Nový projekt domu verzus prerobenie pôvodného projektu

Profilova fotka
Chcela by som sa spýtať, či má niekto skúsenosť, čo je lacnejšie, či si dat vytvoriť projekt domu cely novy, alebo pôvodny prerobiť? :)
Odpovedať
Profilova fotka
povodny dom zrekonštruovat alebo zburat a postavit novy ci ako? :-)
Odpovedať
Profilova fotka
nie ci dat firme nakresleny podoris vlastnej vyroby aby s toho spravili projekt alebo urobit zmeny na nejakom katalogovom dome.:)
Odpovedať
@w_ee_wee nový - pokiaľ nejde o jednu priečku :-) hlavne nech je vhodný voči svet. stranám
Odpovedať
Profilova fotka
my sme dali arch. "naš" podorys a urobil s toho projekt.(1980E) Ked si kupis katalogovy dom stoji cojaviem 800E za prerobenie zoberie nieco....pripadne daka nova statika nieco stoji...ked si mas davat prerabat katalogovy dom ja byt tebou dam si už nakreslit dom podla vlastnych predstav. budes to mat na cely život tych možno 1000eur alebo kolko das navyse pri takej investicii je zanedbat. @w_ee_wee
Odpovedať
my indiv. 38.000 Sk
Odpovedať
ahoj, my sme si tiež nakreslili vlastný pôdorys a dali sme si spraviť individuálny projekt. CENA: 1 200 EUR
Odpovedať
Diskusia pokračuje po 7 mesiacoch
Profilova fotka
@blacksr a ked si dam urobit cisto "novy" projekt, nebude nikomu vadit, ze ten novy projekt bude skoro uplne ako jeden z euroline? samozrejme zo zmenami? ;-)
Odpovedať
@imma Neviem, ako postupuje žalobca. Zrejme treba preukázať určité % zhody, dokázať plagiátorstvo? @janvirostko, ako to je? Koniec-koncov, aj katalógové domy rôznych projekčných kancelárií sa hrozne podobajú... veď tých možností, ako rozumne pomestiť všetko na plochu napr. 9*10 m, nie je neobmedzené množstvo. Kde je tá hranica?
Odpovedať
@blacksr @imma Netrapil by som sa tym, kedze ide o zmeny katalogoveho projektu. Musim sa priznat, ze osobne nepoznam nejaky pripad, kedy by sa dokazovalo porusenie autorskeho zakona. Ani neviem, ako by sa to dokazovalo na sude.
Odpovedať
Profilova fotka
dakujem za nazory, pekny den prajem kazdemu.... :-)
Odpovedať
@imma nie je pre teba jednoduchsie kupit projekt ako ho kopirovat? Podla mna skor ci neskor sa to moze obratit proti tebe. Uz len napr. ze kupenim legalneho projektu mas moznost sa informovat o detailoch. Ja som to viac krat vyuzil a obratil som sa na projektantov ked som si nebol niecim istym. Dalsia vec je ze nerad by som mal v buducnosti problemy s legalizaciou ked sa vsetky velky hraci katalogovych projektov spoja a pojdu po takychto nelegalnych projektoch ako to bolo v nemecku. Neviem mozno som iba naivny a prehnane opatrny. :-)
Odpovedať
Článok sa načítava...
Profilova fotka
@idom dakujem za nazor, urcite si to dobre premyslim.... a mas pravdu, opatrnosti nikdy nie je dost :-)
Odpovedať
Diskusia pokračuje po 10 mesiacoch
@blacksr v akom zmysle voci svetovym stranam? dik za info.
