Najlacnejší rozpočet na výstavbu 4 izb. bungalovu, výber projektanta

Zdravím, idem riešiť stavbu domu a projekt. Samozrejme tých projektov je dnes milión, z toho veľa je podobných. Uvažujem o výbere nejakého katalógového tak, že vyberiem si nejaký pôdorys z katalógového a dám niečo podobné spraviť svojmu projektantovi. Toho projektanta ešte musím vybrať, a to je vlastne prvá časť mojej otázky. Viete mi poradiť projektanta v okolí NR ? Samozrejme cenovo prijateľného, dnes ten rozsah cien je obrovský, určite nechcem niekoho, komu dám za to 3 tisíc. Čo sa týka samotnej stavby a podstaty tejto témy. Chcem riešiť bungalov - murovaný, taká asi klasika 3 izby, kuchyňoobývačka, terasa, s úžitkovou plochou cca 100 - 110 m2. Tie rozpočty sú rôzne a potrebujem vybrať taký projekt, na ktorého výstavbu sú najnižšie náklady. Diabol je v detailoch a ja nie som stavár, ani nemám s tým skúsenosti, ale mám také info, že rôzne detaily vplývajú niekedy dosť podstatne na konečnú cenu. Napríklad vraj sklon strechy a podobne. Ja sa však v tom samozrejme nevyznám a preto jej toto asi otázka skôr na tých profesionálov, ktorí sa tu nájdu a ktorí majú skúsenosti a vedomosti. Budem veľmi rád, ak mi hodíte odkazy napríklad na konkrétne verzie z katalógov, ktoré sa dajú čo možno najekonomickejšie postaviť. Ale nejde mi o to, spraviť tie veci z čo najlacnejších materiálov, skôr o tie iné detaily, prevedenie stavby, sklon strechy, vylúčenie zbytočností a podobne. Ďakujem.
Odpovedať
1
2
Nechceš sa aspoň trochu posnažiť a začať sám? Sám si popozerať projekty, sám pohľadať projektanta a potom sem prísť po rady, keď o tom budeš mať už nejaký prehľad. Jedna vec je poprosiť ľudí s konkrétnou vecou a druhá vec nechať ich za seba robiť všetku prácu. Tém o pôdorysoch a projektantoch je tu milión, stačí hľadať.
Odpovedať
Profilova fotka
@matuelos domzamilion.com
Odpovedať
@raphael42 Myslíš, že som už nepozrel kopec stránok s projektmi, rozpočty a podobne ? Že som nepozrel napríklad tému projektant v NR a podobne ? Jasné, že pozrel, ale veľmi dobre vieme, že nie ku každému projektu je rozpočet a že tie rozpočty často neodzrkadľujú realitu. A v téme o projektantovi pri NR je kopa príspevkov, ale tých tipov na projektantov ako šafranu. Ja sa hlavne pýtam na to, čo nenájdem v katalógu projektov a to reálne skúsenosti a rady, napríklad typu, ak dáš strechu v sklone tom a tom tak je to najlacnejšia varianta a výjde menej ako bežných toľko a toľko. A človek, ktorý má skúsenosti vie veľmi dobre, že napríklad tento projekt bungalov, laguna a neviem čo vychádza čo sa týka materiálu, prípadne aj práce najvýhodnejšie. Nechcem po nikom , aby hľadal za mňa, ale pýtam sa na veci, ktoré nenájdem, lebo sú to vedomosti odrzkadľujúce určité skúsenosti, bez ktorých mi hrabanie sa v projektoch a pôdorysoch nepomôže - a hrabať som sa hrabal a hrabem sa v nich :) Ak tu je nejaká téma, ktorá sa zaoberá presne tým čo ja, tak som nič nepovedal. Väčšinou sú však tie témy iba o samej vate alebo konkrétnych veciach súvisiacich s určitým projektom, či problémom.
Odpovedať
@cowboy1986 Díky za tip, mrknem to.
Odpovedať
@matuelos mna stal projekt 1500 euro..ale to je iba projekt..ak kupis hotovy katalogovy tak tam uz mas aj projekt ele vody kurenia a podobne..ak pokdes za projektantom tak samotny len projekt domu cxa 1500,ele +pripojka 350,voda a zdravotrxhnika 450, kurenie 300, bozp 100 atd atd...takze tak to mam aspon ja
Odpovedať
@matuelos Takto vyzerá lacný dom . Lacnejšie už to nejde. https://www.prodom.sk/projekty-domov/...
