Obyvacka s kuchyňou

Zdravím. Chcem sa spýtať kt uz maju dom postaveny ci je lepsie mat kuchynu spojenú s obyvackou alebo to mat oddelene..neviem sa rozhodnut :-| ..ďakujem
Odpovedať
1
2
Profilova fotka
Za mňa spojené. Už žiadna samotka v kuchyni. Ved v nej trávim kvantum času a chcem byt zároveň s rodinou ci návštevou. A k téme pachov z varenia co iste tu nabehne..Nam naše jedla voňajú ;-) .
Odpovedať
@gabriela1603 podľa mňa polovične otvorený alebo úplne otvorený priestor, mám rada veľa miesta a otvorené priestory, nechcela by som to už mať úplne celé oddelené :)
Odpovedať
@gabriela1603 jednoznačne spojené, veď kuchyňa a obývačka sú miestnosti kde trávime najviac času - navyše si neviem predstaviť oddelenú kuchyňu - je to potom ako samotka pre toho kto tam varí... Čo sa týka pachov - tak ako napísala jankazb nám naše jedlo vonia a navyše ak sa varí niečo čo naozaj viacej cítiť - tak ani samostatná kuchyňa nepomôže. Ďalšie plus je že sa tým zväčší - otvorí priestor, kuchyňa bude otvorená vyzerať väčším dojmom.
Odpovedať
my máme spojenú a uvažujeme o oddelení kuchyne.. v obývačke sa kvôli hluku nedá pozerať televízor, pachy sú všade, nevyhovuje nám to.
Odpovedať
Presne kvoli tomuto sa neviem rozhodnut.....ci otvorenu alebo zavretu kuchyňu...
Odpovedať
Profilova fotka
@gabriela1603 ako pisala silvia_peterr, polootvorena nie je zly napad, tiez tak budeme mat, bude ako keby aj oddelena aj otvorena budeme tam mat taky vyklenok aby ked bola navsteva a tak aby sme vedeli operovat kuchyna obyvacka podla potreby a nikto nebol ako keby za stenov uplne, vypary pojdu von digestrojom alebo oknom alebo do zavretej casti, maju to tak nasi a ked mama vari a sedia v kuchyni pachy necitit...
Odpovedať
@favelko Mozete mi ukazat projekt ako to vyzera :-)
Odpovedať
Profilova fotka
My budeme mať oddelenu priečkou . Teraz to máme otvorené a už by som to nechcela.
Odpovedať
Profilova fotka
@gabriela1603 nemame este riadne nakresy len planujeme, prestavujeme postupne :) alebo kreslime my na papier bez pravitka len rukou, je to jednoduche bude to stena v nej urobeny priechod ako dvere ale bud obluk alebo hranate bez zarubni a cohokolvek a ten zvysok steny sa asi v stvrtke alebo polke od vrchu tiez da prec, len bude to vela prace....
Odpovedať
Profilova fotka
Za mna je rozhodne lesie to mat prepojene. Takto clovek nie je zavrety a mozu byt ako rodina proste spolu. Nam to takto jednoducho omnoho viac vyhovuje a cely priestor je potom taky vzdusnejsi
Odpovedať
Profilova fotka
@gabriela1603 ja by som to na vasom mieste otvorila cele :) ved dobre odsavanie, okno navyse, a ved vacsinou sa aj tak vari pred tym nez ma navsteva prist nie ked tam je :)
Odpovedať
Profilova fotka
Zalezi na viacerych faktoroch, zakladnymi su: 1. ake ste typy osobnosti 2. ci ste mlada rodina, alebo je to rekonstrukcia v druhej faze, ked deti uz odisli z domu 3. dispozicia a podobne Ak ste introverti jednoznacne ich dispozicne riesit vedla seba, ale s moznostou separacie (dvojite dvere, uprava nabitku...) ak ste extroverti priklonit sa k prepojenejsiemu rieseniu s vyhladom na vyssie percento podlahovej plochy jednolivich miestnosti. Mlade rodiny by si mali s psychohigienickych dvovodov dispoziciu prepajat, kedze vacsinu dna su v praci a teda tento priestor nahradza potrebnu stranku psychologickeho vyvoja deti a utuzovania rodiny. Stale, ale mat na zreteli prvy bod, takze s moznostou jednoduchsej adaptacie priestoru po 15 rokoch ak je poziadavka. Samozrejme tepelnotechnicke a fyzikalne vlastnosti v budove hraju svoju ulohu takze v pripade potreby uvazovat o kompromisoch. Ja osobne preferujem riesenie prepojeneho priestoru, kde je v strede obojstranny kozub/kniznica/kvetinova stena, tak vznika priestor prepojeny, ale zaroven sa nevurusuju rozdielne formy uzivania priestoru.
