Montovany alebo murovany dom na kluc?

Profilova fotka
Dobry vecer,poprosim Vas o nazory a rady ohladom vyberu domu.Chceli by sme 4-5izbovy bungalov alebo poschodovy domcek.Urcite to bude stavba na kluc..vybrat si teda montovany alebo murovany a ci ste skor za bungalov alebo poschodovy? vopred dakujem za vsetky rady...
Odpovedať
1
2
7
pokial nemas jasno v takejto zakladnej a dolezitej veci ako je bungalow vs poschodovy a chces nazor od ludi, tak sa do toho ani nepustaj. Dostanes 100 odpovdi pre bungalow, kedze je to teraz moderne a 95 pre poschodovy, lebo je praktickejsi a v konecnom dosledku lacnejsi. Co si vyberies?
Odpovedať
Profilova fotka
Tak pravdupovediac doteraz sme tuzili po bungalove,ale odkedy tu citam rozne prispevky zistujem ze vela ludi odporuca poschodovy hlavne kvoli vykurovaniu...a poschodovy vyjde aj lacnejsie podla teba?
Odpovedať
@mojamica v konecnom dosledku pri rovnakej ploche vyjde poschodovy lacnejsie
Odpovedať
Profilova fotka
@cubicomp dakujem za nazor
Odpovedať
montovany v zasade vyjde drahsie....
Odpovedať
Profilova fotka
@komisakpd urcite? mne praveze kazdy odporuca ze montovany je lacnejsi...tak uz teraz neviem vobec...
Odpovedať
Profilova fotka
@mojamica budes byvat v tom poschodovom aj o 20 rokov...??? bude sa ti chciet behat po schodoch......???
Odpovedať
Profilova fotka
@mimms urcite ano samozrejme tam uz chceme byt do smrti :-) tak mysleli sme zeby sme dali dole spalnu a hore tri detske izby aby sme mi nebehali
Odpovedať
@mojamica a co ked ti poviem, ze najlacnejsie to vyjde, ked si to postavite sami? :-D :-D :-D mas uz pozemok? ake su domy okolo? mas niektory z tvojich znamych/kamaratov poschodovy dom? ak ano, skoc k nemu a vybehaj schody hore-dole 50x. ked nasledujuci tyzden budes stale presvedcena, ze chces poschodovy, tak si nechaj naprojektovat poschodovy. ak nie, chod do bungalovu. prejdi si katalogy a najdi si nejaky, ktory ti najviac vyhovuje. na nom si spis, co ti najviac vadi. skoc do firmy, ktora ho projektovala, ze by si rada videla ten dom v realite. po navsteve domu este raz spis, co ti najviac vadi a s tym chod zase do firmy a povedz, ze chces podla toho ten projekt prerobit. montovane su vzdy drahsie, nez "skladane". preco? lebo je tam vela faktorov, ktore ho predrazuju, hlavne technologia a slaba konkurencia. takze si musis len vybrat 1 z asi 20 roznych materialov na stavbu. ale to by som uz nechal na architekta.
Odpovedať
Profilova fotka
fuha dakujem za tak rozsiahlu odpoved....
Odpovedať
Profilova fotka
@mojamica Montovany pokial chces mat kvalitne a hlavne trvacne spraveny ta vide vzdy drahsie ako murovana stavba. Je tam vela detailov, na ktore je si treba dat pozor. Kvalitny montovany dom na Slovensku stava iba zopar firiem. Murovany dom je o nieco viac blbuvzdorny i ked aj tam si treba dat pozor a robit to poriadne. Ja som tiez tuto otazku riesil ked som siel stavat a rozhodol som sa pre murovany so svojpomocnou vystavbou s partiou zivnostnikov. Osobne by som nestaval so stavebnou firmou.
