Nazor na nas projekt

Dobry den, rad by som poprosil hlavne ODBORNE ZDATNYCH ludi z fachu a tak isto ludi co uz maju nieco ohladom stavby za sebou a myslia si ze vedia prispiet rozumnou vecou o nazor na tento projekt. Je to zatial len dispozicia priestorov. Nam sa to paci, ale radi by sme si vypoculi aj ine nazory. :-) Dakujeme za Vas cas...
Odpovedať

Odpovedať
Profilova fotka
pekny projekt taky... neviditelny
Odpovedať
V prvom rade si treba ujasnit financie, vacsia podorysna plocha=vyssia cena....pride mi relativne velky, ale zaujmavo rieseny....osobne sa mi paci :)
Odpovedať
@projektantjp To je nam jasne. Nemyslim ze to je nejak extra velky dom. Chceli sme mensi,ale ked sme zadefinovali co vsetko chcemem vyslo z toho toto. Cize je tam vsetko co potrebujeme a nic navyse... Dakujem.
Odpovedať
http://www.modrastrecha.sk/blog/iveta... :)
Odpovedať
Profilova fotka
nechcem urážať architekta čo to navrhoval ale asi faktor tvaru budovy mu nič nehovorí ;-) tie úskoky a divoké vyskočenia z roviny sa mne osobne vobec nepacia... iba zbytočne komplikuju stavbu ,predrazuju a nasledne vytvaraju kriticke miesta na tepelne mosty... z takehoto podorysu nevykuzlite pasivny dom a bude dost tazke aj nizkoenergeticky (sice vsetky nove domy uz podla sucasnej normy beru tento nazov)... ale to je moj nazor ;-)
Odpovedať
@jankevely Ta severna stena v obyvacke bude asi bez toho uskoku. Bud sa len zrusi,alebo sa to rozsiri po celej dlzke na jeho sirku. A potom uz tam je len jeden uskok a to je ten satnik ak neratame garaz samozrejme. Alebo sa mylim? :) A myslim,ze je aj dost dolezite pouzitie materialov ked sa bavime o NED. Ako chapem kompaktnost stavby co myslite a toto chceme mat NED a neviem ci teda tych par uskokov ho zneguje. Ale dakujem za komentar a nazor...
Odpovedať
@jojkolenka chcete mať NED? ej ej, neverím, že sa bude dať z tohto urobiť NED za rozumnú cenu rátajte s tým...
Odpovedať
Profilova fotka
Takéto domy sa navrhujú pre ľudí,čo nevedia kam s peniazmi. Takže tu je rada drahá.
Odpovedať
@jan45 prečo myslite? Neni som ten typ človeka. Co vidíte take drahé na tom dome ked este ani neviete z čoho to bude,materialy a pod.? Takto to zhodnotiť tak prepáčte ale to nemusíte písať. Nevidím zmysel vášho príspevku.
Odpovedať
je to klasicke L-ko, nevidim dovod, preco by nesiel z toho spravit NED. Ten odskok by bolo fajn zarovnat, pomoze to kuchyni, jedalni aj obyvacke. Mozno by som zvazil zamenu 16 s 13+14 - odvetra sa lepsie wc a pridal by som trochu izbam 7 a 8.
Odpovedať
Profilova fotka
@jojkolenka predošlé príspevky jankevely a blacksr zhruba popísali dôvody, poznám súvislosti, takže to viem zhodnotiť. Už prvý detail, odstupy, sa na juhu bežne nerešpektujú (2+5) dipozičné riešenie je dobré, ale konštrukčne a prevádzkovo by sa musel umiestniť zhruba o 1500km južnejšie.spočítajte si pomer komunikačných plôch k zastavanej ploche, zasklené plochy ku stenám, tepelné straty, etc.
Odpovedať
Článok sa načítava...
@jan45 O akych suvislostiach hovorite? Odstupy ako pisete nechapem uz vobec. My ich tu respektujeme. Neviem co je 2+5. Odstup od komuniakcie je 3m a od hranice pozmeku 2m. A co hovori pomer chodieb k zastavanej ploche? A zasklenych ploch ku stenam? A preco by mal byt o 1500km juznejsie - konštrukčne a prevádzkovo - co to znamena? Prosim ked nieco napisete tak to aj zdovodnite. Dakujem.
Odpovedať
Len pre vysvetlenie...je mi jasne ze su tam velke presklene plochy,teda jedna,ta v obyvacke. Je tam prave pre to,aby boli tepelne zisky z juznej strany. A tiez je mi jasne,ze by bolo z hladiska energii idelane aby som staval dvojposchodovu kocku s obycajnymi oknami ako na byte. Ale ja by som bol rad,aby som sa v tom dome citil dobre,aby bol presvetleny a nie stiesneny,cize vsetko je o kompromise podla mna....