Odpovedať
Článok sa načítava...
je tu na fóre dlhá diskusia s touto témou-doporučujem ju vyhľadať. Za mňa už nikdy spojenú.
Odpovedať
@panteon čistá pravda, ja som introvert a teda mať kuchyňu spojenú s obývačkou by bolo pre mňa za trest. Budeme mať samostatné miestnosti s tým že priečka medzi nimi bude len čiastočná a budú tam veľké zasúvacie dvere/uvidíme čo stolár vymyslí. V kuchyni bude aj priestor na stolovanie a aj na dieťa s hračkami/kreslenim/úlohami :-)
Odpovedať
každému vyhovuje úplne niečo iné, u nás sa osvedčil otvorený priestor. Keď žena varí, pečie, pozerám telku, tak spolu komunikujeme, rozprávame sa. Neviem si predstaviť, že by to bolo nejako inak :-D
Odpovedať
@gabriela1603 ahoj, u nás bude tiež otvorený priestor, mame to tak aj v byte a chcem to mať aj v dome, nerobíme smažené veci, veľmi málo, takže olej u nás nesmrdí :)
Odpovedať
@gabriela1603 Dobrý deň, ozaj je to individuálne komu ktorá alternatíva vyhovuje. Mala som oddelenú kuchyňu a obývačku - vyhovovalo mi to. Momentálne mám viac menej otvorený priestor- nevyhovuje mi to. Ja nemam rada ak mi návšteva pozerá do kuchyne. Takisto mi vadí keď varím a manžel je v obývačke, pozerá televízor rozpráva síce so mnou ale ten zapnutý televízor mi jednoducho vadí. Takže v dome budem mat osobitnú kuchyňu( bude tam aj ostrovček so stoličkami takze manžel bude rozprávať so mnou a nie sledovať televízor) samostatná obývačka plus budem mat aj samostatnú väčšiu jedáleň. Bude oddelená od obývačky buď nejakými zatahovacimi dvermi(pripadne zvolím len nejakú zdobenú zárubňu) ešte som sa nerozhodla. Za mňa však jednoznačne samostatnú kuchyňu a obývačku. 🙂
Odpovedať
@gabriela1603 Tu sa odpovede na Vasu otazku nedozviete. Teraz to mate ako? Spojene ci oddelene? Vyhovuje Vam terajsi stav? A hlavne sa riadte podla toho, ako fungujete ako rodina. Ci kazdy zalezie, alebo ste spolu poobede ci vecer. Za mna osobne, neviem si predstavit zatvorit sa v kuchyni. Chcem sa popri vareni rozpravat, pripadne pozerat telku, aj rodina mi obcas odskoci z obývacej casti pomoct nieco pokrajat, osupat.... Mam radsej vacsi, vzdusnejsi a otvoreny priestor - tzv. obytnu zonu. V novom dome ju budeme mat este vacsiu ako doteraz.
Odpovedať
@gabriela1603 prvá vec asi je, že tu vám každý povie to čo má on sám, že je ok, záleží ako to máte teraz a čo sa vám páči alebo pozdáva... ak sa neviete dohodnúť nájdite strednú cestu, vždy tam nejaká je :)
Odpovedať
Profilova fotka
@marianna_1 moja mama by povedala, ze oddelene je to najlepsie co moze byt a myslim, ze vsetko je to len z toho dovodu, ze bola proste na to zvyknuta a ine nepoznala ;)
Odpovedať
Mali sme aj,aj v novom dome bude zasa spolu. ved si povedz co mas teraz ci to tak chces alebo chces inak.
Odpovedať
Profilova fotka
Za mna spojene, aj u nasich sme tak mali, aj vo svojom tak mame. Ta komunikacia s manzelom/v buducnosti detmi resp. navstevou je pre mna dolezita aj pri vareni/chystani pohostenia. Cisty otvoreny priestor. Ale je to ozaj velmi individualne.
Odpovedať
Profilova fotka
My mame oddeleno spojenu ? Ja celkom rada pocuvam radio, ked robim nieco v kuchyni, a vobec sa tam necitim osamotene a nekontaktne s rodinou, ci mimo diania. Ja osobne som spojenu kuchynu nechcela...
