Krtkodom - máte s ním skúsenosti?

Mate niekto skusenost s tzv.krtkodomom? Ďakujem :-)
Odpovedať
1
2
7
@beregine to som zvedavý, či sa niekto ozve. Toto aj mňa zaujíma. Čo nad takým uvažujete?
Odpovedať
@negue no, mame dost svahovy pozemok, tak si to tam viem celkom predstavit. Netusim vsak v akej cenovej relacii by sme sa s takymto domom pohybovali, co sa tyka stavby. Tak by pomohlo nejake akekolvek info. Vy tiez nad takym uvazujete?
Odpovedať
Profilova fotka
@beregine dodávateľa posielam do pošty, ale práve pre krtkodom som už kreslil niekoľko koreňových ČOV, je to spôsob života, ale je to aj hospodárne.
Odpovedať
V Kráľovej nad Váhom taký dom už niekoľko rokov stojí. Zvonku to vizerá super :-). Ale bohužiaľ majiteľov nepoznám. Tiež by ma zaujímal ich názor po rokoch. Voľakedy o nich písali v časopise.
Odpovedať
@beregine je to dobré riešenie, zvlášť na svahovitom pozemku, len na to treba mať gule a vystúpiť z priemeru šedi.
Odpovedať
Profilova fotka
Ale treba mat aj orientaciu pozemku. Prednedavnom to bolo v novom byvani aj s cenami ale ci su to reprizy, alebo nove casti. Samozrejme skusenost niekoho kto to ma je na nezaplatenie.
Odpovedať
Ja ked som to videl v novom byvani tak som si povedal, ze by som do takeho domu nesiel byvat ani zadarmo. Absolutne ma to neoslovilo, prave naopak, posobi to na mna klaustrofobicky, mat haldu zeminy za chrbtom. Byvanie v pivnici ma absolutne nelaka, okrem toho tam musi byt perfektne zvladnuta hydroizolacia a mnoho dalsich technickych detailov a najmä dlhorocna zaruka, a toto je na Slovensku myslim najvacsi problem. Ja by som to (aj kebyze mam na take byvanie gule) neriskol.
Odpovedať
@marek_norway na stavbu je to finančne náročnejšie , no ušetrí sa na energiách a je lepšia tepelná pohoda, bol som v takom dome ktorý je vytesaný v tufe pri LV, dnes to už majú len ako raritu, i nová stavba mi príde ako zemľanky čo som videl na Ukraine ked som zablúdil, do jednej usadlosti
Odpovedať
Príspevok bol zmazaný adminom, lebo nespĺňal Pravidlá prispievania do fóra.
A zivotnost ma aku takyto dom? To by som chcel vediet. Ako vyzera to fajn, o tom potom ale neviem, dost by som sa toho bal.
Odpovedať
@jacks101 výrobca udáva 100 rokov, drevená výstuž+ 15 cm betonu , je oveľa viac chránený pred počasím ako bežný dom,prikuruje sa len 3 mesiace, nepotrebuje klímu, ja by som si tam musel zvyknúť na svetlo . miestnosti môžu byť delené podľa svetla od juhu po sever
Odpovedať
@duzu -prepáč :-(
Odpovedať
Článok sa načítava...
Profilova fotka
Za mňa nie hlavne kvôli dispozícii, všetky miestnosti orientované len na jednu svetovú stranu. Taký pôdorys musí byť strašne nepraktický.
Odpovedať
Profilova fotka
Nebolo by to nič pre mňa hlavne kvôli dispozícii a pôdorysu. Pre rodinu si myslím, že úplne nevhodný
Odpovedať
@martosko @wiewo asi mate napozerane malo projektov s dobrymi dispoziciami. Pokial je svahovity pozemok natoceny na juznu stranu, v pohode sa da postavit plnohodnotny dom orientovany na jednu stranu. Podlhovasty dom v rozmeroch 8x20 m, v pohode sa da do tohto rozmeru vyskladat vhodna dispozicia. Pokial mate vsak napozerane len projekty stvorcovych tvarov, tak pre Vas je to nepochopitelne. Ja sam mam bungalov, kde obytne miestnosti su orientovane na juh, akurat spalna ma okno na vychod. Na sever su len technicka miestnost, kupelka, zachod, spajza,
Odpovedať
Profilova fotka
@jurkoboss Dispozícia hlboká 8 metrov orientovaná len na jednu svetovú stranu je prakticky nepoužiteľná keďže prirodzené svetlo sa nedostane viac ako 5 metrov do hĺbky.
