Krb v projekte

Zdravim, chceli by sme si dat postavit montovany dom. Zatial som oslovil iba jednu firmu, ktora sa mi pozdavala najviac, ale nejako som sa zasekol. Boli sme rozhodnuti, ze by sme do domu nechceli krb, ani kachle a pod. Nemame k tomu vztah ( byvame v dome s krbom ), zabera miesto, bordel a vsetky keci, ktore sa daju aj vyvratit, okolo toho. Na stranke mali napisane ze : Poznámka: Kvôli kolaudácii a energetickému certifikátu je nutné nainštalovať v dome krb alebo kachľovú pec. Tak som sa pytal ci to tak naozaj je, ci by napr. miesto toho nestacila ( na dosiahnutie A1 ) silnejsia izolacia a rekupercia. ( viem ze kazdy projekt je iny, v nasom pripade bungalov o ZP cca 170M2 , kde je zaratane uplne vsetko ( garaz terasy a pod ) ) Dnes mi prisiel od nich mail, citujem ( kopirujem ) : Ohľadom Vašej otázky, áno, od tohto roka je povinnosť mať krb alebo kachle, rekuperácia pri našich stavbách nie je potrebná. Tak sa teda pytam, je to naozaj tak? Nanuti mi niekto krb aj ked ho nechcem a aj keby som ho mal tak ho nebudem pouzivat, ale bude tam iba koli cislam v papieroch ? dakujem
Odpovedať
1
2
@borgesko a keby si dal radsej link na ten dom. Krb mat nemusis ale asi tam bude dake otrasne el. kurenie tak to potrebuju zmaskovat krbom alebo co - lacne riesnie.
Odpovedať
Projekt, teda este to neni projekt, je to nieco co som nakreslil a neratal som s krbom. Chcel by som vodnu podlahovku a rekuperacii by som sa tiez rad vyhol ale keby bola nutna, tak radsej rekuperaciu ako krb. mozem prilozit iba moj nakres domu, ak to pomoze. Je to len hruby nacrt , a nabytok je tam iba pro forma. a terasa je zbytocne velka
Odpovedať
Zdravim, od tohto roku je povinné splniť požiadavky na energetickú hospodárnosť(potreba tepla na vykurovanie). Nikde však nie je napísané, že to musí byť krbom. Obalové konštrukcie musia mať požadovaný tep.odpor -steny min 4,4m2.K/w, strechy 9,9. Samotná tepelná izolácia však na dosiahnutie energetického kritéria nestačí, preto sa najčastejšie používa rekuperácia, alebo alternatívne zdroje energie ako tepelné čerpadlá a solárne panely. Krb Vám navrhli preto, lebo je to pre nich najjednoduchšie - hodia ho do pôdorysu a hotovo, pričom rekuperáciu musia zohľadniť vo výpočte potreby tepla a pravdepodobne to nevedia.
Odpovedať
@borgesko Kritériá splníte s hrubými izoláciami. Vo Vašom prípade bude treba asi rekuperáciu, keďže dom má komplikovaný tvar. Krb určite netreba. A URČITE TO NIE JE POVINNOSŤ ZO ZÁKONA !!!! Čo sa týka primárnej energie, tu je inštalácia krbu jedným z riešení. Ale iba jedným z viacerých - pokiaľ má byť kúrenie elektrické. Ak máte plyn, tak krb určite netreba, primárna Vám vyjde.
Odpovedať
Profilova fotka
@borgesko chápem vas vzťah ku krbu, nas je tiez nepoužívaný. Preto do nového RD bude od ht design Gas true Vision. Na diaľkové ovládanie a vyzerá ako pravý... Aj hreje-)) kompromis kedže mm sa nechce starať o krb a vôbec ho uz ani nechcel a ja som predsa len na staré kolena chcela mat niečo na prehriatie..
Odpovedať
Profilova fotka
Pises ze si zatial oslovil len jednu firmu. Tak sa daj do toho oslovit aj nejake ine. Celkom by bolo na mieste zaujimat sa o názor viacerých firiem na jednu vec
Odpovedať
Profilova fotka
@blacksr povinnost zo zakona to nie je, ale mozno oni vo firme to maju ako nejake mozno nepisane pravidlo. Myslim ze ina firma by sa k tomu inak postavila
Odpovedať
@kristiaaano aj som chcel, ale akurat mi to cele padlo. Chceli sme si ist rezervovat pozemok a niekto nam ho vyfukol takze si budem muset robit vsetko nanovo. Ale mozno to bude na nieco dobre, lebo ako pise @blacksr , budem vediet , ze bude ovela vyhodnejsie spravit ho co najviac jednoduchy, bez nejakych vyklenkov atd. takze zatial dakujem, hlavne ze tam ten krb nemusi byt :) @bambula626 my mame taku staru elektricku pec, tiez to pekne vyzera a veru aj to dost hreje, ale nemyslim, ze by to bolo pouzitelne na nejake vypocty :D
Odpovedať
@borgesko niekto vam vyfukol pozemok? to znamena ze niekde na vas caka novy a lepsi ;-)
Odpovedať
Profilova fotka
@bambula626 pozeram co to je. Krb s plynom na drevo? stratil som sa :-D
Odpovedať
Profilova fotka
@mjullerr nie to su keramické polienka ktoré pri hoteli vyzerajú ako drevené. Nic nevyberas, nechystás, necistis, zapnes diaľkovým ovládačom plyn- horáky su v priestore nie v jednej línii a mas romantiku-)))
Odpovedať
Článok sa načítava...
