Koľko ma víde mnou nakreslený projekt u projektanta?

ahojte, chcem sa opytat, ze ak som si sama nakreslila, okotovala dost presne podorys domceka, a dam to odborne spracovat nejakemu projektantovi, budem platit viac alebo menej ako za katalogovy projekt? a este by ma zaujimalo, ze ak este len cakam na LV a nemam pozemok vo vlastnictve (je to este orna poda, extravialn, a je to na dedovi, ktory mi cast jeho velkeho pozemku chce darovat , skratka papierovacky este asi na rok) ci si uz mozem dat spravit projekt, dakujem.
Odpovedať
1
2
ahoj funilieta! skús trochu upresniť, čo si to nakreslila a ako? myslím či v počítači alebo ručne... máš iba pôdorys? alebo aj všetko ostatné? a ak ručne - v akej to máš mierke? atď.....
Odpovedať
a ešte dôležitá vec: pečiatka od autorizovaného stav. Ing. je nutná!
Odpovedať
Profilova fotka
projekt si mozes dat spravit, pre radost :-) ...raz si jedna baba nakreslila domcek...na oznacenie izieb minula vsetky pismenka abecedy :-D Potom ostala vyvalena ked jej ho manzel prekreslil a dal nacenit :-D Ona platila menej...ale z kamaratskych dovodov :-) A urcite to bude viac ako za katalogovy projekt-ten navrh ;-)
Odpovedať
Ahoj! My sme si tiež kreslili vlastný projekt a nás vyšiel na 30000Sk. Dlho sme hľadali lacného projektanta a nakoniec sme aj našli. Ostatní by brali za vlastní projekt skoro až 100000Sk. Treba si pobehať,čo najviac projektantov.
Odpovedať
1. pri RD nemusi!!! byt peciatka od autorizovaneho inginiera. RD je povazovany za jednoduchu stavbu (do 300m2 zastavanej plochy) a tento projket moze vypracovat clovek s odbornym vysokoskolskym vzdelanim. 2. zda sa mi smiesne ak niekto pri investicii 2mil. ide setrit dake tisicky na projekte. Nechcem sa ta dotknut, ale nakreslit a dat prerisovat projekt, bez odbornej konzultacie nieje dobre riesenie. Projekt nieje len tebou narysovany podorys. Tam mas zaklady, krov, strechu, pohlady, rezy....profesie to robia od znovu a nie ako pri katalogoch... 3. robit projekt ak vies presne rozmery tvojho pozemka si mozes dat robit (profesie musia vediet ako pojdu pripojky), ale stavebko dostanes iba ak budes mat LV...alebo ziadatel bude majitel pozemku.
Odpovedať
michal kde si na to prišiel? že nepotrebuješ pečiatku autorizovanej osoby na projekt??? tak to by asi robil projekty každý skončený Ing. zo stavebnej a netrčal by tri roky pod nejakým autorizovaným "zdieračom"....
Odpovedať
ved jasne ze dam projekt prekreslit odbormikovi, to je len moj navrh co som si narysovala, je v mierke ale je to len podorys. pytala som sa len ci ma to vyjde lacnejsie alebo drahsie ako z katalogu
Odpovedať
moja kamarátka si nakreslila komplet projekt (všetky výkresy) a dala ho jednému Ing. v digitálnej forme, on doplnil, čo mu chýbalo a vybavil profesie a stálo ju to 25000,- my sme kúpili katalógový za 27000,- takže som nevidela zmysel v tom, aby som tomu venovala čas... ale ak chceš mať niečo špeci, tak ti asi nič iné nezostáva... my sme hľadali asi dva týždne takmer nonstop :-N a našli sme v katalógu projekt presne podľa našich predstáv :-)
Odpovedať
mam doma vlastnich navrhu tolik, ze by to dalo na cely katalog domecku... (zaliba ze stredni)
Odpovedať
Profilova fotka
Tiež si radšej kúpime hotový projekt, ako by som sa s tým mala piplať a nakoniec ma to vyjde viac... Funilieta, pôdorys nie je vôbec nič, je to iba Tvoja idea, ktorú musí niekto rozvinúť. Nehovoriac o tom, že aj pri pôdoryse treba rátať s množstvom vecí. Inak, čo sa týka autorizovaného inžiniera a jeho pečiatky, prikláňam sa k Michalovi, pri RD nemusí byť ani podľa mňa.
