"Nechcena" rekuperacia

Tak neviem ako inak to nazvat :) V podstate ide o to, ze s rekuperaciou neuvazujeme ale projektant s nou rata pri tepelnotechnickom posudku lebo vraj by to z energetickeho hladiska nevyhovovalo. Takze aj ked ju necheme, tak budeme musiet k stav. povoleniu urobit projekt aj na rekuperaciu a nakoniec ju aj zrealizovat aby bola mozna kolaudacia? Je mozne este dnes postavit dom bez toho aby sme ju nemali? Ci musime si ju dat aj ked ju nechceme...?
Odpovedať
1
2
Ja sa v tom vobec nevyznam, ale pocula som, ze rekuperacia ma byt uz povinna. Netusim odkedy. Treba si to nastudovat, lebo keby ste si ju neurobili a nakoniec zistite, ze ju treba, do hotoveho domu robit, to by bola pohroma a pekne draha.
Odpovedať
@rutyruth Ak ose..es alebo uplatis zensku na kolaudacii vsetko sa da. Reku neni povinna, mozes dat pol metra polystyrenu, tepelne cerpadlo a mozes splnat poziadavku, Asi mas blbe kurenie alebo divny dom alebo proste ti ju tam dal aby mal istotu, to je jedno, neviem preco sa jej branis, neni az taka velka polozka.
Odpovedať
@sysell Vieš, keď pri stavani je milión takých "nie veľkých položiek" ale po zrátaní ide o celkom slušnú položku ;-) No kúrenie je na plyn, tak predpokladám klasika, ale tiež sa v tom nevyznám, preto sa pýtam...
Odpovedať
@rutyruth Hej viem ale ja budem reku asi dorabat... Plyn je celkom fajn, mozno by to slo aj bez toto, tazko povedat, vsak to navrhnite projektantovi ako vylepsit dom bez reku ale mozno to vyde nakoniec viac
Odpovedať
Profilova fotka
@rutyruth takze v poradi otazok, ano,ano, nie pokial dom vyhovuje bez nej. @sysell zenska s pri kolaudacii s tym nic nema, ona lrn pozera na EC a bud vyhovuje, alebo nie.
Odpovedať
yo, rekuperacia musi byt ... ale myslis, ze pri kolaudacii to niekto aj overi? ze tam je, teda ze funguje? neviem ako to je ...
Odpovedať
@atak77 overí pri EC
Odpovedať
@spoony EC je certifikat? ci co? ako to overi?
Odpovedať
@majkoj Tie EC cez telefon pripadne dotaznik su taka fraska asi ako kontrola originality..
Odpovedať
@atak77 Áno energetický certifikát, a ak je vypracovaný tak ako sa má tak sa pri obhliadke skontroluje všetko a ak tam rekuperácia nie je tak nevíde EC na A čo sú nové požiadavky. Ale namiesto rekuperácie môžete uvažovať nad solárkom .... Požadované A nedosiahnete zbytočne hrubým zateplením, (ktoré nieje efektívne). Toto je možné dosiahnuť nielen znížením úniku tepla ale hlavne znížením závisti domu na neobnoviteľných zdrojoch energie.
Odpovedať
@rutyruth Rekuperácia nie je povinná. Pokiaľ použil hrubé tep. izolácie a ošetril tepelné mosty, nech dá do výpočtu aj minimálne tepelné mosty: nie 0,05, ale max. 0,02. Merná potreba tepla by mohla vyjsť aj bez rekuperácie. Taktiež pod podlahou nech neuvažuje teplotu ako vonku, ale nech dá faktor 0,6-0,7 pokiaľ je aj sokel + základy zateplené. Najľahšie je vnútiť rekuperáciu a tepelné čerpadlá. Projektant to neplatí. Pritom by stačilo trochu premýšľať pri výpočte EHB / EC. Na hodnotu 42-50 sa dá dostať aj bez rekuperácie.
Odpovedať
@rutyruth A k stavebnému konaniu netreba dávať robiť projekt na rekuperáciu. Aj keby ste ju chceli, stačí zmienka o nej. A následne ju započítať do EC.
