Koľko stojí výstavba bungalovu svojpomocne?

Ahojte - sme úplní laici doteraz sme žili v byte a chceme to zmeniť - predstavujeme si niečo takéto https://www.energy-domy.cz/projekty-z... Obzeráme sa po pozemkoch a toho casu všetko skupujú developeri a stavaju domy s vysokými cenami (aspon pre nas) Kolko odhadom stojí výstavba takéhoto bungalovu? Na kľúč si to nedáme postaviť, mame dosť známych a majstrov by sme si tiez pokladali Dakujem
Odpovedať
dlazba stoji 5e/m2 aj 50e/m2 umyvadlo kupis za 20e ale aj za 400e plavajuca podlaja za 3.9e sa tiez da zistit, ja som kupil za 17e a da sa aj za 30e zohnat a tak dalej a tak dalej neviem ako ste narocni ale ta cena je naozaj premenliva ak mate znamych majstrov tak to s nimi prekonzultujte, kolko by stali jednotlive cinnosti, dajte to na papier a uvidite
Odpovedať
Ahoj, odpovede mozu byt neskutočne rozdielne. Ale vo vseobecnoti so 100 000€ pocitajte. Ja som staval svojpomoc, jednoduchy dom, platil som len strechu omietky, poter, plyn a kúrenie. Clovek svojpomocou kopec ušetrí, ale ono sa to aj tak nazbiera. Cena je uz so zariadenim, chybaju este terénne upravy. Na druhej strane, kup gauč za 700€, nie na mieru za 2000€, polske interierove dvere za 120€ nie za 250€, obklad za 13€/m nie 30€ a kopec tak usetris, len otazka je ci to za to stoji.
Odpovedať
Profilova fotka
@sunnyday1111 A to si fakt myslíte, že tí Vaši priatelia a známi netúžia po ničom inom, než Vám chodiť robiť napr. za stravu na dom, tak ako sa to robilo za totáča...? Rok... Dva...(?) Ale pozor: kto vstúpil do takéhoto kruhu, už z neho nevystúpil. Čiže chodilo sa potom dookola celý život "odrábať" tým, čo chodili robiť nám. Vy ste už boli pomáhať na koľkých domoch, keď teraz počítate s variantom, že Vám bude ktosi teraz chodiť...? :-) Presne ste to pomenovali v prvej vete: ste úplní laici. Nemáte predstavu nielen o cene, ale ani o odborných stránkach celej veci. Púšťať sa teda svojpomocne do stavby by som vám úprimne neodporúčal. Najlacnejší variant je "4-chlapová " firma. Seriózna partia, ktorá už stavala niekomu známemu, ktorý pozná ich robotu a vie ako robia a za čo.
Odpovedať
@leonardom hovoríš správne, nedá sa to očakávať, že ti tam bude nejaký kamarát muklovať niekoľko týždňov. nevravím, že občas neprídu s niečím pomôcť, no s nejak veľkou pomocou, by som asi nepočítal, aby som nebol potom sklamany
Odpovedať
@sunnyday1111 pultova strecha je fajn vela usetri. Cena sa neda trafit. Rovny pozemok alebo nie. Da sa nacenit hruba stavba. Ostatne su strasne rozdieli. Eletrika moze byt za 2tis aj za 10tis. To iste kuchyna, kupelna... kurenie eletricke ohrievace za 150e do celeho domu alebo tepelne cerpadlo za 5-7 tis :D ale ja kazdemu hovorim treba mat aspon 100tisic na stavbu.
Odpovedať
@leonardom Úplne presne vystihnuté :) Takto začína väčšinou každá téme, ako mám známeho elektrikára, vodára, murára atď atď a potom je tu kopec tém, kde sa rieši, ako ich ten kamarát obabral alebo si dovolil dať "trhovú" cenu ... @sunnyday1111 Treba si uvedomiť, že ak máte známych remeselníkov, pravdepodobne sa tým živia ... Ak budú "muklovať" 2 týždne u Vás na stavbe, tak si to nechajú pravdepodobne úplne bežne zaplatiť ... Ak nie, tak donesú domov menej peňazí čo v preklade znamená, ako keby Vám peniaze darovali ... Takže nemajte od toho veľké očakávania ...
Odpovedať
Profilova fotka
@sunnyday1111 Veď na tej stránke píšu že cena je cca 86- tisíc ( čo je podozrivo nízka cena ) a že podrobný rozpočet ti pošlú na vyžiadanie, tak si ho vypýtaj a môžeš si z ceny odpočítavať veci čo si viete urobiť sami, to že si pohľadáte majstrov vám tiež moc peňazí neušetrí lebo ani tí majstri nebudú robiť o moc lacnejšie ako firma a to tam môžu ešte vyskočiť rôzne problémy ( kamarát stavia a potrebuje urobiť a zakryť strechu, dohodol si majstrov povedali mu že to urobia za týždeň a že začnú vtedy a vtedy, teraz je oproti pôvodnému dohodnutému termínu 6 týždňov neskôr a ešte stále neprišli robiť ).Čiže ak by ste sa aj cez majstrov dostali na tých 86-tisíc pri dome cca 120 m2 zastavanej plochy bola by to celkom dobrá cena samozrejme plus pozemok a siete.
