Názor na projekt ... Bungalow

Ahojte ako by sa Vám pozdávalo takéto riešenie a vnútorné rozmery bungalowu? Prosím o Vaše názory / postrehy.. ďakujem.
Odpovedať
1
2
@marpor1 keď chceš poradiť tak musíš napísať orientáciu svetových strán...ale nech sa na to pozerám z akejkoľvek strany tak orientácia miestností je zlá.
Odpovedať
Vchod do domu je zo Západnej strany...a prečo je orientácia izieb zlá?
Odpovedať
Za mna pekný projekt dosť veľkého bungalovu s miestom aj na veci aj na haraburdy :-) orientácia podľa mna nie je zla...nie každý chce mat terasu na juh...mali sme tak a nikdy viac, jedine ak by bolo prestresenie minimálne 2metre normálnou strechou nie nejakou markízou a to zase ide tiež do peňazí a uberá to zo svetlosti miestnosti.
Odpovedať
@adiso Ďakujem... a to prestrešenie je plánované s normálnou strechou ..ale uvažujem že ho úplne zruším
Odpovedať
@marpor1 zlá je preto, že máš dennú časť na východ, nulové tepelné zisky hlavne v zime, málo prirodzeného osvetlenia. V dnešnej dobe stavania nízkoenergetických budov je hriech nevyužiť svetlo a teplo zadarmo (slnko). Ja by som prezrkadlil dennú časť so spálňou a inač ukladal detské izby....ale všetky tieto zmeny sú závislé na tvare pozemku a odstupových vzdialenostiach susedných stavieb
Odpovedať
@7budzo7 zisky sú síce fajn v zime ale v lete pokial človek nemá exteriérové žalúzie a ma presklenú južnú časť tak je to v tej izbe na nevydržanie (samozrejme pokial nemá klímu, lenže to je zase položka navyše a taktiež prevádzka niečo stojí a nie malo) a čo poznám ľudí tak väčšina čo ma exteriérové žalúzie tak to majú cely deň zatiahnuté na tých južných častiach a majú fakt minimum denného svetla...ano cez zimu je to fajn no lenže u nás sú take zimy že málokedy klesnú pod nulu...takže už si len stačí zrátať čo sa mu viac oplatí pretože okna na juh nie sú len o ziskoch ale aj o stratách( ext.zaluzie, klíma)veľa záleží od pozemku ako je ak by chceli naozaj juh využiť stačí to zrkadlovo otočiť a dať aj okna na stranu kde je kuchynská linka no zase či to uzemko povoľuje...no za mna by som nechcel terasu na juh v lete je to tam na nevydržanie
Odpovedať
Tá východná strana kde je orientovaná obývačka a kuchyňa je taký kompromis keďže som čítal veľa príspevkov otom ako sa im tieto miestnosti prehrievajú v lete a potom musia byť celý čas aj tak zatemnené ....a podľa mňa izby budú mať dostatok svetla kedže sú orientované na JV a JZ zvlášť decke, keďže deti sú až poobede doma zo školy..čo sa týka pozemku je to obdĺžnik 25 x 42 m
Odpovedať
@adiso skoro každý chce dnes veľké presklenné plochy, ale tie plochy musíš mať aj správne orientované. Čo z toho že to máš na sever alebo východ keď z toho reálne nemáš úžitok. Ak to niekto chce tak musí počítať buď s exteriérovým tienením alebo väčším presahom strechy. Ale na to sú architekti a projektanti aby toto vyriešili v projekte a nie tu na MS.
Odpovedať
@marpor1 prehrievanie miestností v lete nesúvisí len s veľkými oknami, do toho vstupuje viac premenných o ktorých bežný užívatelia ani netušia. Pri dnešných požiadavkách na stavby vzniká nový problém a to, že bude problém budovy v lete chladiť a nie v zime vykurovať.
Odpovedať
Na severnú stranu som sa snažil umiestniť všetky miestnosti u ktorých je vhodne mať chladnejší priestor ako je TM, malá kúpelňa, komora a kuchyňa a na teplejšiu stranu izby a veľkú kúpeľku..a ak by som obývačku dal na južnú stranu alebo JZ tak potom by zas boli detské izby po obede tmavé kedže by boli na východe..
