NED s energetickým certifikátom triedy A1

Zdravím Vás priatelia. Od 1.1.2016 musia NED pri kolaudácii spĺňať požiadavky EU - musia mať energetický certifikát triedy A1. Preto sa na Vás obraciam s prosbou o zdieľanie projektov domov s takýmto certifikátom, popripade parametrami, ktoré to splnia a dom bude skolaudovaný. Dík
Odpovedať
@4wowa4 co sa tyka info-parametrov tak je tu na MS asi 10 vlakien s touto temou za posledne 2 tyzdne ohladne projektov - vyber si lubovolny na webe a poziadaj dane projekcne kancelarie aby si laskavo upravili projekty, ktore nesplnaju normy, vyzaduje to od nich zakon
Odpovedať
@horsey neviem ci som dobre pochopil, ale projektant ma povinnost upravit projekt, ktory bol napr. spracovany pred rokom 2016 na projekt podla noriem EU, aby splnal energeticky certifikat A1 ? A aky zakon mu uklada tuto povinnost ? Nejako sa mi to nezda. Jedine tak, ze si to zaplatis, ze ?
Odpovedať
@4wowa4 minimalne obchodny zakonnik, nakolko ti nemoze predat nieco, co nesplna normy a pravne predpisy.
Odpovedať
Profilova fotka
@4wowa4 Ten projekt si už prevzal, kedy ?
Odpovedať
Profilova fotka
@bozsky_kaja obchodny zakonik asi tazko :)
Odpovedať
@majkoj nemam to cele prestudovane, ale pozri sa napr na: D i e l V I I I Niektoré ustanovenia o zániku nesplneného záväzku Oddiel 1 Odstúpenie od zmluvy Ale je velmi pravdepodobne, ze su ine zakony, ktore to lepsie riesia :-)
Odpovedať
@bozsky_kaja bolo by zaujimave co na to pravnik, v kazdom pripade projekt si nemusis kupit len za ucelom stavby, mozes ho kupit na podkurovanie, ci ako omalovanku pre deti :) na druhej strane ak by si predavajucemu (projekt) dokazatelne prezentoval, ze ho kupujes za ucelom vystavby, mozno by to uz nejaka legislativa mohla pokryvat :) netusim
Odpovedať
@bozsky_kaja predaj nepodnikateľskému subjektu sa myslím môže uzavrieť aj na základe občianského zákonníka, ale bez ohľadu na to je dôležité (na základe kúpnej zmluvy, alebo zmluvy o dielo) čo bolo predmetom predaja a za akým účelom. Na základe toho sa dá potom postupovať a uplatňovať si svoje práva. Ale keďže nevieme čo @4wowa4 presne rieši, neviem či má zmysel polemizovať. @4wowa4 projektantom a obchodníkom ukladajú rôzne zákony rôzne povinnosti, ale čo je najpodstatnejšie, že tebe zákon a vyhláška nedovoľuje postaviť dom, ktorý nespĺňa požadované parametre.
Odpovedať
Profilova fotka
ale aj tak sa dá skoro pri každom dome urobiť certifikát, že vyhovuje.
Odpovedať
Profilova fotka
@jan45 to ano, akurat nie vzdy legalne :)
Odpovedať
Profilova fotka
Ahojte....vidim, ze sa tu rozobera legislativa i ked trosku nerozumiem tomu aka je otazka. Projektant odovzdal projekt po 1.1.2016 a nesplna terajsiu legislativu? Ja mam s projektantom podpisanu zmluvu na projekcne prace v sulade s Obchodnym zakonikom. Je tam tato klauzula: VI. Záruka Zhotoviteľ zodpovedá za prípadné vady dodaných projekčných prác vrátane ich hmotných výstupov v súlade s príslušnými ustanoveniami Obchodného zákonníka. Zhotoviteľ poskytuje Objednávateľovi na vykonané dielo záruku a zodpovedá za to, že dielo bude mať počas celej záručnej doby vlastnosti stanovené najmä touto zmluvou technickými normami a technickými predpismi ako aj všeobecne záväznými právnymi predpismi platnými a účinnými v čase zhotovenia projektovej dokumentácie. Zhotoviteľ ďalej zodpovedá za to, že vykonané dielo bude kompletné, bez vád, ktoré by rušili alebo znižovali jeho hodnotu alebo schopnosť jeho používania na určené účely. Zhotoviteľ nesie tiež zodpovednosť za vhodnosť ním navrhnutých materiálov, dielenské spracovanie týchto materiálov ako aj konštrukcií technologických zariadení. Dĺžka záručnej doby je stanovená na dobu [●] mesiacov a začína plynúť od okamihu zhotovenia veci / stavby / zariadenia, pre ktorú sa projektová dokumentácia ako výsledok projekčných prác zhotovovala a odovzdania tejto veci / stavby zo strany Objednávateľa jeho zmluvnému partnerovi.
