Môže byť dom 2 metre od hranice pozemku?

Máme pozemok 16x42m. Projekt chceme 12x15m. Vedľa ešte nikto nestavia - zatiaľ. Môžu mať susedia problém s tým, že bude dom z každej strany 2m od našej hranice pozemku? Do jednej strany je len 1 okno z detskej izby, z druhej strany je okno z jedálne. Môžu nám to susedia neodsúhlasiť??
Odpovedať
1
2
2m je OK, podla zakona. Tvoje prve kroky by mali smerovat na Stavebny rad a zistit o tej oblasti co najviac. Oni Ti musia povedat, ci je to OK, nie my.
Odpovedať
Profilova fotka
@pandiska5 Pokiaľ ide o cca rovnako široké stavebné parcely, na ktorých je plánovaná výstavba, kam si postaví dom Tvoj nový sused, keď vzdialenosť medzi 2 obytnými budovami by mala byť 7 metrov...? Podľa mňa Ti v takom prípade prejdú 2 metre od hranice pozemku, kde nebudeš mať do suseda žiadne okná z obývacích izieb a 5 m od hranice k susedovi, ktorý sa takisto ako Ty postaví "chrbtom" 2 m od Tvojho plota. A to je spolu tých 7 m. Takto sa to spravidla rieši. ;-)
Odpovedať
@pandiska5 byť tvojim susedom, nesúhlasím. Tak ako som ani nesúhlasila s umiestnením domu môjho suseda 2 m od hranice, ak by tam mal okno obytných miestností, pretože by tým úplne znehodnotil môj pozemok. takže má dom 2 m od hranice, ale bez okien na mojej strane. Podľa mňa je to vrcholne nefér, myslieť si, že ak ste tam momentálne prví, netreba brať ohľad na susedov /budúcich/.
Odpovedať
@pandiska5 umiestnením okien tak, ako uvádzaš, si odsúdila oboch vašich susedov stavať 5 metrov od hranice. T.z. vy budete stáť dva metre od hranice z oboch strán, ale aký dom postavia susedia, vás už nezaujíma. To je podľa teba fér? a to chceš s nimi potom vychádzať? To že tam momentálne nestavajú, neznamená že sa nebudú vyjadrovať ku konaniu, sú plnohodnotnými účastníkmi konania
Odpovedať
Choď na SU a vyžiadaj si územnoplánovaciu informáciu a podľa nej sa zariaď. Susedia môžu mať všelijaké problémy, no stavbu ti povoľuje SU nie sused. :-)
Odpovedať
@fidorka7 žial dnes je to tak, že nikto neberie na nikoho ohlad. My sme mali podobný problem, že z oboch strán už boli domy a jeden mal okno nie 2 metre, ale pol metra od hranice pozemku. Takže sme posunuli dom, našťastie sa to dalo, lebo sme mali poschodový s užším pôdorysom,petože bungalov by tam nebol pri zachovaní 7 m rozostupu medzi domami vyšiel. Teraz zas vadí, že nemáme bungalov, lebo z poschodia vidíme susedom do záhrady a poschoďák sa tam nehodí. Takže susedom niekedy nevyhovieš :-) Ja som si po týchto skúsenostiach povedala, že prvoradá je moja rodina a naše požiadavky a až potom to, čo si myslia susedia. Samozrejme v medziach stavebenho zakona ;-)
Odpovedať
Riešil som niečo podobné, keď chcel známy osadiť takto dom (2m z každej strany). Na jednom pozemku bol už starší dom na hranici, druhý susedný pozemok bol prázdny. Vyriešilo sa to takto, že dom sa posunul ďalej od ulice. Na prázdnom pozemku môže niekto ešte postaviť dom pri ulici ako má druhý sused. A k tomu ohľadu na ďalších susedov, nesúhlasím s diskutujúcimi. Ak to povoľuje stavebný úrad, nemôžem predsa brať ohľad na niekoho kto tam nie je a možno ani nikdy nebude. To si podľa Vás ani nepostavím poschodový dom, lebo čo ak raz tam bude niekto stavať a ja mu budem tieniť? Nevykopem studňu lebo potom nebude dosť vody pre suseda, ktorý tam raz možno bude bývať? Vy prichádzate do nejakých podmienok, ktorým sa musíte prispôsobiť a ten kto príde po vás, sa tak isto musí prispôsobiť.
Odpovedať
@pandiska5 tiez mam z jednej strany dom 2 m od hranice...
Odpovedať
@pandiska5 predstav si, ze si na mieste toho suseda - dovolila by si to?? Znehodnotis dva susedne pozemky, kedze este aj okna obytnych miestnosti tam chces.. Btw. - vsetko zavisi od SU, sused moze akurat dat namietku, bude ale zalezat, co na to SU.
