Obývacia izba na sever

Zdravim, kedze rozmery mojho pozemku mi velmi neumoznuju natacanie domu podla svetovych stran, tak na vystavbu domu a umiestnenie obyvacej izby s kuchynou sa mi ponukaju len 2 moznosti. 1 moznost: budem mat obyvaciu izbu s kuchynou a jedalnou natocenu na juh, ale to je zase do ulice, cize z ulice mi bude vidiet priamo do obyvacky. 2 moznost: obyvacia izba s kuchynou bude natocena do zahrady, co je pekne, vzhladom aj na umistnenie terasy pred kuchynou, ale tym padom to bude natocene priamo na sever. Mate niekto s tym skusenosti ci to bude mat velky vplyv na teplo , svetlo a pohodlie v dome??? Myslim ak by to bolo natocene na sever?? Co by bolo lepsie?? vzhladom na velkost pozemku sa to neda inak vyriesit. Dakujem
Odpovedať
Profilova fotka
A kdeze je Jules Winnfield ? :-D
Odpovedať
Profilova fotka
Pridaj nejaký nákres. Kuchyňa od ulice, potom jedáleň a pokračuješ obývačkou s výhľadom do záhrady -v jednej veľkej miestnosti pozdĺž pozemku.
Odpovedať
Profilova fotka
@vincentvega9999 My mame obyvacku, aj kuchynu orientovanu sever. Mame vacsie okna, pred nimi nemame nic co by tienilo. Svetla mame dost aj cez zimu. Nepocitujem to ako obmedzenie. A cez leto mame vyhodu, ze sa nam izby neprehrievaju. :) Pracovnu a spalen mame orientovanu na zapad a v lete po obede sa to neda vydrzat. :)
Odpovedať
aj my to budeme tak mat, ale mame to cez celu sikru domu a tak sme na severovychodnu stranu dali kuchynu a na tu vychodnu stranu vyssie uzke dlhsie okno ako vetracku, aby sme tam dostali vychodne slnko a obyvacku mame na severozapade a na zapadnu stranu sme tiez dali este jedno okno. No a pre istotu to este presvetlujeme svetlovodom z juznej strany zo strechy....ale ako to bude v praxi este nevieme. ;-)
Odpovedať
@vincentvega9999 k možnosti 1. vybudujte vyššie oplotenie a je po probléme. k možnosti 2: dá sa s tým žiť, budú trochu vyššie straty tepla cez okná (resp. nižšie zisky :-) ) ak bývate na juhu slovenska tak to možno bude aj výhodou. Ale o passívnom štandarde asi neuvažujte, aj keď s prebytkom peňazí nič nie je nemožné :-)
Odpovedať
@vincentvega9999 máme rovnako situovaný pozemok a volili sme obývačku na juh a nemenila by som. Na severnej strane máš síce svetlo ale nikdy slnko, to by mi v obyvke chýbalo. A zas terasa pri obyvačke na sever je nevyužitá počas väčšiny roka, oceníš to akurát počas najväčších horúčav čo je na slovensku koľko dní v roku? Pri väčšom presklení v obývacej časti - tepelná pohoda v zime na južnej strane zaručená, na leto ale určite treba rátať s presahom strechy alebo balkónu - vyriešiš prehrievanie. Nesporná nevýhoda - pohľady z ulice - my sme vyriešili tak že pred domom máme dvojgaráž s vchodom priamo z cesty, ktorý nám kryje priame pohľady, potom je asi 12 m záhrada a až tak dom. Na sever máme okná na poschodí v spálni, je to najchladnejšia izba - čo ale pri spálni vyhovuje, pri obyvačke by mi vadilo.
Odpovedať
Všetko sa dá postav základovú dosku daj si do nej zabudovať otočný mechanizmus naň namontuj dom a máš slnko celý deň,:-)
Odpovedať
Profilova fotka
@profistav Rovno kúpiť si obytný príves s posúvateľnými izbami -spálňa, obývačka. V zime ísť potom do hôr a v lete k moru. Ostatný zvyšok roka už nejako vydržať doma.
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?