Odpovedať
Ono mat znamich odbornikov neni zle. Mozno neusetris ale aspon skor pride :D lebo inak je to problem...
Odpovedať
@sunnyday1111 Leonardo to pekne napísal. A ktej cene asi tak že pocitaj od 600€ dob1200€ za M2.
Odpovedať
leonardom,lepšie by som to nenapísal.Každá téma začína vetou,dom budeme stavať svojpomocne,ujo je murár a brácho je obkladač :-D A potom rozvody,hádky,vyčítanie,chalupa rozrobená 4 roky,bez fasády,bez plota.
Odpovedať
V prvom rade potrebujete pozemok, az ten urci aky dom na nom vobec bude mozne postavit. Pocitaj cenu pozemku + cena domu. Ak dom budete stavat svojpomocne, tak je to na 3-4 roky intenzivnej prace, mozete sa dostat na cenu 50-60 tis bez zariadenia a vonk. uprav. \s rodinoui moc nepocitaj, kazdy ma svoj zivot, svoje starosti, prec je doba, kedy ludia boli o 14:05 pred fabrikou, navyse v minulosti sa stavali domy nizsieho standardu - jedna kupelna, jeden zachod, betonove podlahy a na tom linoleum, bez zateplenia atd.
Odpovedať
@sunnyday1111 Ako už napísali, rátaj s cca 900 €/m2 plochy domu. A tí známi sú ochotní robiť u teba mesiace na stavbe zadarmo? Oni nechodia do práce? Majstrovi tiež musíš zaplatiť, niekedy aj viac, ako keby to robila firma na kľúč.
Odpovedať
Článok sa načítava...
84 547 € na kľúč 62 395 € svojpomocne
Odpovedať
Profilova fotka
Neratal by som s tym, ze znami vam tam budu robit zadarmo aj niekolko rokov a ak aj ano tak potom zase budete chodit vy im ako pisal leonardom. Dalsia vec je, ze ak ste laici bude treba zaplatit niekoho kto sa do toho rozumie a bude vediet tu stavbu riadit, ten to tiez neb ude robit zadarmo. Tam je hrozne vela faktorov, poriadne si to rozmyslite.
Odpovedať
bungalov 10x12 svojpomoc+zivnostnici 60 tis -start 3/2016 nastahovani 11/2016 fasada a dalsie dokoncovacky + 5000 eur 5-6/2017..pozemok sme mali .
Odpovedať
@mino1985
Odpovedať
@roman_x "v minulosti sa stavali domy nizsieho standartu" no po vojne určite,ale pred štyridsiatimi rokmi,skôr naopak.Stavali sa štandartne dvojpodlažné domy s celkove dvojnásobnou plochou proti dnešným,technická miestnosť,šatňa,práčovňa,garáž,dva záchody,bidet,2-3 vane,sprchový kút,niekde pod domom aj dieľňa a sauna.A stavali sa pracne,bez debniacich tvárnic,bez betonpumpy,doma robený výťah,kopec štrku,piesku,20-30 ton cementu,všetko voľne ložené,žiadne palety,priamo na stavbe do jamy haseného vápno,dve-tri deky,do svahu aj štyri..Mali iba chybu,že neboli zateplené.Tento nedostatok bol dostatočne vykompenzovaný smiešnymi cenami energií. Dnes,keď vidím tie predražené,pripravené na predaj,hotové bungalovy s obytnou plochou bytu,bez plynu,bez pivníc,bez garáže,s lacnou pultovou strechou pripomínajúcu šopu starej mamy,mi je ľúto skôr tej kvalitnej ornej pôdy,ktorá bola kvôli tomu zničená.
Odpovedať
Profilova fotka
Moja skúsenosť. Určite viac ako budete mať pôvodný rozpočet. Nech bude akýkoľvek.
Odpovedať
@tadashi to je vlastna skusenost? stavali ste svojpomocne? mozes poslat aj nejake fotky domceku?
Odpovedať
Profilova fotka
Pokial viem velke stavebne firmy maju vacsie naklady. Pri stavbe na kluc platite material, pracovnikov a firma ktora ma maržu. Pri stavbe svojpomocne sa plati len material a mensi zivnostnikov, ale bez marze tretej osoby. Tiez sa da v stavebninach ziskat lepsia zlava na material kedze sa da dohodnut , ze si u nic kupite material na cely dom. Tuto zlavu ma aj velka firma, ale Vam da plnu sumu bez zlavy. Samozrejme svojpomocne vystavba moze trvat dlhsie, kedze moze vzniknut system, ze sa neri nieco na cas a dalsi majster caka na dokoncenie pred tym kroku. Tiez to zalezi na finacovani, pri svojpomocnej prace sa mozu spomalit etapy vystavby a cakat na dalsie peniaze. Pri dome na kluc tato pauza nejde. Moj osobny nazor je lepsie stavat svojpomocne a riadit si vsetkych a aj material. Najst si dobry stavebny dozor.
