Kuchyna, ako rozmiestnit?

Ahojte. Koncime s projektom na prerabku domu a chceli by sme este nazory na rozmiestnenie kuchyne, ci to je v pohode.. Chceli sme povodne spojene balkonove dvere s oknom a hned pod oknom drez, cim by aj zacinala linka, no projektant to navrhol tak, ako je na obrazku, to sa mi nepaci, kde je to okno a drez... Co na to poviete? Este bude pred tym ostrovcek s pracovnou doskou, ktory tam nie je zakresleny..
Odpovedať
1
2
Alebo pripadne poradte, ako by ste to spravili Vy, budem rada za kazdy navrh.. Samozrejme primyslite si tam este ten ostrovcek, som to tam zabudla dokreslit...
Odpovedať
@andyfr hlavne si zapamataj zakladnu zasadu pri kuchyni- vyberes potraviny z chladnicky, ides ich nasledne najprv ocistit a umyt (kos zvykne byvat pod umyvadlom) a az nasledne krajas a varis. Takze logicka naslednost: chladnicka- umyvadlo- sporak. Medzi nimi samozrejme nejaky manipulacny priestor.
Odpovedať
A kam si mame ostrov primysliet? aky velky? velmi zly obrazok, nevidno celok, horne skrinky....kde mas mycku, ruru.....podla tohoto nik neporadi.
Odpovedať
@atlaska To je len základný projekt pre stavebné povolenie kvôli vode, plynu a odpadom.. Čiže momentálne ide o to, kde dať šporák, drez a okno.. Lebo to sme chceli pripojiť k tým balkónovým dverám, aby potom už keď bude končiť okno mohli ísť hore aj skrinky.. Ostrovček pred linku, nie veľmi veľký, len aby tam vošla pracovná doska a zozadu 2 stoličky.. Ale keďže tam nie je spotrebič, tak pre stavebné povolenie je to nepodstatné, a preto to nie je v projekte..
Odpovedať
@clt No viem o tomto poradí, len sa mi nehodí dať drez tam niekde vedľa chladničky.. Je mi prirodzenejšie dať to pod to okno.. Ono, tá chladnička má ešte jednu možnosť. Dať ju úplne mimo linky na druhú stranu kuchyne, je tam dosť miesta, len neviem, keď už by bola úplne mimo linky, to už by bolo asi celé zle, chodiť si pre každú vec na opačnú stranu kuchyne, aj keď to teda zase nie je vôbec ďaleko...
Odpovedať
@atlaska Jaj a tú umývačku vedľa drezu pochopiteľne.. Hneď ako sa tam zmestí...
Odpovedať
Ked robis projekt domu,preco neprisposobis projekt kuchyne aku chces? toto je male, take panelakove. A fakt nevidno priestor,jedalensy stol. Pojem ostrovcek pred linku je uzasny, vsetci vieme kam ho ches dat .-) konkretne ako je ta foto, tam ti ostrov nevojde.
Odpovedať
Profilova fotka
ked uz by som mal prerabat dom tak si ho urobim podla predstav ;)
Odpovedať
Aj ja riešim podobný problém, ale ešte len ideme kresliť projekt na prerábku, v kuchyni zatial vychádzajú okná na 2 stranách a tretia by mala byť otvorená s obývačkou, drž sa toho chladnička- drez- varenie najlepšie sa otáčač aby si sa veľmi nenabehala, ja by som aspoň vymenila varnú platňu s drezom nechcela by si vymeniť vedľa dreví chladnička drez posunúť a na tú kratšiu stranu varnú platňu? Pri chladničke si môžeš dať urobiť veľkú "skriňu"
Odpovedať
@andyfr aj to je riesenie dat ju na druhu stranu, ale v tom pripade Ti bude trochu krizovat komunikacnu trasu smerom na terasu a tiez ako pises je tak trochu od ruky... Ale suhlasim s atlaskou, bolo by lepsie dat sem vacsi vyrez podorysu ak nie rovno cely, nech si to vieme lepsie predstavit. Napriklad ta miestnost, kde je kota 1620, to je co ? komora? Da sa s tou prieckou este hybat, posunut ju, aby si si zvacsila priestor pre kuchynu? Tazko sa takto radi, ked nevidime komplexne cely priestor.
Odpovedať
pod okno dať krásnu pracovnú plochu...očistíš zeleninu aj ked bude šero a nebudeš musieť svietiť...oceníš ked budeš strašia...drez do rohu..sporák nalavo od okna...je to len tak tak, ale naše mamky v panelákoch nemali väčšie kuchyne a zvládli aj mnohopočetné oslavy a vyváranie na ne...mam len o malo väčšiu kuchynku a som nadmieru spokojná. Chladničku nechaj v rohu ako je.
