Návrh domčeka a jeho umiestnenie na pozemok.

Máme pozemok približne 40mx50m, na ktorom je na východnej hranici asi 29m od cesty veľký asi 70 ročný dub. Veľmi sa nám páči ten dub a chceli by sme mať pri ňom terasu a takú oddychovú zónu. Domček a jeho rozloženie by sme chceli mať také ako je na obrázkoch. Chcel by som Vás poprosiť o názor na umiestnenie a rozloženie domu. Poprípade skúsenosti s výstupom na terasu a jej umiestnenie severozápadne. Dom by sme chceli mať NED(25cm obvodové múry, 20cm EPS, 3-sklo okna, podlahovka v celom dome, 20cm EPS v podlahe, 40cm vata v strope, rekuperácia).
Odpovedať
Profilova fotka
Ja mám síce terasu na juhozápadnej strane, ale aj severná má niečo do seba, hlavne v lete keď bude pražiť slnko. Inak sa mi celkovo umiestnenie domu a garáže páči.
Odpovedať
@topvideo Dakujeme.
Odpovedať
Nikto dalsi? NIkto nema nejako podobne umiestneny a rozlezeny domcek?
Odpovedať
@ksmutko kupil som podobne situovany pozemok, teda cesta z juznej strany (aj ked tvar omnoho horsi ako Vas). Uz asi rok sa rozhodujem ako situovat bungalov, zhruba taky ako planujete, a rozmyslam ci som ho mal vobec kupit. Nad situovanim obyvacka na severo-zapad a spalne na juh a od cesty som ani nerozmyslal. Ma to byt NED a do obyvacky ani slnko nezasvieti okrem leta? A ked bude zase svietit zapadne slnko co naopak moze sposobovat prehrievanie? A spalne na juh - prehrievanie a hluk od cesty? Mojim laickym okom by som to zhrnul - cele zle. Ja osobne rozmyslam nad dvomi variantami. Bud otocit o 180 stupnov a umiesnit na lavej strane pozemku (obyvka/kuchyna od cesty, spalne sever/vychod), alebo otocit o 90 proti smeru hod ruciciek a umiestnit na severnej strane pozemku.
Odpovedať
@ultrarecall Dakujem pekne za nazor. U nas ta cesta nie je vobec rusna, kedze ide o vedlajsiu cestu v dedine na ktorej je asi 10 domov. Idealne by bolo dat ten dom na severno-zapadnu stranu len to je 50m cesty a s vyhladom na cestu, ale aj tak je to na zamyslanie.
Odpovedať
to ze teraz nie je rusna neznamena ze tak bude aj o 5, 10 rokov. Vyhlad na cestu keby bol dom vzadu? Sak ked bude dom 50m od cesty tak medzi tym moze byt krasna zahrada, stromy, kriky, na konci zivy plot, ani nedovidis na koniec ze tam je nejaka cesta.
