Koľko vás stál m2 domu.

Ak ste stavali cez viac partií remeselníkov, murovaný dom najlepšie poschodový s pultovou strechou. Stavaný v rokoch 2013-2016 chcem cenu za úžitková plochu.Úžitkovú plochu domu dostaneme, ak spočítame plochy obytných miestností (obývačky, detských izieb, spální) a vedľajších miestností (schodisko, komora, pivnica, WC, kúpeľňa, hala, chodby, atď.) okrem plochy terás, balkónov a loggií. Budem rád ak dopíšete aké boli použitá mat., či má dom rekup.j-rv atd. Myslíte, že dom Ekoline 273 od Euroline by sa pri všetkej skromnosti dal do 70 000€ reálne za 1,5roka postaviť? http://www.eurolineslovakia.sk/sk/pro...
Odpovedať
1
2
@pokakany_trpaslik Ak ti to bude robit firma asi tazko, sam hej ale tazko za rok a pod. Mna stal 1m cca 450€.
Odpovedať
@sysell Nepýtam sa na firmu na kľúč, ale postupne na partie majstrov od základov až po strechu a je mi jasné, že je to o dobre vyjednanej cene matroša aj prác podľa regionu. Vodu a kúrenie mi najkamarát za dobrú cenu a aj na pomocné práce by sa niekto našiel. Dík za odpoved 450€/m2 je cena, ktorá sa asi ťažko podlieza. Ináč pekný dom si postavil ;-)
Odpovedať
@pokakany_trpaslik ci firma alebo postupne partie to mas asi za jedno, proste musis platit robosom tak ci tak. tam velky rozdiel v cene nebude, skor lokalita a na koho natrafis.
Odpovedať
@sysell V 60 000€ je aj tá dvojgaráž? Myslím, že na kľúč by to bolo podstatne drahšie, ako postupné stavanie a dohadovanie sa o cene po častiach výberom spomedzi viac partií /už sa mi pár chlapov hlásilo, čo stavali na okolí a vidia, že sa potlkam po pozemku/. Najviac ma na Sk desia papierovačky a ľudské zlyhanie resp.nedodržanie slova.
Odpovedať
@pokakany_trpaslik ee garaz cez 15k neviem presne. Dom by sa dal lecnesjie bez krbu, vonkajsich obkladov a pod. 60 k je zhruba, neodkladam uz vsetky blocky, je tam mozno aj plot , obrubniky a veci co s domom priamo nesivisia. Byt tebou skor sa obavam fuserov a ludi co nevedia ako robit veci spravne, resp ich standard je velmi nizky.
Odpovedať
@sysell Krb nechceme /poznám veľa ľudí čo majú plyn a oľutovali investíciu do krbu-použili ho párkrát/ .Plot chcem prvý roky obyčajné pletivo a na to brečtan/to len v prípade, že dojdú prachy/ .Pultová strecha je vraj najlacnejšia, ale zas pozemok je do mierneho kopca a to navyšuje cenu. a fušerov je fakt veľa to je mi jasné.
Odpovedať
podla mna za 70tisic mozes pocitat tak z bungalovom do 100m2 a urcite nie z garazou....
Odpovedať
Kdesi som raz čítal, že ak chceš najviac ušetriť nehľadaj popri zamestnaní iné, ale ak máš v pláne a môžeš stavaj RD. :-)
Odpovedať
@pokakany_trpaslik do 70 určite sa dá. My sme začali 15.3.2015. Dnes už bývame 3 mesiac, cena za m2 cca 600€ bez zariadenia a kuch. linky, ešte potrebujeme dokončiť a výsledok bude do 650€/m2. Viem si predstaviť že by sme to zvládli pod 500€/m2 keby sme použili iné materiály. Napr. máme okná a dvere drevohliník. Obklady, dlažbu, parkety by sme si tiež vedeli vybrať lacnejšie. Ak vieš veľa urobiť sám tak tento dom do 70 sa určite dá.