Odpovedať
Doporucujem individualny projekt. My sme nenasli taky projekt, na ktorom by sme nerobili upravy. Zobrali sme taky co sa nam najviac pacil, prekreslili podorysy, zmenili priecky natocili izby tak ako mame orientovany pozemok a podobne. Ked zaslala projektanka prvu verziu, urobili sme dalsie korekcie(vzdy ta napadne nieco poriesit lepsie) a mali sme (skoro) idelany projekt za cca 1700€. Je v tom aj protipoziarny projekt, staticky posudok, energeticky certifikat, projekt studne, zumpy, el. pripojky. Projekt je ale len na stavebne povolenie, nie je to realizacny projekt. Beausa - izby, vchod, kupelne je vhodne orientovat podla svetovych stran, cize izby kde sa byva orientovat na juznu stranu domu(aby vyuzivali tepelne zisky zo slnka) a schodisko, WC, kupelne, satnik, technicke miestnosti orientovat na sever(lebo to je chladnejsia cast domu). No, a ked zacnes stavat, budes chciet zmenit dalsich X veci na projekte, ale ved nie nadarmo sa vravi, ze az treti dom postavis idealne :-D
Odpovedať
ja neviem dnes tie projekty su neuveritelne na jedno kopyto spoločná obyvačka s kuchyňou a jedálenská hala všetko na 20m2, napriek tomu si myslím, že sú nejaké projekty, ktoré sú použiteľné... Naše požiadavky sú jasné: 1. garáž mimo pôdorysu domu samotneho, ale prilepená o dom, teda ide mi o to, aby priestor kde by eventuálne mohla byť izba aby tam bola capnutá garáž... 2. okrem tej haly mám požiadavku na jednu dolnu izbu.... ak máš dolu izbu v zasade máš otvorené možnosti do budúcna urobiť dve nezávislé bývania hore dolu... urobiš z toho dva byty, dve bunky... 3. krb v centrálnej zóne domu... nemôže byť krb nalepený na obvodovej stene...Keď toto vidím mám chuť pýtať peniaze od architektonickej kancelárie za to, že som si vobec pozrel ich projekt 4. kompletná kúpelka dolu WC, sprcha, umývadlo a ak sa dá tak aj vaňa prípadne práčka, alebo práčka v ktotolni.... ak takýto projekt nájdem nemám nejakú potrebu ísť do vlastného, pretože je tu jedna vec a ak sa mýlim opravte ma... ak ty navrhneš dom, tak NIEKTO (za slovíčko niekto možno dosadiť čo chceme, architekt statik apod....) ho zakreslí...ten NIEKTO mi bez hanby povie, že chce za to 1700€ a viac, to nevadí, šak kreslil... ale nápad je môj... no a teraz to podstatné... svoj nápad si musíš ochrániť autorským zákon, lebo v momente, keď to on nakreslí je to jeho duševné vlastníctvo... inými slovami predáva tvoj nápad ďalej... teraz začneš stavať a kukáš, šak túto priečku chcem inak a teprva idem do zmien... no a posledná vec.... nakreslil som si dva jednoduche podorysy sám na kolene a oba viac-menej totozne som nasiel v ponuke... tak ak si už idete robiť vlstný projekt navrhujem totálne atypický dom, pretož mám pocit, že všetko ostatné bežne dostupné pre smrteľníkov je viac-menej vymyslené... je pekná vízia nakresliť si dom, ale pozorňujem má to aj svoje "ALE"...
Odpovedať
beausa.... aby si na severnu stranu capla kuchyňu kotoľnu apod... a na južnú izby... prípadne halu na západ aby si pekne z gauča pozerala na jarný letný, jesenný, aj zimný západ slnka... nejde len o romantiku, ale aj učelné presvetlenie využitie domu aby izby neboli chladné a v kupelke zbytočne teplo...
Odpovedať
@beausa Myslela som to tak, že kam sú orientované okná. Najlepšie je, ak sa môžu dať na JV, J, JZ - kvôli sol. ziskom.
