Je uspornejsie poschodovy ci bungalov pri rovnakych m2?

Viete mi poradit, chceme stavat domcek no lamem si hlavu ci poschodovy ci bungalov....ake su vyhody ci nevyhody ak porovnate? Schody som nechcela koli tomu ked budem stara :) ale zevraj je to uspornejsie na kurenie...tak neviem...pri bungalove asi zaplatim viac na streche teda skridle a pri poschodovom na platni a schodach atd....aky mate nazor?
Odpovedať
@seliselka skuste pohladat v historii urcite najdete odpoved :)
Odpovedať
Profilova fotka
poschodovy
Odpovedať
My sme zvolili poschodovy s rodicovskou spalnou dole, aby to bolo na starobu lahsie.
Odpovedať
pozri podobné diskusie, je ich tu vela. výhody a nevýhody posch. domu a bungalovu. my sme sa rozhodovali pred 3 rokmi. a nedá sa jednoznačne povedať čo je lepšie, lacnejšie,.....záleží aj od pozemku a aj od toho čo všetko chceš mať v dome, kolko penazí máš. staviame bungalov, ale asi až ked sa nasťahujeme zistím či sme sa dobre rozhodli. teraz bývame v 3 podlažnom dome a tie schody mi lezú na nervy. hlavne ked máme malé detičky.
Odpovedať
@seliselka keď budeš stará dom predaj a kúp si malý byt a za rozdiel si užívaj dôchodok :-) ostatné je individuálne.
Odpovedať
@seliselka poschodový :-)
Odpovedať
uspornejsi na kurenie je lepsi poschodovy, ale ak uz myslis na starost, tak potom bungalow ;-)
Odpovedať
dakujem pekne..mam z toho hlavu ako balon..kreslim kreslim a kreslim a stale sa neviem rozhodnut..hmm...
Odpovedať
Profilova fotka
co sa tyka uspory, uniku tepla základmi a strechou... tak bungalov v tomto velmi prehrava :) cim viac poschodi tym uspornejsia stavba... uspornejsia znamena ze treba ti menej izolacie, a menej kuris... pretoze unik strechou a unik zakladmi je mensi k metrazi izieb ako je metraz izieb bungalove.... preto ak niekto ma bungalov a tvrdi zem a pasivny je velka pravdepodobnost ze sniva.. Narp.: Pasivny dom sa velmi tazko robi z bungalova, alebo ak sa urobi tak velmi draho :) NED sa robi v pohode.. A zase napríklad bytovky u nich sa pasivny standard da ovela lahsie dosiahnut ako si niektory ani nevedia predstavit... a s mensou izoláciou...
Odpovedať
@mio23 prave som docitala opacny nazor ako pises :) ...tak uz som z toho dopletena ozaj....
Odpovedať
Podla mna zalezi na tom aky velky dom chces a kolko ludi tam bude byvat. 4i poschodove domy maju podla mna velky podiel plochy zapratany schodami a chodbami ked zratas prizemie aj poschodie a navyse je prakticke mat kupelnu dole aj hore co je podla mna pre 3 osoby zbytocny prepych. Ale uz ked chces 5 izieb a viac tak je prepych bungalov lebo zaberie strasne vela miesta a ma obrovsku strechu atd.
Odpovedať
@seliselka ako pise mio, ale mozes mat aj ine priority ako energie na kurenie, treba si spisat vsetky pre a proti a potom sa rozhodnut. Ja som zvolil bungalov, schody v dome ani nahodou. Podobnych tem tu zopar je, staci precitat. Ono k tym energiam, myslim, ze u dobre vyriesenych domov je vacsia polozka TUV ako kurenie.
Odpovedať
Článok sa načítava...
@seliselka v otázke chýba aj asi koľko m2 podlahy by mal byť ten dom , asi koľko peňazí stáť...a cena pozemkov v danej lokalite ...čím je pozemok drahší a menší skôr je lepšie stavať poschodový. Ak budeš mať financie len dom z vnútornou plochou 80m2 neoplatí sa poschodový uvažovať. atď....atď
Odpovedať
chcem presne tolko izieb a paci sa mi aj take riesenie ako je tu: http://projektyrd.zoznam.sk/sk/katego... len neviem ci to nechat tak ako je to v podoryse alebo to upravit do poschodového? pozemok mame 19x30m ide mi len o to ktora varianta by ma vysla lacnejsie, aj ked viem ze tazko teraz odpovedat :(
Odpovedať
Hlavne nekresli, na to su ini ludia , navyse to aj vedia urobit. Dokonca dnes aj firmy,ktore navrhuju usporne domy. Co sa staroby tyka, jasne moze sa stat,ze clovek schody nezvladne, ale to budem riesit potom,teraz riesim to, aby som schody akekolvek a kdekolvek zvladala aj v starobe. Moja babka aj po 80tke hravo behla po dome aj po zahrade,ved snad nebudeme babky leziace,sediace a pozerajuce telenovely, aj ked, ked sa clovek niekedy zacita do modreho kona dost adeptiek na podobnu starobu tam je. MMCH domovy dochodcov sa nestavaju ako bungalovy.