Odpovedať
Profilova fotka
Pozri sa na môj projekt, je to projekt Candy, alebo aj inde nájdeš O80, Riešenie vody a odpadu veľmi dobre, v podstate všetko na jednom mieste. Je to kocka, najideálnejšie na vykurovanie, a jednoduchá výstavba. Ja som strechu vymenil za klasickú namiesto vazniku, a na povale mi ešte vznikol priestor ktorý viem využiť do budúcna. Hrubá stavba má zatiaľ vyšla na 35tis aj s oknami. Ale mne to stavala partia čiže z toho je cca 7000eur za prácu. Materiál si zháňam a menezujem sám.. Kúp si katalógový projekt a uprav si ho podľa predstáv, ale najlepšie vybrať taky kde bude minimum úprav, ktoré vieš potom pri kolaudácii poriesit ako drobné zmeny stavby. My sme upravovali kúpeľňu a pridali špajzu. Múr je tehla 30'.
Odpovedať
Profilova fotka
Pôdorys
Odpovedať
Profilova fotka
@leilak1 ale, ide
Odpovedať
@leilak1 Leze mne nejde o vyslove minimalnu cenu, ale minimalizovat zbytocne naklady pri zadanych parametroch. A tento dom co uvadzate ma pod 100m2. Velmi dobry tip bola stranka domzamilion, akurat ten vyber tam nie je velky, v podstate len jeden klasicky bungalov splnajuci dane kriteria, ale velmi o nom uvazujem.
Odpovedať
@matuelos Ten web bol vytvorený pred 10 rokmi ...už vtedy sa za tú cenu nedal postaviť ani prdi domček. Tém tu bolo už stovky nikto nič nikto nevymyslel ...na parametroch žiadnych moc neusporíš ... Prerobíš hoci kde inde ...na drahšej práci ...prípade nezoženieš vždy za najlepšiu cenu materiál ...alebo prídu nepredvídané udalosti , škrty cez rozpočet. Poviem ti jeden môj príklad (bolo ich viac ) ....hladal som najlacnejšieho revizaka na elektriku tak mi brat odporučil jeho známeho - nedal si pozor , neopýtal či je ventilátor v kúpelni ako pripojený ...a pri tých jeho testoch ...premeriavaniach ..odpálil mi ventilátor , kotol , aj spálil poistku na posuvnej bráne .... - škoda vyše 100eur .... Tak som nič neusporil skôr prerobil drahá revízia... Ďalej kamoš sa mi postažoval že mohol škridlu objednať u inej firmy ...že mohol mať 300eur vo vačku. Jedna suseda mi hovorila, že mali pri dome žumpu ...a že drahé každú chvíľu vyvážanie ...tak si pravili čističku so riadnym trativodom .... firmou ... žumpa 1500eur ....čistička s trativodom 4000 eur ....a teraz už urobil v dedine kanalizáciu ... Takže koľko zbytočných peňazí ? Takže ak budeš mať raz už postavený dom a spravenú záhradu a ploty ...... tak sa budeš usmievať nad týmto zadaným témy ... Pochybujem že budeš mať toľko energie a sily , času od začiatku až po koniec všetko si odsledovať.
Odpovedať
@matuelos ale ten odkaz byl správně, je jedno, že tam je plocha menší, ale odpověď je vidět z obrázku toho domu. Jsou detaily, které dům zlevní bez ubrání komfortu bydlení. Kdyby jsem chtěl stavět levně, jako že sem chtěl, tak bych vybral rovinatý pozemek s dobrým podložím. Stavěl bych obdélníkový dům a vyjde asi nastejno jestli přízemní nebo patro. Já vybral přízemní, přišel mi snadnější pro svépomocnou výstavbu (stavím poprvé) . Hlavně ne žádné výklenky a pod. Střecha sedlová vyjde levněji než valba, účel splní stejnej a je hezčí :) A asi to nepřehnat s velikostí oken a dát klasické balkonovky. A pak začnou lítat prachy za interiér. Takže tady je třeba se udržet praktických jednoduchých vyzkoušených věcí bez "dizajnu". Např. wc kombi udělá stejnou službu jako závěsné s může za půl ceny i pěkně vypadat. atakdále atakdále.
Odpovedať
Článok sa načítava...
@leilak1 No nad tou čističkou budem uvažovať aj ja, lebo tam nie je kanalizácia. A platiť stále za hovnocuc nie je nič moc. Ako vo všetkom, tak aj tu asi platí, že ten cenový rozsah za ktorý sa dá spraviť čistička je veľmi rôzny. Určite sa to dá za výrazne menej ako 4 tisíc. Len nedávno som niekde videl celú nádrž za 400 €. Jasné je to len nádrž, ale do 2 tis. sa podľa mňa človek zmestí. A má pokoj...