Odpovedať
Článok sa načítava...
Profilova fotka
@atak77 nie rekuperacia byt nemusi ak dom splni pozadovane hofnoty bez nej, ak pride niekto kto robi EC a nebude tam a bola potrebna , na EC bude stat , nevyhovuje a tym padom je po kolaudacii.
Odpovedať
@rutyruth a prečo nechceš zariadenie ktoré ti umožní mať doma stále čerstvý vzduch? Za posledné roky nič lepšie pre bývanie nebolo vymyslené.
Odpovedať
@rutyruth Ahoj. Projektant je trouba na entou. Do stanovených kritérií se dá dostat pouhou volbou stavebního materiálu v kombinaci se zateplením. Rekuperace stejně řeší pouze malou část úspory energie a to pouze u větrání. Největší TZ jsou prostupem obvodových konstrukcí ( podlaha, strop a obvodové stěny ) a výplní otvorů ( okna, dveře ). Akorát u nejúspornějších domů ( pasivní, nulová a aktivní domy ) se bez rekuperace neobejdete. Čili, jestli nastavíte vyloženě pasivní dům, tak rekuperaci mít nemusíte. ( I když je to velké pohodlí) Jistá věc je, že to stojí prachy. A není to zrovna nejlacinější záležitost. Také to každý neudělá sám svépomocí. ;-)
Odpovedať
@slavoslav Hlavne ak mas suseda ktory spaluje vsetko co mu pride pod ruku... :-|
Odpovedať
@blacksr Tak na nasom urade treba. Hneva ma, ze je to vsade inak, ale ta nasa uradnicka na tom trva...
Odpovedať
@slavoslav Lebo sa mi zda prirodzene otvorit okno...mozno je to pre niekoho nepochopitelne ale nejak sa mi nepaci myslienka vetrat bez otvoreneho okna, ja viem dnes je vsade sama technika, ja som proste za klasicke otvorenie okna pri vetrani a pocuvani zvukov z vonku, napr. vtacikov a pod. Jednoducho mi slovo rekuperacia znie tak umelo...
Odpovedať
@rutyruth presne to som si myslel aj ja, ale odkedy mame rekuperaciu, tak ma to ani raz nenapadlo :) a hlavne rekuperacia nie je o tom, ze nemozes otvorit okno ale ze nemusis..a to je podstatny rozdiel
Odpovedať
@palkis nemám, ale aj na to existujú filtre, takže je to lepšie ako nemôcť otvoriť kvôli nemu okná. @rutyruth ak by si chcela dosiahnúť takú kvalitu vzduchu otváraním okien ako dokáže zabezpečiť rekuperačka musela by si ich otvárať aspoň raz za 2 hodiny (tj. aspoň 12 krát za deň, odrátajúc čas kedy doma nie si stále je to aspoň 6 krát z toho 3x počas spánku - to jednoducho nedáš) Ale je fakt že sme veľmi adaptabilní a dokážeme žiť aj v prostredí s mizernou kvalitou vzduchu síce z toho niektorí majú zdravotné problémy ale čo... sú veci ktoré je vhodné nechať na automatiku a "umelinu" ako mať horšie podmienky, ale niekto radšej uprednostní umelú tabletku, pred umelo zabezpečeným čerstvým vzduchom. Ešte že máme možnosť voľby :-)
Odpovedať
@horsey no ja neviem, mozno mi nikto za tie prachy nedal presvedcive argumenty
Odpovedať
@rutyruth ano, rekuperacia nie je lacna ale v porovnani s tym, co bolo dostupne na trhu 5r dozadu uz je to fajn, osobne sme davali za rekup 5k ale dnes uz su firmy co to robia vyrazne lacnejsie v rovnakej kvalite ako "znackove" riesenia..to mas ako teraz stropne chladenia, to je mega drahe ale o par rokov to bude stat 1/3 ceny :) ale ak je clovek zvyknuty pravidelne a hlavne efektivne vetrat, zaroven nema problem s plesnami ci rosenim okien, ma pod kontrolou CO2 v baraku (dost podcenovana zalezitost) a nema pri manualnom vetrani nejake vyrazne tepelne straty, tak rekuperaciu asi nepotrebuje ;)
Odpovedať
@rutyruth nech ukáže vo vyhláške, kde to píšu. Fakt. Rekuperaciu máme, som jej šťastná uzivatelka. Len sa snažím o objektivny pohľad. Vyhláška ju nevyžaduje. Môže byť potrebná, ak sa nedá dosiahnuť mernu potrebu tepla na vykurovanie inym sposobom. U nových domov sa také niečo vyskytne málokedy.
