Nadstavba - projekt od architekta alebo firmy?

Planujeme nadstavbu na starsi dom (70`roky, sivy kvader) o rozlohe cca 100m2, cely podpipvniceny a budem potrebovat projekt + interier + exterier + autorsky dohlad (mozno aj vybavovanie legislativy). Znacnu cast prac na nadstavbe si viem pokryt od ludi z mojho okolia, cize externe firmy vyuzijem akurat tak na zateplenie a mozno strecharinu. Moja otazka znie - vyplati sa na projekt priplatit si firmu s medialne dobrym renome alebo postaci aj dobry samostatny architekt? Co navyse mi dokaze ponuknut firma oproti "samotarovi"? O co drahsie vychadzaju firmy oproti "samotarom"? Podla akych kriterii vyberat, respektive ako rozoznat kvalitnu firmu/architekta od nekvalitneho? Poprosim Vas o Vas nazor a skusenosti podla coho ste volili.
Odpovedať
@jeanluck Osobne si myslim, ze na nadstavbu ti staci dobry samostatny architekt, ktory sa na stavbu pride pozriet a ktory to prisposobi aj podla vasich poziadaviek
Odpovedať
@jeanluck Moja osobna skusenost je jednoznacna radsej dat projekt urobit firme. Prvy krat sme dali urobit projekt architektovi a dopadlo to katastrofou vsetko vyzeralo ok a ked som isla na stavebny urad dat navrh o stavebne povolenie tak mi hned vyznacili niekolko nedostatkov v projekte a ked som žiadala o napravu p architekta vsemocne sa vykrucal len aby ho nemusrl prerobit ..zaplatli sme mu 1500€ za projekt a on nic... tak som si napokon nasla firmu ktora stavala nam dom a v cene som mala aj projekt
Odpovedať
Profilova fotka
@jeanluck neviem co tym myslis dat to spravit "firme" a "projektantovi"...Ak sa bavime o vyhotoveni len projektovej dokumentacie tak potrebujes projektanta nie architekta a uz vobec nie nejaku "projekcnu firmu".
Odpovedať
@richard71 Jedna sa mi hlavne o to, ze u jednotlivca, ktory robi sam na seba, sa zmestim do 3-4 tisic. Pri firme je to skoro dvojnasobok. Preto by som rad vedel z Vasich skusenosti co navyse mi firmy za tie peniaze dokazu ponuknut. Ci platim len za to renome, alebo je tam aj realna pridana hodnota.
Odpovedať
@jeanluck zalezi to od danej firmy co ponuka. Ale podla mojho nazoru je tiez lepsie dat si to spravit jednotlivcovi ale taktiez daj pozor pri vybere. Nie je architekt ako architekt!
Odpovedať
Hľadaj projektanta, ktorý rieši aj stavebné povolenia, ak chceš ušetriť oproti firme. Tak budeš mať istotu, že si za svojim projektom stojí a stavebné povolenie dostaneš aj bez zbytočných ďalších prieťahov a opráv, prípadnej neochoty projektanta opravovať veci zadarmo.
Odpovedať
Profilova fotka
@babika2712 1500€ ? To asi nebol projekt k stavebnému povoleniu... My máme na prerábku starého domu architekta, proj.dokumentácia je už na stavebnom úrade... Každopádne to nebude stáť 1500€, pretože on musí zaplatiť ľudí, ktorí mu urobia dokumentáciu na statiku, elektriku, vodu, kúrenie... Asi by mu už nič neostalo... :-/ @jeanluck my máme architekta (už sme s nim spolupracovali pri stavbe domu - všetko v poriadku). U architekta si vieš povedať, čo všetko chceš a od toho sa odvíja aj cena projektu. Napr. my sme vynechali rozpočet stavby, pretože si prestavbu budeme robiť tak, ako píšeš ty... niečo urobíme my, niečo nám urobia "nadrobno" (voda, elektrika, obklady), veľké veci ako horná deka + strecha, zateplenie urobí firma (firmy), materiál si budeme kupovať viac-menej sami. Už sme to tak praktizovali pri stavbe domu a osvedčilo sa nám to. Architekt ti urobí komplet projekt ku stavebnému povoleniu (nám to aj podal a vybavil všetky povolenia - vodári, elektrina, plynári - toto treba k stav.povoleniu, nemuseli sme to obehávať my). Dostaneš do ruky celý projekt a s tým si obehneš firmy, ktoré potrebuješ, dáš si spraviť cenovú ponuku a vyberieš si. Architekt ti vie zabezpečiť aj stavebný dozor (ten je samozrejme platená služba, ale ani firma to nerobí zadarmo)
Odpovedať
@kopin Presne tak nieje architekt ako architekt.
Odpovedať
@katarinas Nám urobila ten istý projekt firma ktorá nám stavala aj dom a za tie isté peniaze...
Odpovedať
Profilova fotka
My sme za projekt celého domu dali 2 400€ a preto si myslím, že cena 1 500€ za nadstavbu je možná a nemali by si architekti brať viacej. Náš architekt tiež musel platiť aj iných ľudí ale aj toto už bolo dosť veľa peňazí - a to sa bavíme o poschodovom veľkom dome
Odpovedať
@babika2712 aka cena, taky projekt/projektant, to ste si za tu cenu mali radsej kupit katalogovy projekt...tych 1600 je tak uplne minimum za bungalov a to neratam obhliadku, prenajom kancelarie...nech si hovori kto co chce, vsetko ostatne je podliezanie ceny, co ale chapem vzhladom na obrovsku konkurenciu a to, ze pre laikov su to iba ciary na papieri ako nutne zlo aby mohli stavat :-D Firma to co usetrila na PD, si nahrabala na vystavbe, kedze cena PD proti cene realizacie je zanedbatelna. @matusko48 noo veruze rozne nadstavby, pristavby ci rekonstrukcie su ovela "horsie"/narocnejsie nez dom na "zelenej luke". Treba si uvedomit ze, nastavba je v podstate novy dom, len miesto na zakladoch v terene, stoji na muroch povodnej stavby. Rozdiel je aj ci ide o podkrovie alebo rovno o druhe poschodie. Dispoziciou a statikou sa treba trafit do povodneho domu. Nieje to vzdy tak jednoduche ako sa moze zdat, taktiez kreslenia je tam viacej, casto treba zamerat aj povodnu stavbu. Vykresov je 3-4x viac - povodny stav, buracie prace, murovacie prace, novy stav (i ked prve dve a druhe dve sa daju skombinovat). Takze cena za takuto nadstavbu moze byt vklude viacej nez za novostavbu.
Odpovedať
@babi32 ved prave preto potrebuje kvalitneho a dobreho architekta!!
Odpovedať
Článok sa načítava...
Profilova fotka
@babi32 presne tak, dobre ste to opísali!
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?