Odpovedať
@jarda81 Toje aka svojpomoc, keď sa mi na stavbe strieda jeden živnostnik za druhym? Svojpomoc je keď si väčšinu roboty spravim sam s manželkou.
Odpovedať
Profilova fotka
@ruren ... u každého je svojpomoc inak definovaná. Niekto ňou ušetrí viac a niekto menej. Môže to byť aj tak, že si sám svojpomocne organizuje živnostníkov, firmy na stavbe. Vrátane cenových ponúk ... na tom sa dá zrejme ušetriť dosť. Môj sused takto stavia a stále sa chváli, aké dobré ceny zjednáva. Ešte by si mal dať urobiť cenovú ponuku na upratovanie na stavbe a stavenisku, lebo to čo tam má, je hotová katastrofa. :) Či sa to niekde nepodpíše v konečnom dôsledku, to sa uvidí, ale s tým asi už nepochváli. Jedno je isté, že časovo to predĺži stavbu. Ale ak máš kde bývať, tak prečo nie. Ja vždy hovorím, že si treba prepočítať, za koľko by som tie peniaze zarobila a potom uvidíš, či si ušetril alebo nie. Kutilstvo je samozrejme iná kategória. Tam to nie je až tak o peniazoch. Keď máš prácu rád, nie je čo riešiť :)
Odpovedať
@ruren za svojpomoc považujem aj menezment okolo stavby, nakup a dovoz materiálu, koho najmem, koľko mu zaplatím, termíny, upratovacie a čistiace práce (ja) ...to nie je svojpomoc? :) :-D
Odpovedať
@petinsvet To je len hranie sa stavbyveduceho a investora v jednej osobe.
Odpovedať
@ruren, blbosť, to je bežná realita :)
Odpovedať
Profilova fotka
@petinsvet Podľa tejto logiky ak kupujem auto a sám si obehám predajne alebo bazáre, zjednám si cenu zariadim si testovaciu jazdu tak som si to auto urobil svojpomocne, asi ťažko. Svojpomocne by to bolo keby som si nakúpil diely a sám ho poskladal to isté aj z domom, pre mňa je to svojpomovc vtedy keď človek sám alebo zo známymi múra betónuje a podobne a nie že ide majstrom nakúpiť materiál do stavebnín. Ak niekomu platíš za prácu nie je to svojpomocná stavba.
Odpovedať
Profilova fotka
svojpomoc je klasifikovana v stavebnom povoleni. Su dve moznosti svojpomocne, alebo stavebnou firmou. Preto davam tomu hlavicku svojpomocne, ale organizujem si to sam. Samozrejme musim v tomto pripade uviest stavebny dozor a predlozit jeho opravnenia vykonavat jeho cinnost. Ako som uviedol dovody " svojpomocnej prace" usetri sa minimalne tretina ceny. Dobre je si ak je moznost vyziadat projektovu stúdiu, uvidite ake su vysoke ceny za pracu. Velke firmy maju velku reziu na administrativu, projektantov, majstrov, potom pracovnikov a na to cele marža samotnej firmy pre ich zisk.
Odpovedať
@martosko ok, beriem :-). To bola len taka okrajová úvaha. Ale je pravda, že svojpomoc si každý definuje tak trochu po svojom, ako bolo spomenuté vyššie.
Odpovedať
@littleanet Nie, to bolo myslené ironicky. Na hlúpu otázku, hlúpa odpoveď. Je to to isté, ako keby tu niekto dal obrázok auta a spýtal sa, koľko také auto stojí. Nevieme aké auto, v akej výbave a pod. Dalo by sa kúpiť za 20 000€ aj za 40 000€. Tak isto je to s domom, niekto si potrpí na kvalitné materiály, a je mu jedno koľko to stojí, niekto zháňa všetko najlacnejšie. A pri stavbe domu je ďalších XY faktorov, ktoré ovplyvňujú cenu. Preto sa nedá povedať koľko bude stáť výstavba domu. Verím tomu, že niekto veľmi šikovný by vedel tento dom postaviť aj za 50 000€ a takisto sú firmy, ktoré by zaň pýtali pri výstavne na kľúč aj cez 100 000€...
Odpovedať
@spee16dee tak tych 100 000e je aj prehnana cena za svojpomocne kamaratka stavali dom vymera 220m2 by som povedala ze material vyberali hlava nehlava dlazba m2/40e dlazbu maju okrem izieb vsade a zmestili sa do 80 000e bez zateplenia a terasy podla mna vela zalezi aj kde stavas dom my planujeme zacat na jar a rozpocet mame 80000e a cca 140m2
Odpovedať
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?