Nazor na podorys a z coho stavat.

Zaujimalo by ma aky mate nazor na podorys,ktory sme si vytvorili ci domcek dava vcelku zmysel. Sme 4 a chceme vatcsi domcek a kedze pracujem z domu tak aj s pracovnou.Uzitkova plocha domu cca 138m2 s garazou 160m2. Podmienka pre mna je urcite 2 kupelne kedze mam doma este 3 princezny a neviem si predstavit tlacenicu v 1 kupelni za par rokov ked tie sa tie mensie budu niekam fintit. Dalej by ma zaujimal nazor z coho stavat a co robit aby sa dalo z domu co najviac vytazit. Rozpocet na drevodom na kluc mam 110 000 bez zakladov ale zacinam uvazovat aj nad murovanym(Ytong 300+20 sedy EPS) a to hlavne preto,ze to si viem prakticky skoro vsetko urobit sam co sa tyka murarskych a pokryvacskych prac co pri drevodome je horsie. Urcite bude rekuperacia ale neviem vyriesit problem ake kurenie dat,ci aj fotovoltaniku alebo sa neoplati(dom bude na Zapadnom SVK) alebo aspon Solar na TUV. Spodny nacrt je vo forme drevodomu a zrkadlovo otoceny co by mala byt uz realna vizia domu.
Odpovedať
1
2
@slovakboy83 moj osobny nazor na drevodomy je taky, ze bud clt od kvalitnej firmy, co by bolo v tvojom pripade +-180000 na kluc, inak murovany dom. Nacrt je v celku pekny vela o vas vypoveda :-D spalna zasita daleko od vsetkeho :-D neviem ako zena vari, ale 3*wc na 4 osoby je na jednom podlazi viac ako dost. Vytkol by som dve veci, kuchyna do U, jeden meter (ak dobre vidim) priestoru je tak pre jednu stihlu osobu, dvaja sa tam nevymotate, nebodaj budes potrebovat otvorit nejake dvierka tak amen tma. Druha vec je velkost terasy, je to sice individualna zalezitost, ja mam terasu 32m2 a ked sa zbehne nejaka grilovacka za sichravych dni je nam malo. Co sa tyka kurenia, ked vidim podorys, asi to bude podlahovka, dost velky dom tak typujem plyn/tc
Odpovedať
Profilova fotka
pôdorys dosť podobný nášmu (nemáme rovnakého projektanta?) :D tiež záhorie... s tou kuchyňou veru súhlasím, ten meter priestoru je dosť málo.. ja by som šiel do murovaného (ale nie Ytong, toho najviac ľutujem, že som si ho pred polrokom zvolil na stavbu domu)
Odpovedať
@iamriso Tak dom som si kreslil sam a do tej formy projektu nam ho potom prehodil projektant z Mirana. Preco lutujes stavbu z Ytongu?
Odpovedať
@dzamino s tou kuchynou je to asi pravda ale zase nechcem utiahnut priestor z obyvacky a jedalne a musel by som dat este viacej predlzit dom niekde alebo schovat linku viacej do garaze a zase neviem ci by ta potom nebola malo. Neratam sice, ze tam budem stale parkovat ale na odkladanie hraciek, byciklov a podobnych veci ju potrebujeme. Cenu na kluc mam od Mirana momentalne. Co sa tyka terasy tak tam by problem navatcsit nebol lebo ju planujem ako prilepok k domu. Aj zaklady by na tom mieste mali byt predelene tepelnou izolaciou. Kurenie je najhorsi problem. TC by nebolo odporucene lebo vraj nenavratna investicia, plyn nechcem v dome tak uvazujem prave elektrokotol do podlahovky a Fotovoltaniku.
Odpovedať
@dzamino Wcka chceme urcite 3 aby nechodili navstevy na nase ale detske sukromne. Mozno prehnany komfort ale radi by sme to riesili takto.
Odpovedať
@slovakboy83 hovoris o tc ako o nenavratnej ingesticii. Pravda je vsak taka, ze ak tomu nerozumie clovek a nevie spravne vyuzit jeho potencial, je naozaj nenavratne a predrazene. Ale fotovoltaika je este horsia...najefektivnejsia je prave pocas slnecnych dni, co sa o zimnom obdoby povedat neda. Ak nebudes mat pod domom tony baterii alebo zakopanu aspon 50kubikovu nadobu vody ktoru budes v lete nabijat a v zime ju vyuzijes, je fotovoltaika k nicomu.
