Návrh prízemia - Vítam všetky rady

Dobrý deň. Som tu nový. Chcel by som Vás poprosiť o Váš názor, aj radu ohľadom dispozície prízemia budúceho domu. Sever je v pravom hornom rohu, kde je umiestnená spálňa. Som spokojný ako je vyriešená kuchyňa, jedáleň a obývačka - veľká spoločná miestnosť. Ale tá chodbička k technickej miestnosti sa mi až tak nepáči. Ale šatník potrebujeme. Dom bude mať ďalšie poschodie, preto tam nie sú ďalšie miestnosti. Vítam každú radu. Ďakujem.
Odpovedať
1
2
Profilova fotka
Ahoj, je to velmi premyslene. Chodbicka je potrebna, ved komunikuje s troma miestnostami. V com by si to menil?
Odpovedať
@lenkito10 Nie som úplne stotožnený s tou chodbičkou na ľavo, ktorá smeruje do technickej miestnosti (1.09). Bojím sa, že keď človek vstúpi do domu, potom ako prejde chodbu, tak na ľavo bude dajaká tmavá chodbička a keďže tam bude troje dverí (na pravo spálňa, na ľavo WC a technická miestnosť, ako aj šatník - skriňa), bude to pôsobiť veľmi uzavreto. Napadlo mi odstrániť šatník, vtedy by sa to skvele otvorilo, ale zas nemám kde dávať oblečenie. Neviem si s tým rady, ale nechcem to hneď vzdať a zmieriť sa s tým, že z toho nemám úplne 100% pocit. Ďakujem za pozitívne hodnotenie, investovali sme dosť času na premýšľanie ako by to malo vyzerať. Jednoducho, bojím sa, aby to tam nevyzeralo ako vo "väznici", tedy kopec dverí a úzka chodba.
Odpovedať
Profilova fotka
Ale s fakt peknymi skrinami. Alebo ozeliet jednu skrinu v satniku, tu v strede chodby, nechat len spodnu s chodbickou... Alebo dat jednu k vam do spalne.. Este mozes zuzit tu jednu skrinu na 40-45 cm nz zvacsenie chodby. Ale mas to fajn, ked vojdete, mas pred sebou nie dlhu chodbu a vidis stol, ktory ta pozyva dalej.
Odpovedať
@vartamur len doplním lenkito10: dvere do spálne prelož za schodisko - získaš celú stenu na skrine, priestor sa ti otvorí a spálňa bude absolútne oddelená od dennej časti ako bonus 😉 .
Odpovedať
ja by som verandu potiahol a technicku spojit so spajzou. su to totozne miestnosti plne bordelu. z verandy by sa slo v podstate do kupelne a nie len wc.
Odpovedať
@aaabbbcccddd Ďakujem za návrh, ale to nepôjde. Celá stena, kde sú schody by mala byť z pohľadového betónu. Mali by tam byť len schody a stena zo surového betónu, taký solitér. Pod schodami bude trojuholníková skriňa, veľmi atypická. Naším cieľom je veľmi nezvyčajný a funkcionalisticky inšpirovaný dom.
Odpovedať
@lenkito10 Ďakujem za hodnotné návrhy. Tie bočné skrine by to asi neurobili. Znovu by len rušili líniu pohľadu. Tiež mi napadlo, urobiť tú skriňu tak originálnu, aby tak vykompenzovala svoj "rušivý" vplyv. Z núdze cnosť, tak povediac. Umiestnenie skrine vo vstupnej chodbe na pravo je v protiklade k mojej celoživotnej skúsenosti. Stále som žil v domoch a bytoch, kde to bolo na pravo. Asi som si už príliš zvykol. Mimochodom, aby si diskutujúci urobili lepšiu predstavu, tak v ľavom hornom rohu je v rohovom okne "hidži", teda doska na sedenie v okne. Pozdĺžne okno v kuchyni, teda v ľavej dolnej časti na nákrese, je takzvané akváriové, to znamená relatívne nízke ale dlhé. Ako som povedal vyššie, snažíme sa vytvoriť atypické rozdelenie priestoru. Nebojíme sa ani vysoko neštadarných nápadov, takže ak Vás napadne niečo, čo by ste za iných okolností považovali za "šibinuté", sem s tým.
