Môžem mať okno k susedovi ak som 2m od hranice?

Ahojte prepacte ked to tu už niekde je ale fakt to nemožem najst. Ani nikde na nete. Idem stavat dom, od susedovej zahrady budem ma dva metre ako to umoznuje zakon. Ide o to ci tam mozem spravit okno do jeho pozemku bez jeho suhlasu ked tam nema ziaden dom len zahradu.?
Odpovedať
1
2
5
Profilova fotka
známa chcela tiež mať okno do susedov, majú tam len chatu, ale sused jej to nepovolil, takže určite treba aj dohodu so susedom.
Odpovedať
v yiadnom pripade okno nemoze byt.. mozno max. vetrak z technickej miestnosti.. aj to len so suhlasom.. dva metre povoluje zakom jedine v pripade.. ze tam nie su okna.. nezalezi na co vyuziva pozemok.. na okno treba ak tam nema dom min. 4 m od hranice..
Odpovedať
Profilova fotka
lienocka teda ak mám dom postavený viac ako 4 metre od plota, mozem mať klasické okná? A ked menej, tak max. vetráky?
Odpovedať
skus sa opytat v teme susediva garaz mne tam niekto znaly adil 8-)
Odpovedať
no jachin plus medzi oknami od vas a susedov musi byt 7 m.. aj to musi bzt dodrzane.. to su info od nas zo stavebneho
Odpovedať
my mame 2 normalne okna /ako na celom dome/ a su do susedovej zahrady....sme na 2 metre od plota povolenie ok nikto nerobil s tym problem....
Odpovedať
Profilova fotka
my takisto mame okna k susedovi 2 m od plota a ziaden problem, ani suhlas nebol treba...asi zavisi od konkretneho stavebneho uradu
Odpovedať
Toto bolo rozoberané aj v téme úzky pozemok. Ja sama som mala tento problém, na stavebné konanie išiel návrh na 2 m od suseda, ktorý tam má iba záhradu. Úradníček mi to chcel posunúť na 3m, dohodli sme sa na 2,5 a okná mám do susedovho pozemku z kuchyne, kúpelne, WC. Pred troma dňami som dostala stavebné povolenie. Hurá 8-)
Odpovedať
.....a ako je to potom s oknami na poschodi. Ak budem stavat 2 m od plota, sused mi tam okna nepovoli, dobre, nedam ich tam... Ale ako potom riesit poschodie? tam uz mozu byt?
Odpovedať
Tiez mame s tymto problem... sused nam okna nepovolil a tak tam mame len take uzke dlhe.. Myslim, ze je to uplne jedno, ci prizemie, alebo poschodie. Vsetko ale zalezi aj od konkretneho uradnika, co to bude schvalovat..
Odpovedať
okna obytnych miestnosti do suseda by nemali byt blizsie ako 7 metrov od jeho stavby, je jedno v ktorych miestach je plot. Je potrebna dohoda.Ak by sa jednalo o kuchynske okno, ta kuchyna nemoze presiahnut 12 metrov stvorcovych, potom tam okno moze byt, neberie sa to ako obytna miestnost. Ak tam v tych miestach on oproti nic nema /ze by tam uz nepresahoval jeho dom, tak by problem nemal byt/.
Odpovedať
Príspevok bol zmazaný adminom, lebo nespĺňal Pravidlá prispievania do fóra.
Článok sa načítava...
Príspevok bol zmazaný adminom, lebo nespĺňal Pravidlá prispievania do fóra.
Profilova fotka
Sincerity a ak sa jedná o kúpelnu? stena nášho domu je zároven aj plotom od suseda, takže klasické okno by som tam nedostala, ale také menšie kúpelnové? A keby nemohlo byť okno, môže byť sklobeton?
Odpovedať
ludia no nesnarte vsak moji susedia z oboch stran aj z lava aj s prava nam hladia furt z okna :-x my sme dali tujky zasadit ..len kym vyrastu my budu este dlho pokukovat na zadek....co ich mam dat na sud?
