Kdo má tento projekt? ??

Profilova fotka
Sháním tento projekt nebo neco podobneho .... http://mojdom.zoznam.sk/gl/274467/149...
Odpovedať
@mac1nka "To už nás ale pozývajú dnu, aby sme si dom prešli so sprievodcami – investormi manželmi Rozkošnými a tvorcom domu Ing. Martinom Deutschom zo spoločnosti GADES solution." Co tak oslovit priamo GADES?
Odpovedať
260€ na kurenie de fakto +- 20 € na mesiac- je utopia. napriek vsetkym reklamam. Ako vykuris pasivny dom ked vyvetras v 20 stupnovom mraze aby si zachovala kurenie pri tejto cene. Pasivny dom - treba si aj vyskusat byvat v takom dome - rekuperacia, ziadne vetranie- teraz si dovolim vlastny nazor- nemoze byt komfortne a zdrave byvanie
Odpovedať
Pokiaľ to bolo za minulý rok - 260 - tak kludne môže - aj ja som prekúril o 40% menej ako obvykle - rodičia a známi mali podobné " preplatky " ..... Moc vyznávač rekuperačky nie som ( kvoli cene ) ale nechapem čo sa niekomu zdá na rekuperácii nekomfortne ? Je nekomfortné dostat čerstvý vzduch inak ako oknami? V čom?.....Zdravé? Aký vzduch je zdravší ? Ktorý dostaneš " dnu " cez okná alebo cez rekuperáciu ....? Nie je to stále len čerstvý vzduch ? Skôr by som povedal opak - pretože rekuperacia ti mení vzduch priebežne - okná - len ked pohne človek svojou riťou - a má " pocit " že už je tu smrad :) Čiže za jedinú nevýhodu pokladám cenu - ale ak na to nemám.....To ako keby som tvrdil že Audi A8 je menej pohodlná ako Fabia.....Oba splnia účel rovnako - ale s inou kultúrou .... :-)
Odpovedať
Profilova fotka
@montreal co je na 260€ utopicke ? Moj dom nie je v izolaciach nic specialne, mam TC a minuly rok som na kurenie dal cca 80€, keby som ho nemal som niekde na tej sume co sa spomina.
Odpovedať
80 € za rok???
Odpovedať
jasne ze sa to da dosiahnut, staci dom postavit na MIAMI a hotovo....
Odpovedať
@montreal rekuperacia je praveze permanentne vetranie a je to daleko zdravsie (za predpokladu pravidelnej udrzby) a komfortnejsie byvanie, nez zauzivanie. ale demokracia dava pravo na akykolvek nazor.
Odpovedať
Profilova fotka
@montreal ano, za rok.
Odpovedať
@majkoj :-)
Odpovedať
aj ja mám 80,-€/rok keď celý rok nekúrim :-) Tak ako bolo vyššie písané (utópia)
Odpovedať
Profilova fotka
@martin85 hadam ked nekuris mas 0€, alebo ? :-)
Odpovedať
@bozsky_kaja ...drahota, pravidelna urdzba takze zase chemikalie ak sa trolinku nepostaras mas tam plesne... mas pravdu co clovek to nazor...pre niekoho aj hamburger zo znameho obchodu je fajn...
Odpovedať
Článok sa načítava...
@montreal zase rozpravas o niecom, o com nemas ani najmensie znalosti. zvykam si na forach. len aby si nezostal tapat v tme, ziadne chemikalie. treba menit filtre, ktore zachytavaju prach. ale chapem, mas svoju pravdu a tu si musis hajit, aj keby to bola najvacsia hlupost.
Odpovedať
@bozsky_kaja ---palec hore tym co daju palec hore temam ktorym nerozumeju.. zvykol si ze ty si ten bozky...jedinecny neomylny.. Len pre zaujimavost. mam statnicu z hygieny - (urcite na rozdiel od teba ) a vlastnu vedecku pracu o mikroorganizmoch v klimatizaciach, pasivnych a aktivnych vetracich systemoch, Jedine co nie som. nie som stavbar to priznavam Skor ty si cucas veci z palca...ale v poriadku nic ti neberem Kolko vyterov filtrov si videl pod mikroskkopom? ake mikroorganizmy tam ziju za normalnych okolnost? To ani nehovorim o situacii ak je niekto z rodiny chory a baktrerie sa siria do celeho domu. O plesniach ktore sme tam izolovali ani nehovorim... Vobec nemozes riadit co sa ti do domu dostane lebo vzduch sa nasava stale...aj ked vedla na poli posypuju pole chemikaliami....A tie fliltre su len na prach resp poevne castice urcitych rozmerov nezachytia skodlive lakty a mikroorganizmy.. Pravo na nazor ma kazdy, aj ty aj ja...ale ja som ta nicim neurazal narozdiel od teba. Ospravedlni ta uz len to ak si predajca nejakej repuperizacie a tlacis to ludom do hlavy..