Odpovedať
@stefan222 Ospravedlňujem sa, ale nepochopil som, ako to myslíte. Každopádne, zámerom je mať samostatnú špajzu a technickú miestnsoť. V technickej miestnosti by malo byť kúrenie, aj keď ešte neviem, aké bude. To je ale iná téma, ktorú tu nechcem vnášať.
Odpovedať
@vartamur Ak som teda dobre pochopila, tak by si mal najradšej otvorenú halu plynule prechádzajúcu do dennej časti - bez toho šatníka, ale s priestorom na odkladanie vecí. Ak je to tak, tak nech architekt ešte prekope vstupnú časť vrátane WC a TM. Ak sa uspokojíš s funkcionalistickým " učesaným" vzhľadom a oželieš "otvorenie" vstupnej chodby, tak jednoducho uzavri chodbičku dverami a zmeň vstup do šatníka z boku. Vyjde ti priamočiara chodba s dvomi dverami vľavo a jednými vpravo. V bezfalcovom alebo dokonca v bezrámovom prevedení máš dizajn aký plánuješ. WC a TM budú uzavretá a nerušivá jednotka.
Odpovedať
@vartamur ja by som trošku zmenšila špajzu pri kuchyni, šatník by sa tým pádom posunul viac "dole" na obrázku a vznikla by širšia ulička do obývačky. Ulička do zázemia by sa skrátila a opticky by bola "menejcenná" lebo bude užšia. Odporúčam neotvárať priestor medzi wc a obývačkou úplne, je fajn keď je vstup do wc aspoň vizuálne oddelený od jedálne a obývačky. Inak veľmi pekný pôdorys, môžme vidieť aj poschodie?
Odpovedať
Profilova fotka
Nie je to uplne v mierke len na predstavu
Odpovedať
Profilova fotka
Naozaj by som to velmi nemenila, aj technicka aj WC maju okno, prirodzene svetlo. Bud zmensit spajzu alebo satnik. Aj ako pise lienka, budes mat vacsiu chodbu - halu a pritom oddelene ostatne. Mozes tam dat komodu a kvet. Chodba zostane vacsia, s mensim uloznym priestorom. Manzelke mozes zacat hovorit o minimalizme, ze nepotrebuje tolko topanok a sportove veci date do technickej. Naplanuj si uz aj kuchynu, nech ti okna "sedia" kde maju, kde bude varna doska, lebo tam kde je teraz asi nebude, kde bude rura... ak vo vyske, tak kde? Barovy pult ma byt vyssi? Dvere do spalne 80, dvere do spajze 70, dvere do sprchovne otoc, nech sa otvaraju k umyvadlu, tak bude aj WC za nimi, ake dvere do sprchy planujes? Vstavate rano rovnako? Ak nie, nedudete sa budit pri pouzivani satnika a sprchovne? V technickej by som to usporiadala asi presne naopak. Znasanie a vynasanie pradla si uz nacvicite.
Odpovedať
Článok sa načítava...
@aaabbbcccddd "Ak som teda dobre pochopila, tak by si mal najradšej otvorenú halu plynule prechádzajúcu do dennej časti - bez toho šatníka, ale s priestorom na odkladanie vecí." Áno, je to tak. Ten prechod do dennej časti by mal byť čo najplynulejší. A túto moju predstavu mi narúša tá chodbička na ľavo. Váš nápad je dobrý, ale jediné dvere chcem v chodbičke. Odtiaľ by to mal byť otvorený priestor. A keby som predelil chodbu od obytnej časti až na hrane, pri otvorení dverí do domu by sa pohľad otvoril na dlhú chodbu, čo by asi tiež nepôsobilo žiadaným dojmom. Cieľom je, aby po tom, ako človek odloží kabát a vstúpi do domu, nemal pred sebou žiadny predel a videl len otvárajúci sa priestor. To je síce pekne vymyslené (z mojej strany), ale neviem kde dať ten šatník. Už sme s kamarátom uvažovali odstrániť ho, ale realita aktuálneho kažodenného života v 2 izbovom byte mi hovorí, že bez šatníka sa nezaobídem. Preto som sa rozhodol obrátiť o radu na toto fórum. Každopádne, veľmi ďakujem za hodnotný vstup.