Odpovedať
@dzamino Kureniu prave prilis nerozumiem a neviem sa rozhodnut. TC bolo kedysi ako volba cislo 1. pre mna ake v poslednej dobe pocuvam viacej proti ako pre. Ak by to bol drevodom tak nam bolo odporucane El. kurenie ale do Murovaneho ak nechcem plyn mam dilemu. A toto je nieco kde chcem zainvestovat aby naklady na byvanie neboli velke(samozrejme treba dodrzat aj tech.postupy pri stavbe). V com vidis ty plus pri TC a aku formu vyuzit? (spodna voda je dost vysoko)
Odpovedať
@slovakboy83 co ma spolocne kurenie s drevodomov? akoze do drevodomu elektrihu hej murovany nie? S elektrikou ti to ani neschvalia, tak si tam daj to tc kedze neches najlespie a najlacensjie rieseniei s plynom z iracionalnych dvovodov. Zaplatis mozno par tisic viac a zabere ti topolku izby ale vsak plyn je zly ze,,
Odpovedať
@slovakboy83 osobne tc nemam, najcastejsie ludia pouzivaju cerpadla vzduch/voda. Pri pouzivani cerpadla treba mat par spravnych zasad...vela ludi na tc nadava, neefektivne atd...problem vidim v tom, ze cez den, kedy je vonku teplejsie cerpadlo oddychuje, v noci ked sa ochladi a v dome stupne poziadavka na teplo, cerpadla hucia cele noci z nizkou efektivitou...ja osobne keby mam tc, povenujem sa tomu, aby mi cez den pracovalo a v noci nie/malo. Asi by som k nemu daval mensiu aku.nadrz a skladoval teplo vyrobene za priaznivych podmienok. Efektivita z klesajucou teplotou rapidne klesa. Neviem aky problem mas s plynom, ale ak chces teraz investovat a potom mat relativne nizke naklady, nato tu mame prave kondenzacne kotle alebo kotle na tuhe palivo...len by som si nechcel kurit drevom v bungalove v 4 metrovej technickej. Celkom iste by som vyberal z troch variant...ista je vodna podlahovka, plynovy kondenzacny kotol=nizke obstaravacie naklady, celkom jednoduchy servis, nizke mesacne naklady. Tc= vysoke obstaravacie naklady, zlozitejsi servis v pripade poruch, stredne vysoke mesacne naklady (vela zalezi od logickeho myslenia uzivatela) Elektrokotol=nizke obstaravacie naklady, jednoduchy servis, a s tychto troch moznosti najvyssie mesacne naklady. Rozdiely v zalohovych pladbach budu priamoumerne teplotnym stratam domu...cim vacsi dom, tym vacsi plast, tym vacsie straty. Ak by sa jednalo o dnesne minimalisticke domy do 85m uzitkovej plochy, kupil by som klimatizaciu alebo 3-4 infrapanely a rebrik do kupelne
Odpovedať
@sysell moj nazor na plyn je iba momentalne taky, ze je to velke cenova bublina. Hej teraz to vyjde najlacnejsie ale ked prestane stat dotovat plyn a ceny pojdu hore na uroven inych okolitych statov bude patrit medzi najdrahsie ale samozrejme je tu podobna moznost aj s El. Prave preto hladam nejaky rozumny kompromis. Nevadi mi pociatocna vyzsia investicia ale s tym aby to bolo aj nejako vyhodne do buducnosti.
Odpovedať
@dzamino moj plan je prave skorej taky investovat do domu aby tie teplotne straty boli co najnizsie. Radsej pridam o 20cm viacej vaty na povalu ale viacej na vonkajsi plast len sa chcem aby ten dom bol funkcny a nizkonakladovy ci uz v lete alebo zime. A ako vravis riesit vsetko len klimatizaciou by bolo idealne ale v nasich podmienkach a pri velkosti takehoto domu asi najvacsi luxus. Moj prvotny plan elektrokotol a fotovoltanika mi pride teraz asi ako najdrahsie riesenie(najmenej efektivne) a preto hladam alternativu medzi ludmi co maju podobne domy a skusenosti. Rad by som sa dostal s nakladmi pod 100e ideal by bol 80e.
Odpovedať
@slovakboy83 a ako konkretne stat dotuje plyn?
Odpovedať
Článok sa načítava...
