Oplatí sa zmena projektu?

Ahojte. Chcem sa opýtať tých, čo domček stavajú, stavali alebo budú stavať. Máme vybratý projekt, avšak budeme ho zmenšovať o pol metra na dlžku a trištvrte metra na šírku. V projektantskej firme od nás chcu za takúto zmenu raz takú cenu ako je katalogový projekt ( ktorý stojí 1200 eur samostatne,a chú od nás 2500 eur). Dali nám dve možnosti: bud si projekt nechame tak ako je čiže katalogový bez zásahu dodatočného, (nazvali to tuším ze so suhlasom projektanta o zmene) . cize na statiku to nema byt problem, ale vraj to bude zlozite pre elektrikara vodara atd. a teda nam odporucaju druhu moznost : si dat projekt zmenit riadne ako to navrhuju oni, a dostaneme celu komplet projekt.dokumentaciu, kde uz bude vsetko) ( a riadne drahsie)... naproti tomu stavebna firma ktoru sme si vybrali, nam slubuje ze sa to da bez problemov aj bez toho, ze v kolaudacii problem nebude a dom urobime tak ako sa dohodneme my, s povodnym projektom, teda ze nemusime kupovat jeho zmenu... Co by ste urobili vy ? viem ze projektanti s ana tom trochu nabalia preto nam odporucaju jedno, a zase stavbari mi mozu povedat, ze sa to da aj bez toho, a chyby na dome potom mozem trpiet cely zivot... som laik, a preto neviem, ci je naozaj zmensenie domu taky velky zasah, alebo sa zaobideme aj bez predrazenej zmeny v projekte.. dakujem za kazdu radu, info, reakciu..
Odpovedať
1
2
Já bych řekla, že změna půdorysu je dost podstatná změna. Můžete si nechat udělat projekt podle tohoto od někoho jiného. Každopádně, pokud budete stavět s firmou a není velmi dobře prověřená, tak bych do toho bez podrobného prováděcího projektu nešla. Co ušetříte na projektu, to trojnásobně (spíš více) zaplatíte dané firmě. A neuděláte s tím nic, když to nemáte na papíře.
Odpovedať
Najviac na stavbe a prevádzke sa dá ušetriť pri návrhu domu. Pochybný projekt by som nekupoval. Vyhodíte 1 - 2 tisícky a nedostanete to čo chcete. Odporúčam samoštúdium a potom individuálny projekt. Samoštúdium preto, aby ste vedeli čo vám architekt hovorí. A aby ste si vybrali dobrého architekta. Dom sa stavia raz za život. Neponáhľajte sa.
Odpovedať
Podľa Smernice Európskeho parlamentu a Rady 2010/31/EÚ z 19. mája 2011 o energetickej náročnosti budov by členské štáty Európskej únie mali od 31. decembra 2020 zabezpečiť, aby všetky nové budovy boli budovami s takmer nulovou spotrebou energie.
Odpovedať
predpokladam, ze na strankach tej firmy su nejake ukazky toho domu, minimalne podorysy a pohlady. Stiahni si toto z netu, navstiv normalneho projekanta z inej firmy, ukaz mu ake chces zmeny a spravi ti individualny projekt, ktory urcite nebude stat 2500 Eur.
Odpovedať
@radopp On je to pekne predsavzatie ale hlupost na n-tu. Preco? EU moze vyhlasit aby vsetky nove auta mali spotrebu do 4 litrov, mozu nanutit (aj ked to neurobia) ale dolezitejsie je aby EU este v 2020tom existovala. Za taku dobu budu mat Ti hore mnozstvo inych starosti. K projektu, osobne som tiez sa individual, ale zistite si v akych detailoch sa moze odlisovate pri kolaudacii skutkovy stav od projektu. Surovo sa chodte spytat na stavebny odbor v obci, kde to budu povolovat. Skratenie a zuzenie domu v CAD programoch je praca na par hodin. Zvazte ci zmena rozmerov je taka nutna a ci stoji za tie peniaze.
Odpovedať
@oscipovsky Do EU sme nevstúpili, EU nám bola nanútená. Pre západ sme dojné kravy, kolónia. Cena energií je daň. Dane sa budú zvyšovať kôli demografii EU. Radiť niekomu aby staval nezateplený dom je od teba nezodpovedné. Nulový dom dnes možno postaviť za cenu obyčajného. Je to zabezpečenie na dôchodok.
Odpovedať
@sefaa Pouvažuj nad svojpomocnou stavbou mobilného domu z materiálov s dlhou životnosťou. Ak sa tvoje deti budú musieť sťahovať, aby zdedili dom. Mobilný dom je výrazne lacnejší ako murovaný. Nedávaj si žiadosť o stavebné povolenie ale umiestnenie na pozemok.