Odpovedať
@zltalienka Ďakujem za hodnotný nápad. Skutočne dobrá myšlienka, posunúť to len trošku dole a rozšíriť chodbu, i keď na úkor špajze. Uvidím, ako to schváli snúbenica. Aj ten nápad s prekrytím vstupu do WC je veľmi pádny a rozumný. Toto znie fakt schodne. Držme si palce. Ďakujem za kladné hodnotenie návrhu. Žiaľ, poschodie ešte nemáme. Ale už máme dajaké "chuťovky", ktoré tam budú. Takže, len aby som Vás potešil. Naproti schodom na poschodí bude úzke vysoké okno, aby mal človek pri stúpaní po schodoch pocit otvorenosti. Na poschodí chceme schody ohradiť podsvietenými smaragdovo zelenými sklobetónovými kockami (https://www.bagno.sk/sklobeton-1919-8...). Takže v noci, ak niekto príde na chodbu, okrem jemného bodového osvetlenia ho bude na prízemie viesť svietiaca zelená štruktúra. Aby sme trochu oživili fasádu, uvažujeme nad kruhovým oknom na poschodí. Možno v kúpelni, alebo v detskej izbe. Ak by bolo v detskej izbe, tú by sme potom zariadili na spôsob "piráta", nech sa chlapec vyblázni (aj keď ešte žiadny nie je). Taktiež chceme ďalšie rohové okno na poschodí, konkrétne na pravej strane, nad spálňou. Keďže ja zvyčajne pracujem z domu, potrebujem pracovňu, čo je aj hlavný motív stavať dom, keďže v byte moc priestoru na pracovňu nie je (mama zdedila pozemok, čo tiež značne znížilo budúce náklady a prevážilo rozhodovanie v prospech domu). Fasáda by od "zadu", teda z terasy mala vyzerať len veľmi približne asi takto.
Odpovedať
@vartamur Mozno by som pouvazovala nad niecim takymto: - chces z predsiene otvorenejsi prechod do dennej casti, tak to by som otvorila a zvacsila - spajzu upravit na trosku uzsiu a dlhsiu - potom urobit bud akoby priechodny satnik, cize z tej chodby vidis len jedny dvere - hned za nimi bude satnikova cast a z nej sa prejde na wc a do technickej (nie som sice zastanca takychto priechodnych rieseni, ale mozno sa ti to bude zdat zaujimave - druha moznost je, ze mne sa zadverie zda celkovo male, cize by som riesila vstup do satnika rovno zo zadveria - ci uz tak, ze bude len nejaka polovicna priecka, alebo sa to uplne oddeli dverami - potom mi ale vychadza dost blbo wc - cez ktore by sa dalej vstupovalo do technickej miestnosti, pripadne by to bola jedna velka miestnost a na zaciatku wc by bolo oddelene nejakou malou prieckou - da a to vyriesit krajsie, ale v tom pripade by wc nemalo okno a to ja povazujem za velku hlupost dat do domu wc bez okna - vsetko je to tak velmi nahrubo, cisto len pre predstavu
Odpovedať
@carina94 Zaujímavý nápad, veľmi sa mi páči. Aj keď by potom spálňa bola možno až priveľká, aj keď viac priestoru v šatníku a kúpeľni by som prijal (i keď to údajne nie je potrebné, podľa slov snúbenice). Avšak vstup do technickej miestnosti by som musel situovať do chodby, čo sa mi nepozdáva. Avšak Vami navrhované rozloženie sa mi páči, budem s tým ďalej pracovať.
