Orientácia detských izieb

Zdravím Vás, potrebovala by som poradiť s orientáciou detských izieb. Máme možnosť ich orientovať na juhovýchod alebo juhozápad. Ktorá možnosť je podľa Vás vhodnejšia? Ja sa viac prikláňam k tomu juhovýchodu, hlavne kvôli slnku v zime, ale... stále váham... Ďakujem za všetky postrehy ;oD
Odpovedať
1
2
Profilova fotka
tiez sa mi viacej pozdava ten vychod. aj lete by to mohlo byt lepsie, ze sa tam nebude v tych poobednych horucavach opierat slnko tolko.
Odpovedať
Detské izby na Juhozápad. Doobeda sú deti obyčajne v škole, domov prichádzajú poobede, ku učeniu budú mať tiež viac denného svetla a slnečného tepla na tom Juhozápade, kdežto na Juhovýchode bude už tma a tieň. Na Juhovýchod rodičovská spálňa, nech Vás budí príjemné ranné slnko... ( takto som si orientáciu izieb navrhol aj ja do svojho vlastného...)
Odpovedať
To máš zarovnako. V lete sa izby nahrejú na oboch stranách, pokiaľ ich nezatieniš. V zime o 16:00 je slnko za obzorom. I tak si budú decká robiť úlohy pri umelom osvetlení. Argument že popoludní bude v izbe s oknom na JV "tma a tieň" môže platiť v prípade, že budú okná neprimerane malé. Ale inak na to nevidím dôvod.
Odpovedať
presne tak, to je asi jedno v tomto pripade, rano sa to vyhreje z jednej strany a naopak poobede z druhej a co sa tyka svetla v zime to by som ani neriesila, kedze uz o 16tej byva tma.
Odpovedať
No asi som sa ani nezamýšľala nad letnými teplými mesiacmi, ale skôr zimnými - a samozrejme nie vtedy, keď sú deti v škole, ale napr. cez víkend :O) Predsa len, v zime sa človek slniečku poteší, čo na juhozápade asi v izbe nehrozí...
Odpovedať
tak ale ak beriem do uvahy aka je zima, teda ze prevazne nic moc iba pod mrakom, celkom sa v takych mesiacoch spoliehat na slnko asi neoplati ci?
Odpovedať
@danieluk prečo by slnko v JZ oknách nezasvietilo v zime? Svieti od obeda až kým nezapadne 😉 cca 4 hodiny. Máme okná aj na JV aj na JZ. Čo sa týka slnečného svitu, je to jedno. Pozri tento nákres. Skôr sa orientuj podľa toho, čo v Tvojom okolí môže v zime zatieniť okná, lebo slnko vysoko nad obzor nevystúpi. U nás aj prízemný susedný dom z jv strany zatieni tretinu výšky okna 😞 v decembri a v januári.
Odpovedať
@zltalienka no z tohto nákresu to fakt vyzerá, že to asi vyjde zhruba rovnako čo sa slnka týka 🤔 Momentálne máme byt, resp. pol bytu orientovaného na JV, s JZ nemám skúsenosť. Zatiaľ nám nemá čo a kto tieniť, možno kombajn keď si urobí prestávku 😁 Oba smery máme voľné a dúfam, že to tak aj dlho ostane. Asi sa teda nechám presvedčiť na ten JZ a na JV si dáme spálňu... Ďakujem Vám za postrehy.
Odpovedať
@danieluk máme okno v detskej na západ a na sever. A aj v zime do izby svieti slnko. Nie nejak veľa, ale svieti. Takže ak budú okná na JZ, tak slnko tam poobede bude. Ale ak máš možnosť dať okno na JV, tak radšej tam, lebo keď sa bude učiť, tak bude slnko plešťať do izby a to nie je najlepšie. Teda aspoň nám to v izbe vadí, to západné slnko od jari do jesene, keď sa dieťa učí. Museli sme usporiadať nábytok tak, aby slnko nevadilo psi písaní.
Odpovedať
my mame napriklad spalnu na vychod a detsku na sever a je to fajn, svetla je tam dost tak ci onak.
Odpovedať
Profilova fotka
@zltalienka odpadnem, čo si tu vytiahla, aký nákres na vysvetlenie 😄
Odpovedať
@gigisuli zdá sa Ti zlý? Nuž neberie ohľad na posun času.
Odpovedať
Článok sa načítava...
@zltalienka niektori ludia asi na to nie su citlivi, ale ja ked idem do domu robit, tak ovela radsej robim na vychode rano a na zapade vecer, doslova si planujem kde co budem robit aby mi pekne slniecko co najviac svietilo. A nie je to vobec malymi oknami.
Odpovedať
@macejmatus pod mrakom je to nanic aj v lete (presah strechy to aj tak zatieni, ale rozdiel je tam stale velky), no prave tie dni ked nie je pod mrakom su pekny bonus. Ja budem mat pre deti JV a nie je to v praxi podla mna az taka vyhra. Hlavne aby to nebol sever.