Odpovedať
Tiež som to videla v Novom bývaní. Polovica miestností bez okien, otras. Ako v pivnici. Nechcela by som taký dom ani náhodou.
Odpovedať
@martosko myslim, ze je to troska viac. Mne v lete presah strechy nepusti priame slnko vobec, od jesene, cez zimu az do jari podla obdobia postupne pusta. Obytne miestnosti su plne presvetlene. Tam problem nie je.
Odpovedať
Profilova fotka
@jurkoboss A čo má tvoj dom spoločné s takýmto typom domu, máš celú dispozíciu hlbokú 8 metrov presvetlenú len z jednej strany.
Odpovedať
@martosko mam vnutornu sirku 8,5 m Zo severnej strany mam vstup, technicku, spajzu, kuchynu, ktora je potom prepojena s jedalnou smerom na juh, kupelku Z juznej strany je obyvacka, jedalen, 2 izby. Z vychodnej strany je spalna. To je jedina obytna izba z bocnej strany. A ako vravim, nemam pocit nejakeho tmaveho domu, kazdy povie, ze je dobre presvetleny. Takze tie severne miestnosti, co som popisoval nepotrebuju mat okna, da sa to poriesit normalnym svietidlom. Ked velmi chces, das si svetlovod zvrchu. Krtkodom je o kompromise. Kazdy mame ine priority. Niekomu nevadi, ked nebude mat v kupelke okienko :-)
Odpovedať
Profilova fotka
@jurkoboss A ako hovorím ja tvoj dom nemá nič spoločné s takýmto typom domu, keď budeš mať všetky okná a aj vstup len na jednej strane tak budeš písať relevantné informácie o užívaní.
Odpovedať
Profilova fotka
Neviem si predstavit, ze by som mal v niecom takomto byvat. Rozhodne mi najviac vadi to, ze okna su situovane len na jednu stranu. Ako ak sa v nom niekomu dobre byva ok, kazdy mame pravo na nazor
Odpovedať
@martosko vsak ja netvrdim, ze mam taky dom. Iba reagujem na tvoje prispevky, ze neexistuje optimalna dispozicia. A ja tvrdim, ze sa to da, bez toho, aby sa clovek citil ako v pivnici.
Odpovedať
a to je celkom zaujímavé...pripomína mi to hobbití dom, len v modernom prevedení.... ak je dobrá orientácia pozemku, tak to nepôsobí klaustrofobicky... a aj to celkom dobre vyzerá, ak by to urobila firma so skúsenosťami, nemal by byť problém...
Odpovedať
Profilova fotka
A to na slovensku taky dom aj niekde je?
Odpovedať
Profilova fotka
@jurkoboss Tak keď sa to podľa teba dá, namiesto písania o svojom dome si mohol pridať obrázok takého pôdorysu aby sme videli ako sa to dá.
Odpovedať
Mám byt, kde sú okná len na jednu stranu. Je s tým len jeden problém - nieje možné spraviť prievan a poriadne vyvetrať... Toto keby bolo vyriešené tak nemám problém si to dať postaviť - pozemok mám svahovitý orientovaný na juh... Teda okrem nenormálnych peňazí čo za to chcú :)
Odpovedať
@martosko special for you :-) Len taky rychly nastrel V izbe 1.12 bud okno na boku a uprava terenu okolo domu, pripadne svetlovod zvrchu. Ostatne miestnosti bezproblemove Maj sa Poslem ti cislo uctu na fakturaciu studie :-) :-) :-)
Odpovedať
Profilova fotka
@jurkoboss Tak to by bola katastrofa aj keby to nebolo s troch strán zasypané v zemi. Vidím že máme rôzne predstavy o tom čo je dobré riešenie pôdorysu.
Odpovedať
@martosko ty si zatial ziadnu predstavu neukazal :-) Tak daj do placu, nech to pre zmenu ja skritizujem :-) Zatial iba kydas bez argumentov. Nikto ti nevnucuje typ domu krtkodom. Pokial vsak nemas nejaku prinosnu myslienku, neviem naco sa zapajas do tejto diskusie. Mudrlantov, co len kritizuju, takych je tu dost.
Odpovedať
1
2
7
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?