Odpovedať
Profilova fotka
@vartamur ta ciara pri spalni bola myslena ako vstavana skrina so schvanym vstupom do spalne, priecka spalne by zostala nezmenena , je to len skica tak sa to da tazko citat
Odpovedať
@lenkito10 "Naozaj by som to velmi nemenila, aj technicka aj WC maju okno, prirodzene svetlo. Bud zmensit spajzu alebo satnik. Aj ako pise lienka, budes mat vacsiu chodbu - halu a pritom oddelene ostatne. Mozes tam dat komodu a kvet. Chodba zostane vacsia, s mensim uloznym priestorom." Ten nápad zmenšenie šatníka, alebo zmenšenia špajze sa mi páči. Taká otvorenejšia chodba sa mi viac páči, je to viac v súlade s tým, aký pocit chcem mať z toho priestoru. Máte pozorné oko, áno, okná zatiaľ "nelícujú" s rozložením linky, ale to sa už rieši (za chvíľu píšem architektovi). Taktiež okno v kúpeľni a špajzi nie je tam, kde má byť. Zabudol som, kde má byť varná doska a teraz nechcem volať snúbenici, asi bude inde, nie tak blízko chladničky. Žiaľ, rúra bude nízko, nemáme ju kde dať do "steny", keďže všade sú okná. Aj keď by som ju rád mal vo výške, nemám to kde vložiť. Snúbenica hovorí, že to nie je problém, tak jej verím. Jednoducho, nevidím priestor, kde by som ju dal do výšky. Áno, barový pult má byť vyšší, to je zámer. Mimochodom, dvere do špajze by mali byť posuvné, ale to je vidno na obrázku. Vynikajúci postreh s tými dvermi v kúpeľni. Urobil som si poznámku do PDF, ktoré zašlem architektovi. Neviem aké dvere plánujem, budem sa snažiť, aby boli pekné 😉. Je treba myslieť na niečo špecifické? V technickej miestnosti sme to rozložili takto, aby sme mali celú stenu pre poličky a odkladací priestor. I keď mne napadlo presunúť okno na južnú stenu, i keď na úkor celej steny, kde by sme mohli mať veľkú policu. Aj fasáda by bola krajšia, podľa mojej mienky. Čo vy na to? S prádlom by nemal byť problém, už máme kúpenú práčku a sušičku, sú zabalené u rodičov, už asi rok 🙂.
Odpovedať
@carina94 Ďakujem za objasnenie. Inovatívny prístup, to nemožno poprieť. Ale žiaľ, nerieši to náš problém. Odkladací pristor na dlhodobejšie odkladanie oblečenia máme v spálni, týmto by sme ho duplovali. Potrebujem niečo, kde dám bundu, košeľu, sveter čo si obliekam sem tam, keď idem preč.
Odpovedať
Profilova fotka
Ak je v kuchyni planovana 60 cm chladnicka v rohu, bude tam stat osamotena.. chcelo by to vidiet vo vizualizacii, aj s ako sirokymi skrinkami vedla nej. Planovanie kuchyne ti zaberie tiez dost casu. Pisem o dverach do sprchoveho kuta, resp aky sprchovy kut planujete, ten co je zakresleny nemoze zostat otvoreny. Nad toi kupelnou by som tiez porozmyslala co kde. V technickej len to usporiadanie, ze bojler a kotol by som dala k stene, umyvadlo a pracku blizsie k dveram, tie sa budu castejsie pouzivat a vizualne by to mozno bolo insie. Kam okno, to si netrufam povedat. Dala by som okno do satnika, asi tam planujete zrkadlo... Tak by si mal zpredu 4 mensie okna a jedny dvere. Okna samozrejme nie tie najmesie ako pozname z rodinnych domov, ale trochu vacsie. Spytaj sa architekta ako bude "vetrany" satnik, ci sa ti tam nebudu po case robit plesne, no to uz je tema o vetrani, dychani domu a kedy dat skrinu na obvodovy mur... (S trojuholnikovym nabytkom by si u feng shui nepochodil vraj posobi nepriaznivo, ale viac o tom neviem)
Odpovedať
