Nájdu sa nejaké nápady a dobré rady?

zdravim, mám pozemok blízko centra mesta kde este chvalabohu neuraduju pamiatkári v rozmere 8x40 m, zástavba sú na seba nalepené staré domy na uličnej čiare, chcem na tomto pozemku postaviť úzky dom nalepený na susedov, veľa vecí mam už zistených a tak by som bol rád keby ste mi zhodnotili moje nápady prípadne niečo poradili. na obrázkoch je velmi jednoduchý môj laický náčrt prízemia a pohladu z ulice. zatial mám len moje nápady projektant ani architekt to este nevideli ale chcem prist za nimi s uclenou predstavou. - dom chcem samozrejme dvojpodlažný 8x9 až 11 m - bud plnohodnotné poschodie s plytkou väznikovou strechou alebo podkrovie s čo najvyššími kolmými stenami (150cm?)a s vikierom rozdiel je v tom že pri podkroví sa dá zlúčiť stavebné a územné konanie - ale radšej by som chcel plnohodnotné podla mna to vyjde aj lacnejšie aj ked dlhšie schvalovanie.. - mesto mi káže - k novostavbe musia byť dve parkovacie miesta, a maximálny posun stavby do pozemku 3 metre preto som to vyriešil garážou(na uličnej čiare teda bez posunu stavby) a posunutím jadra domu do pozemku 5,5 metra čo bude kvázi druhé parkovacie miesto (pochybujem že tam budem parkovať) - orientáciu stavby komentovať nemusíte lebo nemam na výber kuchynoobyvačku musím mat na severozápad kedže ich chcem mat do záhrady - rozmiestnenie izieb na poschodí som zatial ani neriešil lebo tam mi stačia dve izby kupelna a šatník čo tam v pohode dám. - určite chcem mat okno v kúpelni aj v kuchyni, chcem mat aspon malu komoru, možnosť špinavého zádveria teda aby som nemusel ist na záchod alebo na poschodie cez zádverie, - v rýchlosti ako by som si laicky predstavoval material: základy klasika pásy š.70 hl.80, 1 max2 rady DT, 10 - 11 radov porobetonu hr.30, železobetonovu deku, čo najjednoduchšiu strechu (väzniky alebo sedlova s vikiermi) plech ale bez viditelných skrutiek, zateplenie od susedov 10 od vonku 20 cm, čo najkratšie rozvody, plynové podlahové kurenie (kotol, bojler a komin je za WCkom) všetko čo najlacnejšie - obmedzený rozpočet - mne to najlepšie vyhádza tak ako je to na obrázku ale privítam každú radu čo sa týka rozloženia izieb aj technických vecí možno ma tu vyvediete z omylu vy možno až projektant ale mám na to vyčlenených 60000 Eur, s tým že čo sa dá si urobím sám s početnou rodinou, odborníkov chcem na kanal vodu plyn a strechu, na ostatné mi stačí malá partia alebo samostatný odborník ktorý nás usmerní hlavne pri hrubej stavbe. - stačí mi to postaviť tak aby som sa vedel nasťahovať bez záhradných úprav bez interierových dverí, stačí dočasne jedna funkčná kúpelňa atd. - už som asi príliš dlhý info doplním ak treba. vdaka za každú hlavne odbornú radu.
Odpovedať
@peto2 myslim, ze nepriechodnost "k zadnej" strane domu ti poziarnici nepovolia.... Neviem, aka dlha je ta radova zastavba a ci je cesta aj od zahrady, ale ak nie, tak asi bude problem...
Odpovedať
susedný dom má široký pozemok aj vchod autom do záhrady snad to bude stačiť keby som tam mal dat aj aspon metrový prechod do záhrady tak to by mi to dost skomplikovalo spekuloval som povodne aj nad tym lebo to nieje na skodu ale nijakko mi to tam nevychádzalo - velká škoda priestoru
Odpovedať
@peto2 Za mna by som vymenil komoru a WC aby komora bola viac po ruke. Garaz sa mi tiez zda mala. Nebolo by praktickejsie to cele podpivnicit a prip aj garaz posunut pod dom ? Tam by si si vedel aj urobit priecod aj na druhu stranu domu.
Odpovedať
ak by som vymenil komoru s WC musel by som ist v papučiach cez zádverie na WC co nechcem a okrem toho by to zbytočne komplikovalo rozvody ktoré mám takto len na jednej stene. garaž by som prijal väčšiu a aj pivnica by sa zišla ale chcem nechať čo najväčší pozemok za domom a potrebujem šetriť kde sa dá tým pádom pivnica neprichádza do uvahy. ale vdaka.