Profilova fotka
@borgesko na jednej strane máš možnosť nájsť si lepší pozemok, ale na druhej určite by nebolo na škodu aspoň obvolať firmy podobného charakteru či tiež by tvrdili že krb je podstatný
Odpovedať
Nejako mi to nedalo a skusal som kreslit nieco co by zapasovalo takmer na kazdy pozemok, ale nevyhol som sa tomu jednemu vyklenku s garazou, dom je inak kocka o rozmeroch 11,5 x 11,5 + teda vyclenok tej garaze a + terasa. ked som si to hodil na milimetrovy papier, skoncil som na 169 metroch s uplne vsetkym. Vcera sme este aj spekulovali s manzelkou, ze ak rekuperacia stoji cca 5000 € tak sa nam asi viac oplati dat postavit nejaky mini komin a k tomu nejaku kachlovu pec alebo nieco podobne tak to vide mozno na 2000 €. povinna je tusim revizia komina raz za rok, ktora nech stoji 100€ rekuperacia neviem ake ma rocne naklady, ale myslim ze tam su nejake filtre ktore treba menit. Takze sme vlastne dospeli k tomu, ze ak by nas to lacnejsie vyslo s kachlami, tak to nieje az take hrozne no... Prilozim aj nacrtok "noveho domu" , mozno niekoho inspiruje , tak ako mna niektore veci tu na MS.
Odpovedať
Profilova fotka
@borgesko takze v podstate si prisiel na to ze v tej firme vam ani tak zle nechceli?
Odpovedať
@borgesko Po mojej skusenosti urcite rekuperacia vyjde menej ako komin a kachle komin za 1300 a kachle do NED minimalne za 5tis. rekuperacia 3000.
Odpovedať
Profilova fotka
@borgesko napisal si ze ak rekuperacia tolko stoji. Na tvojom mieste by som si v prvom rade zistil realne ceny. Ako vychadza jedno, druhe a potom to porovnal. Kto ti povedal, ze rekuperacia ta vyjde taku cenu? :-)
Odpovedať
@anansie kachle do NED minimálne 5000 tis??? A to sú aké ? :-o
Odpovedať
@soboli tiez som z toho prekvapena ale nechceme tie samostojace male ale nieco ako kozub len akumulacne a vzdy ked dame poziadavku ze do NED tak mame ponuku za cca tolko :-( mozno skusime este Romotop Arona za 3t tie sa nam dizajnovo pacia ale aj tak su teraz nad rozpocet. Mozno uzavrieme dymovod na komine cez ktory aj tak zateka a kasleme na ohen v dome :-(
Odpovedať
@soboli ak mas tip na nieco unosnejsie velmi nam pomozes
Odpovedať
@kdaniel v podstate ano :) , len to vyznelo od nich ako povinnost ten krb/kachle/pec mat , co sa mi nepozdavalo @trundzi myslel som to tak, ze budem suhlasit s tym, co bude lacnejsie. Ak ratam komin 1000€ a kachle cca 500. Nemyslim ze rekuperaciu by som zohnal za taku cenu aj s pracou. Ale ak sa mylim, tak pardon :)
Odpovedať
Profilova fotka
@anansie všetko čo je pre NED je drahšie o dosť. Nech sa to týka čohokoľvek. Ja som pozeral cenové ponuky na schody na povalu, na krby, na okná normálne aj strešné a až mi sánka z tých cien padala.
Odpovedať
@anansie no ani nie tip skôr otázku .Znamená to že chceš mať jediné kúrenie v dome prostredníctvom kachiel na drevo? Lebo ja si skôr myslím že na dosiahnutie NED stačí napr.plynovy kondenzačny kotol a vykurovaním do podlahy a ako backup kúrenie napr. krbova vložka a samozrejme kvalitné zateplenie ;-)
Odpovedať
@vlado90 a aky je rozdiel medzi kachlami do normalneho domu a do NED ? To som taky naivny ze si myslim ze si kupim kachle a je jedno kam ich "namontujem" ?
Odpovedať
Profilova fotka
@borgesko zeby vo vykone?
Odpovedať
@soboli nie len akko vypomoc pri vypadku elekriny. mame podlahovku
Odpovedať
@anansie tak v tom prípade ti bude stačiť obyčajná krbova vložka ,výkon podľa kubikov a ceny sú rôzne od cca 500 eur do výšky rozpočtu a preferencií dizajnu ;-)
Odpovedať
@soboli vzhladom na prehrievanie interieru nam krb neodporucali. mame lepsi ned.a potrebujeme max vykon4kw
Odpovedať
@anansie no to je ok veď kúpte vložku s nižším výkonom a potom záleží akú plochu tým chceš vykurovat ja nie som odborník len si myslím že ak to má byť len kvôli obcasnemu zakureniu na atmosféru alebo vo výnimočných prípadoch ako druhé kúrenie tak by som si vybrala cestu krbovej vložky. A máte bungalovy alebo poschodie?
Odpovedať
Profilova fotka
@bambula626 ako to citam tak to znie zaujimavo, len neviem..nechyba tam take to bezne praskanie dreva?
Odpovedať
1
2
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?