@vartamur A toto? - priestor je otvoreny, na tu kratku stenu ako konci spajza je mozne umiestnit nieco dizajnove - lenosku, kreslo, alebo len komodu a nad nou zrkadlo - satnik je formou vstavanych skrin, nie je to uplne uzavrete, ale vlastne lemuje chodbu - chodba na konci ukoncena oknom az po zem, cize je to cele presvetlene a kto zo zadveria prechadza dalej a pozrie dolava, tak nevidi tmu a mini chodbu, ale velke okno smerom von - vstup do technickej aj do wc je oddeleny od ostatnej casti domu a zaroven tam nie je mini tmava chodbicka s mnozstvom dveri - tiez je zabezpecenie vetranie satnika a nie je potrene zapinat vzdy umele svetlo
Odpovedať
@fokuska Prepáčte, že odpovedám trochu oneskorene. Vaše návrhy sú perfektné! Obrovská vďaka! Preto som si nechal trocha väčší čas na odpoveď. Fantastické riešenia. 1. Prvý návrh - Priechodný šatník Nie je to zlé. Uvidíme, ako bude reagovať snúbenica. Mne sa to celkom pozdáva. Bolo by to v duchu môjho zámeru. Určite by sme dosiahli ten dojem, o ktorý mi ide, teda priamy pohľad bez výstupkov a chodby do obytnej časti. Toto by mohla byť cesta. 2. Druhý návrh - Veľká vstupná chodba. Toto rozloženie sa mi neuveriteľne páči. Neznášam malé vstupné chodbičky, rodičia to majú doma a je to otrava. Toto by presne riešilo tento problém. Ale ako ste napísali, ostáva nám visieť záchod v medzi-priestore, čo nie je dobré. Celkovo veľmi hodnotné a podnetné príspevky, zajtra máme ja, kamarát a snúbenica brainstorming. Určite všetky Vaše hodnotné podnety budú v hre. Za mňa môžem povedať, tá veľká vstupná chodba vyzerá lákavo. Žiadna kutica, ale veľký priestor, ako to mám rád, a ešte aj skvele využitý. Len ten záchod by to chcelo dotiahnuť.
Odpovedať
@fokuska Ďalší skvelý nápad. Fantastické. Kde na to chodíte? Vy ste architekt? Alebo máte len taký prirodzený cit pre priestor? A ten argumnet s prirodzeným svetlom je nanajvýš presvedčivý. To by bolo fajn. Celkovo som rád, za všetky návrhy. Myslel som, že môj náhľad na bočnú chodbičku ako rušivý elemnt nebude zdieľaný širšou populáciou. Som rád, že som našiel spriaznené duše, ktoré vnímajú navrhované rozloženie ako problematické. Veľká vďaka.
Odpovedať
@vartamur Chapala som ten estetcky zamer, ktory ste chceli dosiahnut, cize preto taketo riesenie. Ja rozmyslam rovnako, tiez sa mi vas povodny navrh nepozdava kvoli tym vyklenkom - presne to iste by som tomu vycitala. Cize v tomto sme na jednej vlne, preto som aj svoje navrhy pridala 🙂 Sadnite si nad to este vsetci, mate z coho vychadzat a nejako to uz skombinujete, aby ste boli vsetci spokojni 🙂 Ked budete mat finalnu verzoiu, tak pridaj, som zvedava, vyzera to na velmi pekny dom presne podla mojho vkusu. Nie som architekt, len mam trosku take umeleckejsie citenie 🙂
Odpovedať
@lenkito10 Kuchyňu by nám malo robiť štúdio (https://www.inspiredesign.sk/). Chladnička je veľmi pekná a vysoká, jej antracitová farba by mala ladiť s antracitovými hliníkovými oknami a spotrebičmi. Sprchový kút bude asi sklenený, hádam s tým nebude moc roboty 🙂. A to chceme ešte do kúpeľne dať bidet, nebude to tam už napchaté, podľa Vás? S tou práčkou bližšie k dverám to dáva zmysel, ale návrh nie je záväzný. Skôr ide o to, aby sme vedeli, aký priestor tam potrebujeme na všetko, čo tam chceme mať. Do šatníka okno nechceme. V spálni bude veľké okno (140 cm široké), takže obeh vzduchu zabezpečíme prirodzene. No o Feng Shui ani ja nič neviem. Asi to je na dlhé štúdium, na čo samozrejme nemám čas. Možno na tom dačo bude, kto vie. Tá skriňa by mala byť otvorená, ale mala by mať v spodnej časi aj uzatvárateľné poličky. Niečo na tento spôsob.
