatial sa nam najviac pozdava bungalov 975 z eurolinu, ale zrkadlovy projekt, takze garaz by bola na zapad a terasa na juho-vychod, izby ale dozadu na severo-vychod. hoci na jednej by sa mozno dalo okno dat na juhovychodnu stranu, to by bola detska. pred aj za pozemkom su cesty, ale nie su nijak extra rusne. su aj projekty s orientaciou "nabok", ale nenasli sme projekt s primeranou sirkou, vacsina ich ma cez 16m.. takze otazka - bol by ten bungalov 975 na takyto pozemok vhodny?
Odpovedať
Profilova fotka
no ja budem mat hernu /detsku na JZ a spalnu a detsku na spanie na SV... aj obyvka bude na SV.. mne to neprekaza.. na byte mame obyvku na JZ a mne to prekaza... dost sem slnko svieti musime mat zatiahnute... z hladiska kurenia pri dnesnych 3 sklach a zatepleniach je to jedno.. podla mna...
Odpovedať
u nas je tiez sirka pozemku 20 m a dlzka 31m. My posunieme cely dom uplne dopredu, vlastne tak, ze garaz zacne na ulici, z chodnika.... A vzadu nam ostane 10m zahrady. Inak, aj my teraz v byte mame obyvacku na JZ, no a najlepsie sa citime na druhej strane. Ked silno svieti slnko, tak aj tak zatahujeme zaluzie... :-D . My sme inak prerobili z euroline 978, sme ho zuzili na 1 garaz. Len musime dodrzat vzdialenost od susedov.... z jednej strany 2m a z druhej strany 5m k plotu. Cize pri 20m sirokom pozemku sme museli hladat projekt max 13m sirokeho domu.....
Odpovedať
Profilova fotka
@atlonet to vam dovolia tak na ceste stavat? my sme boli nedavno u znamych a tam takto bol jeden dom nacapeny na ceste a nevyzeralo to dobre... a je to aj take nebezpecne, niekto zide z cesty ( oni to mali este aj v zakrute!) a je im priamo v dome autom.... :-p u nas sa musela dodorzat vzdialenost aku urcila obec od cesty a je to aj pekne, ked su vsetky domy rovnako vzdialene:) mne osobne vyhovuje obyvacka na juh aj detske izby, bohuzial an dome mame detsku izbu an SV:( mam rada slnko, radsej si zatienim zaluziami,ale ked chcem odtiahnem a slnko ma nabija energiou..ale na severe si ho nevyrobim :( ale nedalo sa inak, tiez mame vstup na JZ....
Odpovedať
atlonet, ale potom mate aj okna a vlastne cely dom rovno na hranici s ulicou? my mame aj zpredu stavebnu liniu, tusim 6m. ale to nevadi, lebo dlhy mame pozemok dost. ako ste zuzili ten projekt? zuzili vam ho rovno v euroline? platili ste za to? 978 nevyzera zle, nam ale uplne stacia 4 izby.. a vlastne je to presne naopak ako 975 - tam su izby dozadu na severovychod a obyvacka na juh, a v tomto vasom projekte naopak. neviem sa rozhodnut ako je to lepsie..
Odpovedať
maznacik a katrin, ak mozete dajte link aky mate projekt, zaujimaju ma tieto so vstupom z juho-zapadu. vdaka
Odpovedať
nas upozornovali len na vzdialenost medzi susedmi, s projektom uz koncime pomaly, projektant nam na tu garaz nic nepovedal, aj sme sa o nej bavili, ze aj on ju ma tak.... Este sme nezacali stavat, tak dufam, ze problem nebude, teraz mam chrobaka v hlave. Inak, je to na dedine, kludna rovna ulica. A je to nova ulica, cesta sa len bude budovat. A sirka cesty podla novych noriem ma byt vraj 17m. Cize nepojdem z garaze hned na cestu... Ze ako to vyzera, tak s tym nemam problem, este pred projektom sme stale chodili pokukavat nove domy, prave na tento styl, vysunuta garaz az k chodniku. Keby mame velky pozemok, tak to takto neriesime.
Odpovedať
Profilova fotka
toto je nas dom: vstup z juhu: http://imtp.me/j810007f - pricom obyvacka a 2 detske izby na juh - pred obyvadkou bude este kryyta terasa, takze sa nebude prehrievat, pracovna a spalna na vychod, Vsetky kupelne na sever a kuchyba na SZ. ma to na sirku 16 metrov, ale pozemok ma 24 na sirku. Bude to co najdalej od cesty, kratsia stana pozemku ma 32, dlhsia 40 (je to taky lichobeznik). Ako pisal margarita: vsetko zavisi od okolia, cesty, velkosti pozemku a pod.
Odpovedať
Profilova fotka
@aquamineralka ja mam projekt v albume hniezdocko... original ale nebol situovany takto... mal byt opacne.... ale my ho mame proste takto. kvoli pozemku.. projekt sa nam pacil, takze.... ;-)
Odpovedať
katrin tento projekt som uz niekde videla, odkial ho mate? velmi sa mi paci, ale je na nas pozemok trochu siroky, potrebujeme sa zmestit do 14m :-( . inak by bol urcite moj favorit :-)
Odpovedať
Článok sa načítava...
Profilova fotka
dakujem :)je to bungalov OK od Apexu, a tusim to tam aj niekde je napisane...
Odpovedať
@aquamineralka nemame cely dom na ulicu, len garaz je vysunuta 3 metre vpredu a ta je na ulicu, zvysok domu bude teda 3 metre od plotu (od ulice) ..... nerobil nam to euroline, vlastny projektant to riesi. My sme vychadzali z 978, ale dost sme pomenili, my sme naopak potrebovali vela izieb a od planu ist do vysky sme nakoniec uputili. Garaz bude nalavo, bude to zrkadlovy obraz, prave kvoli orientacii.... Jedine co ma mrzi, tak ta terasa, ze nebude slnecna. Ale pozemok nepustil a vpredu urcite nie.....