Odpovedať
@clt S tym uz neurobime nic. To je kupelna a tam kde je ta kuchyna teraz, tam bola spajza, to bude vyburane, aby tam ta kuchyna vosla. Takze priestor nerieste, ide len o rozmiestnenie v tom priestore. A dat chladnicku ku dveram je uplna blbost, ved to tam bude zavadzat, ked pojdem na terasu a ani nebudem nic cez nu vidiet.. :-) To by som si strasne uzavrela... Este je moznost dat chladnicku uplne mimo, ale neviem ci je to dobry napad...
Odpovedať
Článok sa načítava...
@staronova dakujem za nazor. No s tym vyhladom, kvoli tomu som chcela drez dat pod okno.. Mala som uz skusenost s drezom rohovym, ale tu nebude pri nom okno a zda sa mi, ze pri umyvani riadu by som bola v takom tmavom kute..
Odpovedať
A to okno by nebolo lepsie dat k balkonovym dveram? Hore by vyslo viac skriniek..
Odpovedať

Odpovedať
a opýtam sa ťa otvorene?! tebe sa to takto páči? Moja skúsenosť je, že pri dreze stojím úplne minimálne, kdežto pri doske stále...
Odpovedať
@staronova No ved preto som to sem dala, na diskusiu, ze mi to nejako nesedi... Prvotne som chcela tak, ako si mi pisala, ze drez rohovy urcite, lebo sa mi to tak velmi paci, ale pri umyvani ozaj potrebujes dobre vidiet na ten riad, aby si dobre umyla a stale si vypomahat umelym svetlom asi nie je riesenie... To este jedine tam tiez dat okno, ale to uz by bolo vela.. Radsej dam do rohu mikrovlnku a tak.. Len ako pises, stale sa neviem zzit s tym umyvadlom tam kde je... No ale tu je to aj zle zakreslene,drez bude 80 cm a okno 110, cize trosku inak..
Odpovedať
Na riad mas mycku, v dreze opachnes zeleninu a potom ju "v tme" budes cistit,krajat? Svetlo potrebujes vsade v kuchyni,ci umyvas,ci pripravujes ale umyvanie - priprava je 10% k 90tim% Ten ostrov tam bude akurat zavadzat. Ja by som tie dvere dala k oknu a kuchynu uplne inak ulozila.
Odpovedať
@atlaska Cistit a krajat ju budem na svetle na ostrovceku. Nebude zavadzat, nevidis celu miestnost, je tam vela miesta este... A je to otvorene do obyvacky... A este ju budem cistit a krajat v priestore medzi sporakom a drezom, kde bude okno a aj svetlo presahovat.. Asi ju nepojdem krajat do tmy vedla chladnicky.. :-) Ide tu v podstate len o poziciu okna a drezu, lebo sa mi to uplne nezda a linka bude dlhsia, asi az po dvere, nie ako je tu zakreslene... Podla programu, co sa navrhuju kuchyne nam vyslo medzi sporakom a linkou 85 cm miesta... Takze o to nejde az tak.. Len mi to tak celkovo nejako nesedi...
Odpovedať
@andyfr "Nebude zavadzat, nevidis celu miestnost, je tam vela miesta este..." Prosim Ta skus pochopit, ze my cerpame len z toho, co si nam tu dala. My netusime ako dalej pokracuje miestnost, co tam dalej pokracuje, co je vlavo, vpravo ... nevidime Ti do podorysu :) K tej chladnicke na druhej strane- myslel som to tak, ze sa dvere na terasu posunu, tak aby sa tam zmestila, ale ako som dalej pisal, bola by od ruky. Co by som vsak pouvazoval, kedze ste zrusili komoru, tak prave na tu druhu stenu dat nejake potravinove skrine ako ciastocnu nahradu za komoru.
Odpovedať
@clt To uz mame vyriesene nahradnou spajzou :) Teraz tie papiere nemam pri sebe, takze to nemozem nafotit, preto som to takto napisala.. Ide to tam proste dozadu do otvoreneho priestoru a potom nasleduje obyvacka..
Odpovedať
@andyfr vypomáhať si umelym svetlom na ostrovčeku je snáď iné?