Odpovedať
@blacksr Tak to musim prezistit, vdaka ;-)
Odpovedať
@horsey jedna otazka : aky suvis ma rekuperacia s plesnami??? :-.
Odpovedať
@doors454 žeby to bolo tým, keď ľudia vetrajú oknami, tak vetrajú nedostatočne. Až 99,99% domov/bytov je pri prirodzenom vetraní, nedostatočne alebo nevyhovujúco vetrané. Pretože záleží iba na človeku, kedy to okno otvorí, na ako dlho a či vôbec. No a tým že sa nedostatočne vetrá, tak pri správnej konštelácii, vlhkosti a tepla majú spóry plesní ideálny stav na svoj prejav. ;-) Čoho následkom je v zime väčší výskyt reklám na ceresit a savo. :-) ktoré sa predávajú na Slovensku ako teplé rožky, prečo asi?
Odpovedať
@stastnyjim plesne su hlavne tam kde su tepelne mosty a ak takyto tepelny most mas tak ti ani rekuperacia nepomoze
Odpovedať
@stastnyjim plesne nesúvisia s vetraním, ale s kritickou povrchovou teplotou v interiéri ktorá keď je v danom bode nižšia ako 13,1 °C (pre netransparentné konštrukcie) sa ti tam proste tie plesne vytvoria, a deje sa to hlavne v starých domoch kde sa vymenia staré drevené okná ktoré majú celkom slušnú prievzdušnosť za plastové ktoré ti zatesnia priestor a neprebieha cirkulácia a ľudia pri drevných nemuseli toľko vetrať pri drevených tak nevetrajú pri plastových a vzniká im viac pliesní... Ak máš plesne v novom zateplenom dome máš ho spravený na hovno hlavne kritické detaily... nie je všetko len o vetraní treba trocha aj fyzike rozumieť @rutyruth nechce s ami čítať všetky príspevky väčšinu čo som prebehla bola od veci.. nepotrebuješ k dnešným normám rekuperáciu ani tepelné čerpadlo ak nechcete (aj keď to tvrdia skvelé správy na nemenovanej televízii) Treba ako projektant byť trocha šikovný a rozumieť čo robím a vy trocha zhovievavý k tomu čo robí a dať si okná trojsklá s kvalitným rámom, dostatočnú TI na steny (min. 160mm) do stropu (na strechu) aspoň 380 mm, a podlahu treba vyladiť podľa výsledkov, samozrejme záleží aký máte faktor tvaru budovy ale všetko sa dá vyladiť zatiaľ bez zbytočných predražených technológii... nenechajte si nanútiť niečo čo nechcete používať zbytočne ale ja by som si rekuperáciu za seba dala.. nie je nič lepšie ako sa ráno zobudiť v čersvom nevydýchanom vzduchu v izbe ;) človej je lepšie vyspaný a nie je tak unavený
Odpovedať
@stastnyjim takze rekuperacia bezi stale? ci len ked ju zapnem...neviem, nemam, ale ked bezi vtedy ked ju ja zapnem, tak je to to iste ako ked vetram oknom len vtedy ked si ho otvorim...
Odpovedať
@debora_7 takze v starom dome, kde boli stare okna a ides tam dat nove kvalitne okna - rekuperacia by mala pomoct a dost znacne nie? proti plesniam
Odpovedať
1
2
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?