Odpovedať
Záleží dispozičné ako je to celé riešené, ale za mňa už iba oddelene, aspoň čiastočne... A nie len kvôli smradu, aké aj kvôli bordelu ( teraz ideme do kuchyne cez obývačku .. otras) a kvôli hluku... Napr varím, zapnem digestor a telku v obývačke aj tak nepočuť, v podstate rusi to aj rozhovor... U nás sa veľa vari, fakt to nie je miesto na ozdobu, aj keď upratané po " práci" je tam vždy... Ani ľudia okolo to nemajú úplne spojene ako my ( veľký obdĺžnik cca 60m2), väčšinou u susediv je celý obývačko- kuchynský priestor celý do "L" a teda nevidno z obývačky celú kuchyňu, vchádza sa z vonku do kuchyne, prípadne z chodby do kuchyne aj obývačky. Predsiene napr pultom, jedálňou... Uz by som si to dala aj ja tak :)
Odpovedať
my budeme mat spojené :) na pachy bude rekuperácia a digestor ;) chcem mat kontakt s rodinou a nie byt oddelena ako na samotke.
Odpovedať
My mame oddelene...tak my to vyhovuje..vobec sa tam necitim byt sama,odtrhnuta od diania...v kuchyni mame aj stol,(aj v obyvacke mame stol,ak mame slavnostne stolovanie tak ho vyuzivame) cize ovbedujeme tam a pri.obede nam aspon nehuci telka,deti ak varim sa hraju pri mne...mam rada ak peciem,varim mam svoj klud,pustim radio a nehuci mi do toho telka..znama ma spojenu,boli sme s detmi u nich( chodime k nim cadto,su to susedia)akurat piekla...hluk z mixera,telka hlasnejsia,lebo deti chceli pozerat rozpravku,my sme museli zvysit volume ked sme sa chceli pocut...no komedia 😁 Kuchynu povazujem za "pracovnu"cast, mam tam svoj kuchynsky pracovny bordel kt.aj ked neodlozim hned,je tam schovany..pride navstev,zavrem dvere a ideme do obyvacky..hotovo 😁 a to ze pri chystani nejakej pochutky pre navstevu nie som s nimi v kontakte,myslim ze nikomu nevadi...ja sim takto spokojna 😉
Odpovedať
@ellanna ked kazde riesenie, aj jedno aj druhe ma proste svoje vyhody, ale aj nevyhody, je to len o tom, co u koho je vo vacsej prevahe ;-)
Odpovedať
@ellanna presne ten hluk! Ono to tak pekne vyzerá, keď sú len dvaja dospelí, že jeden varí v kuchyni a qmôže sa rozprávať s druhým ktorý sedí na gauči. Pokiaľ je všade ticho tak sa budú počuť aj na tých 8-10 metrov čo ich delí. ALE, už pri zapnutej telke/myčke/digestore .... vzniká hluk a tým pádom aj ľudia musia pridať decibely aby sa navzájom počuli. Ak do tejto "idylky" pridám 2 deti pod 6 rokov hrajúce sa niekde tiež tam, tak decibely stúpajú až je z "rozprávania sa" "kričanie". Ďakujem neprosím.
Odpovedať
@zltalienka @ellanna moja rec. Kuchyna je v prvom rade pracovisko. Na spolocenske udalosti mame ine priestory. Mam oddelenu kuchynu s jedalenskym stolom, kym boli deti male motali sa popod nohy, neskor si pri nom pisali ulohy, ked uz asistenciu nepotrebovali pisali si same. Ked ma prist navsteva, tak preboha nebudem vyvarat kym su u nas. Pochystam dopredu, potom s venujem len im. Ked dojdu neohlasene musia sa uspokojit s kavou, nejakym pitim a drobnym pohostenim, nie ze by ocakavali, ze sa usadia a ja budem vyvarat trojchodovu veceru. Ja osobne chodim z roboty dost ohucana, ja som rada, ze mam ticho a klud na svoju robotu. Kym dovarim aj mi usi zrelaxuju, potom mi nic nebrani hodit rec so spolubyvajucimi. Ak maju spolubyvajuci niecp surne na prebratie, mozu sa prist vydebatit do kuchyne. A za najvacsie plus oddelenej kuchyne povazujem, ze ked nemam chut, naledu alebo proste nestiham za sebou upratat, zalesnem dvere a aspon na ten pracovny neporiadok neirituje... Ale ak si niekto chce dat spojenu, nebranim mu. Lenze ja by som to nechcela ani zadarmo.
Odpovedať
Profilova fotka
Mám oddelenú cca. 2 m dverami posuvnými paralel do steny je to fajn, môžem zavret kuchyňu keď chcem a v obývačke môže prespať kľudne návšteva ja môžem ísť cez samostatné dvere do kuchyne uvariť si čaj chystať raňajky nemusím budiť hostí v pyžamách. To máme návštevníkov na noc tak 2 krát do roka. Ale celkovo tie posuvné dvere sú zázračne. Za 30 sekúnd upratané.
Odpovedať
1
2
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?