Náš vlastný návrh

Chcela by som vás požiadať o vyjadrenie k nášmu návrhu. Nakoľko sme si ho navrhli sami, radi by sme počuli názor skúsených. Za odpovede vám vopred ďakujem :-)
Odpovedať
1
2
@zuzanka278 Pripomienky neskúseného :-) - chodba cez celý dom je zbytočný luxus - všetky minimiestnosti zrušiť, vodu dať k sebe (WC, kúpelňa, kuchyňa...) - chýba mi tam poriadne veľká technická miestnosť = špajz = sklad, mohla by byť pristupná z kuchyne - chýba mi tam garáž - zádverie je pri dnešných plastových dverách zbytočnosť
Odpovedať
- zväčšiť rodičovskú spálňu na 16 - 20 m2 - stačia jedne vchodové dvere - čisté línie, žiadne výklenky stien - chýba mi práčovňa (kôš, práčka, šnúry na prádlo) - dnes sú moderné haly s kuchynským kútom - nie je zakreslený komín ku krbu, tiež zaberá miesto - na tak malé a chodbou oddelené spálne treba vetrací systém
Odpovedať
- práčovňa môže byť súčasťou technickej miestnosti - chýbajú mi vnútorné nosné steny, aká bude strecha?, je tam premostenie 5,5 m - priečky stačia aj 10 cm pórobetónu - zakresliť aj schodisko k vchodovým dverám
Odpovedať
Práčovňa je tam ako je "AP" (práčka + prádlo) šnúry budú pod strechou.. - technická miestnosť je medzi dvomi detskými izbami - mohli by sme dať vodu k sebe, ale takto nám to dispozičnejšie lepšie vyhovuje - špajza je pri kuchyni a aj vchod do nej je z kuchyne :-) Ale ďakujem za názor :-) :-) aspoň sa človek môže zamyslieť :-)
Odpovedať
ak už nechceš meniť dispozíciu v tom smere, že by si kúpeľne s kuchyňou a technickou dala k sebe, tak aspoň sprav plnohodnotnú technickú (myslím veľkosťou), najlepšie pri obvodovom múre kvôli komínu (ak bude, nakoľko neviem typ kúrenia) a do nej môžeš zároveň napasovať aj práčovňu a WC pre hostí... tá pidi práčovňa s pidi technickou a pidi WCkom sú zbytočne prehajdákané m2 za priečky a dvere, či už priestorovo alebo aj finančne... inak by som možno aj pouvažoval o tom vstupe, či výstupe z domu vedľa spálne... radšej by som ho presunul do obývačky, a spálňu zväčšil o ten priestor v chodbe, čím sa ti zväčší rodičovská kúpeľka a možno zostane priestor aj na šatník...
Odpovedať
Ja by som nespala pri technickej ak v nej bude kotol,ci rekuperacia. Podobnych projektov je plno uz hotovych. Co je ta miestnostka pri spalni? Do nej sa nevojde ani regal, mozno tak jeden vysavac. Radsej si zvacsi tu rodicovsku kupelnu. V nej sa ledva vytocis s vysavacom,ci mopom.
Odpovedať
@radopp tak zrovna pórobetonové příčky 10cm bych moc nedoporučoval vzhledem k nízkému útlumu hluku. Podle mě to ani neodpovídá normě. To radši 10 cm SDK příčku.
Odpovedať
Profilova fotka
Vychod pri spalni zrusit, posunut tam to wc co je pri spalni a tym ziskas vacsiu spalnu. Zadverie sa mi zda male. Ked tam bude niekto stat, neotvoria dvere...
Odpovedať
Tieto diskusie mi pripomínajú hru 15-ka. Je to sieť 16-tich okienok, v ktorom je 15 štvorčekov s číslami, náhodne rozhádzané. Cieľom je zoradiť čísla od 1 do 15. .... Tým chcem povedať že treba dom navrhovať systematicky, poznať určité zásady, a ni eiba náhodne prehadzovať miestnosti. Dá sa tak niečo navrhnúť, ale je to kopa zbytočnej práce.