Odpovedať
@montreal pises tu bludy a este sa cudujes, ze ti niekto odpise inak, nez pochvalne? ked mas statnicu z hygieny a pises podobne hluposti, svedci to o "kvalite" slovenskeho skolstva. nemam z rekuperacii ziaden biznis, no poznam niekolko ludi, ktori su alergici a jedine, co im pomohlo cez pelov fungovat normalne, bola rekuperacia. aj preto som sa rozhodol pre rekuperaciu. netvrdim, ze ju maju nejako strasne dlho, ale jedni 5. rok, dalsi 3. rok, no mozem sa spytat aj dalsich, ktori sa pasivnymi domami dlhodobo zivia, ake maju skusenosti s cistenim a ci sa stretli v domoch s plesnami a dalsimi mikroorganizmami zijucimi v rekuperacnych rozvodoch. ale az buduci tyzden. pravo na nazor je sice pekna vec, ale ked tu niekto napise: "260€ na kurenie de fakto +- 20 € na mesiac- je utopia. napriek vsetkym reklamam.", "Pasivny dom - treba si aj vyskusat byvat v takom dome - rekuperacia, ziadne vetranie- teraz si dovolim vlastny nazor- nemoze byt komfortne a zdrave byvanie ", by sa mal radsej venovat tomu, aby si vyskusal prax a nemutil vodu v serbli, ktory ani len nevidel.
Odpovedať
@bozsky_kaja - zase ziadna podpora tvojho nazoru argumentami len osocovanie. - klasika "vzdelancov" ktori kritizuju iny nazor nazor OK ..vyhral si..pisem bludy....
Odpovedať
@montreal pokial ti islo o to "vyhrat", tak chapem tvoje reakcie. inak su pre mna zahadou, preco sa vyjadruje k teme o pasivno dome niekto, kto ma nejake teoreticke schopnosti a ziadne prakticke. a je jedno, co kto vystudoval. ja som 3 roky prednasal na Univerzite Komenskeho a mal som kopu kolegyn, ktore mali za 40 rokov na skole cisto len teoreticke skusenosti. tym hovorit o praxi bolo uplne zbytocne, lebo co nebolo v studijnych podkladoch, to proste nebolo v ich zaujme spoznat.
Odpovedať
@bozsky_kaja OK ked pojdes ku znamym co vravis zober stery "potrubia" a daj to na hygienu...potom sa mozme bavit o teoretickych skusenostiach..... ja som pisal z praxe Ludia jedia hamburgery, biely cukor, piju z plastov aked niekto povie ze to nie je najzdravsie pozeraju sa nanho s despektom. Nech si kazdy robi co chce. Toto forum je miesto kde ludia prejavia svoj nazor a na druhych je aby posudili ci sa podla neho budu riadit alebo nie. To ci ma niekto pravdu alebo nie nedokazeme...ale to uznas ani nie je cielom...
Odpovedať
Profilova fotka
@montreal zober stery z roznych miest v domacnosti a budes sa divit :), v rekuperacii nebude o nic viac, nepliest s klimatizaciou, ta je o niecom uuuuplne inom.
Odpovedať
@montreal mozeme sa dohodnut, ze zoberem stery a urobis rozbor. s tym problem nemam. ale pokial chces debatovat na urovni, tak preco nedas napriklad nieco z tej tvojej prace? preco musis pisat nicim neoverene dojmy? skus si ist na 1 noc pospat do pasivneho domu. fakt to skus. je to parada. stale cerstvy nevydychany vzduch. a pokial sa dodrzi udrzba (s cistenim rozvodov podla mna rata kazdy predajca), je to daleko zdravsie, nez narazove vetranie.
