Nesprávny statický výpočet v projekte

Dobrý večer. Má niekto skúsenosť so situáciou, že si dal prerátať statický posudok inému statikovi a vyšlo vám, že pôvodný výpočet je nevyhovujúci? Konkrétne mám na mysli prierezy a rozostupy drevených trámov pochôdzneho krovu, pôvodný výpočet v projekte vychádza inému statikovi ako nevyhovujúci. Ako to reklamovať svojmu projektantovi? Ďakujem
Odpovedať
písomne
Odpovedať
Profilova fotka
@janulikk ako viete, ktorý výpočet je správny?
Odpovedať
najskor budu spravne obidva, akurat jeden statik sa sichroval viac ako druhy :-)
Odpovedať
Profilova fotka
@kriloter a čo ak sa zichrovali obidvaja,len jeden menej?
Odpovedať
znie to všetko alibisticky... pokiaľ druhý statik sa vyjadril, že pôvodný prepočet je nevyhovujúci, tak ako to mám chápať?
Odpovedať
@jan45 a nenapisali sme obaja to iste vlastne? :-D
Odpovedať
Profilova fotka
@janulikk predpokladajme, že obidvaja majú okrúhle razítko, je niekoľko možností, ten prvý je správny, a druhý ho chce zhodiť, alebo ten prvý je nesprávny a ten druhý ho odhalil, alebo sú nesprávne obidva výpočty, ale jeden nemá kolegialitu a zhadzuje druhého, napriek tomu že nie je lepší. No a na záver, čo to staviate, že potrebujete statický výpočet, Chápem, že ho pýtajú úradníci, ale na stavbe sa používa málokedy
Odpovedať
@jan45 napísal som vám IP
Odpovedať
Profilova fotka
aby som bol objektívny, statický výpočet zachytáva určitý stav v rovine, zaťaženie prebieha v priestore. Statik si volí určitú schému, tých môže byť pre daný stav niekoľko. Podľa toho je výstup. Ak jeden preferuje schému, ktorá je pre iného nevhodná, nemusia postupovať nesprávne. Takže tu prebieha laická debata, ako keď sa vyberá miss mokré tričko, ale najkrajšia je aj tak tá moja.
Odpovedať
Je statika exaktna veda? Je to matematika a to nie je vec nazoru!
Odpovedať
@stewko ďakujem za rovnaké chápanie... ak má výsledok byť 5, tak nemôže byť 4. uvidím, čo na to môj projektant, napísal som mu, preposlal to už pôvodnému statikovi
Odpovedať
@janulikk ako to dopadlo?
Odpovedať
Článok sa načítava...
@stewko dnes sa mi vyjadril statik: "Dobrý deň, ospravedlňujem sa, že oneskorene reagujem na Vaše pochybnosti o návrhu stropnej konštrukcie. Strop bol na vrhnutý na minimálne zaťaženie z dôvodu, že sa jedná len o odkladací priestror, nie o plnohodnotný sklad. Ak by aj prišlo k lokálnemu navýšeniu zaťaženia, tak záklop je navrhntý hrúbky 25mm, čo zabezpeči distribúciu zťaženia na viacero nosníkov. Vo výpočte sa taktiež uvažuje zo spolupôsobením záklopu s nosníkom z dôvodu redukcie rozmerov dreveného tramu." Druhý statik napísal, že je to nevhodné a tento píše, že áno. Je to banda (česť výnimkám), ktorá interpretuje výpočty po svojom a sú ok vždy, len z iného pohľadu. Ľudia, teda plaťte rôzne výpočty rôznych statikov, oplatí sa vám to, zaplatíte almázie a všetko bude vždy správne. Poslal mi aj výpočet, kde je to vyhovujúce a druhý statik poslal prepočet jeho návhov, kde podľa výpočtov to nebolo vyhovujúce. Stačí sa naučiť pracovať v programe Frame2Dexpress, Nosník, T-Flex a pod. len nahodiť a vyhodí vám výsledok. Super !!!
Odpovedať
Dzizs! Nooo, budes to povazovat za dostatocne? Ak sa nieco stane, tak posudok od neho mas a je to jeho zodpovednost, ved preto si to platis, ci?
Odpovedať
@janulikk Ak som to ja správne pochopila, tak oba statické návrhy sú správne, ale každý statik uvažoval s iným zaťaženim :) takže je na tebe, na čo to budeš využívať a pre akú variantu sa rozhodneš :)
Odpovedať
@stewko to by už ale bolo neskoro
Odpovedať
@vanessa06 ano všetky výpočtu sú správne ale z celej bandy som za somára, ktorý platí, bohužiaľ len ja
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?