Návrh zloženia stavebných konštrukcií

Chcem vás požiadať o radu. Na jar chceme začať stavať dom - bungalov, individualny projekt a projektant nám navrhol takéto zloženie stavebných konštrukcii (podla neho je to dostatočné, ale podla mna nie je): solbet (ytong) 24 + 8 eps (R=4,2), podlaha R=2, strop 30 cm nobasil R=5,64, okná 2-sklo s u 1,3. Vonk. výpočtová teplota -13. Tepelné straty vypočítané 6,942 kW. Potreba tepla na vykurovanie 13806,6 kWh. Merná potreba tepla na vykurovanie 85,6 kWh/m2. Ako to riešiť podla vás? Prikladám aj energetické kritérium a pôdorys domu. Vďaka
Odpovedať
1
2
Profilova fotka
Tepelny odppr z hladiska normy vyhovuje. Už je len na Vás koľko chcete ušetriť na prevádzke domu. Obvodovu stenu by som odporucal viac zatepletiť z 0,08 na 0,15m. Tepelný odpor podlahy by som tiez odporucal zvačšit. Nie je nič horšie ako zima na nohy ;), tepelny odpor strechy je dobrý. U okien by som uvazoval už s trosklom. Ak ešte niečo napíšte mi do IP ;)
Odpovedať
Z mojho pohladu je vsade malo izolacie a z dlhodobeho hladiska to nie je ekonomicke. Merna potreba tepla na vykurovanie je strasne vysoka. Normy to splna, ale racionalne riesenie to nema ani nahodou.
Odpovedať
My sme to chceli upravit aby to bolo co najekonomickejsie riesenie z pohladu energii aj do buducna, ale projektant nam vcera doniesol uz hotovy projekt (pritom sme sa mali este stretnut a prebrat to cele pred dokoncenim), a ked som mu zacala hovorit o vacsich izolaciach tak argumentoval, ze to by uz bol problem najst kotol s tak malym vykonom, co ma dost rozculilo . ]-( Navrhol nam tam kotol 14 kW na vykurovanie a TUV, podlahovku vsade a krb aj do podlahovky. Nechcem investovat do kurenia vela. Ako to riesit ked uz je hotovy projekt, na koho sa mam obratit aby nam to prepocital cele este raz na co najracionajlejsie riesenie?
Odpovedať
Profilova fotka
pokial mozem povedat za seba, ked som zistila ze kurenar nam vypocital MPT 48kwh/m2, čo bolo hrozne vela, chceli sme NED bliziaci sa k pasivu.... Dali sme si to prepočitať do PHPP - tento program presne prepocita a navrhne lepsiu alternativu zateplenia. Cize vyslo nam 21kwh/m2 : bungalov zateplenie strecha 48 cm vlna, podlaha 30 cm sivy polystyren, stena myslim 20 alebo 25 cm tiež sivy. Plyn vôbec nedavame, ani podlahovku.....len elektricke konvektory - to je najlacnejšie riešenie, pre nas sa plyn neoplati zavadzať. Plus krbové kachle. Ak nechcete cely život platiť vela za kurenie, tak treba izolacie pridať.
Odpovedať
Tak takemuto projektantovi ktory nema potrebu riesit tvoje celozivotne cielo by som za odflaknuty projekt a zato ze to staci vobec nezaplatil. Vsak kazdy ma zaujem kvalitne to zateplit. Tie dnesne normy su slabe od roku 2020 uz bude len pasivny standard. Takze teraz by som isiel minimalne do niznoenergetickeho standardu menej ako 35 kW /m2
Odpovedať
@daniela.u. a kam ste si to dali prepocitat do toho PHPP programu resp. kde by sme si to mohli dat prepocitat?
Odpovedať
a čo poviete na dispozičné riešenie domu? príp. nejaké návrhy a pripomienky?
Odpovedať
Profilova fotka
@zuzulik2 mozmeme Vám poradiť aj orientačne preratat mernu potebu tepla v programe PHPP, napíste nam s čim chcete pomocť. Radi poradime;)
Odpovedať
Profilova fotka
@zuzulik2 nám to počítal drasnican od tiaľto zo strechy. Spokojnosť! :-)
Odpovedať
Profilova fotka
@zuzulik2 mne sa podorys páči, len tá malá chodbička pri kúpelni nie je tam zbytočná? Aj do kúpelne aj do izby by sa nedalo vojsť z hlavnej chodby?