Odpovedať
@jojkolenka prečo sa ale pýtaš niekoho na názor, keď zjavne žiaden iný ako svoj neakceptuješ a útočíš? Si presvedčená, že máte dokonalý, pre Vás ideálny projekt tak do toho choďte, nepotrebuješ na to od nikoho požehnanie ani radu
Odpovedať
NED sa ako NED uz navrhuje, nieze z navrhu idemem urobit NED. Mne sa toto paci, velky nieje, det.izby male, toaleta pri obyvke /nic prijemne/ sklennu plochu v hale by som zrusila a wecko posunula k DI. A kuchynu tym posunula blizsie k vychodu na terasu. A spalna sa da pekne zarovnat a dispozicne upravit, napr. ta chobicka je tam zbytocna.
Odpovedať
@fidorka7 Nazor akceptujem ale aj s vysvetlenim. Ono to ze nieco je zle vie povedat kazdy ale zdovodnit to to uz je ine. Pozehnanie nepotrebujem iba sa pytam na nazory a informacie... Ci jako mam sem dat iba fotku projektu,vypocut si nazory ktore hovoria bez najmensich detailnych informacii a zdovodneni ze to napr. NED nebude a rozhodnut sa ze nebudem to stavat? A som chlap a neutocim. :)
Odpovedať
@atlaska Dakujem za nazor. Praveze chodbicka filtruje hluky z obyvacky,myslim ze je tam dost dolezita. :) Vdaka.
Odpovedať
Profilova fotka
@jojkolenka vzhladom, na mnozstvo presklenych ploch a clenitost projetu by som osobne odhadoval, ze bude problem ten projekt navrhnut do skolaudatelneho stavu, nie to este NED. Vyhlaska predpisuje maximalnu potrebu tepla myslim nejak okolo 86kWh/m2/rok. Kedze u Vas je pomer podlahovej plochy a obvodovej plochy domu velmi nepriaznivy, bude to problem. A samozrejme situaciu velmi skomplikuju sklenene polchy, ktore maju prirodzene daleko horsie izolacne vlastnosti ako steny. To je to co @jan45 mal na mysli. Taky dom nie je problematicke postavit a prevadzkovat juznejsie od nas. Ale u nas to bude problem. Nie zeby to nebolo mozne, ale bude to technicky a financne velmi narocne. Specialne ak ho neskolaudujes v roku 2015, pretoze od 2016 plati prisnejsia hranica.
Odpovedať
@majkoj Dakujem za nazor. Mozem prosim ta blizsie vysvetlenie pomer podlahovej plochy ku obvodovej? Aky by mal byt? A to myslis vazne akoze do skolaudovatelneho stavu? Ja neviem,ale pride mi to ako keby u nas takyto typ domov nebol. Ved to nie je ziaden extra vystrelok nie? Ak si domyslis ze severna stena obyvky bude plna a bez vyklenku tak uz tam je iba to presklenie v obyvke juh a chodba. To je tak strasne? Inak je to obycajne Lko. OK,ten satnik je vycnelok,ale myslim ze nic strasne nie? Preco to vidis tak cierno? Dakujem...
Odpovedať
Pises ze sklenene plochy su kvoli ziskom. Hmm no obyvacka zo 6 metrova sklenena stena juh + cca sklo 3 metre na sever, spalna 5 metrove sklo zapad, 3 metrove sklo kupelna sever. Hmm to mi pripada hlavne ako zisky v lete ked budes mat v dome + 30 hlavne v spalni. Myslis ze s kupelni kde je dost vlhko potrebujes 3 metrovu sklenenu plochu? Vies ake tam budu straty v zime. Ono to vyzera pekne v katalogu a letaku kde mas pred postelov 5 metrove sklo a vyhlad na more pripadne krasnu krajinu ale skutocnost je ina, nestavias to v californii. To mas ako letaky pre kupelne kde maju kupelne 40m2 a podla nich si clovek nzariaduje kupelnu v panelaku 2x1,5m. Dispoziciu nekomntujem, to je z velkej casti individualne ale toho skla je tam pomaly viac ako stien.
Odpovedať
Ja na tom koncepte nevidím nič zlé.... kreslil som dispozične aj tvarovo ďaleko väčšie extrémy. A energetická náročnosť je samozrejme závislá najmä od použitých materiálov, typu vykurovania, použitia vzduchotechniky atď. atď.
Odpovedať
@sysell Obyvacka juh mas pravdu. Sever nebude sklo ako som uz pisal. Spalna nebude mat 5m sklo a je smerovana na vychod nie zapad. ;) V kupelni bude tiez len mensie okno. Toto je len navrh dispozicie,nie okien. Cize aj ta presklena plocha v spalni sa zmensi... Dik za nazor....
