Novostavba garáže - opravovňa

Dobrý deň. Môj známy ma poprosil aby som mu nakreslila projekt prístavby garáže - ktorá neskôr bude slúžiť ako opravovňa (bude tam mať asi plošny zdvihák na auto). Projekt potrebuje na stavebné povolenie, zastavanú plochu má nad 25 m2, objekt zo solbet 24 cm, chce krov hambálkový, objekt výšky 3,5 m. Potrebuje tam mať umývadlo aj keď má blízko vlastný rodinný dom? Od ktorých profesistov potrebujem vyjadrenia? Potrebujem projekt statiky aj projekt požiarnej bezpečnosti? Na aké okolnosti by som mala ešte dávať pozor pri kreslení? ďakujem za Vaše cenné podnety a reakcie.
Odpovedať
@lucia3399 a ty si kto? Nech to da prokektantovi co ma nato peciatku. Zastvana 25 - steny okolo 20m2 to neni opravovna ale tragedia. Auta sa dnu neumyvaju, ak tam bude dvihat ato potrebuje svetlu vysku miestnosti aspon tak 3,5m. Umyvadlo musi vediet on. Netreba statiku poziarne ani nic.
Odpovedať
Profilova fotka
@lucia3399 potrebujes urcite projektovu dokukentaciu a stavebne povolenie... Umyvadlo v autodielni? to myslis vazne tuto otazku?
Odpovedať
@richard71 Utre sa vlhčenými, a šťať môže tiež za opravovňou, veď je doma :)
Odpovedať
Profilova fotka
@cotibebemore no asi tak, a bude to tak male ze vlasne ani registracna pokladna sa tam nezmesti :-D
Odpovedať
@richard71 on ju ani potrebovat nebude, lebo vsetky prace bude vykonavat v romci susedskej vypomoci a vyplacany bude vo vatikánskej mene, ktora sa neudanuje
Odpovedať
Profilova fotka
@zita19 :-D
Odpovedať
@sysell Odkiaľ vieš, aká veľká bude tá prístavba , písala že nad 25m2... Môže mať aj viac.
Odpovedať
To servisuje kolobezky? Ak to ma byt plnohodnotne, tak tam treba mat WCko, idealne aj malu kuchynku a sprchu. O Umyvadle sa bavit ani nemusime, lepsia je velka nerezova vanicka, v ktorej sa daju v teplej vode umyvat suciastky v saponatoch atd. Znamy stavia takuto dielnu na motorky a pre troch zamestnancov skoncul na vyse 200m2, dva ponky U 2x12m atd. A to je specialista na motorky, nieto auta...
Odpovedať
@lucia3399 tvoj známi si najskôr musí jasne určiť čo chce. Chce veľkú garáž, kde si sem tam niečo opraví (pre seba, kamaráta) alebo chce opravovňu (podnikanie)? Ako často a koľko toho bude opravovať, raz za mesiac, alebo každý víkend, alebo každý deň od rána do večera? Na každé sú kladené iné nároky a požiadavky. Podľa toho v projekte navrhneš to čo je potrebné. Umývadlo určite áno, z praktických dôvodov, bez ohľadu či je to len garáž alebo opravovňa. Aj v bežnom rodinnom dome ak je garáž, umývadlo sa tam žiada aj keby tam majiteľ neplánoval nič opravovať. Od profesistov nepotrebuješ vyjadrenia ale projekty k stavebnému povoleniu. Projekty od všetkých profesií ktorých sa stavba týka. Vyjadrenia budeš potrebovať (alebo tvoj kamarát) od rôznych úradov k stavebnému povoleniu. Ak sa nevieš zorientovať a nemáš skúsenosti, alebo niekoho, kto by by ta usmernil, skús sa ísť spýtať na miestny stavebný úrad a požiadať ich o pomoc, čo všetko by mal v danej lokalite projekt obsahovať, resp. čo všetko požadujú k stavebnému povoleniu aké vyjadrenia od akých úradov. Potom musíš pripraviť projekt tak, aby sa tieto úrady mohli k projektu vyjadriť. Ak to nechce robiť ako zárobkovú činnosť, tak aby som to neriešil projekčne ako opravovňu ale len garáž, prípadne skladovací priestor, budeš to mať jednoduchšie aj ty aj kamarát. Samozrejme tak aby si on vo vlastnej réžii tam mohol osadiť všetko čo potrebuje pre spojpomocnú opravu auta.
Odpovedať
@lucia3399 ak to chce ako autodielni tak to si hlboko siahne do vrecka.na dielňu sú prísne podmienky. jednoduchšie je stavbne povolenie na garáž a po kolaudácii si tam urobí -dorobi čo chce.
Odpovedať
@matusovas hej som si zle pozrel
Odpovedať
@lucia3399 zaklad je uzemny plan ci tam vobec take nieco moze byt. ked nie tak ma vybavene a ked ano asi bytjeho sused tak podam protest a musle by doniest komplet povolenia aby som to stiahol. nech si to srpavi ako velku garaz a pre seba si robi. na podnikanie pri rodinnom dome to je hruza. profesie - komplet - hasic, policajt, zivotne prostreidie, elektirka - zvlast hodiny, odpadove hospodarstvo, vodomer novy proste komplet prevadzku a hlukari budu dolezity zober si rozmer auta a pripocitaj k nemu na kazdu stranu 2m a dostanes rozmer min.
Odpovedať
Článok sa načítava...
@lucia3399 rovno nech sa vykasle na legalizovanie opravovne a ma to len ako garaz. To sa nedovybavuje a nedoplati,su tam velmi prisne kriteria. Okrem umyvadla by tam musel mat aj socialne zariadenie,ked sa uz na to umyvadlo pytas. A mnoho inych veci. Zdvihak ma svoje kriteria,zalezi,aky tam bude. Chce to pouzivat ako hobby autoservis alebo na zivnost? Lebo ak hobby,tak fakt naprojektovat len ako garaz. Aj kamarati tak maju-garaz a po kolaudacii namontovali zdvihak
Odpovedať
Profilova fotka
Este lapac ropnych produktov takze zivotne ta neminie dalej hygiena a kopec inych Z hladiska ekonomickeho garaz s jednym dvihakom a minimom miesta je naprd lebo opravujes auto a ked cakas na diely a auto je na dvihaku druhe robit nemozes
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?