Odpovedať
@zuzulik2 solbet (ytong) 24 + 8 eps (R=4,2) ha ha ha celé zle
Odpovedať
@zuzulik2 s tým kotlom je to blbosť
Odpovedať
Článok sa načítava...
vďaka vam za kazdu radu a ochotu :-)
Odpovedať
@zuzulik2 projektanta poslite do zadku co najskor a najlepsie nedat mu ani euro
Odpovedať
@daniela.u. tá chodbička vznikla preto aby sa umoznil vstup do tej izby vedla, ale to je trochu starsi podorys, su tam nejake zmeny... pozerala som ze vy mate podobne rozmery domu, a myslis ze drasnican by bol ochotny nam to vypocitat?
Odpovedať
Profilova fotka
@zuzulik2 aha, len som myslela, že aj na vstup do tej izby je tam dosť miesta z chodby, nie je to moc dobre vidieť.... ......určite by bol ochotný, výpočet na bungalov by mal stáť 150e...
Odpovedať
@blacksr ja som si myslela ze je to na prd cele, lebo nejake diskusie som si tu prestudovala a dost casu tym stravila ...aj preto tu hladam rady. A s tym kotlom je to ako teda, my mame sice pripojku plynu cez ulicu, ale ked si to vsetko spocitam kolko by to stalo, tak by som mozno aj do elektriky sla (samozrejme po uprave parametrov domu), od akej MPT sa uz oplati elektricke kurenie?
Odpovedať
@kriloter aj by som najradsej
Odpovedať
@zuzulik2 To sa nedá v tejto chvíli jednoznačne povedať. Závisí to nie od MPT, ale od celkovej potreby (spotreby), spotreby TUV a od toho, koľko ste ochotní kúriť v kachliach.
Odpovedať
@blacksr myslíte v krbových kachliach? to by nebol taky problem...
Odpovedať
@zuzulik2 áno
Odpovedať
@blacksr tak sme aj rozmýšlali že po úprave parametrov a spotreby by sme dali elektrické vykurovanie konvektormi a krbové kachle. Bolo by to OK?
Odpovedať
@zuzulik2 Bolo. Dokonca Vám ostanú peniaze ešte aj na rekuperáciu. Tú vrelo odporúčam.
Odpovedať
@blacksr co sa tyka rekuperacie (moc sa nevyznam) aky je rozdiel vo fungovani medzi zemnym registrom-vymenikom a rekuperacnou jednotkou? da sa dokurovat do VZT elektrokotlom?
Odpovedať
@zuzulik2 ZR - v lete vzduch mierne ochladí, v zime predohreje. Slúži aj ako protimrazová ochrana pre RJ. RJ - tá sa zasluhuje o najväčší energ. prínos. Vetrací vzduch sa doohriať dá, ale nekomplikujte to elektrokotlom. To by ste museli mať vodný výmenník v bojleri. Normálne sa dáva väčšinou el. potrubný ohrievač. To ale aj tak nie je vhodné riešenie, pretože vzduch dokáže preniesť len málo tepla a tak na vykúrenie domu treba honiť veľké objemy. A čím väčšia zima, tým väčšie objemy. Čím väčšie objemy vo veľkej zime, tým suchší vzduch. Nie je zriedkavosťou RV k 20%... Ak by ste tomu chceli zabrániť, musela by byť 3-násobne drahšia RJ - recirkulačná, ktorá by neťahala do domu stále nový a nový vzduch, ale by doohrievala stále ten istý v obytných miestnostiach a točila by ho medzi nimi.
Odpovedať
@blacksr takze ale RJ funguje aj samostatne bez zemneho vymennika resp. nie je nutny ZR a staci len RJ, alebo musi byť aj aj?
Odpovedať
@zuzulik2 ZR nemusí byť
Odpovedať
@blacksr a v prípade ked sa dáva ZR tak musí tam byť aj RJ?
Odpovedať
@zuzulik2 Hm. "Musím? Nic nemusím!" No, treba niečím vetrať - ventilátor aspoň dať, aby sa vzduch hýbal.
Odpovedať
@blacksr je nutne davať rekuperáciu do NED resp. lepšiemu NED? akeby tam ta rekuperácia nebola?
Odpovedať
1
2
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?