@slovakboy83 s nakladami za kurenie myslis zrejme. My mame dvojpodlazny nezatepleny dom, resp. dom z obytnym podkrovym kde je zateplena iba strecha, uzit.rozloha je 80+60cca mame vodnu podlahovku plynovy kondenzacny kotol, naklady na kurenie mam okolo 35-40€ mesacne. V tejto sezone mam prepalenych zatial 250 kubikov plynu a to plynom ohrievam aj tuv, sme 4 v domacnosti a pravidelne praktizujeme perlickove kupele kde hlavnu rolu hra velka 170*80 cm vana :-D mame kvader lambda 37cm tusim, keby ho este zateplim aspon 20 polystyrenu, siel by som z nakladami este daleko hlbsie, neviem kolko by som caloval za elektrinu keby kurim elektrokotlom/cerpadlom, len viem ze obstaravacia cena kotla + dvojzonova regulacia ma stala dokopy 900€
Odpovedať
@dzamino To su ale super naklady musim povedat, nam bolo na el.kurenie povedane, ze by to malo byt okolo 120e mesacne. Osobne neviem ale mam proste averziu na plyn z nejakeho dovodu a prave to, ze ceny by mali ist hore ma este viacej odradza. A mam aj znameho kurenara, ktory by mi to vedel urobit za super cenu ale zatial to pre mna vzdy bolo ako posledne riesenie :-D A co sa tyka toho podorysu mas nejake pripadne nazory na zmenu?
Odpovedať
@sysell Ty nevies o tom, ze stat dotuje ceny plynu z tvojich(nasich) dani? Ak by to nerobil tak ceny su ovela vatcsie ako teraz a vraj sa moze raz stat, ze cen plynu u nas bude rovnaka ako napr. v Nemecku a podobnych krajinach. Hovoris sa o 300% navyseni oproti terajsej cene.
Odpovedať
@slovakboy83 paneboze, ano jpp 300% preboha ved rozmyslaj: https://zpravy.aktualne.cz/finance/ce... http://www.dodavateliaplynu.sk/infose... Kde maju nemci 300% ??? sme na urovni priemeru EU, jasne keby sleil plyn hore 300% elektrika pojde 600%. Pocitali ti k tej cene kurenia aj ohrev TUV? Okrem tyoho hovorim ze elektriku ti neschvalia - je to zakazane. musis si tam dorobit dake srandy za dalsie poeniaze. Plynon ohrejes vodu za par susnov, nepotebujeklubukove nadrze, vonku huciace kraviny, pripadne vtry..
Odpovedať
@slovakboy83 nepozeraj na cenu v buducnosti. Podlahovku zaplatis tak ci onak. Ak bude plyn drahy a oplati sa elektrina, tak 800€ kotol zvesim zo steny a zavesim tam elektrokotol alebo dorobim tc. Vodna podlahovka ma jedno obrovitanske plus...je uplne jedno ako a kedy a zaco vymenis primarny zdroj tepla ;)
Odpovedať
@sysell Ja som nimde nepisal, ze elekticke kurenie je zakazane. Len hladam pripadnu alternativu k nemu aby to vyslo lacnejsie alebo iny lacnejsi zdroj na prevadzku(vyzsie investicne naklady-lepsia navratnost)
Odpovedať
@slovakboy83 ja hovorim ze je zakazane, ako alternativu si mozes dat krb, klimu atd.. ale vsetko je to zbytocne ak mas napr ten plyn.
Odpovedať
@dzamino Ved prave, ze vodna podlahovka mi pride idealna z hladiska buducnosti len aky zdroj k tomu. Projektant z Mirana odporucil el.vykurovanie ale mam problem s tym ci ist nakoniec do drevostavby alebo do murovaneho. Viem si vela veci urobit sam a rozhodujuci faktor pre mna je kde pri vystavbe usetrit ale zase nie za cenu materialu. Za skelet drevostavby chcu 40000 s tym, ze ak by som cez nich riesil skelet zbytok by som si dokoncil uz sam.Len za tu sumu si viem zase ja sam uz postavit murovany aj s kvalitnymi oknami. Otazne su potom pre mna naklady na dokoncenie. Ktora alternativa vyjde lacnejsie? 😄
Odpovedať
@slovakboy83 Vidis s kym jednas.. projektant z mirana je kreten, ma vediet ze podla novych zakonov elektrike kurenie ani nemoze byt. Prostre tu clovek vidi na kazdom ktoru klamstva a nekompetentne nazory.
Odpovedať
Profilova fotka
@slovakboy83 sam si si odpovedal, ze si vies urobit sam tak sa toho drz a postav si to sam. Na predsudky z plynu sa vykasli..mas plyn na pozemku tak nic ine neries. Zvol si spravny material dobre zatepli+PHPP vypocet a si vysmiaty...
Odpovedať
@branoh Ako som spomenul murovany skoro cely sam(okrem poterov, omietok). Na kurenie, vodu a el mam svojich ludi za dobre ceny. U drevodomu skorej rozhoduje rychlost vystavby a hlavne teda ci to nakoniec vyjde lacnejsie alebo nie.