Odpovedať
@bozsky_kaja este na doplnenie ak chces.. citujem: Pokiaľ pri prevádzke rekuperácie dokážeme zabezpečiť, že sa nebude využívať v čase, keď je vnútorná teplota v miestnosti nižšia, ako vonkajšia, hygienické riziko z titulu tvorby plesní vo výmenníku nehrozí. Kolki to ale dokazu takze je to nekomfortne sledovat kedy rekuperaciu mozem a kedy nemozem pouzivat Zníženie hygienického štandardu môže nastať aj v zime. Rekupeácia v zimných mesiacoch výrazne znižuje vnútornú vlhkosť. Pri dlhodobo nízkej vlhkosti môže dochádzať k vysychniu slizníc a astamatickým stavom. Ďalším možným zdrojom názoru, že rekuperácia znižuje hygienický štandard je využívane nevhodného vyhrievacieho telesa v potubí rekuperátora A ked uz asmaticky zachvat nie je nebezpecenstvo tak potom fakt nie je ocom debatovat. Pri nízkych vonkajších teplotách je nutné vstupný vzduch predhrievať. Pokiaľ je na predriatie využité vyhrievacie telesojeho povrch dosahuje vyššiu teplotu, čoho následkom je spekanie mikroskopických prachových častíc a s tým spojené tvorba pachu. To je len cas vypoctu neziaducich ucinkov rekuperacie... takze je na tebe ci to budes pozivat alebo nie. A ked budem vyprazat rybu a nesmiem vyvetrat dakujem pekne za take riesenie... Vies percentualne kolko domov je resenych rekuperaciou?? Zisti si a zamysli sa preco, Nič lepsie ako vetranie este nikto nevymyslel
Odpovedať
@majkoj robim s tym tak viem co su patogeny a co nie.. Klimatizacia je samozrejme este o niecom horsie ako rekuperacia ale princip zostava Inak cela debata zacala na tom ze je to nepohodlne a ze sa o to treba starat, lebo hrozia veci ktore pisem......Pri vetrani oknom sa o nic starat nemusism.
Odpovedať
Profilova fotka
@montreal to co znizuje vlhkost v zime nie je rekuperacia, ale vetranie :) a je absolutne jedno ci rekuperaciou, alebo oknami alebo deravym domom, a ked s tym robis, vysvetli mi prosim ako sa vytvori plesen na nasavacej strane vymenika ? to je ako tvoj vyrok o utopii, s 260e kurenim za rok. Ja ti vravim, ze ja kurim, este za daleko menej. A zajdi do rakuska alebo nemecka a budes hodne prekvapeny, nad tym precentom domov co maju rekuperaciu.
Odpovedať
@montreal z coho citujes? cize pokial zabezpecim, aby sa do vymennika dostaval vzdy studensi, alebo rovnako teply vzduch, nehrozi ziadne riziko? A co ked zabezpecim, ze vzdy pri zaciatku tvorby plesni to poriadne vycistim? Jestvuju rekuperacie s odovzdavanim vlhkosti. Tie ti zabezpecia celorocne rovnaku uroven vlhkosti. Takze toto nie je argument, nakolko je to davno vyriesene. Planujem solanku, ktora nic nespali, vyuziva cirkulaciu kvapaliny v nezamrzajucej vrstve pody, celorocne bude ovplyvnovat teplotu vzduchu na vstupe do domu (v lete znizovat, v zime zvysovat). Ked budes vyprazat rybu, tak po a) pouzijes digestor s uhlikovym filtrom a po b) je kuchyna spinavou zonou, v ktoreju su rekuperacne odsavace, cize okrem digestora ti bude pach odsavat aj rekuperacia a bude ho posielat priamo von z domu. Vies kolko ludi mina peniaze na sprostosti? To je taky argument, ako vsetky predchadzajuce od teba. Proste pises o niecom, co si niekde 10 rokov dozadu teoreticky videl a praxi si sa uz nevenoval. Ono svet sa vyvija. Chod sa pozriet na zapad a uvidis, kolko tam je domov postavenych napriklad na zakladovej doske, nie na zakladovych pasov, ako je na Slovensku zauzivane. Kolko je tam domov postavenych z VPC, ktore su z pohladu energetiky pre domy daleko kvalitnejsim murivom. A podobnych prikladov je kopa. BTW pozri si, kolko je na Slovensku predanych RolceRoyceov a potom sa zamysli, preco tieto kvalitne auta nema kazdy doma. Koncim s tebou debatu, s teoretikom sa neoplati bavit, vzdy budes presvedceny o svojej pravde, aj ked si rekuperacii najblizsie bol tu na fore.