Odpovedať
@bozsky_kaja tieto trapne nazory o poschodovych domoch maju ti co ho nikdy nemali, alebo su to lenive 200kg prasce alebo su to ktori maju nejaku poruchu mocenia a mocia 50x za den a hajzel si dali hore, ano vtedy behas hore 50x za den ako pises. Normalny clovek ide hore za den mozno 2 -5x za den. Chcel by som vediet naco by som mal.chodit.hore.tak casto. A reci o stsrobe si nechaj, uplne seriozne potom odporucsm stavat bez barierovvy. Daj si metrove zarubne a sikmy nabeh do domu bez schodov, lebo co ak budes mat uraz a budes na voziku. Je to uplne to iste ako uvazovat ze co ak budes stary a nebudes vladat prejst dva krat za den po 15 schodoch. @mojamica aky mas velky pozemok, aby si neskoncila.ako sused co mu nestacilo 700m a musel dokupovat lebo postavil od kraja po kraj.
Odpovedať
Článok sa načítava...
Profilova fotka
@sysell nie som 200kg prasa a byvala som v poschodovom. Je otravne behat po schodoch. Ked su male deti, ked je clovek starsi. Mamicka na materskej potom podla teba nieje normalna. 100x za den bezi kvoli detom. Uspat, skontrolovat, pre veci na prezlecenie, okupat, uspat, skontrolovat... Nemusis byt ani stary,staci choroba... Naco sa vopred obmedzovat vo vlastnom dome? Je fajn usetrit peniaze, ale ja kaslem na ne, chcem pohodlne byvat. A je rozumne postavit s co najmensimi barierami. Musi sa ale pri prizemnom dome rozmyslat, nie dat vstupy do izieb z obyvacky.. Ak je pozemok, je to iste dobra volba. Uz tu zopar ludi priznalo ze by volili inak, nie poschodie...
Odpovedať
@bozsky_kaja 50x? ty v tom svojom bungalove musis nabehat 10km denne s takymito cislami... ved si sadni chvilu a rozjimaj.
Odpovedať
@jankazb A to o akej turbo mamicke hovoríte ? Mamička ktorá má malé dieťa na materskej, tak s ním preboha nie je zavretá v spálni, ale má ho dole kľudne aj celý deň ... Nechápem, na čo by chodila po schodoch ... Ak má viac detí, tak je to prechodný stav, ako sa hovorí, nestaváme si dom na 1 rok že ? Predsa neprispôsobím, kvôli prechodnému stavu ktorý trvá tak max 2 -3 roky stavbu, v ktorej budem bývať do dôchodku, či Vám sa to zdá logické ? Vždy odporúčam spraviť dole 1 izbu, takže keď budú starý, alebo budú chorí, tak budú bývať dole ... A popravde, keď už budem tak starí, aby som nevyšiel 15 schodov, tak hold, to už nebude ani na samostatné bývanie v dome ... To už bude skorej na domov dôchodcov ... A naco sa vopred obmedzovať vo vlastnom dome ? Sa pozrite na ceny pozemkov aj inde, ako vo Vašom meste ... Ceny sú astronomicky vysoko a napríklad u nás v Trnave nie je problém, keďy pýtajú za m2 150 - 200 Eur . Takže pri cene cca 175 Eur za meter ta 4 árový pozemok vyjde na 70 tis. Eur ... Postavíš na ňom bungalov a to sa ešte len vtedy obmedzíš, nakoľko nebudeš mať záhradu ale kamrlík ... Áno, môžeš si kúpiť 6 árový pozemok, vyjde ťa o 35 tis. Eur viac a to už nie je obmedzovanie ? Kvôli "komfortu" že nemusíš zopár krát denne vybehnúť schody si priplatiš 35 litrov za pozemok, ďalšie peniaze za drahšiu vystavbu a ďalšie za väčšie náklady na prevádzku ? To už nie je obmedzovanie, že ? Ano, niekde kde stoja pozemky 30 Eur za meter, to môže byť jedno, opäť ale stále platí, že radšej menej zastavám, za menej penazí s menšími prevádzkovými nákladmi ako sa vyhovárať na 15 schodov ... Čo chudák tý ľudia v nízkych panelákoch kde nemajú výťah ?