Odpovedať
Vieme, ze to nie je jednoduche a zvazovali a zvazujeme vsetky resp.vselijake moznosti, aby nam to vyhovovalo.. Dakujem za kazdy prispevok ;-) a ta miestnost pri spalni nesluzi ako druhy vchod - je to miestnost, v ktorej bude nakladanie krbu zozadu ;-)
Odpovedať
návrh: - zrušiť tu miestnosť nakladania do krbu a na jej miesto rozšíriť kúpeľňu rodičov - technickú miestnosť presunúť na miesto komory a presunúť tam aj práčku - komora by sa presunula na miesto navrhnutej práčky - možnosť presunúť wc do kúpeľne vpravo (zväčší sa tým nová tech. miestnosť) - zádverie neruš, skôr ho ešte trochu zväčši (@radopp zádverie nesúvisí s kvalitou dverí)
Odpovedať
v tak malom dome miestnost na nakladanie do krbu zozadu - velkyyyy luxus a mrhanie priestorom. Kedze navrhnut DOBRE dom nieje jednoduche, chodte za architektom.
Odpovedať
Článok sa načítava...
Profilova fotka
ak môžem poradiť, prvé čo by ste mali urobiť, je dať si zistiť geopatogénne zóny na pozemku, kde bude domček stáť a až potom plánovať... inak je to zbytočná námaha, nakoľko može byť domček supper naplánovaný, pokiaľ budete mať postele a sedačku na zlých GPZ , tak je to úplná katastrofa.. :(
Odpovedať
@zuzanka278 toto je podla mna fajn podklad pre architekta, aby zistil potreby a predstavy klienta, aj ked to nie je nutnost. Velmi ocenujem vasu snahu, ale na vasom mieste by som navstivila architekta alebo kupila katalogovy projekt, dom je predsa investicia na cely zivot, takze sa mi nezda byt efektivne setrit prave na projekte. Veci, ktore na dispozicii nefunguju, sa v uz postavenom dome napravaju velmi tazko alebo sa nedaju napravit vobec. Tym nechcem povedat ze vas navrh je cely zly, ale vela veci by sa dalo vyriesit efektivnejsie. Mate tam prilis vela malych miestnosti "porozhadzovanych" po celom dome. Hygienicke miestnosti by som sa kvoli rozvodom vody a kanalizacie snazila sustredit co najblizsie pri sebe, napr. medzi izbami, WC pristupne zo zadveria je neprakticke, zvlast ak ide o hlavne WC v celom dome. Zvazila by som aj umiestnenie technieckej miestnosti. Kuchyna je sice obrovska ale tak ako to mate nakreslene, vychadza vam tam malo pracovnej plochy a odkladacieho priestoru na tak velku miestnost. Zvazte aj sirku rodicovskej kupelne, to WC sa vam tam tak ako ho mate nakreslene nezmesti, resp. WC ano ale nie vy. Preto
Odpovedať
skratka zase cele zle. Odporucam navstivit architekta.
Odpovedať
@iigor Čo sa týka geopatogénnych zón, tetka na úrade stanoví stavebnú čiaru a dom nemožno posúvať. Takže prieskum treba spraviť ešte pred projektovaním a zohľadniť aj to že nejakých 5 metrov od cesty začne múr, trebárs garáže, aby bola tetka spokojná.
Odpovedať
@snowy66 Chcelo by to spísať pár zásad na návrh dispozície, aby sa ľuďom ľahšie navrhovali domy.
Odpovedať
Profilova fotka
@zuzanka278 :-D Až "nemecky" vyrátané... Až príliš účelné.... Chýba tomu trochu fantázie a "neporiadku" - aby sa človek tešil domov. Keď sa človek pozrie na ľavú stranu - sú tam aj celkom milé nápady, ale tá pravá strana - akosi mi pripomína ubytovňu pre dôstojníkov. Ale tá najpodstatnejšia pripomienka (a otázka súčasne): DOM SA KRESLÍ NA KONKRÉTNY POZEMOK - MÁTE HO......? Lebo tento návrh domu je až príliš zahľadený do seba a necítiť z neho, ako bude fungovať prepojenie s exteriérom. Ale v podstate: radšej sa takto pripravovať na riešenie otázok výstavby, ako zabíjať čas pri nejakom slaboduchom seriáli televízje hnoj...
