Nízkoenergetický dom so spotrebou energie do 40 kWh/m2

Profilova fotka
Zdravím, bol by som rád, keby ste sa tu vyjadrili k tomuto domu (v podstate bungalov 880). Mám pekný slnečný pozemok v Nitre cca 30x30m, zo SZ (ZSZ) výhľad na Nitru a Nitriansky hrad. Páčia sa mi slnečné interiéry a zároveň, myslím do budúcnosti tak úspora energie je veľmi dôležitý faktor ( neviem či je efektívne tak zatepľovať tento dom ako si to zatiaľ predstavujem, keď najväčšie straty tepla tu tvoria veľké zasklené plochy v rohoch. efektivita /ekonomika..??) Rád získam rady ako sa tu dá vylepšiť úspora energie na vykurovanie alebo aká koľvek rada pomôže.. Chcel by som min NED dom, ale najviac ma zaujal dizajn tohto, tak mu chcem dať šancu a trochu som si ho doladil :-D .. Predstava konštrukcie: obvod: heluz 250plusCL (v strede sypaný cca10-15cm EPS) vonkajšie zateplenie 25cm sivý EPS strop: trámový - nobasil cca40cm podlaha: 20cmEPS okna: 3sklo U-okna okolo 0.8 základy: zateplenie základových pásov v štádiu úvah.. :D teoreticky som si počítal potrebu tepla na vykurovanie (lit. tepelná ochrana budov, a http://stavba.tzb-info.cz/tabulky-a-v...) vyšla pod 40 kWh/m2 moc sa mi tá teória nepozdáva.. nie je to phpp.. :D Ďakujem za vyjadrenia..
Odpovedať
@mado919 V zásade sa dá povedať, že pôjde o NED pri hornej hranici.
Odpovedať
Profilova fotka
a zabudol som spomenúť vetranie s rekuperáciou... no aj ja mám podobný dojem.. (a nie som s tým moc spokojný) preto nie som úplne rozhodnutý pre tento dom :-(
Odpovedať
@mado919 Jeho geometria je úplne vedľa. Slnko v kuchyni nevyužijete - lebo zrovna, keď bude do okien svietiť, sa bude aj variť.
Odpovedať
Profilova fotka
no a to som ešte nespomenul že nad obývačkou nie je strop a sú tam strešné okna.. :-N a pozitíva... ? :-D
Odpovedať
@mado919 Žalostne by to dopadlo, ak by bol dom len plneelektrifikovaný. Ak je k dispozícii plyn, alebo bude krb+elektrina, tak to bude relatívne OK.
Odpovedať
Profilova fotka
všetko je len úvaha.. 600l akumulačná nádoba krb s teplovodnou vložkou + plyn kotol.... v obývačke pod oknami podlahové konvektory = do nich vyustený rekuperovaný vzduch .. inak radiátory.. + pri počiatočných prepočtoch financií sa mi tak hlava točila... :-D
Odpovedať
@mado919 Predimenzované... Ak má dom 160 m2 a bude z toho NED s MPT 40 kWh/(m2a), ročne prekúrite aj po zohľadnení účinnosti KK okolo 350 €. Je zbytočné komplikovať to teplovodnou vložkou, radiátormi a okruhmi. Stačí plyn. kotol so vstavaným zásobníkom pre TUV a podlahovka. Koniec. Ak chcete pohľad do ohňa, tak krb či krbové kachle, ale nie teplovodné.
Odpovedať
@mado919 Jestli bude roční spotřeba na topení kolem 350 eur, jak píše blacksr při topení plynem, vůbec bych se toho nebála. Odměnou Vám bude prosvětlené a prosluněné bydlení s krásným výhledem - to je k nezaplacení.
Odpovedať
Profilova fotka
dom bude predražený náročnou statikou.
Odpovedať
@mado919 Úspora na vykurovanie sa dá vyriešiť návrhom pasívneho domu. Pasívny dom je taký ktorý netreba skoro vôbec vykurovať. Dosahuje sa to znížením strát (hrubá izolácia, rekuperácia, zatesnenie) a zvýšením a uložením ziskov (slnko, elektrospotrebiče, ľudia). Ak je tepelná bilancia domu kladná, netreba ho vykurovať. Pasívny dom môže stáť toľko isto ako obyčajný dom. To čo dáte na hrubšie izolácie zasa ušetríte na tom že netreba drahý vykurovací systém alebo základy s množstvom betónu. Tu je príklad založenia domu na polystyréne: http://www.pasivnidomy.cz/file.php?f=... . Pasívny dom je nie len lacné, ale aj komfortné bývanie. Máte stále vyvetrané, teplé povrchy stien bez vlhkosti a pliesní, nemusíte riešiť či je von horúco alebo zima, nemusíte zháňať drevo alebo zisťovať ceny energií. Prečo sa u nás nestavajú pasívne domy ako na bežiacom páse? Pasívny dom je predovšetkým o počítaní. Buď si to spočítate sám, ale sa spýtate či architekt vie pracovať s programom phpp. Ak vám povie že pasívny dom sa dá navrhnúť bez počítania, nestrácajte s ním čas. http://www.youtube.com/watch?v=lJj0yN... , http://www.pasivnidomy.cz/ Určite by som preferoval individuálny projekt, stojí toľko čo katalógový, ale máte tam to čo chcete.
