Monolit vs pórobetón

Zdravim, budúci rok mám v pláne začať výstavbu dvojpodlažného rodinného domu 10x8m. Otázka je, z čoho to postaviť. Cenu pri monolite som vypočítal na cca 16€ za materiál + cena za prenájom debnenia. Cena pórobetónu na 1m2 je 36€ + cena malty. Zatiaľ u mňa prevažuje monolit, keďže beton je pevnejší, mrazuvzdorný a postačuje menšia tepelná izolácia. Hrúbka betónu by bola 20cm. Rad by som si vypočul názor skúsených stavebníkov.
Odpovedať
1
2
@lukas98 na to si ako prisiel, ze v pripade betonu postacuje mensia tepelna izolacia?
Odpovedať
Profilova fotka
@lukas98 bez projektu takto rozhodovať je problematické, už voľba hrúbky stien je nesprávna, niekde bude veľa, niekde málo, ceny sú tiež nehodnoverné, takže začal by som projektom.
Odpovedať
no neviem ako si prisiel na cenu porobetonu 36€. Ja som si o vcera pocital a pri hrubke 30cm mi to vychadzalo 28 za ytong a 23 za porfix.
Odpovedať
@lukas98 to chcete obvod.múry z 20cm monolitického betónu.? na poschodový dom.? tak sa budujú suterény alebo skelety viacpodlažných budov ;-)..na obyčajný rod.dom pevnostne stačí aj 25ka P2 pórobetón :-N a keď sa správne zateplí..tak ani silného mrazu sa niet čo báť x-).
Odpovedať
@lukas98 voľba monolitického nosného systému stien nie je zlá myšlienka (osobne to považujem za najlepší stavebný materiál) ale ako už bolo v príspevkoch spomenuté chýba tomu hlava a päta, a navyše ti lietajú aj ceny, čiže aj tvoje porovnanie je mimo.
Odpovedať
@lukas98 skús zvážiť vápennopieskové tehly hrubé 175 mm. Myslím, že sa z nich bude lepšie stavať ako z liateho betónu. Lepia sa na 2 mm škáry a tie od renomovaných výrobcov sú dosť presné...
Odpovedať
@lukas98 zakladom monolitu je kvalitny projekt od niekoho, kto s tym ma skusenost. Treba rozumne vyriesit elektriku a hlavne rozvody vody a kanalizaciu. Na Morave niekde pri Zlíne stoji pasivny dom z betonu, majitel mi hovoril, ze staticky by vyhovovala aj hrubka 8cm, ale kvoli nejakej norme musel mat obvodove strny hrube 10cm.
Odpovedať
Cenu pórobetónu mam z oficiálnej stránky porfix, samozrejme ceny v stavebninach môžu byť rôzne. Taktiež považujem monolit za najlepšiu voľbu, čo sa týka pevnosti tak aj trvácnosti je omnoho lepší ako nejaká tehla alebo porobeton. Obvodove steny hrube 10cm? Nie je to nejak malo? Projekt zatiaľ nemám ale ja osobne by som pod 15cm nešiel
Odpovedať
@lukas98 panelaky maly aku hrubku? Tiez to nebolo viac. A teraz sa tiez tak stavaju bytovky. Inac, mne sa to tiez pozdava, len vnutri davat kable,vodu...
Odpovedať
@lukas98 hmm nie som skuseny stavebnik ale fakt treba pevnejsi beton na steny sak sevesrna korea ta ich v vodikova bomba tak nech to daco udrzi, samozfejme aj mmrazuvzdorne musi byt lebo ine materialy zmrznu a dom skoncil.. aj kedze beton neizoluje gak treba menej izolacie... to su fakt dvovody ako z osobjtnej skoky. Perlicka nakoniec naklady porobeton stoji real mim 30%menej ako ofiicial cennik. Hlavne uz vidim kolko zondru robosi za robotu betonoveho domu kolko sfoji armovanie a najma ako vopred naplanujes vsetky vedenia v stenach...
Odpovedať
Profilova fotka
Čo sa týka tých cien... Vstupuje tam veľa faktorov ktoré neviem či vieš vôbec narátať do konečnej ceny. Monolit: debnenie, tesárske práce, armatúry, armovači, betonpumpa, miešačka... Porobeton si zas vieš urobiť sám, netreba ti miešačku, stačí vedro a vŕtačka s vrtuľou na lepidlo. Potom by si mal mať toto všetko prerátané vzhľadom na množstvo materiálu ktoré je nutné použiť aby si dosiahol rovnaké vlastnosti stien.
Odpovedať
@lukas98 no keď tak túžite po betónových múroch, možno porozmýšlať nad filigránovými stenami. Filigrán je systém strateného debnenia ktorý sa vyrába/dodáva podla projektu na mieru, zmontuje na stavbe a vyleje betonom :-N. Pri tomto odpadá drahý prenájom šalovania, pracné stavanie/rozoberanie šalovania, skladovanie a nákladná preprava dielov na/zostaveniska x-). https://www.google.co.uk/url?sa=t&sou... vyzerá to takto:
Odpovedať
Článok sa načítava...
Keďže som tesar staval by som svojpomocne, takže k cene som počítal betón, armaturu + to debnenie. Betonaž by som riešil cez betonárku, svojpomocne miešačkou nepripada do uvahy.
Odpovedať
Profilova fotka
A co poviete na toto? http://www.cskoncept.sk/nizkoenergeti...
