Navrh datovej siete v poschodovom RD

Ahojte, prosim Vas, ti ktori sa tomu rozumiete. Myslite, ze by nieco taketo mohlo fungovat? Nie som odbornik na tieto veci. Viete mi poradit ako to vylepsit, popripade upozornit ma na chyby, alebo dokonca cele prerobit? Ako by ste to navrhli? Zakreslil som iba prve poschodie. Este je potrebne napojit aj druhe poschodie, kde budu: 1x detska izba (tahanych 5x data kablov - IPTV, LAN tlaciaren, PC, Projektor) 1x spalna (tahanych 2x data kable - IPTV, NET RADIO) 1x kupelna (tahanych 1x data kabel - NET RADIO) 1x satnik (tahanych 1x data kabel - nevyuzite) 1x chodba (tahanych 1x data kabel - VIDEO vratnik) Staci tieto data kable potiahnut zo switchu z prveho poschodia? Alebo ako riesit druhe poschodie? Bude dostatocny wifi signal na 2. poschodi z navrhovaneho routera? Ak nie, ako to vyriesit? Dakujem
Odpovedať
ten Dell Powerconnect 6248 ti kto navrhol? :) Je to dost vykonny Layer 3 switch navyse s aktivnym chladenim (bude hucat). Nemozem hovorit za seba kedze ja mam strukturku riesenu "pre mna" ale ak mas hore aj rozvodnu skrinku elektriky (mal by si mat - co podlazie, to hlavny vypinac), tak by si mal/mohol mat aj rack. Potom by ti dolu stacil napr. 9U a hore tiez 9U. Nemusel by si tahat ethernet kable do technickej z poschodia. Navyse NVR by si mohol dat na poschodie kvoli bezpecnosti. Naco ti je ethernet zasuvka v garazi? :) APcka daj dva - jedno na prizemie, druha na poschodie. Nieco od Cisca (kupis na ebayi) alebo uniFi (https://www.ubnt.com/unifi/unifi-ap/) Ak daco, pytaj sa :)
Odpovedať
@marekjahoda mam moznost za dobru cenu (100€) . Je zbytocne vykonny? Aky by si odporucil? Praveze hore nemam rozvodovu skrinu a ani rack uz tam nemam kde dat. Takze asi len tahat kable z dola. V garazi zasuvka? Nemusi byz samozrejme, ale ked staviam dom, tak uz som ju tam supol. Napriklad na net radio. APcka su na rozsirenie wifi signalu z routeru? Dakujem :-)
Odpovedať
@matosl Kamery si nedavaj pripojene na internet. V podstate kazda kamera sa da hacknut a nechces, aby si obraz z tvojej zahrady pozerali niekde na druhej strane Zemegule. Kable su lacne. Natahaj si vsade duplicitne, da sa s tym vselijako vyhrat (napr. detom zaviest retro telefony, alebo vlastnu siet bez napojenia na internet, kde budes mat domacu divx videoteku, ...). Wi-Fi signal pada dole, je dobre ho umiestnit na 2.NP. Ale ak mas hrubu betonovu deku 1.NP, nemusi signal prejst. Okrem toho, su lacne aj repeatre, staci ti nan 240V zasuvka a mas signal vsade. Do projektoru nepotrebujes LANku, alebo ak ano, aspon 2ks, inak neprenesie ani 1080p, Radsej si tam daj aspon 1ks HDMI, idealne 2ks. Na to, aky tam davas Switch... Mi to pride ako keby si nemal vodicak a chcel Ferrari.
Odpovedať
@bozsky_kaja "Wi-Fi signal pada dole" - to hadam nie :)
Odpovedať
@bozsky_kaja to ze niekto z druhej strany zemegule hackne kamery moze nam byt vsetkym uplne jedno :-) Myslim si ze neakeho cinana vobec nezaujima co mas na dvore .... Horsie je to ked ich hackne zlodejicek z vedlajsej dediny :-) ale zasa zlodejicek z vedlajsej dediny ide na " burana " a jeho nezaujimaju kamery az kym sa nevidi vecer v telke :-) Kamera je hlavne psychologicky prvok ... Cast zlodejickov odradi a pojdu niekam vedla .... Ale napriklad fetaka to nezastavy ani neodradi .... Wifi signal nie je hmla :-) nepada dole .... to ako sa siri signal zalezi hlavne od anteny ...