Odpovedať
@marpor1 v prvom rade ty si sa nemal čo snažiť kde má byť čo umiestnené, na to je architekt alebo projektant. Ty si povedz koľko chceš izieb, akých veľkých, tvar domu, počet poschodí a pod. a s tým za ľuďmi, ktorí to vyštudovali a živia sa tým
Odpovedať
@7budzo7 Tento projekt bol katalógový a len som si mierne upravil niektoré miestnosti ( kúpeľňu, TM a komoru) tak aby mi vyhovovali..a mierne kuchyňu z obývačkou...izby som nemenil len pridal bočné okná.
Odpovedať
Článok sa načítava...
@marpor1 za mňa vydarený projekt. Aj dobre otočený. Tepelné zisky sa rátajú aj z nočnej časti, nie iba z dennej. Upravila by som kuchyňu (však chladnička na tom mieste určite nebude) a špajzu (tooooľko krokov k nej) a kúpeľne (wc hneď pri dverách nie je ktovie čo).
Odpovedať
@zltalienka ďakujem.. a čo sa týka rozmiestnenia zariadenia (chladničky a WC a iné..) tak to je len orientačne a ešte sa určite bude upravovat.
Odpovedať
@marpor1 osobne by som riesila dvere do komory z tej strany ako mas linku...dnes sa daju kadejako schovat ci zabudovat, len pokial budu takto oberas sa o ulozny priestor.
Odpovedať
Ale ved to dobre vyzera, akurat mozno by som este urobila dvere k chodbe co ide k izbam, ze by som to uzatvorila tu dennu cast a nocnu
Odpovedať
@marpor1 máš tam cca 20m2 komunikačného priestoru, čo je jedna slušne veľká miestnosť, to by ma mrzelo. @7budzo7 má trochu pravdu s rozmiestnením izieb a denným osvetlením ale dispozícia môže byť dosť individuálna aj v zorpore so zásadami praktičnosti a užívateľnosti. @adiso zasa nepochopil princípy "solárneho" domu využívaného hlavne v pasívnej výstavbe, preto sa tým nenechaj znechutiť. To že dnes drvivá väčšina domov je hlúpo navrhnutá a zákazníci si radšej namontujú žalúzie za 15tis. namiesto aby prispôsobili architektúru nie je jeho chyba, len to asi berie ako samozrejmosť. Čo sa týka toaliet a kúpelní, pouvažuj, či by si nevyužil radšej dve kúpelne a jedno samostatné WC s umývadlom (z obývačky sa ti nikto sprchovať nepôjde ale 2 kúpelne na 3 izby využiješ skôr). Za mňa aj opodstatnenosť vane stráca zmysel, ale to môže byť individuálne.
Odpovedať
@marpor1 ahoj, my tiez akurat riesime projekt RD, preto z mojho pohladu je tvoj bungalov co sa tyka rozmerov ozaj nadstandardne velkorysy, ak nie ste mnohopocetna rodina mozte z metrov2 ubrat (detske izby, kupelna, vstupna chodba). Usetrite na stavbe, neskor na kureni, ako aj na chodeni po dome a usetrene peniaze mozte dat na zahradu, terasu, plot, bazen atd. Rozmiestnenie miestnosti je dobre, len spajzu by som dala so vstupom s kuchyne. Urcite by stalo za to cely projekt este prekopat s projektantom.
Odpovedať
Ďakujem za vaše postrehy...a aký je váš názor na veľkosť kuchyne + obývačka je tých 42 metrov postačujúcich?
Odpovedať
@adiso Máte priamu skúsenosť s klimatizáciou? My máme dve, mám na nich zvlášť merače a chladenie nás za celé leto stojí do desať eur.
Odpovedať
@tomas_st Ak ale chcete aby klimatizácia bola maximálne účinná taj je potrebné aj tak miestnosti zatemniť a tým pádom sú miestnosti len minimálne presvetlené a zároveň musia byť aj uzatvorené ak chceme v nich chlad udržať a tak nie vždy je klimatizácia podla mňa vhodná.