Odpovedať
@peto2 Ja by som si ako zena tiez vydupala tu komoru blizsie ku kuchyni! Zena,ked vari, potrebuje velmi casto behat do spajze, priniest-odniest,priniest-odniest... To bude musiet tiez chodit cez obyvacku a zadverie,nie? A absolvovat tuto trasu x krat,neraz s plnymi rukami nie je moc prijemne. A ak si "kutil",ktory sa rad zdrziava v garazi, tiez to ocenis, ze na WC mozes behnut priamo z vonka, z garaze a nemusis sa vyzuvat a ist cez cely dom ;-)
Odpovedať
Profilova fotka
@peto2 tak ta komora je naozaj dost daleko od kuchyne. To by som tiez namietala, ako je fajn ze by som sa aspon trosku vzdy presla ale zbytocny cas ked by sa to dalo nejako inak navrhnut urcite by som dala komoru blizsie k kuchyni
Odpovedať
@peto2 V tom pripade schodiste posunut ku garazi a komoru pod schody. Ak budu schody vpravo bude to pekne navazovat. Pre kupelnu a zachod by ti mozno este vyslo viac priestoru. Este by som zvazil to prepracovat tak aby vchod bol uplne vlavo a tam zarverie
Odpovedať
Profilova fotka
myslim ze ta komora by sa jednoducho dala vyriesit ze by sa zamenila s wc nie? tam niet ako to asi inak vyriesit. Ale suhlasim v tomto so zenami. Zena v kuchyni proste potrebuje mat komoru na dosah
Odpovedať
nechce sa mi tahať odpad a vodu na druhú stranu domu kvôli záchodu, inak s vami súhlasím komora by sa zišla bližšie, aj ked aj tam kde je je dobrá na bicykle kočík a podobne prípadne ako šatník, schodnejšie je pre mna posunúť schody ku garáži čím vznikne priestor medzi schodami a obyvačkou na komoru, prípadne predlžiť dom smerom do záhrady o meter, vdaka za komentare. vie sa mi niekto vyjadriť aj k technickým veciam prípadne k rozpočtu?
Odpovedať
ja by som nedávala z garáže vstup priamo do domu, taktiež sa Ti veľmi priestorovo obmedzí vstupná chodba. Ďalšie dvere sú aj z garáže. Chýba mi tam technická miestnosť a javí sa mi ako zbytočné kúpeľňa a WC samostatne na prízemí, keďže tam nie sú spálne. Dala by som iba WC s umývadlom. Možno by som zväčšila na úkor tohto priestoru kuchyňu. Týmto riešením by sa znížil aj počet dverí, ktorých tam je neúrekom na takom malom priestore. Je to aj obmedzujúce a taktiež to bude pôsobiť stiesneno.
Odpovedať
Profilova fotka
1,5x3 chodba hej? a stvore dvere? to sa mi zda prilis. Urcite by bolo dobre to vyriesit nejako inak. Taktiez suhlasim s tym, ze dolu je samotna kupelna uplne zbytocna. My mame kupelnu aj dolu aj hore. Dolu sprchovy, hore vanu. V sprchovom kute sme sa asi raz kupali kazdy. Odvtedy vobec. Cize tam by podla mna uplne stacilo wc.
Odpovedať
všetko čo hovorite je pravda aj som to už zvažoval, ale do garaže sa chcem dostať z domu lebo dvere zvonka by boli od ulice a tým pádom drahé ako vchodové, pôvodne som chcel dolu len umyvadlo so záchodom ale kde osprchujem psa , umyjem zablatené gumáky a podobne jednoducho aspon malá vaňa alebo sprcháč sa tam zíde. ale asi budem musiet upustit s niektorých požiadaviek. možno ešte porozmýšlam a skúsim nakreslit aj 2,5 metrový prechod do záhrady tam by boli dve prakovacie miesta za sebou a dom by bol slíž o šírke 5,5 metra, a nebola by garáž, hm skusim niečo nakresliť.
Odpovedať
Článok sa načítava...
Profilova fotka
kedze byvam teraz v byte, kde je presne zachod, ako to mas ty v plane(dvere do obyvacky) tak je dost neprijemne, ked ides na zachod a...clupne to a poprdis, to pocut...no aspon si z toho mozte spravit srandu a zatieskat. tak to robime mi teraz. ale urcite to v dome tak mat nebudem, ked si budem moct vybrat. a ak by som na navsete u vas, tak asi radsej by som isiel na zachod na poschodie. a aj taka vec, ze nemas izbu na prizemi, tak mi pride dost velky luxus ta kupelna a aj zachod osobitne. na poschodi budes mat asi tiez kupelnu a zachod, tam to rozdel, ale dole nemusis. a ani nemusis mat kupelnu taku velku dole. aj schodiste mas otvorene do obytneho priestoru, to bude pocut vsetko z obyvacky do izieb. nehovoriac o teple, ktore ti cez schodisko bude utekat na poschodie. nieco som nakreslil, vana je 140x70 cm. nalavo mas tecnicku a mozno aj spajz. a napravo izba 2,6x3m...na bordel, hostovska,pracovna...to uz na tebe. pod schodami mozes mat obuvnik atd. garaz je siroka 5m. na tvojom obrazku nemas nad garazou miestnost, mozno by nebolo od veci nad nou porozmyslat, ak by to nebolo nakladne.
Odpovedať
som ochotný dolu spojiť záchod s kúpeľnou a že má byť čo najmenšia a nie úplne pri obývačke s tým súhlasím, ale, čo neprekusneme je že si mi nenakreslil zádverie , nechcem púštať malé deti tam kde sa prezúva, čiže vchod do kúpelne musí byť z domu a tak isto schodisko chcem aby bolo súčasťou obytného priestoru, to že bude utekať teplo nevadí ved hore sa tiež býva, práveže chcem počuť čo robia deti hore, a čo sa týka izieb nad garážou, už by bola drahšia strecha a to čo potrebujem sa zmestí aj nad samotné jadro domu. ešte ma napadá verzia bez garáže a s prechodom do záhrady ale vybrať si medzi prechodom do záhrady a garážou je ťažké, okrem toho úzky dom má nevýhody obyvačka a kuchyňa sú daleko od seba ale aj výhody môžem dať vchod do stredu domu a presvetliť viac priestoru kedze môžem mat okná aj na boku. ak na tomto narýchlo zbúchanom plániku.
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?