Odpovedať
Profilova fotka
@jojkolenka plocha podlahy, stien, strechy a okien je ta obvodova plocha. Jej velkost spolu so zateplenim rozhoduju o stratach domu, cize o potrebe tepla. Povedzme , ze tebe vyjde potreba tepla 15MWh za rok. Ak mas podlahovu plochu 150m2 vyjde to 100kWh/m2/rok. To ale uz neskolaudujes. Ak pri rovnakej obvodovej ploche a potrebe tepla budes mat podlahovu plochu 200m2, bude to 75kWh/m2/rok co uz skolaudovatelne bude. To to co tu bolo spominane ako faktor tvaru domu. Kocka ma vyborny pomer obvodovej plochy a podlahovej plochy, obdlznik horsi a Lko velmi zly. Slnecne zisky sice funguju, ale treba si uvdomit, ze v noci slnko nesvieti, cize ta velka plocha okien bude v noci predstavovat obrovsku tepelnu stratu, ktoru bude treba nahradit kurenim. A dalsia vec je, slnecne zisky budu, lenze tie musis dokazat vyuzit. Tebe nepomoze, ze budes mat v baraku 35C v zime ked bude svietit slnko. To budes musiet vetrat a tym padom su slnecne zisky fuc. Takyto typ domu samozrejme u nas je. Lenze bol postaveny a skolaudovany v inych casoch. A ak na to niekto mal to vykurit, postavil si. Lenze teraz aj ked na to mat budes, neskolaudujes. Skus si najst podobny projekt a spytat sa ake maju naklady na vykurvanie a aky maju energeticky certifikat. Ako som pisal, nemozne to nie je. Lenze budes musiet investovat do izolacie, spickovych okien a vykurovania (npr tepelne cerpadlo) a to bude nieco stat. Preco to vidim cierno ? Staval som bungalow, co je obdlznik 15x10 a viem kolko som sa napocital a natrapil aby som sa dostal tam kde som sa dostal :)
Odpovedať
Este co pise majkoj o pomere, tu mas obrazok s vysvetlenim. na to kolko ma dom metrov stvorcovych ma vela obvodovych ochladzovanych stien ktore rpedstavuju straty a zvysuju naklady aj na vystavbu. Pri rovnakej podlahovej ploche mas ovela viac stien.
Odpovedať
@sysell OK,to chapem. Ale kocku tam nechcem mat. Myslim,ze ten dom nadvazuje na pozemok a orientaciu sv stran,zahradu atd. Alebo sa mylim? Dakujem...
Odpovedať
Profilova fotka
@jojkolenka nikto ta do kocky nenuti :), len sa ti snazime vysvetlit dosledky. Pokial to sikovny projektant dotiahne do skolaudovatelneho stavu, bude len na tebe ci to ufinancujes. Ja som tiez nechcel poschodovu kocku a mam obdlznikovy bungalow, lebo som ho chcel aj ked to s financneho hladiska rozumna volba nebola.
Odpovedať
@majkoj OK,jasan chapem a dakujem. No Hovorim,okna troska zmensime (spalna,kupelna),okrem tej obyvackovej casti do zahrady,to je gro toho domu a asi zrusim ten vyklenok v obyvke na severe, a tam to bude plne mozno jedno dve male okna obdlznik niekde hore pod stropom, a mozno ju o meter skratim. To by mohlo pomoct,nie? :) Ono ja viem ze dnes su vsetci zblazneni do zateplovania,tepelnych mostov,energ. certifikatov a pod. Ale ako sa stavalo doteraz? Nehovorim ze to bol ideal ale kazdy vedel zaplatit mega velky dom (lebo take sa stavali) a este aj nezatepleny. Teraz platim v 1i byte 120,-e najom,voda,elektrika/mes. Myslim,ze nejak extra horibilny rozdiel to v tomto dome nebude....a je to dom a nie byt o rozlohe 30m2....
Odpovedať
Profilova fotka
@jojkolenka este raz, doteraz neplatili take prisne podmienky z hladiska legislativy :). Je zbytocne debatovat co sa stane ak zmenis nejake okno. Je cas na pocitanie. Odporucam ti stiahnut si PHVP http://www.pasivnidomy.cz/phvp-2002-s... poctivo vyplnit udaje a ten "program" ti orientacne spocita mernu potrebu tepla. Potom jednoduchymi zmenami zistis, co ktora zmena prinesie pre tento udaj.
Odpovedať
Kocku nie ani ale obdlznik kde su vsetky izby v serii za sebou. Sa pozri spalna - ochladzvoane 3 steny, obyvacka ochadzovane 2 steny, tie 2 detske izby ochladzovane z dvoch stran, kupelna s chodbou pri vchode kazda ma jednu stenu ochladzovanu. Skratka mas tam velmi malo tien ktore susedia s dhuhou izbou. Pri takomto style sa nedaju robit zazraky ale nejake zmeny by sa mozno uzivili, alebo potom ubrat vela skla a dobre zaizolovat. Inak nevidel by somt o moc cierno, ked si pozres katalogy su tam podobne domy oznacene ako nizkoenergeticke, aj toto sa da postavit. Niektori tu by stavali len kocky z metrovou izolaciua rekuperaciou nemyslim ze je to stastne riesenei zit takto sterilne, ideme sa tu pos.at z EU a uspor a inde sa plytva vo velkom - ale to je uz o inom.
Odpovedať
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?