Odpovedať
Poschodovy je urcite uspornejsi,ako bungalov. Nielen co sa tyka samotnej stavby,ale aj neskor vykurovania. Teplo z prizemia ti dost vykuri poschodie. Ak sa bojis schodov na starobu, treba pri projekte s tym ratat,aby sa v pripade potreby jedna spodna izba dala jednoducho prerobit na spalnu pre seniorov. ;-)
Odpovedať
poschodovy. A len pre info, mame poschody, nie zrovna maly dom, známy majú bungalov, plochou porovnatelny ako nas poschodovy, a clovek sa tam nachodi podstatne viac, ked chce prejst z kuchyne do poslednej izby ako ja, ked vybehnem par schodov a mam vsetky izby poruke. ale ty musis vediet co je pre vas komfortnejsie. a ked sa bojis schodov, staci spravit take, aby si tam vedela potom namontovat taku tu plosinku, a vyvezie ta hore tymi schodami :). drzim palce.
Odpovedať
Profilova fotka
Az tak by som za kazdu cenu neriesila co vyjde teraz uspornejsie. Poznam vela seniorov co vykuruju horne poschodie a vobec tam nechodia lebo zdravie nedovoli. Ziju vlastne iba v jednej izbicke na prizemi a hore vela izieb nevyuzitych. Stat sa moze v zivote cokolvek a radsej postavit bezbarierovy prizemny. Kondicka sa da ydrziavat i v zahrade. A domovy dochodcov sa stavaju s vytahmi.
Odpovedať
na bungalove je drahe vykurovanie strechy. ak urobis sliz zapracovany jednou stenou do po zeme a das tam pultovu vegetacnu strechu tak aj jedopodlazny dom moze byt usporny, ale ked myslis klasicky dom tak najuspornejsi je poschodovy bez clenitosti, balkonov s pultovou strechou, orientovany oknami na juh. Znizujes tym pochy domu cez ktore moze vnikat chlad
Odpovedať
Dom co chces je podla mna na bungalov privelky, zvlast ak chces mat aj garaz. Navyse nevidim nikde rozmery izieb ale zdaju sa mi dost male tak ked nad tym zacnes podrobnejsie uvazovat mozno este tuto trosku pridas, tam trosku pridas a nakoniec zistis ze sa ti to ani na ten pozemok poriadne nezmesti lebo musi byt 2-3 metre od plota a to druhe auto musis niekde zaparkovat..
Odpovedať
Je tu toho k tejto téme veľa len stačí pohľadať toto by som zmazal, lebo sa to tu bude zbytočne naťahovať.
Odpovedať
dakujem velmi pekne za kazdy nazor :)
Odpovedať
@seliselka ak poschodovy, tak tak aby si mala 1 izbu okrem obyvacky aj dole. A tym padom je uz velka zastavana plocha. Lebo obyvacka, aspon 25 m2, plus oddelene kuchyna 16, alebo aj spolu aspon 40 m2. k tomu izba, 14-16 m2, kupelna so zachodom aspon 4m2, alebo samostany zachod, zadverie - 4m2, chodba cast pre schodisko a uz si na sume cca 70 - 80 m2. Ak k tomu priratas odvodove steny a priecky, tak mas zastavanu plochu 100m2. A hore mas detto - taku istu plochu, tak tam spravis aspon 3 izby po 20 m2? plus kupelna, chodba a pod? Chces mat 5 velkych izieb? S tym ze spodok Ti vyhreje vrch je blbost.... proste kazdy som potrebuje nejake teplo a je jedno ci ho dodas naraz aj na poschodie aj prizemie alebo pretopis prizemie aby sa zohrialo aj poschodie.
Odpovedať
@seliselka Aj ja hlasujem za poschodový :-) Ale pozor, poschodie rovnaké ako prízemie, a izby orientovať na juh - ako tu už bolo spomínané. Izba dole je určite super, i keď nám potom vychádzalo zbytočne veľké poschodie tak sme ju radšej nedali. Poschodový poskytuje určite viac súkromia, dokonalé oddelenie dennej a nočnej časti, ostane viac miesta na pozemku, je energeticky efektívnejší (na rozdiel od bungáča nemusíš robiť kompromisy pri orientácii izieb), krajšie výhľady (samozrejme ak sa je načo pozerať)...
Odpovedať
ma byt kazdy dom a nie som
Odpovedať
@mr79 VED PRAVE AK DAM JEDNU IZBU DOLE UZ to pojde do rozmeru a uz nabehne cca 100m2 a plus vrch tak to uz bude velky dom...mna taha viac k bungalovu len mi pletie hlavu to ako pisu ze pri bungalove je unik tepla..ved ak je dom dobre postaveny a zatepleny tak ake unik...ci?
Odpovedať
@mr79 zvazovala som este ze ak poschodie tak len na polke domu mozno..hmmm
Odpovedať
ja hlasujem za bungalov ak pozemok povoli. dovody ma kazdy vlastne. kazdemu sa ine paci a kazdy ma svoje potreby 8-)
Odpovedať
@seliselka som za poschodak...mame dole spalnu a deti okupuju cele poschodie...co sa tyka staroby- nieze by som na nu nemyslela ale pozerame sa na nas dom tak,ze nikti nikdy nevie,kam ho vietor za rok,pat,desat zaveje tak nam pride nezmyselne sa nad tym trapit
Odpovedať
@seliselka Ak máš pozemok 19X30m tak podľa mňa nie je čo riešit-na bungalov je to malý pozemok. Ja by som staval niečo v štýle http://www.energostavby.sk/domcek_7.aspx :-p
Odpovedať
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?