Odpovedať
ok, ja sa nehádam, to je moje info... ak viete, kde sa to dá zistiť, dajte vedieť. len mi nepovedzte, že mám čítať nejaký zákon ;-( ja som technik nie právnik :-N
Odpovedať
Profilova fotka
http://www.stavebnik.sk/main.php?id_m... zakon 50/1976 a doplnenia par. 45 Vybrané činnosti vo výstavbe 1) Vybrané činnosti, ktorých výsledok má vplyv na ochranu verejných záujmov vo výstavbe (ďalej len "vybrané činnosti vo výstavbe"), sú: a) projektová činnosť, ... 2) Projektovou činnosťou sa rozumie c) vypracovanie projektu stavieb potrebného na vydanie stavebného povolenia vrátane statických a dynamických výpočtov konštrukcií stavieb. (6) Za vybrané činnosti sa nepovažuje a) vypracovanie dokumentácie a projektu jednoduchých stavieb, drobných stavieb a zmien týchto stavieb, ktoré môže vypracovať osoba s príslušným odborným vzdelaním, par. 139 Vymedzenie niektorých pojmov par. 139b Pojmy stavebného poriadku 1) Jednoduché stavby sú a) bytové budovy, ktorých zastavaná plocha nepresahuje 300 m2, majú jedno nadzemné podlažie, môžu mať aj jedno podzemné podlažie a podkrovie, b) stavby na individuálnu rekreáciu, c) prízemné stavby a stavby zariadenia staveniska, ak ich zastavaná plocha nepresahuje 300 m2 a výšku 15 m, d) oporné múry, e) podzemné stavby, ak ich zastavaná plocha nepresahuje 300 m2 a hĺbka 6 m. ergo, vyzera to tak, ze pravdu ma michal, s drobnym doplnkom, ze takyto RD moze mat max. 1 podzemne podlazie a 1 nadzemne podlazie plus podkrovie =-) ;-)
Odpovedať
Článok sa načítava...
Profilova fotka
jo, a este tam bolo, ze odbornym vzdelanim je vysoka skola stavebneho al. architektonickeho zamerania, alebo stredna skola tohto zamerania plus 2 ci 3 roky praxe ;-) takze stredoskolaci trcia pod autorizovanym architektom tie roky asi hlavne kvoli tej praxi.
Odpovedať
kattulka: odkial som nato prisiel? Som stavebny inzinier...a ano mas pravdu, ked chces tak nemusis byt pod ziadnym zdieracom a mozes robit tri roky domceky. Lenze, ako k tebe pridu ludia? Vyzijes z toho? ikke: Dakujem za podrobny vyklad... ;-)
Odpovedať
ďakujem za infošky ;-) ja som tiež stav. Ing., ale zameranie statika a zatiaľ sa mi ešte nestalo, že by som mohla robiť niečo bez pečiatky autorizovaného Ing. - je to teda pri statike iné? ešte by ma zaujímalo, ako a kde sa to podchytí, že konkrétny projekt zapadá do kategórie jednoduchých stavieb... my máme prízemie+podkrovie (bez pivnice) a chceme vypustiť jednu priečku v katalógovom projekte - povedali nám, že potrebujeme pečiatku od autorizovaného Ing. (bude to ako zmena pri realizácii...) dík za rady aj za vysvetlenia!
Odpovedať
ak si stavbarka...tak kludne si narysuj dom sama...RD do zastavanej plochy 300m2 suteren, prizemie, podkrovie, je jednoducha stavba a mozes to robit sama. Na statiku, poziarnu musis mat peciatku, ale na ine profesie nie.
Odpovedať
už som sa zľakla, že ma doteraz vodili za nos... ja robím len statiku a vždy pýtali pečiatku, preto som bola zaskočená... myslela som si, že to platí všeobecne...
Odpovedať
to vies statika je nieco ine ako ked ti blo navrhnem priecku alebo dvere...ked to padne niekto musi niest zodpovednost...
