Návrh pasívneho bungalovu

Zdravím Vás. Je tu nejaký projektant, statik alebo šikovný architekt, ktorý by bol ochotný a schopný mi pomôcť navrhnúť pasívny bungalov? Pre hnidopichov keď som napísal pasívny nemyslím striktne tlačiť na čísla, ale čo najviac sa tomu priblížiť, v ideálnom prípade aj prekonať. Na pozemku nemám plyn a v podstate by som ani nechcel aj keby možnosť máme. Takže kúrenie bude elektrické, ale nechcem tepelné čerpadlo. Nájde sa niekto taký?
Odpovedať
1
2
7
par ludi takych poznam, no treba cakat, ze to nieco aj bude stat, nakolko postavit pasivny dom nie je len nakreslenie, je to spolupraca architekta a profesistov. A co kvapalinovy zemny vymennik? Natiahnut hadicu do zeme, vyviest ju pred rekuperaciu a chladit+kurit tak?
Odpovedať
Profilova fotka
@bozsky_kaja kurit kvapalinovym vymenikom asi bez TC nepojde, kedze zo zeme viac ako 10C nebude A v baraku by sa aspon 20C hodilo. @mareksed skus @janvirostko
Odpovedať
@mareksed pasivny dom 120 m2 spotrebuje rocne 250 Eur na kurenie, NED 500 Eur - dvakrat tolko, obycajny cca 1000 Eur. Mesacne je rozdiel v kureni medzi EPD a obycajnym 65 Eur. Ak das kachle alebo klimu usetris 30-40 mesacne, s bojlerom s TC dalsich 20 Eur na TUV. Pasiv bude drahsi o 20 perent, budu studene podlahy a problem mat komin a digestor. Tvrdeniu, ze EPD postavis za cenu obycajneho, by som neveril, je to PR projektantov. Mozno ano, ak budes stavat vsetko sam a kupovat PVC rury na rekuperaciu.
Odpovedať
@majkoj uplne kurenim sa to asi nazvat neda, ale je rozdiel, ci ide do domu cez rekuperaciu 0 stupnovy vzduch, alebo 10 stupnovy, resp 30 vs 20 ;-)
Odpovedať
@bozsky_kaja kvapalinovy zemny vymennik sa pouziva na rekuperaciu?
Odpovedať
@peto99 ano, da sa nainstalovat pred rekuperaciu a tak zohrievat/ochladzovat vzduch prichadzajuci do domu. studene podlahy v EPD? pokial ho postavis dobre, tak podlahy nebudu studene, lebo budu akumulovat teplo. cez zimu sme stavali administrativnu budovu v pasivnom standarde a napriek nekureniu, bez velkych vchodovych dveri, len so stavebnym uzatvorenim (ostatne okna a dvere boli nainstalovane, bolo riadne zaizolovane, vnutorne omietky nahodene), nam teplota medzi 23.12.2014 a 5.1.2015 vo vnutri neklesla pod 15celzia. Netreba zabudat na to, ze mame lacne energie. Staci sa pohadat s Ruskom a energie stupnu o 200-300% a vsetci bez krbu a velkeho mnozstva dreva na dvore v zime zaplacu.
Odpovedať
@bozsky_kaja Viem o vzduchovych zemnych vymennikoch na rekuperaciu - s problemom kondenzu, a o kvapalinovych vymennikoch pre TC zem -voda, preto da pytam. Moja podlaha je studena - ma bez kurenia 20 stupnov, viem to podla teploty vody, ktoru ukazuje kotol, ked vobec nekurim. Mam 8 cm EPS. Aka tepla je podlaha v EPD? 25 stupnov? Izolovana je 30 cm EPS. Moj problem s EPD je okrem toho velke mnozstvo lacneho izolantu. EPS je lacny, UV nestaly, mozno toxicky, horsie izoluje teplo v lete, a zle izoluje hluk. Ekologia je takisto v haji. Okrem toho ho obcas vydobu datle.