Odpovedať
Profilova fotka
@blacksr myslel som že u Ned, je lepšia regulácia tepla radiátorom (termostatické hlavice) = podlahovka tak nezohľadňuje teplo slnečného žiarenia cez deň - a menší objem vody v kúrení nezabezpečí pomalšie ochladenie vody v zásobníku...?...
Odpovedať
Profilova fotka
@aneri53 keby bola tá spotreba približne 350 eur sa ani ja nebojím = len na koľko sa to vyšplhá o 15rokov pri raste cien energií.. :-S
Odpovedať
Článok sa načítava...
Profilova fotka
@jan45 veniec by mal tvoriť preklady okien - a stolica krovu na trámoch a venci - okrem obývacej časti po kuchynsky preklad by tam nemal byť strop = hádam to nieje až také náročné
Odpovedať
Profilova fotka
@mado919 je
Odpovedať
Profilova fotka
@radopp vďaka za to video - ja už mám niečo o výstavbe pasiv prečítané, ale moju nastávajúcu zatiaľ zaujíma hlavne vizuálny efekt.. a hádam toto video jej ešte dohovorí.. a buď teda spravíme kompromis v spotrebe (sa uspokojíme), alebo vzhľade (zmeníme projekt/upravíme). = teda pokiaľ nikto nevnukne nejaký nápad ako by sa dala (za rozumných podmienok) ešte zmenšiť potreba energie na vykurovanie..
Odpovedať
@mado919 Áno, to je pravda. Ale je možné, aby sa podlahovka trochu skamarátila so slnkom: dať termostat v izbe tam, kde ráno svieti slnko (čo je inak zakázané robiť). Alebo načasovať kúrenie podlahovky tak, aby sa vôbec nezapla dopoludnia a tesne popoludní. Takto sa totiž správa podlahovka v pasívnych domoch aj vtedy, keď ju riadi inteligentná regulácia kond. kotla. Zaiste, ak chcete totálne pružné kúrenie, tak treba dať el. konvektory s priestorovým termostatom, alebo infrapanely. Podlahovka vodná (nový živočíšny druh :-) ) nie je ideál, ale zakázaná nie je, ani to nie je nesprávne. Alebo podlahovku v podobe káblov, fólií. Ako kto chce, podľa priorít.
Odpovedať
Profilova fotka
@blacksr ak sa aj do co najtenšej vrstvy (4cm) betónu podlahovky dá termostat veď tá bude taka naakumulovaná že bude tepla ešte "pár" hodín a teda solárne zisky sú zbytočné- teda mal by byť dom "prekúrený"... aj keby to vypol ten termostat... či nie..? a keramická dlažba je v lete studená.. :-S Elektrina by ma ešte ozaj vyšla draho v tomto konkrétnom dome..
Odpovedať
@mado919 My máme reguláciu časovo. Čiže v čase svietenia slnka podlahovka nekúri.
Odpovedať
Profilova fotka
ahá... a funguje to ok..? ja som bol v tom že podlahovka sa nevypína ... a inak ako sa býva v pasiv dome..?? poprípade čo by ste zmenili alebo robili inak keby staviate znovu..??
Odpovedať
@mado919 Ešte nebývame. Kúrenie sme ešte nemohli zapnúť, lebo ešte len pred 2 dňami začala vykurovacia sezóna - zatiaľ sme len simulovali vnútorné zisky, ako keby sa bývalo. Známi, ktorí už bývajú, majú KK a im zapína podlahovka 1-2x denne. Kebyže ešte raz? Dala by som do podlahy EPS s nižšou lambdou a do rozvodov vzduchotechniky miesto jedného T kusa radšej odbočku. Užívateľské skúsenosti a sťažnosti tak o 5 rokov.
Odpovedať
Ano, podlahovka sa neznasa so slnecnymi ziskami. Ale da sa to velmi lahko obabrat tym, ze napriklad v case 7:00-15:00 sa nastavi na termostate nocny rezim s nizsou teplotou o 1C, cim vlastne podlahovka nekuri. V dobre zateplenom dome staci denny rezim nastavit na par hodin, najlepsie nad ranom asi 5:00-7:00, tak aby v case ked vstavate bola prijemne tepla a nahriata podlaha. Potom uz kotol nemusi par hodin kurit a zase zapne az poobede, ale iba v pripade, ze dom vychladol a slnko nesvietilo. Je dobre mat vnutro domu co najviac otvorene, tak aby bola mozna vymena tepla medzi juznymi a severnymi izbami. Samozrejme toto je len tak jednoduche a lacne riesenie. Lepsie riesenie by bolo take, keby bol senzor v kazdej miestnosti a podla potreby by spinal kotol a uzatvaral okruhy podlahovky. Cize miestnosti vyhriate od slnka by sa nevykurovali. Ale prijde mi to zbytocne komplikovane, da sa celkom dobre zit aj s tym casovym programom na termostate ...
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?