Odpovedať
@matosl Za mňa OK, ale nekupoval by som "multifunkčný" router - wifi bude mať aj tak problém pokryť dom z technickej, FTP, print server atď nevyužiješ (máš samostatné NAS, LAN tlačiareň). Radšej nejaký mikrotik, kludne bez wifi. Na Wifi kúpiť samostatné AP (napr. spomínané UniFi) a umiestniť na kuchynskú linku alebo strop (do stredu domu).
Odpovedať
Profilova fotka
@bozsky_kaja ako konkretne sa da kamera "nedat" na internet bez rizika haknutia ? :)
Odpovedať
Profilova fotka
@matosl takze od zaciatku: to ap moze byt, sice nie som moc zastancom asus ale toto je jeden z mala routrou co sa im podaril =), stale tu ale zostava otazka pokrytia. to bude treba odskusat mozno az v reale ale skor by som pocital s tym ze bude treba doplnit este jedno ap hore na poschodie. switche bude potrebova 2 ten poe co tam mas navrhnuty tak by som dal aspon 8 port kvoli tomu aby si vedel napajat aj videovratnika, pripadne to ap, alebo tie net radia(vacsinou sa daju napajat cez poe) (napr https://www.alza.sk/tp-link-tl-sg1008...) druhy nejaky 16port by mal stacit (https://www.alza.sk/tp-link-tl-sg1016...) ak by som potreboval vacsi tak adekvatne k tomu. co sa tyka toho dellu tak je pekny krasny prijal by som taky ale je hlucny a zozere a pocitaj s tym ze hodinovka bude na urovni okolo 300-400w k tomu synology vyhrady nemam len treba pametat na to ze potrebujes dokupit licencie na kamery, a jedna stoji cca 70e kable do jednotlivych miest tahaj dvojmo. okrem tych veci ako projektor, net radio atd. takze toto by mohlo byt. cize aj k telke dole mas 3 (11), a k telke 2(12) do garaze by som dal urcite, je to dobre pre buducnost, a priprav si este kabel von, niekde na terasu a taktiez k vratnikovy tahaj 2, resp druhy daj do rozvodnej skrine. druhe poschodie opat vsade 2 zasuvky. @bozsky_kaja wifi signal urcite nepada. to je hlaska tohto tyzdna =) a co sa tyka full hd tak datovy tok pri nekomprimovanom MJPEG je 50mbps. pri kompresii h264 je to uz len 8mbps. cize urcite staci 1 sietovy kabel a nemusi byt ani gigabit ale 100mbps. plus by som rad videl projektory ktory ma 2x ethernet vstup. dnes sa bezne pouzivaju konvertory hdmi to ethernet na predlzenie dosahu hdmi signalu.
Odpovedať
@majkoj no proste sa neda :-) @matosl Presne tuto RT1200+ mam v racku u seba a signal je zalostny. Medzi rackom a obyvackou je 25ka stena, signal OK aj na 5GHz, tam je to vpoho, na terase je to uz zle, ostatne izby takmer nechytatelne. Inak za tie peniaze solidny router
Odpovedať
@matosl Pozeram, ze mas/planujes DS216, tam si daj obrovsky pozor na pripojenie kamier. Uz 2 roky je to na kamery nepouzitelne
Odpovedať
@matosl https://prnt.sc/g6nzl6
Odpovedať
Profilova fotka
@catscan je to pouzitelne a funguje to uplne normalne + konecne spravili aj clienta pre pc. nie len cez web @matosl chrome zo synology nema ziadny problem a funguje normalne
Odpovedať
Článok sa načítava...
Ten Dell je v prvom rade stary srot, bude to zrat elektrinu a nevies kedy sa odporuca. Radsej kup nieco od tp linku. Kazdopadne 48 port. Ja som kvoli cene kupil 24port a teraz s tym musim sachovat (niektore zasuvky nemam patchnute donho). Ci su kamery IP alebo analog to je v podstate jedno hacknut ti mozu aj NVR, ciel je nepustit cez router. Ak je cena dobra isiel by som do IP, ale urcite nie wifi. Ako NVR odprucam nieco profesionalnejsie napr. od HikVision. O 100mbps by som ani neuvazoval ta kalkulacia Mbps vyssie je silne teoreticka, som zvedavy, ci ti niekto urobi tu kabelaz profesionalne aj s otestovanim. Cize Cat 6a je spravne je tam rezerva aj ak sa nepodari dokonale urobit vsetko ako ma byt tak 1Gbps tam das. 4 RJ45 do obyvacky je dost ubohe. Min. 6x (TV, Receiver, HTPC, herna konzola + 2 v rezerve), no a este+projektor (dufam, ze nezabudas na HDMI). Dnes by som do vacsich spalni daval zasuvky aj do protilahlych rohov, nielen na jedno miesto. To co ti radi niekto vyssie: oddelenu siet nepripojenu na internet pre domacu viodeoteku, to je hlupost. Urcite by som nekupoval ten router co tam mas. A tiez nie nejaky stary srot od Cisca na ebay (elektrina, hackovatelnost...). Dal by som tam napr. Mikrotik hAP + stropne access pointy, resp 1 by mal stacit (nezabudnut na ethernet kable- ma to PoE takze elektrinu netreba). Rad by som vedel kto navrhol taku kravinu, ze vynechal v tom obrazku kable k AP (aspon vyhladovo, mozes ich pripadne nechat nad SDK).