Odpovedať
Nulova spotreba energie, nulove emisie a potom tu pekne podochneme. Pretoze nas prestia staty, kde na taketo veci seru. Uz to vidno pekne krasne teraz. A my hlupacikovia si zivime moloch typu EU parlament a EU uradnickov, ktori ziju len tento jeden zivot a maju v prdeli zivoty nase. My zijeme tiez tento jeden zivot a myslime na buducnost nasich potomkov. Akurat nemame co zrat.
Odpovedať
@mito0 Sú oblasti na Slovensku kde sa dá uživiť na farme. Pôdu si môžeš prenajať alebo lacno kúpiť.
Odpovedať
@radopp Jasne, da sa. Manzelkini krstni maju domacu farmu, kravicky, prasiatka, sliepky. Ludia vsak maju problem kupit vajcia drahsie (v 30ks) o 10 centov, popripade bravcove, ci hovadzie tiez o par centov drahsie... Aj ked je to vsetko bio chov. A realny bio chov. Maju polia, luky, odkial ziskavaju pre zvieratka obzivu, ale aj tak je to praca od 5:00 do 22:00 a bez neisteho vysledku. Uzivit by sa vedeli, ale treba aj cosi predat, pretoze deti musia ist do skoly, treba sa obliect, atd...
Odpovedať
Profilova fotka
@sefaa My jsme udělali změnu v průběhu výstavby s tím, že jsme si mysleli, že zase až tak se nezmění (posouvali jsme jednu zeď). Nakonec se ukázalo, že komplikací to způsobilo tolik, že jsme museli stejně vyhledat projektanta a ten nám změnu musel zapracovat do projektu (měnil se kvůli tomu i kladečský plán stropu, muselo se dodatečně řešit vyztužení části stropu HEBkem a ještě nám to zkrátilo schodiště). Tento týden jsme dělali střechu a ta posunutá zeď nám chyběla pod vaznicí. Kdybysme tohle věděli předem, tak jsme to nechali předělat už před stavbou a dalo se tam spoustu věcí odchytit. Takhle jsme to řešili za pochodu a nebylo to zrovna ideální.
Odpovedať
Článok sa načítava...
@mito0 Uživiť na farme som myslel byť sebestačný v potravinách, oblečení, palive, stavebnom materiály... teda nepotrebovať peniaze a nemusieť sa niekomu prosiť aby si niečo kúpil. Trochu peňazí treba na dane, počítače, náradie... ale to sa dá zafinancovať s predaja prebytkov alebo sa niekto obetuje a pôjde do zamestnania. Treba byť efektívny a používať metódy nevyžadujúce si drahé stroje, hnojivá, stajne. Tieto metódy sú zároveň menej pracné.
Odpovedať
Tieto efektívne metódy zároveň umožňujú ísť akokoľvek nízko s cenou pri predaji prebytkov. Pretože máte nulové vstupné finančné náklady. Avšak nemusíte ísť pod cenu, lebo peniaze nepotrebujete.
Odpovedať
@radopp Kde v prispevku odporucam stavat nezatepleny? Iba som napisal ze tie predsavzatia EU su hlupe aj ked s dobrym umyslom. Aby take nieco platilo bude musiet byt prijata legislativa a normy. A druha vec EU a SR budu mat dost inyc problemov s inymi vecami. Takze opakujem nestavajte nulove domy preto ze EU...ale kvoli sebe. a ten nulovy dom dosiahnete iba ak velkou FVT elektrarnou na streche, co si vyzaduje velku pociatocnu investiciu a to iba zdrazi celu investiciu. Pojde opat o nejaku bublinu a tie nulove domy budu nepredajne, obvzlast ak sa ponesieme este stale a nalade aka je teraz.
Odpovedať
@oscipovsky Ceny energií pôjdu hore. Neveríš? Tak potom kašli na zetepľovanie. Nulový dom sa dá postaviť za cenu bežného neteba veľkú FV elektráreň.
Odpovedať
Profilova fotka
@radopp už ste niekedy robil na farme?
Odpovedať
@jan45 Chcete písať prečo sa to nedá? :-)
Odpovedať
@lubos111 sposob aky navrhujes je myslim najhorsia varianta. Ide o to ze existuje nieco ako autorske pravo. V skratke to znamena, ze ak si vezmes z nejakeho ineho projektu napr. iba podorys mozu ta zalovat tvorcovia projektu aj ked si to das prekreslit niekomu inemu. Mojmu znamemu sa to stalo a vyslo ho to pekne draho. Platil v podstate za projekt dvom ludom a to este dobre obisiel. Vraj teraz po takychto projektoch dost idu nakolko na slovensku by si ludia pre usetrenych 100eur dali vrtat aj do kolena. @sefaa moja rada je, ze investicia do projektu je jedna z najlepsich investicii ktore na stavbe spravis. Zhotovitel stavby sa ho musi drzat ako biblie a ty mas ten najlepsi tromf v ruke ak nieco pokazi. Ja som ho pri nasej stavbe vytiahol viac krat ked som si nebol niecim istym a dnes keby som staval znova tak ho urcite zase chcem cim najpodrobnejsi a vo finalnom stave.