Odpovedať
Aha jasne, supky od zeleniny prenasat ponad dlazku do smetneho kosa a ocistenu zeleninu zasa prenasat do drezu .... A stat chrbtom k oknu tam bude prirodzeneho svetlaaaa no habadej. fakt ti nik konstruktivne neporadi ked netusime akyj e podorys.
Odpovedať
@andyfr položila som ti otázku, či sa ti to páči?...lebo dáš sem diskusný príspevok a na každy nápad, čo ti tu píšeme odpovieš, prečo to tak nejde. Tak si myslím, že sa ti to takto zdá praktické a krásne. Vieš čo, tu na stránke je tisíc príspevkov o zásadách usporiadania kuchýň. S ktorými nemusí nik súhlasiť, ale môže sa nimi aspon trošku riadiť. Ja by som vyhodila aj ten nezmyselný ostrovček. Je to iba na obchádzanie, točenie sa pri práci v kuchyni /fuj/ a zavadzanie v priestore. Pohlad z obývačky na ostrov zababraný od bordelu zo zeleniny a podobne je "úchvatný". Chodenie s vysávačom dookola-za mna nie. Kuchynské okno +dvere mi tiež nesedia. Táto kuchyňa by mala byť kvôli využitiu priestoru, úplne inak dispozične navrhnutá. Prepáč, môj názor.
Odpovedať
@staronova @atlaska Ale ja som pisala, ze nielen na ostrovceku ale aj v priestore medzi drezom a sporakom, kde aj bude zasahovat okno este.. Takze ma len chytate za slovicka a hladate chyby.. Co mi bude vyhovovat budem robit na ostrovceku a co chcembudem robit vedla toho drezu. Myslim, ze som pisala, ze tam je 85 cm miesta. A preto som zavrhla, co ste mi uz pisali, lebo tym som si uz presla, vsetky tieto veci, co mi pisete ma uz napadli.. Len som myslela, ci niekoho nieco nenapadne ine, co mna nenapadlo.. Len zatial som taku odpoved nedostala, a asi nedostanem, lebo inac to teda asi nepojde, kedze je to taky mensi priestor na dlzku.. Aj ked som velmi chcela mat rohovy drez, ale to okno tam k drezu kvoli tomu uz nebudem davat... Takze asi takto.. Asi nic nove mna ci niekoho druheho nenapadne..
Odpovedať
Kazdy ti tu nieco pise,vsetko negujes. Fakt ti nik neporadi bez podorysu. Takuto kuchynku sme mali v panelaku v dvojizbaku. len to okno bolo nacapene na balkonovych dverach-nikdy viac. Kedze rekonstruujete dom tusim, dalo by sa to inak poriesit.
Odpovedať
@atlaska No ved s tym oknom sa da vselijako poriesit... Kam ho dame, tak to bude, len takto to navrhol projektant.. Ale zase ho nechcem dat uplne k sporaku.. A zase sporak vymenit, ze by som ho dala na kraj linky, to sa mi nehodi.. To asi tak nikto nedava, ten sporak na kraj...
Odpovedať
@andyfr nechápem prečo by si mala pri dreze v rohu málo svetla!? Zober si napr. okno a pri nom skrinu. Otvoríš ju a normálka sa v nej hrabeš a vyberáš veci. Nemáš v nej okno. A ked idete prerábať architekt ti tam môže navrhnúť aj prívod elektriky a na tú chvílku opláchnutia niečoho si môeš zapnúť svetlo. Ja mám drez v rohu, mám natiahnutý kábel keby bolo treba, ale fungujeme rok a pol bez potreby svetla. Ale fakt táto kuchyna potrebuje šikovného človeka, aby sa pohral aj s celkovým pôdorysom a prechodom do obývačky. Takto to je iba ako baby na trhu. JPP
Odpovedať
Mna napadli dve riesenia - vzhladom k tomu, ze to okno nude spojene s dverami na terasu, tak by bolo mozno pre teba riesenim dat tam este jedno okno a mala by si svetle az az.. druhe riesenie by bolo umiestnit sporak do rohu, mame to teraz tak a v rohu pod varnou doskou je obycajna skrinka sirky 45cm. Nedostatok svetla nie je problem, ved aj tak ma kazdy digestor aj svetlo.
Odpovedať
@atlaska zbytočne sa namáhaš, tu je od začiatku zlá ergonómia. Tipujem že to bude dotyčnej prvá kuchyňa, resp. dotyčná nikdy nevarila. Ja by som v takejto kuchyni nie že nevaril, ale ani nepomáhal partnerke pri varení, kuchyňa by bola pre mňa tabu. :-D
Odpovedať
1
2
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?