Odpovedať
Diskusia pokračuje po 2 rokoch
Ani som si nemyslela, ze sa ma to raz bude týkat. Mladým susedom sme súhlasili s okienkom do dvora, aspon tak to povedali, ked zhanali podpis, ze to staci len na obecny úrad a netreba ziadne povolenie. Okienko malo byt na vetracku a s neprihladnym sklom. Je z toho normalne okno, síce s nepriehladnym sklom, ale otvorene denodenne dokorán, podotýkam, ze okno je na stene, ktorá hranici s pozemkom. Je to hrúza. Co teraz?
Odpovedať
Ani som si nemyslela,že sa ma to raz bude týkat. Mladým susedom sme súhlasili s okienkom do dvora, aspon tak to povedali, ked zhanali podpis, ze to staci len na obecny úrad a netreba ziadne povolenie. Okienko malo byt na vetracku a s neprihladnym sklom. Je z toho normalne okno, síce s nepriehladnym sklom, ale otvorene denodenne dokorán, podotýkam, ze okno je na stene, ktorá hranici s pozemkom. Je to hrúza. Co teraz?
Odpovedať
Podajte staznost na stavebny urad a ziadajte o napravu,aby okno prerobili do takeho stavu, na ake ste dali povolenie. za svojvolnu upravu a nedodrzanie projektu mozu dostat pokutu. Raz som citala o rovnakom probleme.Susedia si nevedeli rady,obtazovalo ich to, tak si pod to neziaduce okno postavili latrinu. :-D
Odpovedať
nepríjemnosti závisia od toho aký priestor je za tým oknom. Kúpeľňa by asi nemala byť problém, ak je to obytná miestnosť a vy ste niečo podpísali, asi by ste mali najskôr zistiť čo presne bolo nad tým vaším podpisom. Ak presne to čo tam teraz je, veľa možností nemáte....vlastne nemáte žiadnu....okrem tej spomenutej latríny :-( len to je asi jednoznačné vyhlásenie susedskej vojny a za to to asi nestojí. Inak na stavebnom úrade (nie obec) vám asi poradia najlepšie.
Odpovedať
Diskusia pokračuje po 4 mesiacoch
Tiež by som sa chcela opýtať, ak by mi niekto vedel poradiť, páči sa mi projekt, ktorý má na tej strane, ktorá by bola od suseda, kuchynu. V projekte je malé okno, také ako na kúpeľni. Myslíte, že by mi to povolili, v prípade, že mi to sused schváli. Dom by som chcela max. 2 m. od hranice, ak by sa dalo, sused mi povolí aj 1m.
Odpovedať
Susedia to maju presne takto. Povolili sme im to.
Odpovedať
@evikg a kolko majú dom od hranice vašeho pozemku, ak sa smiem spýtať??? 1 alebo 2 metre?
Odpovedať
@zuzuzaa - asi 1,5 metra
Odpovedať
@zuzuzaa my sme od susedov 2 metre a mame aj veľké okna až 3 a v pohode ani súhlas sme nepotrebovali
Odpovedať
@adrianal ale sused tam potom asi nemá okná na tej strane ku vám. Mne by to vychádzalo tak, že to okno by som mala do susedovho dvora. Preto rozmýšlam, či to povolia. Ale ked by to bolo také menšie okno, tak snáď by mohli.
Odpovedať
@zuzuzaa sused tam má záhradu on má dom v predu a my sme vzadu
Odpovedať
@zuzuzaa pozri si tieto obrazky je na nich jasne vyznacene aké su minimalne odstupy http://radyarchitekta.blogspot.com/20...
Odpovedať
Inak aj my mame od susedov okna, ale nie klasicke ale horizontalne a vo vyske, takze sukromie je zarucene. Sme od jedneho na 2 metre a od druheho 1,5 metra od hranice pozemku. Samozrejme domy su na striedacku t.j. nestoja dva vedla seba.
Odpovedať
Jednoducho podla Vyhlasky ak chces mat okna z obytnych miestnosti k susedovi, musi byt medzi domami minimalna vzdialenosť 7m.
Odpovedať
7 metrov tam určite je, sused má rožný dom, vstup má z hornej ulice, my by sme mali dom pod ním. Takže on má za domom malý dvor a malú záhradku a my by sme mali dom vlastne za ním, vstup by sme mali z bočnej ulice.
Odpovedať
1
2
5
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?