Odpovedať
@matuelos ja som si navrhol podorys sam. Mam 100,5m2 uzitkovu. Predpokladam, ze si natolko zdatny, ze vies, ze kazdy roh, vyklenok, vykier a podobne sprostosti navysuju cenu stavby, tak sadni za stol, zober si kockovany papier a kresli. Ja som momentalne na 35 tisic. Idem robit poter...
Odpovedať
Profilova fotka
@sutambe taky by stacil 🙂
Odpovedať
zaujímavý projektík veru
Odpovedať
@leilak1 Čistička za 4000 € ? To musi byť aspoň pre 5 rodin.
Odpovedať
@ruren Nerieš voloviny ...robila im to firma na klúč ...aj s trativodom ...aký trativod ? riadny ...betonové skruže ako studňa ..neviem koľko metrov hlboký ...4-6 metrov ?
Odpovedať
@leilak1 Tak takú firmu by som z fleku vyhodil. To si dali dobre zaplatiť. A ešte by ma zaujímalo načo tie skruže?
Odpovedať
@ruren Ty by si nikoho nevyhadzoval, k tebe by ani neprišli robiť. Majú zákaziek v piešťansko - novomestkom okrese kopec vyberajú si len lepší biznis , robia veľmi kvalitne, rýchlo , ale draho to hej.
Odpovedať
Profilova fotka
@leilak1 a bez vodoprávneho konania, rýchlo preto aby ich nechytili, ale ďakujem za info, nabudúce sa opýtam na ŽP ako riešia takéto prípady.
Odpovedať
@jan45 Pozor nemyslel som to tak, že oni robia čističky s trativodmi. Oni sú hlavne stavbári domov ...ale spravia všetko čo zákazník povie a ako chce, ak dobre zaplatí.
Odpovedať
Profilova fotka
@leilak1 veď ja nie som bonzák, to bolo myslené s úsmevom. Na NMV a Piešťany majú dobrý prístup k riešeniu problematiky, skôr chýbajú projektanti.
Odpovedať
Profilova fotka
@matuelos na to co chces ty neexistuje ziadna tema ani nic podobne,, bud to nechaj na skuseneho ktoremu veris, alebo zacni studovat a snazit sa pochopit ako to gunguje,, dom spolu s prirodou, to nieje len o tom ze mas blizko rozvody vody, a spravne nastaveny sklon strechy, kazda jedna cast na dome spolu hra a vylucuje dalsie potrebne/nepotrebne detaily, to ani projektatnt neurobii,, jedine architekjt ale aj tak len na sovjom dome,, takze bud studuj alebo chod za projektantom ludia ti neporadia,, ak to chces mat tip top a hlavne lacne a funkcne a dlhotrvacne
Odpovedať
@leilak1 Tak ono to nie je volovina. To je presne pekná ukážka toho, že aký je vo všetkom veľký rozsah cien a pri stavbárčine to platí asi dvojnásobne. Keď som pozeral tie čističky, tak reálne príde firma všetko zapojiť aj s materiálom za sumu niečo málo cez 1 tisíc €. Náklady na vykopanie jamy nie sú veľké, takže v podstate za asi 1,5 tis. € je možné tú čističku mať. Ale samozrejme je možné ju mať aj za 4 tisíc, ak bude človek ochotný dať za to tie peniaze, tak nikto sa tomu brániť nebude. Takisto ako existujú projekty na obyčajné RD za 1 tis. € a niekto za to zoberie aj 10 tis. €. Niekto postaví dom za 50 tis. € a niekto za 150 tis. € a nie je o nič lepší, akurát si všetko riešil predražene.
Odpovedať
Niekto postaví dom za 50 tis. € a niekto za 150 tis. € a nie je o nič lepší, akurát si všetko riešil predražene. Asi to bolo myslene obrazne no cely prisprvok je naivny. Somm sa schuti pobavil :))
Odpovedať
@dimec116 V čom bol naivný ? Že ten rozsah cien za tú istú vec je veľký ?