Odpovedať
Profilova fotka
Novy... Staviate dom na cely zivot (respektive vacsina z nas tak stavia...). To ci usetrite par korun na projekte je predsa jedno, pri stavbe domu je to relativne mala polozka, i ked si kazdy mysli, ze prave tu sa da najviac usetrit. Cena projektu sa pohybuje cca od 3-8% z celkovej ceny stavby domu. Od projektu zavysi aka kvalita domu a byvania sa dosiahne. Preto si treba zvazit, kde sa oplati setrit... Pri novom projekte dosiahnete presne to co chcete a nemusite robit ziadne kompromisy.
Odpovedať
suhlasim @mbarch1 projekt je velmi dolezity, mozes potom aj na stavbe usetrit. hlavne domcek je prisposobeny tvojim potrebam a nikoho ineho.
Odpovedať
Ja výsostne nesúhlasím. Ja odporúčam šetriť nie iba na projekte ale aj na projekte. Je to jedna z najprehnanejších položiek pri stavbe domu. Niekto si sedí za PC, naťuká za pár minút položky do PC a vyryžuje majland. 3-8% ceny projektu z celkovej ceny stavby domu je príliš veľa. Taký menší bungalov môže stáť cca 70 000 Eur. 8% zo 70 000 je 5600,- Eur. To je už cena základov s doskou. Ale kto nepremýšľa má za tri ako sa zvykne hovorievať a cáluje jak žeravý.
Odpovedať
Ahoj, da sa usetrit ked mi projekt spracuje iba na PC, ale nepotrebujem ho vytlacit? Ved stavebne firmy tiez uz asi ficia iba na PC? Vidim ze sa vyznas, kolko by mi potom vyslo z usetreneho projektu napr. na strechu?
Odpovedať
@santasanta @ac3 ??????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????? A na stavebný úrad idte s CD a úradníčke povedzte, že tu máte vytlačte si sami, lebo tlač projektu je taaaak nekresťansky drahá, že je to normálne polovica z ceny projektu. A potom si milá úradníčka zavolajte projektantovi a profesistom, ktorý cele dni nemajú čo robiť len tri krát kliknúť do počítača ( óóó a aké nekresťanské peniaze tie tri kliky stoja), aby vám to prišli opečiatkovať a podpísať. Stavebnej firme povedzte nech nakúpi svojím robošom notebooky aby mohli pozrieť do projektu keď nebudú vedieť čo majú robiť . ALE POZOR!!!!!!!!!!!!!!! Nezabudnite robošom povedať aby si tie notebooky nabíjali doma lebo za pripojenie na stavbe vám príde takýýýýýýýýýýýýýýýýýý účet z elektrárni že pol domu za to postavíte.
Odpovedať
@mbarch1 2-3% z hodnoty projektu OK, to je celkom rozumna cena, len mi pripada hlupe stanovovat cenu niecoho % podiel z hodnoty. Detto ak takto cenu postavi stavebny dozor, provizie pri poisteni ci inych poradenskych sluzbach. Ale ak by mi niekto zabil 8% z ceny domu by som ho poslal prec, je to neskutocna cena, neberte to v zlom. @ac3 @santasanta Pani projekt domu nie su tri kliky v PC, treba pozriet co vsetko tam je, lebo konecna cena sa deli medzi profesie, zrejme architekta a pripadne statika + omacky. Verte tomu ze je to viac ako na tyzden prace. A ak uz nieco nabije do PC co ulahci pracu tak aj ten software niekto zbuchal, kto ho tiez nerobil zadarmo, t.j. ho treba zaplatit, licencie na CAD su pekne palky.