Odpovedať
Profilova fotka
Teda vstupna chodba moze byt siroka ako zadverie, tym budes mat priestor a ostatok dole uvidite ako poriesite. Chodba so skrinou bude pozadovat priestor, bez rozsirenia domu alebo zuzenia kuchyne, ci zrusenia spajze, resp nahradenia spajze vysokymi kuchynskymi skrinami to asi nepojde. Osobne sa mi pacia dlhe chodby so skrinami, drzim palce, na nieco uz pridete a architekt vam nakresli s mierami. Mat wc v kupelni, ci bidet ci 2v1, to je o osobnej preferencii, miesto by sa tam zislo, kam potom odlozis oblecenie pred sprchou? Pozri si tiez sprchove kuty aky by sa vam pacil. 90x90 je tak standard, 90x120 je uz pohodlnejsi. Uz ked som tu, tak sa spytam, tv planujete ako?
Odpovedať
@vartamur Nad oknom do satnika este porozmyslajte. Podla mne je velka skoda mat v dome akukolvek miestnost bez prirodzeneho svetla a vetrania. Je to neocenitelne. A spalnovym oknom dostatocne prevetranie nezabezpecite. Nehovorim, ze budete v satniku neustale vetrat, ale vzdy je lepsie mat tu moznost ako potom riesit, ze sa neda vyvetrat. Ja tiez velmi ocenujem prirodzene svetlo. Ak nie ste limitovani rozmermi domu, ze toto je maximum co sa da, ale je moznost este trosku to upravit tak, aby boli vsetky miesntosti tak akurat, tak to urcite vymyslite 😉 Co sa tyka bidetu - ja som jednoznacne za. A v kupelni by som sprchovy kut riesila systemom walk-in - cize ziadne vanicky, dvierka, kolajnicky, len jedna zastena, na udrzbu je to lepsie.
Odpovedať
@vartamur Kupelnu by som teda dala s tym walkin sprchovym kutom, sprchova hlavice nech je na stene pri dverach, premiestnit aj umyvadlo, a vedla wc dat bidet. Rozmerovo neviem ci netreba upravovat, ja len kreslim rozmiestnenie, projektant uz urcite povie co kde rozsirit, ubrat atd aby to pekne voslo 🙂 A samozrejme som pridala okno do satnika, ne sa to ziada do kazdej miestnosti ako som uz pisala 😄
Odpovedať
@lenkito10 Otazka kde da clovek veci (oblecenie) ked ide do sprchy je podla mna velmi dobra, ale len v pripade, ze kupelna nie je sukromna a ide sa do nej cez chodbu a je "zdielana" viacerymi clenmi rodiny. Tuto v projekte kde sukromna rodicovska kupelna, cize nevidim dovod preco sa nevyzliect sa v izbe/satniku, nechat tam oblecenie a prejst do kupelne. Po sprche sa zabalit do uteraku alebo zupanu, ktory visi v kupelni a prejst do spalne/satnika a tam sa obliect. Ale moze to byt zas o osobnych preferenciach.
Odpovedať
Profilova fotka
Asi to bude o tych osobnych, lebo vec, ktoru som uz mala oblecenu do satnika uz nedavam. Potrebujem si tam odlozit nohavice, sem tam suknu a sveter "nadoma" ked sa sprchujem vecer. Rano tam nechavam pyzamo. Kabaty a vetrovky su vo vstupnej skrini a saka v inej. Ak tam nebude kos na pradlo a veci budu nosit do technickej, mozu ich aj hodit na zem a potom pozbierat - teda zohynat sa. Ale to uz je na nich.
Odpovedať
1
2
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?