Odpovedať
@peto99 zemny vymennik so solankou je vynikajuca vec pre rekuperaciu po technickej stranke...horsie je to s cenou :-|
Odpovedať
@peto99 na kondenz treba mat odtok - planovany. ja budem mat pod zakladovou doskou 280mm XPS a tak ta nebude nikdy studena :-) UV nestaly a potencialne toxicky? mas ho medzi stenou a omietkou, tam sa nedostane ani vzduch, ani UV @janvirostko cena? do 2000e komplet technologia napojenia + hadica, vykop, solanka. do 3tis to dam :-)
Odpovedať
@bozsky_kaja 280 XPS po zakladovou doskou, to je fanatizmus. Pod zakladmi teplota neklesa nikdy pod 10 stupnov. Naco 280 XPS? Nenapisal si, kolko stupnov ta podlaha v EPS bude mat. Bez kurenia bude mat tych istych 20 ako moja bez spodnej izolacie. Bude studena podla typu naslapnej vrstvy. Okrem vinylu a dreva bude bez kurenia studene vsetko. Este ako tak rozumiem masivnemu zatepleniu stien a stropu kvoli usetreniu par stoviek rocne, ale ak budes takto pokracovat, urobis EPD nenavratnym. XPS bude 3000 Eur alebo 4000 Eur? Za to by som kupil tepelne cerpadlo.
Odpovedať
@bozsky_kaja ktory konkretny vymennik pouzijes?
Odpovedať
@janvirostko chcel by som vediet, aky rozdiel bude v teplote poteru v EPD pri zakladani na XPS a masivnom podlahovom EPS - oproti domu s beznou izolaciou 8 EPS. O kolko bude podlaha bez kurenia teplejsia ako 20 stupnov? Ak bude teplota cca rovnaka, aky ma potom vyznam ta draha izolacia zakladovej dosky?
Odpovedať
Článok sa načítava...
@mareksed - odporúčam Createrra.sk alebo zdravýdom.sk
Odpovedať
Profilova fotka
@peto99 rozdiel v povrchovej teplote podlahy sice bude minimalny ale tepelny tok (straty) podlahou bude rozdiel. Mimochodm o pocite teplej podlahy daleko viac rozhoduje aku tepelnu kapacitu a vodivost ma naslapna vrstva.. K tej ekologii, co je menej ekologicke mat vela EPS na dome, alebo rocne minut 20 MWh elektriny s primarnym faktorom 2,7 ?
Odpovedať
@peto99 pri zapnutom kureni je vseobecne teplejsia podlaha so slabou izolaciou a pri vypnutom kureni je teplejsia podlaha s lepsou tepelnou izolaciou. Na co ti je vlastne toto porovnanie? Vyznam tepelnej izolacie je podlahy je ten isty ako vyznam tepelnej izolacie stien, striech a dalsich konstrukcii teplovymenneho obalu.
Odpovedať
@majkoj takze sme sa zhodli, ze prestup chladu spod zakladovej dosky je skoro rovnaky pri velmi rozielnej hrubke EPS :-) Da sa niekde najst vypocet straty tepla do zeme pri kureni pri: A. 8 cm EPS pod poterom, a 25 cm EPS pod poterom B. 25 cm EPS pod poterom C: x cm EPS pod poterom + 28 cm XPS pod zakladovou doskou aky bude rozdiel? podla mna zanedbatelny. Nerozumiem logike valit tam drahy XPS ani EPS
Odpovedať
@janvirostko odpoviem len ako laik: vyznam tepelnej izolacie pri rozdiele teplot: A.10-15 stupnov medzi poterom a teplotou pod zakladovu doskou a B. rozdiele teplot 35 stupnov medzi interierom a exterierom je dost odlisny, alebo som az taky sprosty?
Odpovedať
Profilova fotka
@peto99 nie na tom sme sa vobec nezhodli :). Ja totiz pisem o cislacha tepelnych tokoch a ty o pocitoch :). To su dve uplne rozdielne veci. Ak bude mat dlazba uplne rovnaku teplotu ako parketa, stale sa to dlazba bude zdat studena a parketa tepla. Ale to nema nic so tepelnou stratou s podlahou. EPS 100S ma lambdu 0,037 W/m/K to znamena ze cez 8cm EPS pri rozdiely 10C bude unikat 0,037[W/m/K]/0,08[m]x10K=4,625[W/m2] to je pri 100m2 462W pri 25cm to bude 1,48[W] a 148W XPS ma 0,037 W/m/K cize to bude 1,32 a 132W To podstatne co Ti unika, pod dosku sa XPS dava koli tlaku. A preco je pod doskou ? Lebo je to jediny sposob ako vyriesit tepelny most patou domu.
