Malá Technická miestnosť

Dobrý deň, chcem vás požiadať o radu. Vzhľadom k malým priestorom v plánovanom dome, neostáva miesto pre väčšiu technickú miestnosť. Je možné ju zrealizovať tak, ako je to na obrázku? Vstup do dvojkomína Kombigas z teplovzdušnej krbovej vložky (tmavo šedý štvorec hore) bude mimo priestor tech. miestnosti, takže žiadna vysoká teplota. Po otvorení dverí je možné obsluhovať práčku spredu, nad práčkou zavesený bojler. Vľavo od nich na stene hore kondenzačný kotol, pod ním rozvody podlahového kúrenia. Po vybratí práčky je možné dostať sa k nastavovaniu ventilov podl. kúrenia, ako aj k revízii a čisteniu komína. Vnútorné rozmery miestnosti sú 790 x 2000. Ďakujem za odpovede.
Odpovedať
1
2
Aký hlboký bude kotol? Lebo pri bežných 40 cm zostane na servis skoro nič. Vymenil by som kotol s bojlerom; dlhší dymovod pre KK nie je problém...
Odpovedať
Kotol ešte nemáme vybratý, v tomto si nechám poradiť, pretože sa v kondenzačných nevyznám. Na obrázku má rozmery š 600, h 400, v 700. Vymenil som ich medzi sebou a takto bude mať kotol komplikovanejší dymovod okolo bojlera. Pokiaľ to technicky nevadí, ja s tým problém nemám.
Odpovedať
Takto by som to nerealizovala v žiadnom prípade, odporúčam to nemurovať, ale len zavrieť do vstavanej skrine
Odpovedať
Profilova fotka
@gasol ta technicka je naozaj mala. ak mozes, daj radsej zachod do kupelne a budes mat viac miesta na technicku. ono ani nedava zmysel to WC, lebo, ak je niekto vo vani, tak zamkne dvere a ty sa na zachod aj tak nedostanes, ten samostatny zachod by mal zmysel jedine, ak by dvere don boli z chodby....ale zase nemas tam umyvadlo, cize...je mi luto, ale budes musiet riesit kompromis, v tvojom pripade, 1-zvacsit podorys, alebo, 2-zachod v kupelke, alebo 3-el. vykurovanie a el. boiler (nepotrebujes komin).
Odpovedať
Vykurovanie chcem určite plynom a dodatočne teplovzdušnou krbovou vložkou. Preto dvojkomín. Na obrázku odokrytá stena. Muroval som to zámerne, kvôli bezpečnosti (ak by nedajbože únik spalín, alebo plyn, vlhkosť a pod., aby ho odvetralo v uzavretom priestore a nie do obývacej miestnosti). Netušil som, že bezpečnostné pravidlá povoľujú povedzme aj posuvnú drevotriesku, ako priečku na vstavaných skriniach. Pokiaľ je to možné, dám hore preklad, zvyšok vrchu domurujem tvárnicou a priestor mi šikovný stolár urobí ako zasúvacie dvere, aby som sa dostal na obidve strany tech. miestnosti.
Odpovedať
Pôdorys už nemôžem zväčšovať. S tým WC súhlasím, ďalšia možnosť je takto. Program má obmedzenú knižnicu, preto je rozdeľovač na podlahy ako zmenšené zábradlie :D
Odpovedať
Teraz ma to wc uz zmysel. Otazne je ci neplanujes do buducnosti susiscku. Tvoje riesenie ju uz nema kam umiestnit. Pises ze rozmer miestnosti je 790x2000 t.j. 1,58m2 na obrazku to je trocha menej, no kvoli dvojkominu to je este menej. Kolko presne? Ake planujes tepelne straty?
Odpovedať
@gasol fuha, to je mizerne malo, naozaj už neviete TM zväčšiť, napr na ukor chodby?