Odpovedať
@idom Naprosto souhlasím. Bohužel je stále dost lidí, kterým pojem "autorské právo" nic neříká. :-(
Odpovedať
@aneri53 Nemožno si patentovať rozmiestnenie izieb a WC. Katalógový projekt berte ako inšpiráciu, nakreslite si to po svojom. Kto sa nechá vláčiť po súdoch za taký nezmysel, tak si to zaslúži. :-)
Odpovedať
@radopp Já si nic kreslit po svojom nepotřebuji. Máme postaveno, už rok bydlíme. Máme individuální projekt, dělaný na míru dle našich požadavků, tvaru, orientaci a velikosti parcely. Přímo ve smlouvě s architektem máme, že nebudeme projekt dále šířit. Proto jsem na MS nedávala půdorys, i když mě o to mnoho lidí žádalo. Respektuji autorská práva a moc se mi nelíbí dost zavedená praxe - obšlehneme něčí práci, dáme to známému překreslit a je hotovo.
Odpovedať
@aneri53 Pripadá mi divné, že keď zaplatíte za projekt tak nevlastníte autorské práva. Šlo o katalóg? Za komunistov sa nakreslilo pár čiar a stavba bola povolená. Nárast birokracie sa dnes volá aj projekt domu.
Odpovedať
@radopp Píšu jasně, že jde o individuální projekt. Autorská práva patří tomu, kdo ho vymyslel. To je asi jako když skladatel napíše píseň. Také patří autorská práva jemu a ne každému, kdo si ji zazpívá. A dobu "za komunistů" bych snad ani raději nepřipomínala.
Odpovedať
@aneri53 Existujú majetkové a osobnostné autorské práva. Majetkové sa týkajú nakladania s dielom, napríklad jeho zverejnenie, šírenie a vytváranie kópií. Tieto práva si možno kúpiť a musí to byť stanovené v kúpnej zmluve. Osobnostné práva sú predovšetkým meno autora ktoré musí byť zverejnené s dielom. Väčšina ľudí však zaplatí projektantovi peniaze bez toho aby s ním podpísala zmluvu o kúpe práv na dielo. Projektant si pokojne vytlačí na každý výkres svoje meno.
Odpovedať
@aneri53 Ak by chcelo viac ľudí stavať podľa jedného projektu, treba odkúpiť majetkové práva a potom si podľa neho môže stavať aj milión ľudí. Projekt môže byť zverejnený na internete a bezplatne si ho stiahne kto chce. Na takýto web by mohli darovať práva ľudia ktorí už postavili dom. Vznikol otvorený katalóg projektov. Len ešte nemám doriešenú požiadavku na opečiatkovaní každého papiera zvaného projekt. Stačila by notárky overená kópia?
Odpovedať
@aneri53 Vpodstate by sa stiahol súbor pre AutoCAD alebo také niečo ktoré je najbližšie predstae stavebníka, nejaký projektant by ho mierne upravil, dal tam pečiatku a je to.
Odpovedať
niet nad to, mať známeho architekta alebo aspoň známeho čo má známeho architekta, aby ste mali istotu, že projekt ktorý Vám vypracuje bude kvalitný a budete s ním spokojny. Zväčša keď sa to rieši takto po známostiach tak odvádzajú architekti dobrú robotu predsa len si pred niekym známim nechce poškvrniť dobre meno. Môj známi pokiaľ viem to tiež tak robi pozmení trocha nejaký projekt čo robil a predáva ho ako nový. Keď osm za ním však bol s prosbou pre kamoša navrhnuť tak si s ním sadol porozprávali a zrealizovali podľa kamošových predstav. Nakoniec z toho bola obojstranná spokojnosť.
Odpovedať
To že dá pod projekt architekt/projektant svoju pečiatku neznamená že je jeho autorom ale že pre preberá zodpovednosť? Alebo na čo je tam tá pečiatka?
Odpovedať
zodpovednosť predsa preberá za tú stavbu statik, ktorý dá na ňu pečiatku nie? Architekt je teda len projektant, ktorý to celé navrhne alebo sa mýlim? Pom tom načo je na tom plane pečiatka statika? Ved predsa je jeho úlohou vypočítať či sa to celé nerzúti a svjou pečiatkou za to preberá aj zodpovednosť.
Odpovedať
1
2
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?