Odpovedať
Profilova fotka
Niekto sedi za PC? Na projekte pracuje, architekt, statik, kurenar, tzb-ar, elektrikar a poziarnik ...... Praca na projekte je minimalne mesiac... takze si predstavte zamestnat na mesiac 6 vysokoskolych ludi... Aka suma Vam asi vznikne?! Na projektovu dokumentaciu existuje sadzobnik Unika, kde su uvedene vsetky ceny. 8% z ceny sa berie za komplet celu projektovu dokumenstaciu, teda od pripravnej fazy este pred projektom, cez studiu, projekt samotny az po inginiering... Ak klient nema zaujem o vsetky fazy tak sa z tejto ceny potom vynechavaju polozky a cena samozrejme klesa.... Praca na navrhu domu zahrna pracu v terene, vybavovanie uradov a samotny projekt ktory sa robi v PC... Kto chce usetrit a robit kompromisy, tak si kupy katalog....
Odpovedať
Profilova fotka
Na Slovensku si ľudia nevážia prácu. Treba si na to zvyknúť..... Ak by dom bol projekt len o 3 klikoch, tak už som milionár :-) , čo miliardár :-) . Už som to raz písal, možno hocijaký odborný predajca alebo obchodný zástupca zarobí viac ako projektant.
Odpovedať
posledné príspevky by si mali prečítať najmä všetci ľudoví projektanti so stvorčekovým papierom na kolenách, ktorý znesie naozaj všetko. Projekt rodinného domu je výsledok tímovej práce min. 6 vysokoškolsky vzdelaných ľudí a pokiaľ má mať hlavu a pätu, tak jeho spracovanie si vyžaduje určitý čas, v ktorom sú zahrnuté priebežné konzultácie, hľadanie optimálneho riešenia a následne samotné rozpracovanie architektonickej štúdie na úroveň projektu. Tento proces bežne trvá dva mesiace. Neviem si predstaviť ako sa dá vypracovať solídny individuálny projekt rodinného domu za 1200 eur ako som sa dočítal v príspevku hore... šetriť na projekte sa určite dá... najmä kontraproduktívne, keď z vás potom pri realizácii stiahnu aj gate a ani o tom nebudete vedieť... tak želám veľa šťastia ľuďom, ktorí stavajú domy za veľké peniaze, ktoré by mali slúžiť aspoň jednej ďalšej generácii a nepochopili fatálnu dôležitosť dobrého konceptu navrhnutého človekom, ktorý má na to príslušné vzdelanie a skúsenosti.
Odpovedať
Jasne ze su projekty za 1200eura potom tu vsetci co usetrili na projekte hadzu problemy okolo stavby,ktorim sa mohli elegantne vyhnut, keby mali v projekte vsetky detaily stavby ako najazdy do garaze, vysku terasy od terenu, presne osadenie okien a zluziii, rozmiestnenie kuchyne s tym spojene rozvody vody,elektriny - nakoniec aj tak usetrene na projekte preplatia inde ak nie pri stavbe tak o par rokov na opravach. Rozhoduje sa tu o sposobe vykurovania ,ked uz je hruba stavba vcetne okien hotova a podobne. Nesedia dverne otvory vysky na ulozenie podlah...............ale projekt mame za 800eciek a stavebny dozor nam dal peciatku za 60eur. vyhrava ten kto ma najlacnejsi ako Cech,ktory pride z dovolenky a king je ten,ktory minul najmenej. Tym sa Cechov nechcem dotknut -mam ceske obcianstvo aj pas.