Odpovedať
@thinkit no pravze aj SU musi prihliadat na celkovu situaciu. Normalny clovek zo SU zdvihne zadok a ide sa tam pozriet. a musi ratat s tym, ze ak okolite parcely su tiez stavebne, tak nemoze jednemu dovolit nieco tak, aby ti ostatni uz potom nemali sancu nic postavit.. Obycajne sa uzemie s novymi stavebnymi pozemkami riesi ako jedna zona, v ktorej sa urcia nejake obmedzenia a pravidla.. napr. aj to, do ktorej strany sa domy posuvaju, aby nevznikali kolizne situacie.. My sme napr. stavali v starej zastavbe, napriek tomu prisla pani zo SU na obhliadku do realneho terenu, prizvala si vsetkych dotknutych a dohodlo sa, co mozeme a co nie.. A pritom my mame nas dom od susednych vzdialeny na mile.. Napriek tomu sa dohodlo, ze od suseda, kde sme dva metre od hranice, nedame okna obytnych miestnosti, resp dali sme len take na presvetlenie, aby ak v buducnosti oni nieco budu chciet na tom konci postavit, aby bolo zachovane sukromie.. Pride mi to uplne normalna dohoda, ludska.. Takto totiz by mal postupovat ten clovek na urade.. Nie len pozriet zakon, ale normalne ludsky sa dohodnut..
Odpovedať
@akvi no veď som písal, že ak to stavebný úrad dovolí. Ak je to legislatívne v poriadku, tak sa netreba ešte prispôsobovať imaginárnemu susedovi. Netreba zabúdať, že máte na Slovensku aj parcely, kde je 20 vlastníkov, a ani jeden nereaguje na stavebné konanie. A čo potom? Obmedzím svoje užívanie pozemku, lebo predpokladám, že sa raz oni dohodnú a predaju ten pozemok a možno na ňom bude niekto stavať?
Odpovedať
@pandiska5 Min. vzdialenosť RD od spoločnej hranice je 2 m a vzdialenosť stavieb min. 7 m, ktorú možno zmenšiť v stiesnených pomeroch. Dôležité je, čo v danom území stanovuje platný územný plán. Pracovala som na SÚ, tak ako prac. by som túto situáciu riešila takto. Z jednej strany RD by bol umiestnený 2 m a z druhej min. 3,5 m, aby bol do dvora pozemok prejazdný MV a samozrejme pokiaľ by sused dotknutého pozemku súhlasil. Týmto umiestnením by prípadná susedná stavba RD bola od vášho vzdialená min. 5,50 m, váš RD by mal šírku max. 10,5 m, čo je myslím celkom znesiteľné. :) Vlastníci susedných pozemkov sú účastníci konania, ktorí v územnom konaní, resp. ÚK spojenom so stav. konaním SK, môžu uplatniť svoje práva účastníka konania a môžu podať námietky k navrhovanému umiestneniu stavby. O podaných námietkach rozhoduje SÚ. Pokiaľ SÚ ich námietku zamietne, avšak budú susedia dôslední, tak sa môžu proti SP odvolať.. a tieto ťahanice Vám môžu odobrať chuť vôbec na tomto pozemku stavať.. Odporúčam predostrieť susedom váš zámer, či by s týmto riešením, ako odporúčam súhlasili.
Odpovedať
Článok sa načítava...
@pandiska5 Pekne hulvatstvo planujes.. Ja som dopadol podobne, ako tu bolo spominane, z jednej strany existujuci starsi dom tvori hranicu pozemku, z druhej strany sused (starousadlik), ked sa dozvedel, ze zaciname riesit stavbu domu, tak rychlo zacal stavat bez povolenia, aby on stihol a ja mam tiez koli tomu dom posunuty na zadnom konci pozemku.. Sused samozrejme postavil len hrubu stavbu, dodatocne poriesil povolenia (ako domacemu to dali no problem) a odvtedy je to len hruba stavba, cca 5 rokov.. Ak chces siroky dom, ze budes skoro od hranice po hranicu, tak ziadne okna do stran, len dopredu a dozadu.
Odpovedať
@akvi Mne to je osobne jedno, či bude 1,2,3,4 metre od hranice, ten sused tam tak či tak bude a súkromie bude určite menšie ako ked tam vôbec nie je! Mne je to srdečne jedno. Vadilo by mi to len v tom prípade, keby sa dal na hranicu pozemku a postavil by si tam veľký dvojposchodový dom, ktorý by mi tienil! Inak je to úplne jedno koľko bude odo mna. Tak či tak sa tam všetci dávajú takto blízko po prvé a po druhé, veľa ľudí si dáva dom viac na jednu stranu, čiže jeden sused je vždy bližšie ako druhý. A sú to všetky rovnaké parcely 16m široké. Neverím tomu, že každý si postaví 9-10metrov široký dom, aby vyhovel takým požiadavkám!
Odpovedať
@cache Ja neviem. Mne samej je najdôležitejšie, že tam budem mať za domom terasu a 25 metrový trávnik. Je mi jedno, čo bude okolo mna. Ked sa tam raz rozhodne niekto stavať vilu a bude ako mrakodrap, bude mať tým pádom peniaze a dovolia mu postaviť si hocičo. A môžem sa postaviť aj na mihalnice.