Odpovedať
@codyy Takto. Novostavba bude prístavba 10,5 x 9,2m k pôvodnému (zachovalý a opravený domček po starých rodičoch) 5,6 x 9,2m. V starom plánujeme garáž a pôvodne mala byť aj tech.miestnosť, kde by bola kopa miesta na všetko, ale musel by som cez dve steny cca 400 mm + medzera + 375 mm (nakoľko novostavba bude mať vlastné nosné obvodové múry) a zachová sa iba malá nevyhnutná dilatačná medzera medzi stavbami, privádzať rozvod na podlahy, teplá voda do kuchyne a kúpelne a zároveň sa obávam tepelných mostov. Tepelné straty v tejto chvíli ešte nepoznám. Rozmýšľam nad pasívnou doskou zo Styrodur 3000 CS a obvodové múry vyliať betónom pomocou systému Isorast. @janulikk Chodby sú 1100 mm a už by som ich nezmenšoval. Celé je to scvrknuté, izby aby mali aspoň 12m2. Stresujem s tech. miestnosťou, chcem oddelené WC a moja polovička mi tú skáče po plafón, lebo nie je dosť miesta pre jedálenský stôl. Psychiatria. To, čo je na obrázku, je jediné miesto, kde to môže byť. Ak rozšírim dom o pol metra, už neprejdem popri plote za dom s autom, ak to bude potrebné.
Odpovedať
@gasol dajte sem dispozíciu, ťažko si to inak predstaviť
Odpovedať

Odpovedať
Profilova fotka
@gasolja ajajaj...tu asi treba premysliet priority....u vas to bude auto....smutne :-(
Odpovedať
Článok sa načítava...
Takto by vyzeral otvor, ak by sa prekryl dvomi zasúvacími dverami. Myslím, že potom bude dostatok priestoru na manipuláciu vnútri. Môže to byť teda nábytkárska drevotrieska, alebo to musí byť kvôli bezpečnosti nehorľavý materiál?
Odpovedať
@martin153 Auto určite nie. Ako som písal vyššie, jedná sa o starú stavbu. Dom má 70 rokov a preto nemá zmysel snívať o nízkoenergetickom bývaní a rozširovať ho. Búrať sa ho neoplatí tiež. Je v podstate poprerábaný, bola by to škoda a zároveň likvidácia sute je tiež finančne náročná. Takže dom ostáva ako garáž, odkladací priestor, jednoducho na všetko ostatné, čo sa nezmestí "doma".
Odpovedať
@gasol joooj, tlačíte sa v obytnom priestore a garáž máte vskutku širokú = svetlú šírku garáže máte 5m? ak sa dá, ukrojte z nej meter, vyriešite si tak obytný priestor, ak nie, tak umiestnite kotol a bojler do technickej vedľa garáže.
Odpovedať
budes mat hluk z kotla v kuchyni aj obyvke. k velkosti, priserne mala TM.
Odpovedať
@gasolked to uz takto musi byt, ten dvojkomin daj normalny jednokomin do obyvacky a nejako to obstavas spolu s krbom tam sa to strati to mas cca 40x40cm max. Mozno bu som to umybadlo v hajzli zrusil ked mas hned vedla kupelnu. Alebo to spok celens hajzlikom
Odpovedať
@janulikk Spomínal som vyššie, že to bol plán na začiatku, ale je tam to ale ... dilatačná medzera medzi stavbami a tepelné mosty. Druhá vec, na pôvodnom dome chceme iba vymeniť krytinu, resp. ponechať krov a prestrešiť s novým domom. Akonáhle dám dole obvodový múr, musí ísť aj krov, zvýšia sa mi náklady na dom a tým pádom už nepreviažem stavby, pretože chcem Isorast, ktorý sa zalieva v dvojobale betónom s pôvodnou stavbou, aby som neporušil vonkajší obal Isorastu a nevznikli mi tepelné mosty. Takže preto nechať radšej starý dom, ako je. @atlaska S tým súhlasím a obával som sa toho.
Odpovedať
Vanu daj pod okno, pred nu umyvadlo a wcko nechaj tam kde je, len ho otoc do kupelne. Zrus priecku a nech je wcko v kupelni. O cast kde je umyvadlo vo wcku zvacsi technicku. Nechapem nazoru, ze wcko nema byt v kupelni. Ved vy tam budete zit. A raz za cas to navsteva prezije. A ak nie, tak taka k vam ani chodit nemusi.. Urcite radsej taky kompromis, ako toto. Pripadne dat bojler do technickej co je za garazou...uplne najlepsie by asi bolo oslovit nejakeho "k svetu" architekta.