Odpovedať
...koľko srandistov sa tu nazbieralo :-D . Jasné že o zisk ide projektantom v prvom rade dá sa to prečítať vo vyšších príspevkoch. Čakám už len na názor manželiek projektantov. Práce v teréne pána projektanta, vybavovanie úradov a pod. :-D :-D :-D . Ani neviem či mám písať alebo čo. Ale nedá mi to. Budem sa snažiť stručne. Rozhodol som sa stavať asi pred dvomi mesiacmi. Pred tým som nevedel že nejaký betón vôbec existuje. Vyučený som jemnomechanik. Trávim štúdiom stavariny cca 2 mesiace 5 hod. denne na rôznych fórach, gúglim. Hneď prvé rozhodnutie pri zistení cien profesistov bolo obmedziť darmožráčov, špekulantov, vychcálkov z mojej stavby (česť čestným, sú aj takí a našťastie je takých serióznych dostatok ale treba ich hľadať mikroskopom). Začal som u projektantov. Vypracovanie prvého nazvem to predprojektu môjho domu mi trvalo 1 deň. Cez noc som sa naučil na softe kde mám na čo ťuknúť kde aké údaje zadať. Nasledujúci deň bol projekt môjho domu na obrazovke PC. Keďže stále neviem ako umiestnim môj dom na pozemok, či pozdĺžne alebo priečne vypracoval som si už tri štúdie. Druhá mi tvala pol dňa a tretiu a tie nasledujúce si už odhadom trúfnem za pár hodín. Na základe týchto vedomostí som si istý že profesionálnemu projektantovi musí vypracovanie kvalitného projektu trvať maximálne pár hodín a to už zarátavam pri tom vypracovávaní kávičku, cigaretky, nejakú frajerku a pod. Veď to je len ťukanie údajov do klávesnice. Spravím myšou obdĺžnik alebo štvorec a už len naťukám do tabuľky 4000 š, 5000 d, 2800 v, 300 h, 300 zateplenie, 15 omietka....a prvá izba je hotová...koľko mi to trvalo? Teraz druhá, tretia, kuchyňa...no koľko to asi tak môže trvať? Strop. A ide sa hore. PC vypľuje hotový projekt AJETO. Každý šikovný projektant musí mať X predpripravených vzorcov, rôznych typov stavieb a pod. A tlačí sa. Koľko to môže trvať časovo to vytlačenie pár kópií? Už zostáva len s fyzickou námahou to opečiatkovať a podpísať. Určite sa pri tom narobí. Teraz nastáva tá najzdĺhavejšia časť vypracovania projektu. Už unavený pán projektant musí s námahou odoslať e-mailom tento projekt svojmu statikovi, vodárovi, elektrikárovi a pod. (ktorí na to už čakajú samozrejme s rozkročenou náručou lebo každý centík sa zíde). A túto činnosť len tak ľahko hociaký projektant nezvládne lebo už nemá na to sily. To dokážu len tí najlepší z najlepších. No skúsme hádať koľko asi tak môže časovo toto schvaľovanie trvať? Lebo zasa každý z nich musí zadávať údaje do PC a ťukať do klávesnice. A zasa únava každého a pod. Koľko to môže stáť cenovo ked bežne takéto vypracovanie stojí od 40-70 Eur jednotlivca. Projektant má určite množstevné zľavy za dohodenie zákazky. Softvér. Samozrejme že niečo stojí. Pre projektanta nech stojí 3000 Eur + Update 1000 Eur na celý život. Za koľko vypracovaných projektov si naň zarobí? Za jeden? A za ostatné ma v kešeni? Samozrejme že moje údaje nie sú presné ale ďaleko od pravdy nebudú. 8-( Moja odhadovaná cena vypracovania komplet projektu na bežný bungalov so všetkým čo k tomu patrí je 500 Eur. Samozrejme iba seriózna cena individuálneho projektu vypracovaná serióznym a kvalitným projektantom a hlavne kvalitne. Na kvalitu kladiem dôraz pretože tu majú projektanti vo zvyku zahmlievať.1% z ceny stavby je veľa. Teraz už vieme prečo sú ceny celkovej stavby nadhodnotené projektantami. :-p
Odpovedať
Profilova fotka
@ac3 nechcem sa zastávať projektantov. Každý má svoju nejakú cenu. To aj u zubára dohaduješ cenu? Buďto berieš alebo nie. Rozumiem tvojej pohnútke ušetriť, kde sa len dá. Navrhni si teda projekt sám, možno ti to nespadne na hlavu, keď to dostatočne predimenzuješ a samozrejme aj preplatíš. Čo robí taký jemnomechanik? Koľko za to berie?
Odpovedať
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?