Odpovedať
@majkoj ja budem mat vlastnu siet oddelenu od internetu, kde bude napojeny kamerovy system. vsetko sa bude ukladat lokalne a v pripade problemu to viem zanalyzovat po jeho zisteni. @gashtaan u mna som mal vzdy lepsie vysledky, ked som umiestnil wifi router o poschodie vyssie, nez o poschodie nizsie. netvrdim, ze som pouzival x-sto eurove komponenty, ale tiez som nekupoval najlacnejsie, co mali. v dnesnej dobe vsak v pohode vie kupit repeater za par desiatok euro a ma vykryvac na oboch. @mackoke ono mne nie je jedno, kto mi vidi do zahrady. z nejakeho divneho dovodu sa mi aj google obsmieta nad pozemkom castejsie, nez mi je mile. uz mam 3. fotku od zaciatku stavby, pritom kamarat uz byva o 2 dediny dalej, ulica je plna, asi 20 domov a na google maps je pole :-D :-D :-D v USA bolo zaznamenanych vela pripadov, ked sa na odpocuvanie deti (babyphone, ci ako sa to vola) napojili nejaki divni ludia a babatkam rozpravali. potom uz len zalezi od toho, ako otagujes hacknutu kameru a kto ma ake znalosti. mozno mas sikovneho suseda, ktory si takto bude obzerat tvoju zenu, ako sa opaluje hore bez. @psychx prave tento problem sme riesili my na admin budove, kde z nejakeho divneho dovodu nikto 3 roky dozadu nemyslel na HDMI kable. nasli sme len LAN -> HDMI konverter, ktory potrebuje 2ks LAN kablov. ak vies o produkte, ktory mi prenesie cez 1ks LAN kablu HDMI 1080p, sem s nim. ja som hladal asi 2 hodiny, potom som to vzdal.
Odpovedať
Profilova fotka
@bozsky_kaja cize vzdy ked budes chciet vidiet co sa stalo, budes pchat kabel do inej zasuvky, ci sa prihlasovat do inej wifi ? A nikdy sa nedozvies, ze kamera rozpoznala pohyb ? Nuz premakane :)
Odpovedať
@bozsky_kaja treba router s "trciacimi" antenami, ktore si vies otocit tak ako potrebujes - wifi signal gravitacia urcite neovplyvnuje :)
Odpovedať
@bozsky_kaja Akekolvek certifikovane HDBaseT zariadenie. napr tu: https://www.monoprice.com/product?c_i...
Odpovedať
@bozsky_kaja https://www.zive.cz/clanky/wi-fi-jak-...
Odpovedať
Hmm dnes som asi skoncil idem sa hanbit do kuta som asi pod urovnou ciganskej chatrce mozno dosiahnem uroven bezdomovca pod mostom aj ked asi aj on na 3x lan zasuvku pod kamenom. Fakt treba v obyvacke kazdemu 10x lan + v spalni aspoon 2 zasuvky + kazdu pre istotu dvojmo, aj ked radsej by som odporucil kupit 3 km kabla a do kazej zasuvky natrahat dovno 5 kablov. Hlavne by som rad vedel kolko percet ludi za posledny rok nieco realne zaplo do lan. A tie reci o velkej spoitrebe switchu akoze velak spotreba a co tam ma mat 20W usporny? a a ako bude potom napojat tych milion poe zariadeni co tam zapoji? Ci sa elektrika zobere z nicoho.
Odpovedať
@majkoj neviem, ako ty, ale ja nepotrebujem stalkovat svoje okolie. cize ano, ked sa nieco stane, prehodim kabel a pozriem, co sa stalo. nepredpokladam, ze to bude denna cinnost, verim ze to nebudem musiet riesit nikdy. @gashtaan ok, beriem, trcali mi zjavne tak, ze sa siril viac smerom nadol. @mareklin mas to niekde odskusane? mame cat5e a celkom by to pomohlo, ak by to realne fungovalo.