Odpovedať
@pripad001 Vieš to napísať ešte raz a zruzumiteľne? Lebo ja som to ale vôbec nepochopil. Ale možno je chyba vo mne.
Odpovedať
@chrobak7 Ja som na tom podobne v chápaní tejto myšlienky.
Odpovedať
@chrobak7 @pokakany_trpaslik ... ide weekend, tak vypínate? :-) Ak chceš maximálne ušetriť, máš na svojpomocné stavanie čas, čo dokážeš a vieš urob si sám, čo nevieš a čomu sa vôbec nerozumieš nechaj na ozaj dobrých majstrov. Toto už súčasťou myšlienky nebolo, no z vlastnej skúsenosti v oboch prípadoch musíš byť minimálne po teoretickej stránke 100% v obraze, lebo tí nevyučení resp pôvodne vyučení kuchári, čašníci, sociológovia.... = zlí majstri viac pokazia ako postavia a niekedy aj tým dobrým nevoňajú nové trendy a stavajú tak, ako sú naučení spred 30 rokov. V každom prípade odporúčam nechať si projektantom vyhotoviť projektovú dokumentáciu v realizačnom tvare. Podrobnú so všetkými podstatnými detailami. Vtedy stavbárov dokážeš odkontrolovať a vyhneš sa problémom do budúcnosti. Na stavebný dozor sa spoľahni, no ty to platíš tak si kontroluj aj sám. Ale aj moje odporúčanie ber, alebo si rob podľa seba. Apropo, poschodovú stavbu oficiálne svojpomocne stavať nemôžeš. Viď zákon.
Odpovedať
Článok sa načítava...
Profilova fotka
@pripad001 lenze taki co sa do veci nerozumeju sa do nich najradsej pustaju ;)
Odpovedať
@pripad001 Ja som vypol už dáááávno :-D Ja mám času dosť dlhodobo nepracujem. Mám 40r, stav.pozemok 6km od okr.mesta, v banke 0€, žiaden príjem/inv. dôchodok vybavujem viac, ako rok/, 4izový byt v cene cca53 000€, a manželku, čo zarába 530€ v čistom, najlepšieho kamaráta kúrenára-vodára, otca elektrikára a po sobotách pomáhal po stavbách v koncom min.tisícročia. Apropo, všetci čo tu stavajú posch.dom ju stavajú neoficiálne? To čo znamená? Od kedy platí tento zákon? :-o
Odpovedať
@pokakany_trpaslik http://www.modrastrecha.sk/forum/stav... Odkedy to platí neviem, pozri link diskusiu, je tam paragraf aj návod. V mojom SP z 2015 mi SU zadefinoval, "zložitá stavba" a nariadil pred výkopom oznámiť dodávateľa stavby.
Odpovedať
Príspevok bol zmazaný adminom, lebo nespĺňal Pravidlá prispievania do fóra.
Profilova fotka
@pripad001 to mas co za barak, ze to nespada pod jednoduchu stavbu ? :)
Odpovedať
@majkoj Ja v tom už mám hokej :-| totálny. Takže je možné postaviť murovaný dom, ktorý má prízemie a jedno poschodie svojpomocne, alebo nie? napr.tento: http://www.eurolineslovakia.sk/sk/pro...
Odpovedať
Profilova fotka
@pokakany_trpaslik 1) Jednoduché stavby sú a) bytové budovy, ktorých zastavaná plocha nepresahuje 300 m2, majú jedno nadzemné podlažie, môžu mať aj jedno podzemné podlažie a podkrovie, b) stavby na individuálnu rekreáciu, c) prízemné stavby a stavby zariadenia staveniska, ak ich zastavaná plocha nepresahuje 300 m2 a výšku 15 m, d) oporné múry,
Odpovedať
Profilova fotka
@pokakany_trpaslik akurat ze ten dom s potrebou tepla 77kWh/m2/rok nie je ani nizkoenergeticky ani povolitelny :)
Odpovedať
@majkoj Jasne ide o možno projekt spred 15r. tak preto 77kWh/m2/rok mne ide hlavne o pôdorys.