Odpovedať
@bozsky_kaja nechcem sa hadat lebo vidim ze rekuperacna lobby to tu ma velmi podchytene, ale to co tvrdis s tymi alergikmi neni pravda! Prave alergik bude este viac alergicky s takou rekuperaciou, to su vsetko skusenosti co mi ludia, znami, susedia hovoria, ver s tym ze ja hovorim tiez z vlastnej skusenosti (a to uz pred viac ako 7 snad uz 8 rokmi), rekuperaciu by som si uz nikdy viac nedal a to hovori aj sused co stavia vedla mna, znamy oproti, skratka rekuperaciu som pocul chvalit len zo strany tych co ju predavaju, zatial nazivo kazdy co to ma iba nadava. Tu na fore vraj su s tym niektori spokojni, ale co uz maju povedat ked vyvalili za to peniaze, tak sa musia utesovat, ze, alebo su to predajci, ja si to inak neviem vysvetlit ten obrovsky rozdiel v nazoroch ludi na fore a nazivo. Rekuperacia neni nic moderne, vonku to uz ludia nechcu tak to tlacia na SK, zere to elektrinu stoji to udrzbu, a nie lacnu, o nicom, ver tomu, zastav kym mozes...
Odpovedať
Profilova fotka
@snowy66 alergik bude este alergickejsi, lebo sa alergen nedostane do domu, kde je v tom logika? Kolko ludi na zivo poznas s rekuperaciou ? A kolko ludi celkovo ma rekuperaciu ? Ja zase poznam ludi co frflu zasadne len tych, co ju nemaju :). A ak citas moje prispevky, musis vediet, ze do nejakej loby urcite nepatrim, lebo stale tvrdim, ze ekonomickej navratnosti rekuperacii si (ne)vedome klame.
Odpovedať
ja takisto nepatrím do žiadnej lobby ani nič podobné a rekuperáciu už máme nahodenú, čomu som moc rád... a mám okolo seba ľudí, čo ju majú tiež a sú spokojní... čiže žiješ v okruhu ľudí čo ju buď nemajú dobre urobenú, alebo od nej čakali niečo čo sa od nej čakať nedá, alebo je im ľúto peňazí či elektriky... inak nepochopím aké negatíva môže mať... :-S
Odpovedať
Profilova fotka
dáko sa tu stratil projekt, ak si pozriete aj článok, je to typický reklamný text. Ak niekto tvrdí, že dom, ktorý si udržuje 19st. je príjemný, tak musí byť skutočne otužilý, a účinnsť rekuperácie uvádzaná ako 97% je účinnosť elektromotora, to je ako keď v začiatkoch písali o 107% účinnosti kondenzačných kotlov. Písať, že menšie priemery potrubia rekuperácie sú výhodnejšie lebo sa nimi len vetrá, môže len novinár, návrh dobrého vetrania je náročný a mal by vyzerať úplne ináč, ako sa v rod. domoch robí. No a splietať čo majú v zaharaničí ma skutočne irituje, RJ stojí rovnako v Holandsku ako u nás (alebo je lacnejšia) ale máme 4x nižší priemerný zárobok. To pokladám za hlavný dôvod nekvality našich domov, kompromis. Z rôznych dôvodov nie som prívrženec rekuperácie, ale pri utesnených domoch je nútené vetranie nutnosť, preto sa prikláňam k lokálnej rekuperácii.
Odpovedať
@montreal nemusí to byť utópia, taktiež staviam EPD a ročné náklady na vykurovanie budem mať cca. 215 EURO pri podkrovnom dome úžitkovej plochy 120 m2. @snowy66 bolo by možné vaše tvrdenie o nevhodnosti rekuperácie konkrétnejšie špecifikovať, keďže ako píšete máte s jej prevádzkou niekoľkoročné skúsenosti?
Odpovedať
@snowy66 ked chces a si z Bratislavy, mozem ta zoznamit s alergikmi, ktorym rekuperacia zlepsila zivot. "zere to elektrinu" - ano, okolo 200-250Wh = 1 FTV panel. rad ho umiestnim na strechu a mam prevazdku rekuperacie zdarma. @jan45 treba pobehat zapad a clovek si bude aj 19stupnov pochvalovat. nikde v zahranici smer zapad sa nekuri tolko, ako v CR a SR. byvale CSSR bolo co sa komfortu byvania tyka na velmi vysokej urovni a stale aj je. drevene americke a australske nezateplene domy vykuruju v zime na 16-17st. maximalne. su derave, vsade to fuci, o dvoj-, ci trojsklach tam malokto uvazuje, navyse velke mnozstvo tych domov pachne po plesni (toto som zazil aj v kamennych stavbach v Britanii). v Holandsku, Belgicku (tam som dokonca obyval chvilu byvale mesiarstvo :-D ) a Britanii som zazil tiez "nekurenie" do podobnej teploty. radsej sa domaci obliekli do teplakovej supravy s dlhymi rukavmi. energie su drahe a hlavne v mestach nemaju plyn, tak musia kurit elektrinou, alebo centralne a lacne to nie je. preto je pre zapad 19st. povazovanych za prijemnych.
Odpovedať
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?