Odpovedať
@katuska78 to ze tomu nechapes je len tvoja vec, mozno casom pochopis ;-)
Odpovedať
@codyy vyriesili sme tal nedostatok priestoru v kupelni v byte. Povodne to boli dve prtave mirstnosti, potom pomerne luxusna velkost kupelne (na byt). V dome mame aj samostatne wcko, aj wc v kupelni. Netvrdim, je to prakticke, ale ak by bol nedostatok priestoru, tak prve co obetujem je male wcko. Vyrastla som v dome, kde nas bolo habadej 😁 a wcko bolo jedno. Som tu, zijem. Este raz opakujem, je prakticke mat aj samostatne wcko, ale v tomto pripade je to skor na skodu ako na osoh.
Odpovedať
Profilova fotka
@gasol mozno by sa to dalo spravit takto komin otocit a vrazit ho do steny. tym padom by si ziskal par cm na kazdu stranu a vedla neho mozes vopchat kotol. potom na zvazenie by bolo umiestnit rozdelovac na podlahovku mimo technickej. su take co sa vstavaju do steny a mas tam len dvierka a potom by si mal "dost" priestoru. aj keby sa to nedalo tak stale ak nechas rozdelovac tak mozes posunut boiler nad neho.
Odpovedať
@katuska78 lenze oni stavaju dom, takze preco sa v tomto obmedzovat ;-)
Odpovedať
Nepochopim ako tu riesite malilinku kupelnu pre civavu a este mensiu technicku miesnost, kde bude problem sa aj otocit a pritom garaz je vacsia ako obyvacka. To auto ma vacsiu hodnotu ako clovek? Nechcem radit ani kritizovat, kazdy nech si urobi podla seba, ale ja by som ubral z tej garaze a pridal aspon 5m2 na kupelni a technickej.
Odpovedať
Profilova fotka
Aj my mame mini TM 800x2200. Je v podstate v malej kupelni a rozhodli sme sa to predelit posuvackami po celej stene 2200, z 3 kridel. Cize sa tam da v pohode dostat ku kazdej casti. Ak budu posuvacky v 2 kolajnickach tak to bude troska horsie, ak v 3 tak pohoda...
Odpovedať
Problém nie je v tom, že sa tam spotrebiče nezmestia. Každý má svoje vyhradené miesto. Ide len o to, či to tak z hľadiska bezpečnosti môže byť a či môžem ten priestor zatvoriť zasúvačkami z dreva. @psychx Ďakujem. Aj tak sa dá. @originalx Prečítaj si moje príspevky, garáž je stará stavba a okrem krytiny sa s ňou nebude hýbať, pretože z nej nikdy nízkoenergetický dom už nebude. @nicicka Ďakujem. Presne toto som potreboval vedieť.
Odpovedať
Neviem o aku velku prerabku ide resp co vsetko sa bude robit na novo ale vzhladom na to ze sa tu riesi kotol a podlahovka tak asi to bude vsetko tahane na novo....otazka preco teda nedas vsetky tie veci mimo obytnej casti a nebuchnes to do technickej za garazou???? alebo do garaze??? Komin by som nechal tak kde je ale dal jednokomin asi kvoli krbu ze??? a kurenie by som dal za garaz....
Odpovedať
@gasol Načo chceš technickú miestnosť "v dome", keď máš kopec miesta v garáži? Kotol, boiler, práčku,... - všetko by som dal do garáže. Tam to na stene nebude nikomu zavadzať, máš tam prístup zvnútra a nebude ťa rušiť ani zvuk kotla a práčky.
Odpovedať
Tak v tomto pripade, ak to teda nechces ozaj cele presunut do tej technickej za garazou, by som to cele ponala ako jeden priestor, urobila jedny dvere a vnutri to rozclenila tak, aby dobre bolo.. Vzdala by som sa samostatneho WC.. My napr mame technicku hned vedla kupelne, povodne sme tam chceli aj dvere urobit, ale nakoniec mame len zaves, lebo nie je nic lepsie, ako hadzat spinave pradlo priamo k pracke a mat po ruke vsetko, co je v tej technickej odlozene.. takze od kupelne ju mame len opticky oddelenu.. V tvojom pripade je kazdy c dobry, tak naco sa oberat o ne este aj murmi a dverami..
Odpovedať
@nicicka on by mal kotol kondenzacny aj pracku prakticky v kuchyni a v obyvacke,kebyze tam da iba posuvne panely.
Odpovedať
1
2
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?