Odpovedať
@janetbla Tak zistila som, že jeden pozemok patrí pôvodnému predajcovi asi 30tich pozemkov tam, čiže tomu to je jedno ževraj. A druhý susedia žijú v číne a idú pozemok tiež predávať, čiže im to je tiež jedno údajne, takže už záleží len na novom kupujúcom a či sa nájde dovtedy kým mi budeme mať stavebné povolenie, to už je len vo hviezdach.
Odpovedať
@janetbla to pochybujem ze 10,5 metrový dom typu bungalovu postavia. Možno tak poschodový.
Odpovedať
@alicka850 Sú také, aj 10metrové, ale ked chces garaž, nemáš šancu.
Odpovedať
@pandiska5 viem, že také sú, ale ja by som hladala radsej iné riešenie. My máme nakoniec tiež asi 10x10pôdorys, ale poschodový s dvojgaražou.
Odpovedať
Profilova fotka
@pandiska5 Ste ďalší človek vedľa ktorého by som nechcel bývať ani zadarmo. To je to vaše myslenie tak obmedzené že nesiaha ďalej ako za hranicu vášho plota. Ale si je vám jedno že znehodnotíte dva okolité pozemky keďže máte okná z obytných miestností do susedných pozemkov budú musieť prípadne stavať 7 metrov od vášho domu čiže 5 metrov od hranice čo na 16 m širokom pozemku je dosť obmedzujúce ( asi budú musieť zvoliť poschodové domy aspoň sa do vašej záhrady budú pozerať z vrchu), a to len pre to že si sami neviete lepšie upratať pôdorys, dúfam že susedia si tam aspoň postavia betónové ploty a budete mať super výhľad z jedálne a detskej.
Odpovedať
@martosko Musim sa len zasmiať a myslím,ze ostatní si spravia tiež podobný úsudok nie o mne ale o vas ;-)
Odpovedať
myslím, že najrozumnejšie je ísť na stavebný úrad, oni presne povedia, koľko od uličnej čiary a koľko od ktorých susedov... my máme tiež vzdialenosti medzi susedmi po 4 metre, ale my z jednej strany od hranice pozemku1 m a z druhej 3 m a sused tiež tak a 2m od uličnej čiary.... čo sa týka obytných miestností, tak to predebatujte tiež tam, aby ste potom nemuseli meniť číre sklo za matné.....
Odpovedať
A este som pocula o pripade tiez v našom meste, ako si jedny postavili poschodový dom kvoli tiež uzkemu pozemku aby nemuseli pocuvat reci susedov tiež po zvysok života a susedia sa im odvdacili tym, že cele leto behaju po dvore nahi, a deti sa im nato krasne pozerajú z detskych izieb! Tak to funguje, ze ja budem hladiet na inych a ini si spraví aj tak co chce!
Odpovedať
@martosko ak chcú bungalov normalnych rozmerov, inú možnosť ani nemajú ako ho umiestnia na 16m široký pozemok. Keď človek vysolí desiatky tisíc za pozemok a dom, v prvom rade si uspokojí svoje potreby /obytný priestor, záhrada.../, až potom potreby susedov. Stavať 2 metre od plota je v súlade so zákonom.
Odpovedať
@pandiska5 tak dúfam, že toto ma nečaká :-N
Odpovedať
@alicka850 presne tak. Ak je to v sulade, tak je to O.k. A ked su susedia ok,vzdy sa da normalne dohodnut na všetkom!
Odpovedať
@pandiska5 skus si pohladat na nete uzemny plan mesta, tam máš tieto veci presne definované-napr. u nás sa musí stavať min. 5 metrov od ulličnej čiary, su tam definované aj rozostupy medzi domami. Alebo zajdi na stav. urad a ak je tam niekto solídny, poskytnú Ti info. Najlepšie si to obehať pred kupou projektu. Nam to ušetrilo 1000e za projekt, ktorý sa tam nemohol zrealizovať a ktorý sme mali vybraný.
Odpovedať
@alicka850 Stavebna čiara od ulice je 6metrov. Ale medzi domami neviem.
Odpovedať
@pandiska5 ako tak citam...,tak doprava od Vas 7m...a dolava od Vas 7m....ak Vam to odklepnu....
Odpovedať
Profilova fotka
@alicka850 pokiaľ viem tak dom sa navrhuje na konkrétny pozemok a nie naopak keď je raz pozemok na vybraný dom malý, bolo treba kúpiť väčší alebo navrhnúť menší dom. Aj keď môžu ísť na vzdialenosť dva metre od hranice proti čomu nič nemám určite by som si nedal okná z obytných miestností na obydve strany k susedom, keby to bolo do jednej to sa dá pochopiť.
Odpovedať
1
2
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?