Odpovedať
Ja byť tebou, tak v prvom rade si nájdem dobrého projektanta ak chceš ísť do stavby indi projektu. Ten má mať znalosti o tom ako napríklad sklon strechy ovplyvňuje náklady na kúrenie, materiál a samotnú stavbu a podobne. Ak nie si stavbár, tak by som skôr uvažoval o typizovanom projekte (sú ich tony) a skôr riešiť akú firmu a za akú cenu mi to postaví. Aj tak keďže nie si stavbár tak ťa kadekto ofajčí a v končenom dôsledku Ťa to bude stáť možno viac ako keby Ti všetko spraví 1 firma, lebo je to tvoja prvá skúsenosti a nevyznáš sa v tom. To je ako kúpa prvého auta... Až po kúpe už budeš vedieť čomu sa v budúcnosti vyhnúť. A tu na streche je to také, že 100 názorov z toho desať Ti niečo reálne povie.
Odpovedať
Prečo zmysluplný dom v symbióze s okolím urobí len architekt aj to vačšinou len sebe? Lebo žiadané sú lacné a rýchle projekty. Lebo architekti sa zdajú drahí pomalí a zbytoční. Ako to chodí : vyberiete si katalógový projekt, necháte si za 200 urobiť osadzovací plán, dostanete stavebné povolenie a tešíte sa. Začnete stavať, prípojky máte na nexistujúcom plote "jak vyšlo" hrubá stavba hotová, medzitým si prispôsobíte dispozíciu podľa seba, posuniete/vybúrate/zamurujete/ okno na poschodí kvoli výhladu. Tešíte sa. Navštívite kupelňové štúdio, ktore vam urobi "grafiku"a kalkuláciu. Poškrabete sa na hlave. Fuuu. Zistíte ze grafika dobre, len rozvody mali byt kúsok vedľa je to nejaké drahé. Začnete sekať. Už sa netešíte. V kuchynskom štúdiu podobne (znovu sekáte rozvody, zistíte ze priečka zo zádveria mala byť o 15 cm doprava, lebo sa vam nevojde chladnička. Lenže už máte omietky aj podlahy. Nejako sa pomestíte. Hlavne to celé nejako “nepasuje”. Nevadí. Príde navšteva, máte dosť stoličiek ale nie dosť priestoru na pohyb a dvere na terasu sa mali otvárať naopak. Nevadí. Potrebujete záhradný altánok a v lepšom prípade ho máte kam umiestniť. Ste unavení, chce to oddych. Kúpite sebe aj rodine bycikel / rybársku výbavu/ surf/ lyže ...doplňte podľa ľubôvole Kam s nim? garáž je plná a ešte ste v nej nezaparkovali. Aha ... záhradný domček ... porátate daľšiu invsetíciu. Porátate koľko Vás vyšli doterajšie zmeny. Fuuu. Všade sa povalujú zvyšky stavebných materiálov ..... Pomaly treba riešit okolie domu, žena frfle že po blate/paletach/štrku už naozaj nie, lebo si zničila dalšie topánky. Až pri chodníkoch sa ukáže že čistiaci otvor kanálu je ronvo vedľa rohožky pri bránke, poklop od žumpy krížom cez obrubník, celkove nesedia výšky, že výhľad z kuchyne bude definitívne na smeti a na Vašu terasu pozerajú susedia aj ked nechcú. ... A plynové hodiny treba posunúť lebo brána/vjazd vychádza v nemožnom uhle. Ste unavení, frustrovaní, bez peňazí. Už viete že by ste plno vecí urobili inak, ak by ste o nich tušili, kým ste začali stavať. Tento pohľad v súvislostiach je jedinečný pre každý projekt, nedá sa načítať z internetu treba ho ohmatať/oňuchať/odžiť, (tak ako k lekárovi na vyšetrenie musíte ísť osobne) To je to, čo robí architekt v spolupráci s Vami. Stojí Vám za pár 1000 ? (a za 5 rokov?)
Odpovedať
Treba sa naozaj zamyslieť či na takej dôležitej veci ako je vlastné bývanie je nutné za každú cenu šetriť. Dobrý architekt aj keď možno drahší, ti vie ušetriť dosť peňazí v budúcnosti. Dobrý pozemok a kvalitný projekt je podľa mňa to najdôležitejšie a nie vždy sa na týchto veciach oplatí šetriť. Nechcem tu písať ceny za aké sa dá postaviť 4 izbový 100 - 110m2 dom, lebo zálkeží na xy faktoroch lebo takýchto príspevkov je tu dosť. Len ti chcem poradiť aby si si dobre premyslel za čo dávaš peniaze. Ty musís vedieť čo chceš a čo nie, čo potrebuješ mať v dome a čo je pre teba zbytočné. Prajem ti veľa šťastia
Odpovedať
1
2
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?