Odpovedať
@psychx ako si to rozchodil?
Odpovedať
Profilova fotka
@bozsky_kaja napr toto. prvy odkaz na ebay http://www.ebay.com/itm/2pcs-1080P-HD... po zadani hdmi over ethernet alebo http://www.ebay.com/itm/60M-HDMI-Exte... alebo http://www.ebay.com/itm/HDMI-Transmit...
Odpovedať
Profilova fotka
@catscan upgradol na verziu 8, tam pridali je to verzia kde pridali podporu na klienta a celkovo zmenili vzhlad. pri 8.1 beta pridali dalsie veci ale funguje od 8. funguje to asi 3/4 roka a nefungovalo asi pol. bolo treba zmenit v chrome jeden parameter a islo to. ale zrusili potom aj to
Odpovedať
@bozsky_kaja A ty si myslis, ze google ma vlastnu druzicu, ktorej moze povedat, ze dnes si ideme pozriet dedinu Horna Dolna? :) @sysell Takze spotreba switchu je nepodstatna? Moj switch TL-SG3424 si potiahne 23 W (a to nie je najnovsi model, uz ho mam take 4 roky), to je zaklad. Ked pouzivas PoE tak to ide navyse, ale uspora oproti 10rokov staremu srotu. Pri niecom co bezi 24h denne to ma zmysel. Hlavne ze kupujete sede EPS :) Hovoril som o PoE napajani AP (co sa da potiahnut z ineho AP alebo z PoE patch panelu z racku). Ja to mam riesene PoE patch panelom, z ktoreho napajam dialkovo AP na streche, AP v dome a analogove kamery. A namiesto X adapterov mam 1. ze ci LAN treba? no vzdy lepsie ako sa nechat ozarovat s wifi a okrem toho tie prenosove rychlosti su pri wifi stale v realnych podmienkach ubohe.
Odpovedať
Profilova fotka
@bozsky_kaja to nema nic so stalkovanim okolia. Ked sa nieco hybe na mojom pozemku posle mi system fotku. Keby tak nebolo, napriklad by som sa nedozvedel, ze niekto zapalil travu pred mojim barakom a nemal moznost to okamzite riesit.Podla mna do systemu, ktory nema moznost reagovat je v podstate skoda investovat.
Odpovedať
Profilova fotka
@sysell napr ja ma vsetko napojene na kabli krem telefonu a tabletu. cize aj nb. mam zviazany kabel spolu s nabijackou a vzdy pokail si sadnem na miesto k stoliku tak vzdy napojim kabel. predca je rozdiel ist 10-20MB/s a 110MB/s stabilne. vsetky data filmy fotky mam na diskovom poli. stahuje sa tiez rovno na neho takze ak by som to mal tahat cez wifi tak sa na to vyse...m a 10 kablov mat nemusis ale dnes mas bez v obyvacke telku, satelit, domace kino, ak k tomu hodis este nejaku konzolu tak na a mas 4 zasuvky prec. ak da 4 za skrinku a 2 za telku tak je to optimalne lebo mas po jednom rezervu.
Odpovedať
@psychx hm...mne ponuka 8.0.4-5164 beta...8.1 si instaloval z externeho zdroja?
Odpovedať
@bozsky_kaja Ano, ale priznam nie na CAT5e, mam v dome CAT7A a na 50m ziaden problem, bol to este lacnejsi extender na skusku. Pokial je CAT5 kratsej vzdialenosti, malo by fungovat.
Odpovedať
Profilova fotka
nie priamo zo stranky. https://www.synology.com/en-us/beta/2... @catscan
Odpovedať
@psychx Ja sa len cudujem, preco HDMI ma 19 pinov, ked ho chces extendovat tymi cinskymi h*vnami za 8 dolarov, v ktorych urcite nic aktivne nie je cez 4 krutene pary. Kde americki inzinieri urobili chybu? To by som chcel vidiet ako s tym das 4K, alebo na vacsiu vzdialenost, napr. 10m kde uz treba dobry HDMI kabel aby nebol problem s timingom. Tiez by som chcel vidiet ako prenesies tych XX Gb cez cat 5e. Extendery sa pouzivaju, ale to su trochu inteligentnejsie krabicky ktore maju vlastne napajani a logiku v nich. Takze take somariny mu neradte, radsej nech si da HDMI kde treba, pripadne husie krky.
Odpovedať
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?