Odpovedať
Za mňa by som zrušil okná na východe a na západe minimálne v rohových izbách a predĺžil okná z južnej strany. Vhodným presahom strechy z juhu sa dá docieliť dostatočné tienenie v lete a zisky v zime. Vzdialenosť technickej miestnosti od veľkej kúpelne nie je ideálna počítajte z cirkulaným čerpadlom. Tiaž jej veľkosť nemusí byť dostatočná záleži však akú technólogiu do domu plánujete. Terasa jej využiie v lete bude počítam tak 2/3 udú v tieni a 1/3 na priamom slnku až do poobedia. Chcelo by to nesimulovať priebeh tienenia Zádveria je ideálne posunúť tak 70cm do priestoru tak ay za otvorenými dverami mohol vojsť nábytok aspoň vo vchode do domu. Vchod doo komory je ideálne z kuchyne možno dať dvere ako súčasť kuchynskej linky.
Odpovedať
@tomas_st mali sme v rodicovskom dome 3 a vychádzalo to za klímu nejakých 30-40€ mesačne ale myslel som najmä na vstupné náklady za klímu že sú vysoké to nás vtedy vyslo aj s robotou nejakých 2500€
Odpovedať
@slavoslav no ano je to poväčšine samozrejmosť že jednoducho tie domy si robia skôr sami ľudia, vyberu si projekt poprípade sa zväčší okno presunu dvere alebo priečka a hotovo a projektant im to len potvrdí že je to ok a upraví to tak...takže ak chce niekto skutočne maximálne funkčný dom od architekta a nie len projektanta tak už aj to je cenovo zase trosku inde...ja som napisal moj osobný názor že by som obrovské presklené okna na celkom južnú stranu jednoducho nechcel...by ma zaujimalo či by sa skutočne tie zisky v zime oplatili pre bežného človeka keby musí robiť všetky tieto “opatrenia” aby boli aj dobre navrhnuté tie okna na južnú stranu architektom s väčšou strechou poprípade tou klímou a ex.zaluziami
Odpovedať
@marpor1 42 m² je podľa mňa na obývačko-kuchyňu dosť. My budeme mať menej, ale ešte nebývame. Otázka skôr je, či sa budú dať tie m² dobre využiť. V projekte nie sú uvedené rozmery, tak môžme len hádať aké sú tam rozmery. Myslím si, že je zbytočné mať telku od gauča ďaleko cca 6 metrov (?). Rovnako si neviem predstaviť kde v tomto usporiadaní bude chladnička. Odporúčam si tieto veci rozmyslieť a dokresliť už teraz. Netuším, na čo by mi bola 10m² veľká kúpeľňa. 2 menšie sú iste praktickejšie. Alebo urobiť samostatnú "práčovňu" trebárs so samostatným wc. Ale tak vy máte priestrannejší dom 🙂 nemusíte šetriť m².
Odpovedať
@zltalienka tak obývačka má cca 5x8 m a chladničku plánujem mat pri ľavej stene neďaleko jedálenského stola.
Odpovedať
@marpor1 pod oknom hádam nie. Ak až za oknom, bude potom dosť miesta na stôl?
Odpovedať
@zltalienka chcel by som ju dať do ľavého zadného rohu a stôl by sa podľa potreby posunul ale malo by tam byť dosť miesta pre chladničku aj stôl ..len pre orientáciu ta stena ktorá predeľuje kuchynskú linku a komoru je dlhá 2,9 m
Odpovedať
@marpor1 a od chladničky k varnej doske bude 5 metrov? Žena sa teda nabehá ... a potom ešte okolo linky do špajze .... ach jaj.
Odpovedať
Davat si izby na sever (alebo podobne strategie), lebo na Slovensku je teplo 5 dni v roku, je podla mna neodargumentovatelne. Zapad a (ciastocne) vychod sa samozrejme v lete bude prehrievat. Juh je samozrejme idealna orientacia. Mne v lete 30 stupnov nevadi.
Odpovedať
1
2
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?