Odpovedať
@slovakboy83 aka rychlost vystavby...zakladova doska ti zreje ten isty cas, vytiahnutie hrubej stavby ci drevenej alebo murovanej par dni...strecha- to iste, omietky, sadrokarton, potery...elektroinstalacia/vodo u dreva este zlozitejsia a zdlhavejsia...na rychlost vystavby nehlad, z mojho pohladu aj z pohladu cloveka co stava clt domy je to len marketingovy tah. Keby hladim na svojpomoc a vyslednu cenu idem do tehli/kvadra...
Odpovedať
@slovakboy83 nevyjde ti o nic lacnejsie drevodom.jedina vyhoda že je to rychlejsie postaveny. A ked mas plyn na pozemku tak nespekuluj a daj plyn. Po xy rokoch ked budu Tč este lacnejsie tak to vies vymenit .
Odpovedať
To prave potrebujem vediet od niekoho co uz takto riesik dilemu drevodom, murovany co vyjde lacnejsie a kvalitnejsie. Radsej si vazne priplatim za kvalitu materialu ako dat peniaze niekomu za pracu s tym, ze by som tam aj tak musel cely den byt a sledovat kvalitu prace. Osobne po 10 rokoch v stavebnictve by som mal problem len tak doverovat, ze niekto ten dom urobi tak ako sa patri :-D :-D Takze mam to chapat asi aj tak, ze ak ponukaj Holodom drevodomu za 96000 tak si to dokazem sam urobit lacnejsie v murovanom a kvaliitnejsom prevedeni hej?
Odpovedať
@slovakboy83 Ja len drobnosť k dispozícii - dvere z garáže by som posunul na opačnú stranu steny, aby nebol smrad pri takto otočenom aute hneď až v obývačke...
Odpovedať
Profilova fotka
Pôdorys domu sa mi páči, pekne oddelená spoločenská časť od súkromnej. Tu kuchyňu by som zväčšila o 20cm a bude to super stačiť. My máme tiež 1.20m medzi kuchynskou linkou a kuch.ostrovom a je to bohaté postačujúce. Teda ak nemáte obaja po 150kg živej váhy 🤔 Akurát by som dala do kúpeľne pri spálni svetlovod, aby str mali denné svetlo. A detskú kúpeľňu by som trochu inak usporiadala, lebo napríklad tá časť na wc je zbytočne dlhá 2m, takže prichadzas o drahé m2. Inak my máme drevodom 240m2 vykurovanie TC s 500l zásobníkom. TC kúri a zároveň zohrieva TÚV. Náklady mesačne sú cca. 100€/mesiac čo si myslím je super. A to teda máme riadne presklenene plochy. Ale investovali sme do zateplenia obvodových stien zvnútra striekanou PUR penou + strop je tvrdá PUR pena, + zateplenie zvonka samozrejme. My sme postavili v priebehu 6 rokov už druhý drevodom a neľutujeme ani sekundu. Ešte uvediem na pravú mieru, že večer si občas prikurime v krbe, ale 1,5m3 dreva už máme druhu zimu a stále ostáva vyše polovica .
Odpovedať
Profilova fotka
Som rád, že mi tu chalani utvrdili môj názor (ohľadom plynu) a aj informácie, ktoré som si načítal, keď som riešil otázku kúrenia s projektantom :) Ja budem mať v dome plyn - plynový kondenzačný kotol, teplovodné podlahové kúrenie + pre istotu som si postavil komín, budem mať rohovú krbovú vložku a uvažujem že na zateplenie stropu použijem PUR penu (30 cm).... susedia naokolo mňa pri kúpe pozemkov museli zaplatiť tiež aj siete (plyn) ale od hranice do domu ho nenapájajú, budú mať tepelné čerpadlá alebo fotovoltaiku, tak som zvedavý na porovnania mesačných nákladov @slovakboy83 ja som staval z Ytong-u, lebo som si povedal, že dom staviam len raz, tak nech je to poriadne, ale už by som ho druhý krát nepoužil, lebo na stavbu mi priamo z výroby poslali ... (doplň si, momentálne ma nenapadá slušné slovo)...hneď som vystavil reklamáciu a na stavbu som si zavolal regionálneho zástupcu, ktorý mi hneď namieste reklamáciu uznal... kľudne som mohol ušetriť a stavať z lacnejšieho materiálu (napr. Porfix, Thermalica..) tu si môžeš pozrieť niečo o skúsenosti s Ytongom (dával som tam aj fotky) - https://www.modrastrecha.sk/forum/obv...
Odpovedať
Musim sa tomu kureniu este povenovat lebo je to fakt nevycerpatelna tema momentalne pre mna. To s tym Ytongom zamrzi ale ja musim povedat, ze vzdy ked som s nejakym robil tak na palete bolo max 1,2 kusy a tie sa dali pouzit na dorezy a zase nemysli., ze Porfix bude na tom inak aj ked teda cenovo je
Odpovedať
1
2
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?