Odpovedať
Profilova fotka
Tiez sa mi zda, ze v lete je slnko blizsie k tomu zenitu, teda u nas v fr je uplne rovno hore a u nasich na sk je tiez viac hore nad hlavou. Izby na zapad mali susedovci a poobede stale okenice zatvorene. @danieluk juhozapad slnko bude tiez svietit, niekedy az neprijemne, preto pocitaj aj s tietenim aby odrazilo luce, no zaroven zostalo svetlo v detskej. Ak das dostatocne velke okna na juhovychod, mozu byt izby aj tam. Denna miestnost bude smerovana kam? Tam sa musis rozhodnut kvoli izbam?
Odpovedať
@vykricnik a môj chlap je zase taký, že najradšej sa zdržuje v izbách do ktorých slnko práve nesvieti. A keď už nemá na výber, okno zatieni. Áno aj v zime.
Odpovedať
@gigisuli tak aby bolo presne, toto je pre 49. rovnobežku, teda pre Slovensko. @lenkito10 ani v SR ani vo Francúzsku nie je možné, aby bolo slnko "úplne rovno hore". Teda aby slnečné lúče dopadali kolmo na zem. To sa deje len od rovnika po obratnik Raka na severnej pologuli. Na obratniku len na 1 deň - počas letného slnovratu. Obratnik Raka cez Francúzsko neprechádza.
Odpovedať
Profilova fotka
@zltalienka nie to nie, práveže dobrý 😉
Odpovedať
Profilova fotka
povedala by som, že je to asi jedno. skôr by som sa zamerala na samotný pôdorys v rámci dennej časti. nemohla by si ho sem pridať, aby sme videli celý dom?
Odpovedať
Profilova fotka
a uz ste to nejako poriesili? lebo ako co sa tyka orientacie, neviem ci to nie je aj jedno, pokial je tam dostatok denneho svetla a aj miesta 🙂
Odpovedať
Profilova fotka
asi tak nejak. ja by osm sa pozrela aj na to, ako zapadnu do priestoru podla toho ako su izby rozlozene a kde v dome
Odpovedať
@lenkito10 dennú časť to nijako neovplyvní, keďže sa jedná o izby na poschodí 😉
Odpovedať
A teda tá denná časť bude orientovaná práve na tie isté svetové strany - kuchyňa okno na severovýchod a potom sa to ťahá okolo jedálenskej časti - tá bude mať okno na juhovýchod a obývačka okno na juhozápad. Pôdorys neviem pridať, keďže je to ešte v riešení, ale vstup do domu je práve zo severovýchodu.
Odpovedať
Profilova fotka
Tak zo skoli a praxe jednoznacne juhozapad. Deti potrebuju najviac slnka a ako tu bolo spomenute hlavne poobede.Taktiez v detskych sa budu zdrziavat najviac zo vsetkych miestnosti. Uz len kvoli pozitivnej energii,optimizmu a dobrej nalade potrebujes svetlo, slnko. Spalna na vychod,detske na zapad.
Odpovedať
Profilova fotka
Potvrdzujem, kolega kúpil tak nešťastne byt, že sú na prízemí, z oboch strán vysoké stromy, takže to slnko tam prirodzene nemá veľkú šancu preniknúť. Aj cez deň musia po väčšinu dní v roku svietiť. Ozaj lepšie si aj takéto veci dopredu odsledovať, kým človek niečo kúpi alebo ide zariadovať.
Odpovedať
Profilova fotka
@ladoz tak ale tie stromy tam proste museli byť keď ho kupoval, to si potom len nevšimol
Odpovedať
@danieluk máme presne takú istú orientáciu, čo sa týka svetových strán: vchod SV, kuchyňa SV a JV a obývačka JZ s tým, že má okno aj na SV, ktoré má veľkú výhodu v lete. Som veľmi spokojná. V zime vždy cez nejaké okno svieti slnko (ak svieti 😉) a v lete naopak, stále máme okno, ktoré nie je pod priamymi slnečnými lúčmi. Detské na poschodí, jedna nad kuchyňou a druhá, väčšia nad obývačkou, okná rovnako ako na prízemí.
Odpovedať
@danieluk určite JV, pretože na JZ je v lete hrozne teplo. A aj ked bude vyriešené tienenie, tak v podstate tam bude tma tak ci tak. JV sa tak neprehrieva a poobede uz netreba tienit. V zime je to totálne jedno, ráno sa budis do tmy a o 16-tej už tiež tma.
Odpovedať
ano presne ked uz tak tak juhovychod, lebo to by tam potom mali riadny upek deti 🙂 ako nevravim ze by sa to nedalo vyriesit klimou alebo co ale chapes 🙂
Odpovedať
Profilova fotka
@mimi373 ved jasne, radsej na to mysliet dopredu a mata pokoj, ako potom neskoro hladat, ako dany probem vyriesit
Odpovedať
1
2
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?