Odpovedať
mojamica: Bungalov je lepší ako poschodový, pretože: - netreba stále chodiť po schodoch - nedupe sa nad hlavou - je jednoduchší a bezpečnejší na stavbu aj opravy Cena je zhruba rovnaká, pretože v poschodovom: - časť plochy zaberá schodisko - šikmá strechy uberá priestor - okrem strechy treba aj strop/podlahu Neodporúčam používať v stavbe drevo, pretože: - konštrukcia zo surového dreva praská - neustále vrzgá - môžu ho napadnúť huby a hmyz Odporúčam kvalitnú, blbovzdornú... proste naj konštrukciu: - klasiciké základy - hrubé pórobetónové steny - monolitický železobetónový strop - sypané sklo do podlahy a na strop - plochá strecha 5%
Odpovedať
Profilova fotka
Všetko záleží od tvaru a veľkosti pozemku ale ja som za bungalov (oprava fasády, strechy, zvodov) @sysell nábeh na schody sa dá dorobiť ale ak po rokoch, keď deti odídu horné poschodie asi bude úplne nevyužité.
Odpovedať
Profilova fotka
@mojamica Za mňa toľko Typ domu vyber si čo sa ti viac páči všetko má svoje výhody a nevýhody a cenovo to nie sú veľké rozdiely ale mysli na to že bungalov s piatimi izbami to bude dosť zastavanej plochy a treba na to aj dosť veľký pozemok lebo ho nemôžeš zastavať celý ( väčšinou to býva obmedzované územným plánom na 25-30% plochy ) a obmedzovať sa už teraz niečím čo bude za 20-30 rokov keď nevieš čo bude z 5, áno ja osobne by som volil poschodový okrem toho že také domy mi prídu zaujímavejšie z vonku pre mňa by boli praktickejšie aj z vnútra keď denná a nočná časť sú na jednotlivých podlažiach. Materiál ak nejdeš stavať svojpomocne nemusíš sa obmedzovať na blbovzdorné materiály pri takomto štýle stavania je najdôležitejšie dobre si preveriť stavebnú firmu a jej referencie a hlavne najať si nezávislý stavebný dozor ktorý na stavbu dohliadne. Čo sa týka montovaných domov tie sa vyrábajú aj z kovu alebo kerambetónubetónu nemusíš sa zamerať len na drevo aj keď je u nás najpoužívanejšie aj z týchto materiálov sa dajú postaviť plnohodnotné domy ale ak máš v hlave predsudky a bojíš sa že taký dom ti dlho nevydrží tak zvoľ murovaný ( odporučil by som ti ísť sa pozrieť do nejakého montovaného drevodomu a uvidíš aký s toho budeš mať pocit a možno si už v nejakom bola a ani o tom nevieš lebo montovaný dom sa na prvý pohľad od murovaného nedá rozlíšiť ). Malá rada ak by si uvažovala nad montovaným neulakom sa na lacnejšiu stĺpikovú konštrukciu popozeraj si stránky o krížom lepenom lamelovom dreve nazývanom aj CLT alebo X-lam. PS: Neber do úvahy radopp jeho zaujatosť voči drevodomom je tu už dlhšie známa pričom mi príde že v drevodome ani nebol keď píše o neustálom vrzganí a praskaní ( asi si taký dom predstavuje ako loď z filmu o pirátoch ) Odo mňa toľko vyber čo sa ti páči a čo bude tebe vyhovovať bez ohľadu čo ti radia ostatný veď v tom budeš bývať ty a ak budeš chcieť kvalitnú stavbu či už bude taká alebo taká nebude v tom veľký cenový rozdiel.
Odpovedať
Moc by som si nebol istí že montovaný vijde drahšie ako murovaný na klúč. Dal som si projekt na dopyt.sk a ozvalo sa mi dokopy asi 30 firiem. Cena na klúč pre lagunu 11 mi ponúkali od 83000 po 56000. 83000 bol dom z Ytongu 65000 bol drevodom 56000 bol dom z keramického betonu Z ytongu mi ponúkli aj lepšiu cenu za 75 000 ale to už zaleži ako sa chce firma natebe nabalit.