Odpovedať
Profilova fotka
@lenka_21 ak to mas takto podpisane, musi to opravit podla mna :). Ale projektant ktory toto spravi by mal odovzdat peciatku...
Odpovedať
Článok sa načítava...
Profilova fotka
@majkoj no ja to mam takto v zmluve, ale podla mna aj obchodny zakonnik je takto postaveny. Ak je nejaky doklad o tom, ze si dotycna osoba objednala projekt tak aj bez zmluvy sa na tuto cinnost vztahuje obchodny zakonnik. V tom je urcite definovane, ze to musi byt vyhotovene podla: Technických noriem a technických predpisov ako aj všeobecne záväznými právnymi predpismi platnými a účinnými v čase zhotovenia prac - t.j. napr. projektovej dokumentácie. Problem je vsak vymozitelnost prava (ina diskusia :-D ), to by bol beh na dlhe lakte a radsej je vzdy rozumne sa dohodnut. O obchodny zakonnik sa urcite da opriet. Idem teraz podpisovat zmluvu o dielo so stavebnou firmou, tiez to bude podla Obchodneho zakonnika. Projekcne prace su len blizsie specifikovane dielo. ;-)
Odpovedať
Ako vidim tema sa zvrtla celkom niekde inde, nez bol plan :) islo mi skor o to, aby ludia ktori sem chodia, zdielali svoje projekty ktore splnaju triedu A1.. popripade napisali svoje skusenosti ohladom ich projektu, napr. z coho stavali, cim zateplili, ci maju rekuperiaciu alebo ci dali solarne panely a podobne.. islo skor o pomoc druhym v rozhodovani, aby sa nenechali oblbnut projektantom, ktory naslubuje bludy.. samozrejme dolezita je legislativa, ale kedze paragraf ma dve strany, je to na dlhe lakte..dufam ze som to teraz napisal jasnejsie..
Odpovedať
Profilova fotka
@4wowa4 ale to takto asi nepojde, mozu byt dva domy s rovnakym zateplenim a kazdy bude v inej energetickej triede.
Odpovedať
@4wowa4 vyber si lubovolny projekt na webe a spytaj sa daneho predajcu tych projektov ci splna aktualne normy :) urcite viacerych prekvapis stavim sa o pivo, ze akykolvek projekt z webu po poziadani prerobia na validny zadarmo (az tak sprosti snad nebudu aby si kazili meno predajom nepouzitelnych produktov) :-)
Odpovedať
@4wowa4 aktualne musia vsetky projekty, ktore su na predaj, splnat energeticku triedu A1 ;-)
Odpovedať
Príspevok bol zmazaný adminom, lebo nespĺňal Pravidlá prispievania do fóra.