Odpovedať
@peto99 pytal si sa na vyznam. Vyznam je ten, ze sa vsetko izoluje kvoli tomu, aby sa znizili tepelne straty. To, ze su ine straty a ine tepelne toky vodorovnym smerom cez steny a zvislym smerom cez strechu alebo podlahu, to je ina vec. Kvoli tomu sa vsade hrubky prisposobuju. A nepodcenuj velkost tepelneho toku pri zapnutom podlahovom vykurovani. Teplota zeminy je vyssia ale aj teplota poteru je vyssia ako 20°C ;-)
Odpovedať
@majkoj ja len dodam ze nielen naslapna vrstva je rozhodujuca, ale aj dalsie vrstvy v podlahe maju na pocit teplej podlahy velky vplyv: http://vytapeni.tzb-info.cz/teorie-a-...
Odpovedať
@majkoj dobre, cisla su presne. Oproti 25 EPS mam teda stratu 300 W v celom dome. Lenze vec je trochu zlozitejsia. Teplo sa siri smerom hore, takze kym prestupi dole cez EPS, vacsina sa uvolni so interieru, kde ma volny tok a nebrani mu izolant. Ta strata tak nebude urcite 300 W. Alebo sa mylim? V zasade som za rozumne izolovanie, ktore dava zmysel. XPS v cene 3000 Eur pod dosku ma vyznam kvoli akemu tlaku? nerozumiem.
Odpovedať
Profilova fotka
@peto99 Mylis :), teplo sa nesiri hore, alebo dole ale tam kde je rozdiel teplot, ten prepocet (aj ked velmi zjednoduseny) sedi tak ako som ho napisal. To je v podstate Ohmov zakon, len napatie je rozdiel teplot, prud je tepelny tok a odpor je tepelny odpor. K XPS, mozno Ti nie je jedna vec jasna, pri tom XPS je na nom ulozena zakladova doska (dom nema zakladove pasy), cizenesie celu hmotnost domu, je to alternativa k penosklu. Tym sa odstrani tepelny most, ktory vznika cez zakladove pasy do steny. Pri zakladovych pasoch existuje alternativa, penosklo pod prvym radom tehal.
Odpovedať
Profilova fotka
@peto99 http://youtu.be/67Tx1RcON0U?t=37s
Odpovedať
@peto99 hore stupa teply vzduch. Teplo sa prestupom siri vsetkymi smermi smerom z teplejsieho prostredia do chladnejsieho
Odpovedať
@janvirostko ano, ale v prestupe nadol mu brani silny izolant.
Odpovedať
Profilova fotka
@majkoj to je prvý raz čo súhlasím s použitím penového skla, tu je skutočne na mieste.
Odpovedať
@peto99 ved na to tam je :-)
Odpovedať
@janvirostko tento by som chcel: http://www.centrum-rekuperacie.sk/cen... hladaj 2565 a 2566. spolu 1320Euro + to ulozenie do zeme dam vlastne a dlhsie. Minimum potrebujem 200m, chcel by som aspon 300. @peto99 je to nutnost pre EPD, ktory sa neda orientovat podla svetovych stran. musim to vyvazit izolaciou. nechapem, preco vsetci saleju pri "studenej podlahe". co je studena podlaha? v spalnach budem mat koberce. v obyvacke este neviem, ale bude to mozno drevo. este uvazujem, ci nedat aj elektricke odporove podlahove, na dokurovanie. budem mat fotovoltaicke panely, cize ma spotreba az tak trapit nebude. idem postavit dom, ktory bude v buducnosti moct byt absolutne sebestacny. odpojit sa z matrixu :-) btw len aby si vedel, idem dat 280mm XPS, 300mm betonu a pokial nebude krivy (ak bude, nivelak), na to ide uz koberec/plavajuca/... mozno medzi beton a povrchovu vrstvu pojde to elektricke kurenie. ziadne EPS a poter, cize usetrim. rozvody zalejem priamo do zakladovej dosky. @jan45 tiez som rozmyslal nad penovym sklom, ale nakolko sa musi nechat presah 70-80cm minimalne a ja mam podla pravidiel rakuskeho stavebneho uradu nutnost umiestnit dom na hranicu pozemku, musim do XPS.
Odpovedať
@peto99 sudiac podla teploty vody co ukazuje kotol, po viac ako 12 hodinach vypnuteho kurenia ma podlaha 24 stupnov
Odpovedať
Profilova fotka
@mareksed kurenie Vam mozem spravit ja,presne na Vas projekt je idealne,zaklad bude tvorit Korejska karbonova folia s cerfifikatom(okrem x dalsich) pre Japonsko(dostat tam el.vyrobok je velka prestiz a takmer nemozna vec)
Odpovedať
1
2
7
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?