Odpovedať
@lucianakoniku práveže vlastný projekt je drahší ako katalógový a keďže z katalógových nám nejako žiadny nevyhovuje, tak sme to riešili takto, tým som chcela povedať, že samozrejme do projektu zainvestujeme.. Opäť ďakujem za názory, o 2 týždne ideme za projektantom, tak tam uvidíme, že ako sa posunieme :-)
Odpovedať
@zuzanka278 Vlastný projekt nemusí byť drahší ako katalógový. Dispozícia a projekt sú 2 veci a môžu sa platiť zvláčť. Ak máte dispozíciu, stačí len projekt. Tiež je otázka čo všetko je v projekte a koľko ďalších drobnývh projektov bude treba, na prípojky, kúrenie, elektrické rozvody. S návrhom domu s projektantom sa neponáhľaj, stavebné sporenie až tak nesúri aby ste postavili dom ktorý nechcete.
Odpovedať
@zuzanka278 Bez urážky, ale toto je velmi zlý návrh. Vy viete, aké miestnosti tam chcete, tak ste tam niekde umelo vytvorili výklenky aby, ste tam našli 2,5m2 na práčovňu a mohli si odškrtnúť práčovnňu zo zoznamu. V práčovni má byť priestor na práčku, poprípade sušičku, kôš na špinavé prádlo, na čísté prádlo a má sa tam zmestiť sušiť na prádlo, aby ste ho nemuseli mať roztiahnutý v obývačke alebo niekde. To si radšej dajte práčku niekam do vstavanej skrine na chodbu alebo niekam, aby nebola vidno a tie m2 využite lepšie. Tak isto je to aj s technickou. Musí plniť účel, inak sú to len premrhané m2. Technickú miestnosť v žiadnom prípade takto k detským izbám. Mala by byť odvetraná. A nakreslite si to v mierke. Vstup máte široký 1,4m, viete že vstupné dvere sú tak 90-100cm. Takže vám zostáva tak 40-50cm, Vám tam vyšiel botník a ešte aj nejaký priestor navyše. Ked si robíte návrhy, robte si ich ozaj v mierke a zariadte si ich tak ako chcete. Papier znesie vela a potom zistíte, že vám všade chýba 30cm.
Odpovedať
@leonardom pises casto trefne, ale teraz si mimo, toto neni "nemecky vyratane a prilis ucelne" toto je obycajna amatercina, nesie to rukopis odchovaneho, panelakoveho cloveka so zdeformovanou myslou neschopnou slobodne vytvarat a uzivat priestor, neni to vobec ucelne ani vyratane, absolutne neprofesionalne, plno prehajdakaneho a nevyuziteho priestoru, nedobre dispozicie, autorka si neuvedomuje svoju neobmedzenost, sama si robi hranice a prekazky kde nemusi, to je ta amatercina-ale to nie je vycitka, ak bude projektant voci nim uprimny, povie im to iste, ak natrafia na zbabelca ci chytraka, co sa boji, za ak im skritizuje tak si najdu ineho, tak im to iba prekresli ako oni chcu a potom az ked sa nastahuju zistia aka to tragedia. .
Odpovedať
@rabies Máš odskúšané že priečky z 10 cm pórobetónu tlmia slabo hluk v rodinnom dome? My cez to reč nepočujeme, iba ak buchot.