Odpovedať
Mam rovnako umiestneny dom, ale mam zastresenu terasu, napisem teda zopar skusenosti. 1. Nekryta terasa je urcite lepsia na sever ako na juh, na juznu netienenu terasu si v lete nesadnete 2. Ak je obyvacka na sever, potrebujete este jedno velke okno na zapad 3. Na sever treba dat urcite spalnu, tam iba spite Moj navrh na zmenu - tento obrazok: 1. spalnu namiesto kuchynskej linky 2. kuchynsku linku dat na zapad namiesto technickej a pracovne 3. Technicku dat hned vedla kupelne 4. pracovnu na juh namiesto spalne 5.satnik vedla spalne 6. vchod posunut na juh 7. zachod blizko technickej 8. komoru nechat pri kuchyni 9. Kuchynu a obyvacku by som spojil s chodbou ako jeden velky priestor, oddelil by som iba zadverie
Odpovedať
dom je na tak sirokom pozemku zbytocne uzky
Odpovedať
Profilova fotka
@ksmutko - určite najracionálnejšie to zhrnul Peťo... My začíname stavať bungalov a máme presne takúto hrušku na západ (až severozápad) od domu. Vyrúbali sme hádam 15 starých jabloní a nechali sme iba 2 - aby bol na parcele aj nejaký zelený "živel". A tú hrušku sme si tam nechali presne z toho istého dôvodu, ako Vy. Ale na rozdiel od Vás, sa k tej hruške až tak veľmi netlačíme. Nechávame si od nej nejakých 15 m odstup, aby sme ju vnímali z terasy. Lebo ako tieň sa použiť nedá (ani u Vás - máte ho zo severovýchodu). Čo sa týka dispozície a orientácie izieb na svetové strany: Podľa mňa je najlepšia orientácia východno - západná. A tomu by som podmienil aj okná. Teda nemať okná na sever (a keď, tak komoru, špajzu, WC, technickú miestnosť, garáž!). Ak Ti do miestnosti, kde bývaš, nepríde slnko, budeš mať možno problém s plesňami a potuchlinami. Ja by som možno (ak by som to riešil pre seba) potiahol ten domček cca 10 m doľava (W) a vznikli by Ti 2 rovnocenné dvory - východný a západný, aby ste sa mohli zdržiavať tam, kde bude príjemnejšie. A okná v spálni a študentskej by som zrušil od juhu a dal ich na východ resp. západ. Ale to bola len zmeska pocitov.... :-D Máte to pekné.
Odpovedať
@ultrarecall @peto99 @leonardom To slnko urcite aj my chceme dostat viac do toho domceka. Tym ze je ten pozemok velky tak by sme mozno zvolili take netypicke natocenie. Do obrazku som aj naznacil polohu slnka pocas letneho a zimneho slnovratu. Sredna poloha je 12:00 v tieto dni.
Odpovedať
Profilova fotka
Nooooo... Z hľadiska urbanizmu ste tomu pekne zavarili... ]-( Dokonca ani z pohľadu orientácie na slnko ste tomu veľmi nepomohli... Čo tak prehádzať trochu dispozíciu...(?) Alebo žeby nový projekt....?
Odpovedať
Ani neviem preco sme sa predtym tomu natoceniu branili ale ja sa celkom viem stotoznit teraz s tym dat to takto.
Odpovedať
Článok sa načítava...
1) Garáž by som spojil s domom, aby bol priechod z domu do garáže "v papučiach". 2) Za garáž by som dal pivnicu, kvoli umietsneniu špinavých miestností spolu a preto že na jeseň býva lacná ovo-zelenina. 3) Spálne by som orientoval do záhrady, nie k ceste, kvuoli tichu, súkromiu a výhľadu. 4) Dom by som orientoval po dĺžke k ceste aby zvukovo a pohľadovo odtienil záhradu od cesty. 5) Terasu by som spravil krytú a ďaleko od duba, kvuoli tomu že vonku občas aj prší, na jeseň padajú listy, a pri stromoch sa schádza háveď - mravce, vtáky. 6) Postavil by som bungalow s plochou strechou, porobetónovými hrubými obvodovými stenami a železobetónovým stropom, kvôli rýchlemu ohriatiu v zime a pomalému prehrievaniu v lete. 7) Zaviedol by som plyn, ak sa dá. Ak nie, tak tepelné čerpadlo. 8) Spravil by som kotolňu na plyn a drevo, s oddelenou akumulačnou nádržou. Pohodlie a diverzifikované zdroje energie. Ukrajina. Kotolňa by bola zároveň bordelmiestnosťou - skladom harabúrd. 9) Kuchymskú linku do U-čka, bude viac miesta na varenie. 10) Dal by som 4 spálne a dostatočné veľké. Ušetriť sa dá inak ako stavaním miestností panelákových rozmerov. Amen.
Odpovedať
Profilova fotka
@ksmutko Ja myslím, že toto riešenie je omnoho lepšie, ako 2 predchádzajúce. Rešpektuje prirodzené stavebné princípy... 8-) Touto cestou... :-D
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?