Odpovedať
kattulka) my sme vypustali a posuvali priecky v dome a kedze neslo o nosne steny a nie zavazne zmeny, nebolo treba peciatku. Kreslil to sam manzel v Autocade. Tak isto sme potrubia posuvali. Kedze nechal povodny sklon, taky aky bol naprojektovany povodne, tak tiez nepotrebovali na to peciatku.
Odpovedať
zistila som, že to závisí od konkrétneho stav. úradu, ktorý ti príde kolaudovať... niektorí to chcú a niektorí nie...
Odpovedať
nemozu chciet nieco co zakon nekaze...davam max. diplom z vysky
Odpovedať
ok, skúsim to s nimi vyjednať...
Odpovedať
odcituj im co napisala ikke...
Odpovedať
Vim, ze je toto mimo misu, ale to se tady bavite o cekych zakonech? A pokud ne (coz si myslim), proc to neprobirate na modrykonik.sk? Myslim, ze takovato debata je na ceskem serveru vcelku k nicemu, akorat tak nekoho zblbnete, vzhledem k novemu ceskemu stavebnimu zakonu. Ale jinak nemyslim, ze by clovek usetril, kdyz si neco nakresli sam, ja nas barak taky kreslila ale manzel jako autorizovany Ing. mi pak sem tam neco upravil. A nemyslim, ze by laik zvladl treba krovy a podobne. Tudiz vymyslet si co chci myit a kde je hezke, ale vubec to nesouvisi s cenou projektu.
Odpovedať
Profilova fotka
Tak ja vám poviem ako sme dopadli my :-) nakreslili sme si podrobný pôdorys domu, môj brat urobil jeho perfektnú maketu z takého čohosi ako sadrokartón a s tým sme išli za projektantom. No a on tomu dal tú potrebnú technicku podobu a vybavil vypracovanie statiky, kurenia... A stalo nas to cca 70tisíc. Takže ten vlastný nákres má pre projektanta (a aj pre teba) len ten význam, že ti projektant "zhmotní" tvoju predstavu celkom presne, že nenakreslí niečo, čo sa ti nepáči a potom to bude dvadsaťkrát prerábať. Myslím, že na cenu to nemá vplyv, že si´si sama niečo nakreslila.
Odpovedať
Ahoj, cena se těžko odhaduje, pokud si člověk nakreslí něco sám. Pokud to má "hlavu a patu" (upřímně říkám, že občas tu vidím fakt nemyslné dizpozice, co si lidi navymýšlí), tak se dá ušetřit dost peněz za studii, ale pak je samozřejmě dražší projekt ke stavebnímu povolení a realizační projekt. U katalogového upraví RD na konkrétní pozemek, max. vám někde posunou příčku atd., ale pokud si něco donesete, tak je to individuální projekt a musí se dělat hezky od 0. A že na SK může dělat projekt RD i neautorizovaná osoba, to mě překvapuje. :-. V ČR je to nastaveno trochu jinak.
Odpovedať
cena rodinneho domu teda jeho vystavba sa da tazko odhadnut .. Je ine ak pridete do firmy a ta Vam nan urobi cenovu ponuku ako ked to idete sami stavat ... Ak to idete sami stavat myslite si ze to zvladnete za dobru cenu.. Vela krat ale mate az prilis prehnane predstavy a casto krat pridete k tomu ze real je uplne iny ako Vase predstavy ..
Odpovedať
ahojte, neviete mi niekto povedat, ked sa robia upravy v projekte, ci musia byt spravene pred ziadanim stav. povolenia? dakujem!
Odpovedať
mimi závisí to zrejme od toho, o aké zmeny sa jedná... ak ti v stavebnom povolení niečo schvália a na kolaudácii uvidia úplne iný domček, tak to asi len tak neprejde :-) ale také tie bežné veci stačí spraviť ako zmeny pri realizácii ;-)
Odpovedať
Diskusia pokračuje po 3 rokoch
Oprasim tu staru temu a spytam sa, kolko stoji na Sk, ked si date navrhnut dom od A do Z podla vlastnych predstav, cize na zakazku a nevyuzijete ziadny katalogovy plan?
Odpovedať
1
2
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?