Okno v obývačke navyše

Profilova fotka
Zdravim vospolok, Mam jednu drobnú dilemu a týka sa okna, ktoré by som z môjho pohľadu považoval za kúsok zbytočné. Čo by ste s ním spravili vy? Ja osobne premýšľam nad jeho zmenšením na polovicu typu kuchynské okno alebo ho odstrániť a nechať tam len stenu. Info: veľké presklené terasové okná su na juh a v obývačke bude nad schodiskom jedno strešné okno. Zdá sa mi to už i bez toho okna dostatočne presvetlené, či sa mýlim? Ďakujem za postrehy
Odpovedať
Profilova fotka

Odpovedať
Profilova fotka
takéto presvetlenie by som v našich podmienkach nikdy nenavrhol. Okno v kuchyni na plovicu (obrazne) červené vynechasť a veľké presklenie vééééľmi zvážiť. Sú zásady, podľa ktorých plocha okna má mať pomer k podlahovej plohe, stačí ich rešpektovať.
Odpovedať
@bigz A je to zvonku tienené alebo aspoň clonené? Lebo v lete to bude výkon niekoľko kW!!!
Odpovedať
@bigz Podla podorysu pozeram ze je to Aktiv 2021, v eurolines nam povedali ze to velke Juzne je tienene presahom strechy, ktore si z obrazku dal prec - v zime solarne zisky prejdu , ale v lete slnko na nho nedopada ... prave preto tam navrhli to bocne aby priviedlo viac svetla do izby ... tolko nam povedali :) , viac do IP
Odpovedať
Profilova fotka
@jan45 Myslis, ze je to okno v kuchyni prilis velke? (lave a prave okno spolocne rozmery 1750x1400 ). Ak sa smiem spytat ake su tie zasady a ake su pre ne dovody? Este je tam alternativa zrusit stresne okno nad schodiskom a to cervene ponechat. To presvetlenie, mozno nebude take velke kedze to velke presklenie je tienene. Ak je tam ten presah steny a tienenie, prehodnotiil by si tvoj postoj? @blacksr ano, je to zvonka tienene, strecha je spustena nizsie a vytvara to malu terasu. Vid novo prilozeny obrazok dolu. @gorgar presne tak je to Aktiv 2021 a v lete to vypada, ze ochrani pred priamym slnkom, preto to ten zmysel zrejme ma a potom zvazit stresne okno ci ubrat alebo nie. viac tiez IP
Odpovedať
@bigz Tie strešné okná na juh = prehrievanie. A aby ten presah strechy mal zmysel, musí byť dlhší, inak JV a JZ slnko aj tak budú do okien pražiť. Ja by som bola skôr za to, aby bolo okno aj od východu a radšej ten juh okresať. Osvetlenie obývačku bude potom rovnomernejšie. Presah je dosť nízko - to vám od juhu ani v zime nebude svietiť priamo do okien od juhu, keď sú najväčšie solárne zisky. Toto by bolo dobré namodelovať: mesiace s určitým sklonom sln. lúčov, presah strechy - jej hĺbka a ukončenie presahu nad úrovňou okna. Podľa mňa to nenavrhli optimálne. Zásady presvetlenia: plocha okien v miestnosti stačí, ak je 1/7 plochy miestnosti. Ak je ale tienené, tak je dobré dať okno ešte inde.
Odpovedať
Profilova fotka
@blacksr Pri modelovani rocnych obdobi a zasadenia domu do jeho skutocnej lokality a orientacie, bolo pocas letnych mesiacov okno tienene presahom strechy na 90-100% zatialco v zimnych mesiacoch slnko prechadzalo plochou v rozsahu 50%-70%. Stresne okno a terasove okno najblizsie k cervenemu ale zrejme budem musiet ponechat i ked to bude z casti prehrievat, je to jedine okno okrem balkonoveho mensieho a tam asi prehrievanie vacsie ci mensie budem musiet obetovat. Su isto miesta kde by som asi stresne okna neriesil..vsetky ostatne z lave, ktore us pre spalnu a shodisko v obyvacke. Znie to rozumne co sa stresnych okien tyka?
Odpovedať
@bigz http://www.eurolineslovakia.sk/Rodinn... takáto strieška nemôže utieniť celú presklenú plochu po šírke...Tá dolná izba čo v lete popoludní? Tam bude hic. Nemáte zábery z toho modelovania, mesiace máj-august, časy 10.00 - 15.00 ? Neviem, či som Vás s tými strešnými pochopila... Kvôli schodisku netreba strešné okno - ono bude presvetlené dosť. Blbo sa to bude umývať... Radšej dať osvetlenie na IR, ak bude zamračené - to stačí. Izba nad obývačkou: http://www.eurolineslovakia.sk/Rodinn... buď nedať strešné, ale radšej rozšíriť to východné; alebo maximálne dať 1 strešné. Spálňa - bez strešných. To západné tieňte zvonku žalúziou, lebo sa tam upečiete.
Odpovedať
Profilova fotka
@blacksr Prikladam jun a august, obe z 10tej a 15h, snad je to modelovanie spravne a hlavne neriesim tienenie pre hostovsku izbu/pracovnu, ktora je za oknami vzdialenejsimi a bez presahu strechy.
Odpovedať
Profilova fotka
toto nie je priestor na také zásadné otázky, po má riešiť arch podľa konkrétnych podmienok. Len dva detaily. V našej šírke sa doporučuje plocha okna k podlahe cca 1:6-7, a teplo sa vytvára nielen priamym oslnením ale aj rozptýleným svetlom, ktoré preniká cez sklo . Okrem toho veľké okná znižujú možnosť využitia priestoru v miestnosti. Cez deň doma nie ste a v noci sú nanič, narušujú súkromie, je potrebné clonennie.
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?