Odpovedať
Ako autora toho nakresu ma napadlo ze sa zapojim aj ja :-) Samozrejme je to amatersky nakreslene,toho som si plne vedomy :-) ale vystihuje to nasu predstavu,co ziadny katalog nedokazal, a o to predsa ide,budeme tam zit,tak to musi vyhovovat predovsetkym nasim potrebam,ktore sme naozaj dokladne zvazili :-) nic menej nebudem reagovat na vsetko ale niektore prispevky su naozaj trefne a uzitocne dakujem,a po precitani tejto diskusie,zvazujem mensie upravy ale hlavne v rozmeroch..dispozicie miestnosti budem menit asi len v minimalnej miere.. Pochopitelne kazdy ma svoju predstavu,takze KAZDY najde chybu na akomkolvek projekte,a snazi sa tam vlozit kus svojej predstavi :-) Na zaver len dodam,ze dakujem za postrehy,urcite ich zvazim,a poriesim z projektantom :-) A neviem ci clovek z panelaku musi mat podla teba spominane vlastnosti,ale cely zivot zijem v rodinnom dome,a mysel mam v uplnom poriadku.. A ak niekto to stastie nema,a nedisponuje ani trivialnou slusnostou,a na taketo diskusne forum chodi len urazat ludi,mal by skusit napr pokec,a pubertakou na rovnakej urovni..
Odpovedať
@radopp mám vyzkoušené 15cm příčky z porfixu po dobu 3 let a žádná sláva to tedy nebyla, takže 10cm si už ani radši nechci představovat ;-)
Odpovedať
@zuzanka278 takze za projektantom sa chystate, to je dobre :-) mne vcera spadol internet aj s rozpisanou spravou tak hadam teraz sa mi konecne uz podari pripomienky skompletizovat, nerada nechavam robotu nedokoncenu :-D ;-) Co by som v projekte este riesila je - velkost zadveria, vchod do kuchyne moze byt aj inde - dostatok uloznych priestorov, najma pri vstupe na topanky, oblecenie, vysavac, kufre a podobne veci ktore clovek nechce skladovat v izbach - bud samostatnym atnikm ak sa podari alebo vstavanou skrinou v chodbe - ked som sa este raz pozerala na kuchynu, nie je zase az taka velka ale kuch. linku by som urcite neriesila len pod oknom, 3m na linku kam sa ma zmestit chladnicka, drez, ulozne priestory a este aj okno je malo. Cast linky by v pohode mohla byt oproti stene s oknom, stacilo by len preriesit vstupy do kuchyne z chodby a jedalne, to uz mate slusnu kuchynu, ostrovcek by som zvazila, ale vas projektant uz urcite bude vediet co s tym - ku kuchyni este tolko, ze pocas priprav projektu sa vela krat kuchynska linka "len tak" nakresli aby bola s tym, ze nejak sa to uz vo finale uhraje. na kuchynu ale velky pozor, snazte sa ju premysliet uz teraz, lebo niektore veci ako okna, dvere, sa uz nebudu dat presunut, a presuvanie vody a plynu moze byt komplikovane a ide do penazi (elektrina sa da presekat, to je ok) - a zrazu moze clovek zistit ze dispozicia kuchyne by mohla byt lepsia len sa to uz neda. Dolezite je najst spravne miesto pre chladnicku a ostatne vysoke skrine, do ktorych sa teraz umiestnuju uz aj rury a mikrovlnky, pre drez, pripadne umyvacku riadu, varnu dosku a dostatok pracovnej plochy. Pamatat na pracovny trojuholnik, aby sa clovek po kuchyni velmi nenabehal. Skuste porozmyslat aku varnu dosku budete chciet, napr. k vacsine indukcnych dosiek treba napojenie na 400V, su sice aj na 230, ale ta 400V pripojka sa dodatocne seka fakt tazko - aj ked uz zachadzam naozaj do prilis velkych detailov, snazim sa len poukazat na to ze niektore zdanlivo nedolezite veci mozu neskor narobit zbytocne problemy Ak vam to nerobi problem, kludne si dajte v kuchynskom studiu pocas pripravy projektu spravit navrh kuchynskej linky, az potom