Odpovedať
Profilova fotka
Čo som sa bavil s projektantom, tak podľa jeho praktických skúseností to vychádza cca takto: "Pri hrubej stavbe sa sucasna uroven cien pohybuje u klasickych a jednoduchsich objektoch v rozpeti cca 370 – 390 Eur / m2 uzitkovej plochy t.j. v priemere 380 Eur / 1 m2 uzitkovej plochy a pri zlozitejsich objektoch v rozpeti cca 400 - 500 Eur / m2 uzitkovej plochy, t.j. v priemere 450 Eur / 1 m2 uzitkovej plochy. V ponimani hrubej stavby sa bavime o zhotoveni zakladov , voda , kanal po zakladovou doskou, hydroizolacia pod murivom, murivo obvodove, nosne, priecky, v pripade schodiska schody, komin, krov, krytina klampiarina to vsetko material a praca. Pri stavbe na kluc sa sucasna uroven cien pohybuje u najjednoduchsich objektoch v rozpeti cca 700 – 800 Eur / m2 uzitkovej plochy a pri zlozitejsich objektoch v rozpeti cca 800 - 900 Eur / m2 uzitkovej plochy a pri najzlozitejsich objektoch v rozpeti cca 900 - 1000." To sú ale všetko sumy platné, pokiaľ ti to stavia firma, alebo platené parte. Ja mám holt to šťastie, že viem zohnať kvalifikovaných ľudí za guľáš a pivo.
Odpovedať
@majkoj 13x8 v dvoch plných podlažiach :-)... a rovnako dopadne ten, čo má šikminu až od tuším 1,4m resp prvé podlažie je 60% plochy spodku. Taký uletený je dnes SZ !!! Máš poschodový z rozlohou 160m2 a zložitá stavba...a máš bungalov 299m2 komplet podpivničený a jednoduchá stavba :-), kocurkovo.
Odpovedať
Profilova fotka
@pripad001 ale vsak stavebny zakon pripusta dve podlazia + podkrovie, tak v com je problem ?
Odpovedať
@majkoj v definícii čo je podzemné podlažie( tuším priemerne musí byť 0,8m pod povrchom) a čo je podkrovie šikmina max 1/2 svetlej výške 1NP, teda okolo 1,3m) , zákon - majú jedno nadzemné podlažie, môžu mať aj jedno podzemné podlažie a podkrovie,
Odpovedať
Profilova fotka
@tino2 zakon vravi o jednom nadzemnom podlazi a nadzemne podlazie je definiovane ako podlazie co je minimalne 800mm NAD povrchom. Takze mozes mat pivnicu (ako podzemne podlazie), prizemie, prve poschodie (ako jedno nadzemne podlazie) a k tomu podkrovie.
Odpovedať
Myslím že zákon pripúšťa 1 podlažie+podzemné+podkrovie, čomu ale dosť jednoduchých poschodových domov nezodpovedá ako písal @pripad001. Pritom taký podkrovný podpivničený "bungalov" bude reálne stavebne asi zložitejší.
Odpovedať
@majkoj napr. odo mňa chceli na úrade podložiť výpočtom že podzemné podlažie je naozaj podzemné. V projekte mám polozapustený suterén + 1NP + podkrovie. Inak by to nebola jednoduchá stavba a nemohlo by byť zlúčené územné so stavebným. Viem o inom prípade na inom úrade, keď v podkroví bola v projekte pri šikmine výška 150 a neprešlo im to.
Odpovedať
Profilova fotka
@tino2 citacia zo zakona 1) Jednoduché stavby sú a) bytové budovy, ktorých zastavaná plocha nepresahuje 300 m2, majú jedno nadzemné podlažie, môžu mať aj jedno podzemné podlažie a podkrovie, pise sa tam jednoznacne JEDNO NADZEMNE podlazie :)
Odpovedať
@majkoj no keď myslíš :-) podľa mňa je to nadzemné v zákone to čo ty nazývaš prízemie
Odpovedať
1
2
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?