Odpovedať
Profilova fotka
@lukas98 ak si tesár tak fajn, ale počítaj aj samostatného projektanta na armatúry. Neviem, nie som odborník ale ja by som do toho nešiel. Som švagrovi bol pomáhať keď mu ťahali elektriku v dome a bola to fuška aj s porobetonom. Neviem si predstaviť ako by sme sa nadreli kebyže tie rozvody by sme museli riešiť dodatočne v monolite. Len preraziť strop na natiahnuté káble bola riadna drina.
Odpovedať
@madein1974 mne sa to s tym polystyrenom na strane interieru nejako nepozdava... podla mna take nieco musia deti znicit len taky fukot, nie?
Odpovedať
Profilova fotka
@lukas98 Tak ak som to dobre pochopil o pórobetóne ani neuvažuješ bol tu skôr na porovnanie ceny, ide o to vybrať ten najlepší spôsob výstavby domu z betónu. Väčšina ľudí čo chce stavať svojpomocne si snaží prácu uľahčiť preto je zaujímavé že uvažuješ práve nad monolityckou konštrukciou, nestačilo by ti stavať dom z DT ako väčšina čo sa pre takýto materiál rozhodne. Čo sa týka inštalácií to by som sa podstatnú nevýhodu nevidel veď sa dajú viesť v predstenách, podhľadoch alebo podlahe detailnejšie stačí preriešiť pár tých najväčších rozvodov.
Odpovedať
@lukas98 tesár.? potom skôr svojpomocne drevodom 8-) nie "betóndom". @martosko..ak ako tesár vie svojpomocne ša/odšalovať, vie dohodnúť drevo na urbariáte, vybaví pílu za fušku, dalej železo z kovošrotu, betón z PL :-D..a všetko spraví svojími rukami, môže ho to visť za facku :-N x-).
Odpovedať
@martosko čítaj príspevok o jeden vyššie, omylom mi dvojbodka skočila do niku :-|.
Odpovedať
Ahoj @lukas98 Najlepšie riešenie po všetkých stránkach si myslím že je: 1) pórobetón na steny, monolitický železobetón na strop 2) prízemný dom, nie poschodový 3) plochá strecha viď obrázok: http://fastimages.eu/images/domok.png
Odpovedať
alebo aj monolit, poriadne spravený, zvnútra priznať betón a rozvody ťahať takto:
Odpovedať
Oprava pre @lukas98 http://fastimages.eu/images/domokycy.png
Odpovedať
@janoxxl aj nad tým som rozmýšľal, avšak obvodove steny by som spravil tiež z monolitockeho betónu, alebo z dt. Ako som už spomínal, podľa mňa je najlepší materiál na stavbu domu beton, aj keď s tým je viac roboty ako s tehlou. Priečky by som spravil z pórobetónu. Pre plochu strechu som rozhodnutý na 100%
Odpovedať
Obvod bst...,priecky vpc...
Odpovedať
Ahoj @lukas98 Tu je niečo o plochých strechách: http://www.fibran.sk/media/catalog/ka... Tepelna kapacita železobetónového monolitického stropu je dostatočná, povedzme 12 kWh/K pri 120 m2, netreba akumulacne steny. Tento strop má samé výhody oproti montovanému z dreva. Železobetonovy strop spravis lahko - prenajate debnenie, beton z betonarky, zaliate elektricke kable. Debniace tvarnice su pracné a drahé riešenie. Porobeton sa da vymurovat rychlo, staci nanho trochu lepidla a štuku svojpomocne, lahko sa donho robia instalacie. 40 cm porobetonu s hustotou cca 400 kg/m3 izoluje dostatocne a je stabilne pre dlhe steny. Je odolny voci poziaru a skodcom.
Odpovedať
@janoxxl vysvetli mi, prosím, ako sa teplo naakumulované do železobetónového stropu dostane dolu do miestnosti, keď na fyzike nás učili, že teplo stúpa hore
Odpovedať
Hore stúpa len teplý vzduch a hélium @jakino ! Teplo sa v miestnosti prenáša žiarením (5 W/m2.K) a prúdením (dole 3 W/m2.K). Aby si to pochopil, tak si predstav v hale 30 m2 srop a 30 m2 podlahu medzi ktorými je rozdiel teplôt 1 C. Žiarením sa prenáša 150 W, prúdením 90 W. Spolu to je 240 W pri rozdiele 1 C! Pri izolácii 25 cm EPS v podlahe straty pokryje aj rozdiel 0,3 C. Časť tepla pohltia aj steny, okná a vetranie, takže rozdiel 1 C je blízky realite. Vidíš, mal si sa lepšie učiť, a nemusel si pracovať pri lopate. :-)
Odpovedať
@lukas98 ešte je tu možnosť betónový dom z veloxu;-) je to forma stavebnicového debnenia vhodná aj pre svojpomoc, bez potreby oddebnenia-ostáva na múroch, dá sa sekať, rezať, ľahko drážkovať a dobre drží omietky..:-)
Odpovedať
Profilova fotka
@jakino predstav si ze je zelezobetonovymi stropmi kurim... Janoxxl ma pravdu, opominas salavu zlozku... ;-)
Odpovedať
@abobo a keď kúriš v miestnosti napr. na 22°C, tak kúriš stropom s teplotou 22°C? Ten akože akumulačný strop väčšiu teplotu na vnútornej strane cez zimu nemá, nakoľko je ochladzovaný z vonkajšej strany... @janoxxl to je síce pekná teória, ale prax je trocha iná, takže drvivá väčšina pasívnych domov má drevený strop :-D A práca s lopatou je pre mňa relax ;-)
Odpovedať
1
2
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?