uvidite kolko moznosti kuchyni mate. Detailne riesenie kuchyne v niekolkych variantoch vam samozrejme moze pripravit aj projektant. - projektant by vam mal kreslit miestnosti aj so zariadenim izieb, lebo len tak sa uvidi co a ako sa do nich zmesti. Napr. V detskych izbach budu stoliky skor pri okne, tym padom ulozne priestory sa budu musiet presunut inde - podla tej miestnosti na nakladanie krbu mi to vychadza ze asi chcete klasicku kachlovu pec, ale predsa len, miestnost len na nakladanie do krbu je naozaj velky luxus. Odporucala by som ju bud zrusit a nakladanie do krbu riesit z obyvacky, alebo ak naozaj chcete krb plnit zozadu, bolo by lepsie to nakladanie umiestnit napr. Do technickej miestnosti alebo skladu. Pohrala by som sa aj s polohou krbu, takto vam komin vychadza na fasadu, co nemusi byt v reale velmi pekne - nesetrite na cm v malych miestnostiach, nieco vam zaberu omietky a obklady, co este viac zmensi uz aj tak uzke hygienicke miestnosti, to vsak skor pre vas, vas projektant to bude vediet - pranie moze byt sucastou kupelne, technickej miestnosti alebo skladu, podla toho ktora miestnost bude z nich "najcistejsia" pracka so susickou moze byt umiestnena napr. za posuvnymi dverami v kupelni takze jej na peknom vzhlade nijako nemusi ubrat - porozmyslajte ktore z "malych miestnosti" by ste si vedeli predstavit zlucene, kotol nemusi mat samostatnu miestnost, ani pracka - ako uz bolo spomenute, tiez sa priklanam za izby bez vyklenkov, su lahsie zariaditelne, posobia vzdusnejsie - v spalni by som ratala so sirsim priestorom na postel, 3m su podla mna malo, najma ak ratate s 1,8m sirokou manzelskou postelou, v tom pripade by vam ulicky okolo postele vysli len 70cm, co je podla mna malo, najma ak by sa z jednej z nich malo vchadzat do kupelne - neviem ako vam to tam vychadza so svetovymi stranami ale predpokladam ze budete urcite chciet mat aj terasu, tu si tiez k domu nakreslite, vybehnite na pozemok, popozerajte kde su najkrajsie vyhlady, a porozmyslajte ci ste typy co sa radsej opekaju na slnku alebo sedia v tieni, podla toho s projektantom dohodnite aj typ tienenia terasy, na nejake pergoly a pristresky je super mysliet uz v projekte. Dodatocne dorabane konstrukcie mozu velakrat pokazit cely vzhlad domu. Takisto markizy su aj na elektricke ovladanie, na takyto typ tienenia to chce zas pamatat na privod elektriny Drzim palce nech to vyjde a nech sa vam dobre byva :-) Ked budete mat hotovy projekt a chut ho sem zavesit, mna by dost zaujimalo ako sa situacia nakoniec vyvinula ;-)
Odpovedať
@zuzanka278 ono sa moze totiz stat, ze projektant vam navrhne uplne iny dom, ktory ale bude rovnako vyhovovat vasim poziadavkam ako vas sucasny navrh, alebo v dipozicii urobi mnohe zasadne zmeny. Predsa len, profesional s praxou vela krat vidi veci inak ako laik
Odpovedať
Ahoj mam byt slusny alebo uprimny? :o))) dom ma tolko chyb ( za najvaznejsiu povazujem okna na bocnych stranach domu ktore musia byt 7 metrov od susedneho domu takze mat taky sirky pozemok urcite staviam iny dom.. Ved je tolko uz urobenych dobrych projektov . Mas to za 1000 € a architekt za tento zoberie 4-5 000. Drzim palce aby ste sa rozhodli spravne
Odpovedať
@rabies Máš pravdu, počuť to. Čo odporúčaš na priečky?
Odpovedať
@montreal Za slušnosť si nič nekúpiš, ale pozor komu nadávaš. Blbcovi nemôžeš povedať že je blbec, lebo sa urazí. :-)
Odpovedať
1
2
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?