Ahojte, prosim viete mi poradit kde najdem cele znenie toho zakona resp novely? dakujem :-)
Odpovedať
@xarex70 no vidis, ani my nevieme o com pises :) skus este raz a zrozumitelne, pripadne uz nepis nic
Odpovedať
@malicka_1105 google vyhlaska 364/2012
Odpovedať
Profilova fotka
co sa rozculujete nad nejakymi vyhlaskami. brusel porusuje sengensku dohodu. merkelova si robi co chce...nic sa im nestalo, nesu postihovani, tak preco sa mi mame trapit, ze nase domy nesplnia poziadavky niekoho, co sam je rebel... btw nikdy, verte mi nikdy nebude uplne rovnaky dom splnat tie iste normy...sam neviem ako to tam pocitaju, ale len si dajte do domu dvoch ludi, ktory maju radi 18 stupnov...potom tam dajte rodinu s tromi detmi, starymi rodicmi a maju radi 21 stupnov...moznoze dom splna normy na papiery, no v druhom pripade spotreba energie na teplo, vodu atd ich prekracuje...a nehovorte, ze to nieje realne. tak naco tie normy? mna to netrapi, ale architekta, projektanta asi musi ;-)
Odpovedať
@martin153 co je povolene panom, nie je povolene plebsu ;-) ak ma niekto pocit, ze sa nieco od stredoveku zmenilo, tak ano, mame mobily a elektriku, ale rozdelenie sveta a ludi na "kasty" ani nahodou. co sa tyka noriem, tie su preto normami, lebo su normovane, v tomto pripade k urcitym teplotam, aj ked napr. vonkajsia teplota z normy (-15celzia) na niektorych miestach SR nenastane viac, nez 1x rocne. to je ale super, lebo potom mas este mensiu spotrebu ;-)
Odpovedať
Profilova fotka
@martin153 Ked dojdu argumenty dojde na Brusel :). Vyjadrujes sa k veciam ktorym proste nerozumies a miesas hrusky z jablkami,. Vypocet hodnoti POTREBU tepla a energie, ty stale pises o SPOTREBE to je diametralny rozdiel. Pri potrebe sa vzdy hodnoti model za rovnakych podmienok a preto rovnake domy budu mat stale rovnaku POTREBU. SPOTREBU ale rovnaku mat nebudu. Odporucam prestat frflat a venovat sa konecne tomu domu. Dokazali to ini, aj pred platnostou novych noriem, dokazes to aj ty.
Odpovedať
Takze overene. Doslo mi pozastavevenie stavebneho konania a pozaduju prepracovat energeticke hodnotenie budovy podla platnej legislativy. Projekt bol robeny v roku 2015, avsak podany na SU v 01/2016. Projektant musi prerobit. :-|
Odpovedať
Profilova fotka
@megdesign a to sami od seba, alebo si sa bol iniciativne spytat ?
Odpovedať
Profilova fotka
@majkoj ja hruskovo jablkovy salat rad :) a este nato oprazene orechy..hmmm. ja nehovorim,ze rozumiem, ale ako sa ta normova potreba pocita, musia predsa z niecoho vychadzat. potrebujes xy kw na ohriatie domu, ale do akej vnutornej teploty,18 stupnov, 21, 25? urcite potrebujes ( cize aj spotrebujes) viac kw pri tych 21 ako pri 18, ci zle to chapem? chcem len vediet z coho vychadzali pri tych normach. kazdy dom je iny a ak vychadzali napr z 21 stupnov, tak ja NEPOTREBUJEM 21, mne staci 18. takze aj ener. hod. budovy bude mensie. ale ak vychadzali z 18 stupnov a nesplnam, tak ano musim prerobit. ako pisem nerozumiem sa tomu, len chcem aby mi to clovek vysvetlil.
Odpovedať
@martin153 tie vypoctove teploty (pre exterier aj interier) udava norma, preto sa aj rozlisuje potreba a spotreba.. chapem, ze sa ti to nepaci, u mna napr. pri vypocte vychdzali z vonkajsej teploty -15C a taka v lokalite kde byvam uz peknych par rokov nebola
Odpovedať
Profilova fotka
@bozsky_kaja no a j to rozdelenie sa v niektorych castiach sveta obratilo. vid island a jeho revoluciu. normovane su, to chapem. aj to, ze vonkajsia teplota je inde ina. skor ma zaujima, ci brali do uvahy aj rozdielne potreby pre vnutornu pohodovu teplotu, ale to som uz pisal vyzsie. ide o to, ci by mi presiel moj argument, ze normy boli pocitane, na 21 stupnov, no ja potrebujem 18.... projektant mi teraz robi projekt. cize urcite bude robit tak, aby normy splnal. to co tu kreslim ja je len pre zabitie casu a radost. proste, ci ak by som prisiel na ten urad, vedel by som takto tieto normy obist. co by bolo asi legalne. no ako uz pisem, mna sa tento problem tykat nebude pravdepodobne, len hladam medzeru v zakonoch. :-D
Odpovedať
Profilova fotka
@benco jedine co chcem je vediet tu vnutornu teplotu pri tych normach. sam pises, ze pocitali pri vonkajsej -15, aku dali vnutornu? viem normy su normy, ale som asi jediny, ktore pridu trosku blbe, taketo normy by mali byt viac specificke, nie jednoducho dat tam cisla (teploty), ktore ako sam tvrdis niesu pravdou. je to normalne?
Odpovedať
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?