Odpovedať
My mame tiez juzny vstup, kludne by to mohol byt aj JZ, JV vstup... Okna hlavnych miestnosti na juh, spalna na Z. Technicka miestnost a kupelna su S.
Odpovedať
Profilova fotka
@aquamineralka Pisala si, ze mate pred aj za pozemkom cestu, vzadu je teda tiez ulica? Nemozete stavat od tej ulice? Mali by ste po probleme... 8-) Moji rodicia maju tiez ulicu od juhu, tak si dom otocili a vchod dali zboku - z vychodu. Na sever maju kuchynu a terasu, ale nevadi to, lebo v lete je tam prijemny tien a neskor popoludni tam svieti zapadne slniecko :-)
Odpovedať
ano aj vzadu je ulica, ale od tej nemozeme stavat, lebo medzi pozemkom a tou ulicou je este par metrov co nie su nase.
Odpovedať
Diskusia pokračuje po 1 roku
@marek27 ahoj, zaujal ma tvoj projekt, kedze ak som vyrozumela ste odstaveny od hlavnej cesty a tak ako hlavnu - obyvaciu cast, tak i vchodove dvere mate juzne. Mame uplne rovnako orientovany pozemok, pri projekte sme rozmyslali velmi obdobne a dom sme vyrazne odstavili. V tejto chvili sme v stadiu vystavby. Vela ludi je vsak z toho prekvapenych, kedze je to nestandardne umiestnenie domu na pozemku. Vies mi uz z realnych skusenosti povedat ako sa vam takto byva? dakujem,m.
Odpovedať
Diskusia pokračuje po 7 mesiacoch
Profilova fotka
@aquamineralka ahoj, ako nakoniec staviate? My mame vstup na pozemok tiez z juhu, tak neviem co s terasou, mam na vyber S a SV.
Odpovedať
Ahojte, trosku ozivim tuto temu a poprosim Vas o nazory na taketo osadenie domu na tento pozemok. Chcem co najviac slniecka chytit do obyvky a kuchyna mi staci ten J-V, len neviem, ci taketo otocenie domu voci svetovym stranam je dostacujuce, hlavne v zime. mame moznost otocit dom tak, ze by bol rovnobezne s bocnymi hranicami pozemku, len potom by sa nam pozemok rozkuskoval a este k tomu by se mali dost dlhe prijazdove cesty do garaze aj do domu. Takze som zvedava na Vase nazory a napady. dakujem!
Odpovedať
...tak co, zatial ziaden nazor? Potesil by aj pohlad niekoho ineho...
Odpovedať
Profilova fotka
@kulkazulka podla mna to mate dobre osadene vzhladom na svetove strany, aj ked ja by som ten dom posunula viac dozadu, aby ste mali viac vyuzity juhozapadny pozemok...to vedla domu je garaz alebo pristresok? ten by som potom nesikmila spolu s domom(aj tak by to potom nevychadzalo na metre a posuvat dom doprava je skoda), ale dala by som ho zarovno s hranicou pozemku
Odpovedať
to je garaz, altanok planujeme niekde viac dozadu na pozemok, nie hned od cesty. Tu garaz uvazujem preto takto, aby sa este aj pred garazou dalo zaparkovat aspon jedno, najlepsie aj dve auta. Ta prijazdova cesta je uzka jednosmerka, tam keby auto zaparkovalo, tak druhe ho obide jedine po chodniku. takze aby pripadna navsteva mala kde nechat svoje auta.
Odpovedať
co sa tyka umiestnenia domu, aj mna to laka dat ho co najviac dozadu, len potom ten zvysok pozemku bude tak divne vyzerat...stale sa neveim rozhodnut ani ako ho otocit (dom) ani kam ho posunut...co je lepsie
Odpovedať
@kulkazulka podla mna je to OK, ak ho das dozadu budes v zime nadavat a vela odhrnat snehu. Z obyvky a kuchyne si na tu stranu zahrady das krasnu okrasnu zahradu a za dom do rohu zahr. domcek a troska drobneho ovocia,prip.zeleninky. Nieje nic horsie ako pozerat na zeleninu zo sedenia na terase. Toto mas idealne.
Odpovedať
@kulkazulka a este aj pekne ucelne,jednoduche - aspon to prizemie-krasne presklenie do zahrady.
Odpovedať
@atlaska ten sneh ma tiez napadol, takze uplne dozadu nie, ale ani na plote som nechcela byt nalepena. V podstate uvazujem ako ty, z jednej strany z obyvky teraska a za domom altanok a nejaky ten strom a pod. Len dufam, ze tam toho slnka v dome bude dostatok. Projekt vyberame co naucelnejsie, tak sa snad vydari.
Odpovedať
@kulkazulka este si zisti ulicnu ciaru, kam Vam dovoli SU dom osadit,aj natom zalezi, my sme asi 2m od plotu, mame vyhrievanie betonu pred garazou aj vstupom. Som rada ze ma sneh v zime nemusi trapit, odptacem len tu trochu co mi tam nahrnie odhrnac rano.
Odpovedať
@atlaska a dalej ako je ulicna ciara sa dom osadit nemoze? S tym vyhrievanim betonu je to super, len nie je to moc nakladne?
Odpovedať
Profilova fotka
@kulkazulka aj vy mate rozny pozemok? myslim ze to mas dobre osadene len ta garaz je blizko pri hranici a sa mi zda alebo mas tiez stavebnu ciaru na 6m?
Odpovedať
1
2
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?