Odpovedať
@ferron Ked deti ododu poschodie bude nevyuzite a v bungalove budu izby v prizemi nevyuzite, to mas uplne jedno ide. Opravy strechy ano, ale dufam ze na strechu najblizsich 30 rokov nepojdem. @jankazb Ak niekto potrebuje ist 50x hore tak to je skor na zamyslenie sa nad umiestnenim miestnosti a organizaciou prace. Byvam v poschodovom ale 50x za den som, este asi nikdy v zivote nesiel. Keby som mal neobmedzeny rozpopcet asi by som tiez staval bungalov alebo nejaky vilkovity kockaty poschodovy clenity. Ale ak ma clovek mesni pozemok a chce uspornejsi a lacnejsi dom tak stavam poschodovy.
Odpovedať
zavisi od velkosti pozemku (pod 6a bude 5-6izb bungalov zaberat majoritu pozemku), zlozenia clenov domacnosti (s detmi pod 4r by som poschodovy nechcel, furt budes kontrolovat kde su a chodit s nimi hor dole, samozrejme ak mas v domacnosti ludi s pohybovym hendikepom tak poschodovy nehrozi) poschodovy dom je zas o nieco efektivnejsi z hladiska vykurovania aj ked na druhej strane tepelny komfort pod strechou/stresnymi oknami nemusi byt pre kazdeho vyhovujuci, mas krajsi vyhlad aj ked mam bungalov, neznamena to, ze za inych okolnosti by som nestaval poschodovy a plati to naopak..je to viac o preferenciach ako o nejakej "objektivnej" pravde OVELA dolezitejsi je kvalitny projekt ako samotny typ
Odpovedať
horsey: Poschodový nemusí byť efektívnejší na vykurovanie ako bunngalov, pretože: - schodisko a šikmá strecha uberajú priestor - šikmá strecha a štíty sú väčšie ako strop - na rovný strop sa dáva viac lacnejšej izolácie ako na šikminu martix123: Stena z ytongu stojí toľko isto ako montovaná, treba iné ponuky.
Odpovedať
@radopp Ked chces aby ta ludia brali aspon trochu vazne nepis tu sprostosti ako ze drevo praska a pod. A co ma spolocne ze schodisko ubera priestor a ze sikmy strop ubera miesto s vykurovanim? Sikma strecha je vacsia ako rovna? Plocha je prave mensia kamo tak si to uvedom, a kto povedal ze poschodovy nemoze mat rovnu stechu.
Odpovedať
sysell: Nechápeš kopa vecí a strápňuješ sa.
Odpovedať
@radopp Hej a co nechapem?
Odpovedať
Drevo počuť praskať ak nie je izolované, napríklad priznaný drevený strop v poschodovom dome. Pri každej zmene teploty, chôdzi, vetre. Ak doma vrieskajú deti, nepočuť to.
Odpovedať
sysell: Úloha: Vypočítaj úsporu ochladzovanej plochy poschodového domu oproti bungalovu, ak: - presunieš 2 spálne 2 x 16 m2 na poschodie - schodisko zaberie 8 m2 - strecha má o 40 m2 väčšiu plochu ako podlaha v poschodovom dome - štíty majú 30 m2
Odpovedať
sysel: Nevieš to vyrátať? úspora = 2 x 2 x 16 m2 - 8 m2 - 40 m2 - 30 m2 = -14 m2 Záver: Poschodový dom má väčšiu ochladzovanú plochu pri rovnakej obývateľnej ploche.
Odpovedať
Profilova fotka
@mojamica A už je to tu takto sa zvrhne každá diskusia keď ľudia začnú bezhlavo presadzovať svoju pravdu nezmyselné výpočty a handrkovanie sa. Podľa mňa sa už ďalej nič užitočného nedozvieš a nemusíš to ani čítať.
Odpovedať
matrosko: Predsa len tam boli 2 chyby. oprava: ... - steny na prízemí sa zmenšia o 25 m2 úspora = 2 x 2 x 16 m2 + 25 m2 - 8 m2 - 40 m2 - 30 m2 = 11 m2 Záver: Poschodový dom a bungalov s rovnakou obývateľnou plochou majú skoro rovnakú ochladzovanú plochu.
Odpovedať
1
2
7
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?